to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:24 | 11.06.2018

Οικονομία

Γενικόλογη απάντηση Ντομπρόβσκις σε Παπαδημούλη: Η μεταρρύθμιση της ΟΝΕ δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά είναι αναγκαία

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του Αντιπροέδρου της Βάλντις Ντομπρόβσκις στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη,αναφορικά με την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης


Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του Αντιπροέδρου της Βάλντις Ντομπρόβσκις στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη,αναφορικά με την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης -αίτημα για το οποίο απηύθυναν έκκληση και οι ηγέτες επτά κρατών μελών της Μεσογείου, κατά την Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Ντομπρόβσκις επισημαίνει ότι «η μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά είναι αναγκαία για τη δημιουργία απασχόλησης, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομική σύγκλιση και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», και επικαλείται ότι η Κομισιόν έχει ήδη παρουσιάσει χάρτη πορείας για την εμβάθυνσή της.

Στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης είχε επισημάνει ότι «ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στην ομιλία για την κατάσταση στην ΕΕ, (9/2017) πρότεινε ένα εργαλείο προετοιμασίας (euro accession instrument) των μη κρατών μελών της ευρωζώνης, με στόχο την ένταξή τους στο ευρώ», και ρωτούσε «πώς θα ελέγχονται οι «προτάσεις εναρμόνισης» που θα γίνονται προς αυτά τα κράτη ώστε να ενταχθούν μελλοντικά στην ευρωζώνη».

Ο Επίτροπος Ντομπρόβσκις απαντά πως «ο νέος προτεινόμενος μηχανισμός σύγκλισης για μελλοντικά μέλη της ευρωζώνης θα αποτελέσει μέρος ενός νέου προγράμματος στήριξης των μεταρρυθμίσεων», που απο κοινού με «μια ευρωπαϊκή λειτουργία σταθεροποίηση των επενδύσεων» αποτελούν πρόσθετα μέτρα της Κομισιόν για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της ΟΝΕ στο πλαίσιο της πρότασης του Μαΐου 2018 για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2020 καθώς και ότι «η Επιτροπή αναμένει με ενδιαφέρον τη στήριξη των προτάσεών της από τους συννομοθέτες».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την απάντηση Ντομπρόβσκις, δήλωσε: «Το δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 δεν αντιμετωπίζει το αναπτυξιακό έλλειμμα και τις μακροικονομικές ανιρορροπίες. Αντιθέτως, αποδυναμώνει αναπτυξιακά εργαλείαμε αρνητικά αποτελέσματα για την απασχόληση και τις πολιτικές συνοχής. Η ΕΕ, και ιδίως η ευρωζώνη, οφείλουν να κινηθουν ακόμη πιο αποφασιστικά και τολμηρά για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις».

Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:

 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης

προς την Επιτροπή

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)

Θέμα: Κοινή διακήρυξη της συνόδου των ηγετών των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου

Στην κοινή διακήρυξη της συνόδου των ηγετών των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (10/1/2018), οι ηγέτες των επτά κρατών μελών της Μεσογείου που συμμετείχαν απηύθυναν έκκληση στην ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειές της για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), υπογραμμίζοντας τη σημασία των στόχων «της μακροπρόθεσμης παραγωγικότητας, της αυξημένης δυνατότητας αντίδρασης στις οικονομικές προκλήσεις, και της αποφυγής των μακροπρόθεσμων αρνητικών συνεπειών» στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ζήτησαν ακόμη ένα δημοσιονομικό πλαίσιο που θα παρέχει κίνητρα για φιλοαναπτυξιακές πολιτικές στα κράτη μέλη.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

– Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το 2018 προκειμένου να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της ΟΝΕ, με σκοπό τη σταθεροποίηση του κλίματος στην περιφέρεια και την ανάπτυξη της περιοχής;

– Δεδομένου ότι πρόσφατα ο επίτροπος Ντομπρόβσκις υποστήριξε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και το ενδεχόμενο ορισμού κοινού Υπουργού Οικονομικών στην ευρωζώνη, τι οδικό χάρτη σχεδιάζει για κάτι τέτοιο;

– Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στην ομιλία για την κατάσταση στην ΕΕ, (9/2017) πρότεινε ένα εργαλείο προετοιμασίας (euro accession instrument) των μη κρατών μελών της ευρωζώνης, με στόχο την ένταξή τους στο ευρώ. Πώς θα ελέγχονται οι «προτάσεις εναρμόνισης» που θα γίνονται προς αυτά τα κράτη ώστε να ενταχθούν μελλοντικά στην ευρωζώνη;

Απάντηση του αντιπροέδρου Dombrovskis

εξ ονόματος της Επιτροπής

(30.5.2018)

Η μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά είναι αναγκαία για τη δημιουργία απασχόλησης, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομική σύγκλιση και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στις 6 Δεκεμβρίου 2017, η Επιτροπή παρουσίασε τον χάρτη πορείας της για την εμβάθυνση της ΟΝΕ. Ο χάρτης πορείας περιελάμβανε διάφορες προτάσεις και πρωτοβουλίες, όπως η πρόταση να μετασχηματιστεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο εδραιωμένο στη νομοθεσία της ΕΕ. Για την ενίσχυση της συνεκτικότητας και της δημοκρατικής λογοδοσίας της χάραξης οικονομικών πολιτικών στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ, με πλήρη σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων, η Επιτροπή παρουσίασε επίσης μια ανακοίνωση όπου αναφέρονται οι δυνητικές λειτουργίες ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

Η Επιτροπή προτείνει πρόσθετα μέτρα για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της ΟΝΕ στο πλαίσιο της πρότασης του Μαΐου 2018 για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2020, συμπεριλαμβανομένων μιας ευρωπαϊκής λειτουργίας σταθεροποίησης των επενδύσεων και ενός νέου προγράμματος στήριξης των μεταρρυθμίσεων. Ο νέος προτεινόμενος μηχανισμός σύγκλισης για μελλοντικά μέλη της ευρωζώνης θα αποτελέσει μέρος αυτού, ενώ αποσκοπεί να στηρίξει την προετοιμασία των εν λόγω κρατών μελών για μια ομαλή μετάβαση και συμμετοχή στο ευρώ.

Η Επιτροπή αναμένει με ενδιαφέρον τη στήριξη των προτάσεών της από τους συννομοθέτες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)