to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:26 | 15.08.2022

Κοινωνία

Παρελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές οι πρόσφυγες στον Έβρο - Γεννούσε προσφύγισσα

Τέλος στον εφιάλτη στον Έβρο, περισσότερο από μία εβδομάδα από τότε που οι 39 πρόσφυγες από τη Συρία βρέθηκαν σε νησίδα του ποταμού, ανατολικά του οικισμού Κισσάρι και αφού περίμεναν μάταια να τους διασώσουν οι αρχές, δόθηκε σήμερα όταν βρέθηκαν εγκύτερα στην όχθη του ποταμού όπου και τους εντόπισαν οι αρχές. Νωρίτερα σε ανάρτηση της η Lindsey Hilsum, του Καναλιού 4 πληροφόρησε για το που βρίσκονταν οι πρόσφυγες. Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης μετέφερε επίσης πληροφορία ότι μια γυναίκα ήταν έτοιμη να γεννήσει.


Περισσότερο από μία εβδομάδα απ' όταν βρέθηκαν στη νησίδα του Έβρου ανατολικά του οικισμού Κισσάρι και αφού περίμεναν μάταια να τους διασώσουν οι Αρχές οι δεκάδες πρόσφυγες τελικά πέρασαν στην ελληνική όχθη του ποταμού.

Διαβάστε για τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και των Υπουργείων: «Μαρτύριο διαρκείας για τους πρόσφυγες στον Έβρο: Δεν είδε, δεν ξέρει η ΕΛΑΣ - Επίθεση ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ»

Λ. Παπαγιαννάκης: Έχουμε ενημερώσει τις αρχές ότι γυναίκα γεννάει πάνω στη νησίδα στον Έβρο

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες έδωσε τη πληροφορία ότι γυναίκα γεννά επί της νησίδας, καλώντας τις αρχές να δράσουν.

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες - HumanRights360: Σώστε τους ανθρώπους

Κοινή ανακοίνωση Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες & #HumanRights360 σχετικά με την υπόθεση της νησίδας:

Η Ελληνική Κυβέρνηση επιμένει ότι η νησίδα στην οποία βρίσκονται εγκατελειμμένοι 39 πρόσφυγες και το άψυχο κορμί ενός 5χρονου παιδιού δεν ανήκει στην Ελληνική Επικράτεια και δεν έχει ευθύνη για την προστασία τους. Όμως, ακόμη και αν είναι έτσι, αυτό δεν ισχύει και είναι αντίθετο στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Από τη στιγμή που κάποιος εμφανίζεται στα σύνορα μιας χώρας, υπάγοντας τον εαυτό του στην κυριαρχία της χώρας αυτής, τότε ανακύπτει η διεθνής υποχρέωση της χώρας εισόδου να τον υποδεχθεί, εφόσον επικαλείται κίνδυνο δίωξης στη χώρα καταγωγής ή στη χώρα προέλευσης. Τούτο καθώς εφαρμόζεται η βασική αρχή της μη επαναπροώθησης που προστατεύεται από τα άρθρα 31 και 33 της Σύμβασης της Γενεύης για τη Νομική Κατάσταση των Προσφύγων, όσο και από άλλες Διεθνείς Συμβάσεις που έχουν επικυρωθεί και δεσμεύουν την Ελλάδα  και δεν επιτρέπουν την άρνηση αποδοχής στα σύνορα.

Όπως έχει παγίως δεχθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η αρχή της μη επαναπροώθησης εφαρμόζεται και δεσμεύει τα κράτη όχι μόνο όταν ασκούν κυριαρχία εντός του εδάφους τους, όσο και στα σύνορά τους, αλλά και εκτός αυτών, όπου γενικότερα οι κρατικές αρχές ενεργούν, ή όπου αυτές ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο.

Η συγκεκριμένη ομάδα προσφύγων, για την οποία έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υποδεικνύουν στην Ελλάδα να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να μην τους μεταφέρει στην Τουρκία, βρέθηκε στην ίδια νησίδα που βρίσκεται και σήμερα, αρχικά από τις Ελληνικές αρχές στις 14/7, για να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία και να μεταφερθούν ξανά από τις Τουρκικές αρχές εκεί ακριβώς πριν μία εβδομάδα.

Η Ελλάδα έχει πρόσβαση στη συγκεκριμένη νησίδα, ανεξάρτητα από το αν είναι Ελληνικό έδαφος, και οφείλει να παράσχει βοήθεια, καθώς απειλούνται οι ζωές ανθρώπων. Οφείλει δε να εξετάσει τα αιτήματα ασύλου τους, καθώς, σε βάρος αρκετών εξ αυτών από την Τουρκία έχουν εκδοθεί αποφάσεις απέλασης στη Συρία, σχετικά αντίγραφα των οποίων τέθηκαν υπόψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όταν απειλούνται ζωές, το να επικαλείσαι ότι ο χώρος ακριβώς έξω από την πόρτα σου δεν σου ανήκει και δεν ενδιαφέρεσαι για ότι συμβαίνει εκεί, είναι απλά πρόσχημα για να αποφύγεις τις ευθύνες σου. Το ότι και η Τουρκία έχει ευθύνη για την κατάστασή τους είναι κάτι προφανές, όμως δεν αίρει την υποχρέωση της Ελλάδας να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή.

Σώστε τους ανθρώπους.

Η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση της 20ης Ιουλίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τις αποφάσεις του οποίου η Ελλάδα αναγνωρίζει, σύμφωνα με την οποία διατάσσεται να προσφέρει άμεσα βοήθεια.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "HUMAN RIGHTS DROITSD LHOMME +33(01388412730 www echr. Mrs Maria PAPAMINA Greek Solomou ATHENS Refugees GREECE ECHR-LE2.2bR ALN/PAS/cab 2022 Application 35090/22 KA. thers Greece (see POST AND E-MAIL appended) Total pages: lacknowledge Human Rights interim correspondence Rule 2022 requesting the uropean Court Rules fCourt. correspondence has been above number which you must refer this Court any further the interests decided, f and be the parties the drawn ndicated eference ood, water 46951/99) point comply Priority Artice the Grand Chamber Mamatkulov Askarov part. the confidentiality documents eference Rule notto pplicants etter. EUROPEAN identitiest public. etters HUMANRIGHTS EUROPEENNE SDROITS L'HOMME"

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)