to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:54 | 18.09.2017

Πολιτική

Η Κεντροαριστερά... «σφάζεται» στην ποδιά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Στο αέρα βρίσκεται το εγχείρημα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, πριν καλά – καλά γίνει πραγματικότητα, με αιχμή του δόρατος τον τρόπο εκλογής του αρχηγού του.


Από την μία πλευρά βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ που επιμένει στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας διά ζώσης, από την άλλη ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι, αλλά και ο υποψήφιος Γιώργος Καμίνης που επιμένουν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Το θέμα επανέφερε στην επικαιρότητα χθες ο επικεφαλής του επιτελείου Θεοδωράκη, Δημήτρης Τσιόρδας ο οποίος ζήτησε στις εκλογές της 5ης και της 12ης Νοεμβρίου να υπάρξει και εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία. Επικαλέστηκε μάλιστα τη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων και των υποψηφίων που μετέχουν στο εγχείρημα όπως αυτή αποτυπώνεται στο έγγραφο του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου – που έχει αναλάβει το ρόλο του εγγυητή της όλης διαδικασίας.

Άμεση ήταν η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη, όπου με non-paper κατέστησε εκ νέου σαφή τη θέση της, επαναλαμβάνοντας τις εννέα προτάσεις που έχει καταθέσει για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας και απορρίπτοντας εκ νέου την ηλεκτρονική κάλπη. «Δεν εμπιστευόμαστε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία χωρίς την πλήρωση βασικών εγγυήσεων. Η αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας αποτελεί την ελάχιστη εγγύηση και απόδειξη αυτής της ευθύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ.

«Όσον αφορά την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, δεν υπάρχει διαφωνία. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Αυτό είναι το πρόβλημα. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο κ. Αλιβιζάτος δεν δίδονται εγγυήσεις μέχρι σήμερα», δήλωσε σήμερα μάλιστα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε μάλιστα πως «δεν είναι τυχαίο ότι σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν εφαρμόζεται και κανένα κόμμα, ούτε κανένα άλλο σοσιαλιστικό κόμμα στις διαδικασίες του επέλεξε να το υιοθετήσει». «Είναι πολύ σοβαρό το εγχείρημα που κάνουμε, για να το θέσουμε σε αμφισβήτηση και να πάρουμε τόσο σημαντικό ρίσκο χωρίς εγγυήσεις. Ήδη, δύο εταιρείες έχουν αρνηθεί να το αναλάβουν. Επομένως, εγώ δεν βλέπω καμία διαφωνία, βλέπω σοβαρότατο έλλειμμα στο επίπεδο των εγγυήσεων και άρα αναρωτιέμαι ποιος θα αναλάβει το ρίσκο για ένα φιάσκο και νοθεία» υπογράμμισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στη γραμμή Θεοδωράκη και ο Γιώργος Καμίνης, που έχει διατυπώσει την άποψη ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα «ανοίξει» την διαδικασία στην κοινωνία και κυρίως στους νέους και θα αυξήσει την συμμετοχή δίνοντας και ισχυρότερη πολιτική οντότητα στον νέο φορέα. 

Η πραγματικότητα είναι ότι Ποτάμι και Καμίνης ανησυχούν για το γεγονός ότι μια παραδοσιακή ψηφοφορία θα ευνοήσει τους παγιωμένους κομματικούς μηχανισμούς – που διαθέτει η Φώφη Γεννηματά – βγάζοντας την μπροστά στην κούρσα. Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ ανησυχεί ότι μία ανοιχτή διαδικασία μπορεί να φέρει φέρει στις ηλεκτρονικές κάλπες ψηφοφόρους άλλων κομμάτων,  που θα θελήσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, κάτι που μπορεί να βγάλει μπροστά ακόμη και κάποιον που θεωρείται αουτσάιντερ.

Τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων καθώς και στην άρση των αντιθέσεων από την Επιτροπή υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβάζο, προτείνει από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης, για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες για το ζήτημα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Παραθέτει το εξής απόσπασμα από τη δήλωση συμμετοχής των υποψηφίων: «…Δηλώνω ταυτόχρονα ότι δεσμεύομαι από όλες τις αποφάσεις της υπό την προεδρία σας ανεξάρτητης επιτροπής και ιδιαίτερα από αυτές που αφορούν ... τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα, τους κανόνες διαφάνειας, τους όρους και τη διαδικασία της ψηφοφορίας ...», στο οποίο, όπως αναφέρει ο κ. Ραγκούσης, «βάλαμε και οι 10 υποψήφιοι την υπογραφή μας κι έχουμε δεσμευτεί να δείξουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη επιτροπή Αλιβιζάτου». Ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα τονίζει: «Όποιοι αναλάβουν την ιστορική και πολιτική ευθύνη να οδηγήσουν την ανεξάρτητη επιτροπή Αλιβιζάτου σε αδιέξοδο καθώς και αδυναμία λήψης αποφάσεων, τότε θα έχουν "ρίξει ατομική βόμβα" στον προοδευτικό χώρο για πολλές δεκαετίες».

Ο Γιάννης Ραγκούσης συμπληρώνει ότι η πιο ευγενική και όμορφη, πολιτικά, προσπάθεια ενότητας στον προοδευτικό χώρο δεν επιτρέπεται να δηλητηριάζεται με άγονες διαδικαστικές αντιπαραθέσεις, ούτε δικαιολογείται εξαιτίας αυτών των αντιπαραθέσεων να καθυστερεί κι άλλο ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των υποψηφίων για τον ιδεολογικό και τον πολιτικό προσανατολισμό της νέας παράταξης. «Είμαστε η παράταξη της Δι@ύγειας και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, γι’ αυτό πρέπει να γίνουμε και η παράταξη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», καταλήγει.

Στο θέμα επανήλθε δριμύτερος σήμερα ο βουλευτής του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς μιλώντας στην ΕΡΤ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και αποχώρησης του κόμματος του από τη διαδικασία με αφορμή το χάσμα που έχει δημιουργηθεί, επαναλαμβάνοντας κάτι που και ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει πει.  Μάλιστα χαρακτήρισε «face control» το θέμα της αυτοπρόσωπης παρουσίας που θέτει το ΔΗΣΥ-ΠΑΣΟΚ για την ψηφοφορία.

 
Ακούστε τι είπε στην ΕΡΤ:
 

Η ανακοίνωση του Ποταμιού: Να αποφασίσει η επιτροπή Αλιβιζάτου

Να αποφασίσει η Επιτροπή υπό τον Νίκο Αλιβιζάτο για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως ψηφοφορία προτείνει το Ποτάμι καθώς οι διαφωνίες με το ΠΑΣΟΚ παραμένουν αγεφύρωτες.

«Όλοι ενδιαφερόμαστε για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας. Και στον ίδιο βαθμό. Οι τεχνικοί διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει τρόπος διασφάλισής του. Θα ήταν λάθος λοιπόν να στερήσουμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους να ψηφίσουν. Σε τελική ανάλυση, ας αφήσουμε την υπόθεση στα χέρια της Επιτροπής, υπό τον καθηγητή Ν.Αλιβιζάτο, που είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβει τις αποφάσεις σταθμίζοντας με προσοχή όλα τα τεχνικά δεδομένα», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)