to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:55 | 27.06.2013

Διεθνή

Γενική απεργία σε Πορτογαλία: "Πάσος Κοέλιο παραιτήσου" (βίντεο)

"Είχαμε μια εξαιρετικά πετυχημένη γενική απεργία που θα μείνει στη συλλογική αγωνιστική μας μνήμη", τόνισε ο Αρμένιο Κάρλος, ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου πορτογαλικού συνδικάτου CGTP, Αρμένιο Κάρλος, και πρωταγωνιστής της διοργάνωσή της


"Ο κύριος πρόεδρος της δημοκρατίας θα πρέπει να σκεφτεί σήμερα τι ακριβώς συμβαίνει στην Πορτογαλία. Και κυρίως τι θα κάνει. Δεν μπορεί να κάνει ομιλίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μετά να μας καθησυχάζει, ενώ αυξάνονται οι ανισότητες" συμπλήρωσε ο ηγέτης της CGTP, ζητώντας από την κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο να αλλάξει πολιτική ή να... φύγει. 

Η συμμετοχή στην απεργία έφθασε μεταξύ του 70% και του 90% στο δημόσιο τομέα, με άξονα τους τομείς της Υγείας, της Δικαιοσύνης, των Οικονομικών, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλειας, ανακοίνωσε η Εθνική Ομοσπονδία Συνδικάτων Εργαζομένων στις Δημόσιες και Κοινωνικές Υπηρεσίες (FNSTFPS), εκτιμώντας πως η επιτυχία της απεργίας δείχνει την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων.

Ο υπουργός της προεδρίας της πορτογαλικής κυβέρνησης, Μαρκές Γκουέντες, υπογράμμισε ότι η απεργία προβλέπεται από το σύνταγμα, όπως και το δικαίωμα κάποιου να εργαστεί. "Αυτοί που εργάζονται με ενδιαφέρουν περισσότερο... Η κυβέρνηση σέβεται περισσότερο όσους εργάζονται", τόνισε ο υπουργός του Πάσος Κοέλιο.

Οι ακτιβιστές του "Κινήματος Επισφαλών Εργαζομένων"

To "Κίνημα των Επισφαλών Εργαζομένων" της Λισσαβόνας προχώρησε σε μια ακτιβίστικη ενέργεια σήμερα το πρωί, όταν πενήντα περίπου μέλη του διέκοψαν την κυκλοφορία σε κεντρική αρτηρία της Λισσαβόνας, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος, ενώ μετά λίγο εισέβαλαν στην έδρα της Portugal Telecom, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της χώρας και "κολαστήριο" για τους επισφαλείς εργαζόμενους στα call center και τους άλλους τομείς του πορτογαλικού ομίλου. Καταφέροντας να φθάσουν στο εμπορικό τμήμα της εταιρείας μοίρασαν προκηρύξεις και κάλεσαν τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στη γενική απεργία.

Όταν όμως λίγη ώρα αργότερα προσπάθησαν να εισβάλλουν ανεπιτυχώς και στην έδρα της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρισμού της χώρας EDP, που έχει περάσει στα χέρια του κινέζικου κολοσσού "Τρία Φαράγγια", που ευθύνεται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που δημιούργησε προγραμματισμένα ο άνθρωπος. Η ασφάλεια της εταιρείας είχε κλείσει τις πόρτες και οι ακτιβιστές των επισφαλών εργασιών περιορίστηκαν σε μια πολιορκία της έδρας της EDP.

Ειρηνικές απεργίες και παράλυση μεταφορών

Η Πορτογαλία και ιδιαίτερα οι μεγάλες πόλεις της έδωσαν σήμερα την εικόνα ερήμου, αφού η γενική απεργία στις μεταφορές "πάγωσε" τις μετακινήσεις.

Στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υπήρξε ένα γενικότερο κλίμα ευφορίας για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, που υπογράμμισε και ο ειρηνικός χαρακτήρας και των εκατοντάδων εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων, πορείων και διαμαρτυριών σε επίπεδο επιχείρισης, υπηρεσιών και υπουργείων.

Η αστυνομία παρενέβη σε έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς αστικών και υπεραστικών λεωφορείων της Λισσαβόνας εκτιμώντας πως οι απεργοί εμπόδιζαν την έξοδο των λεωφορείων, αλλά το γεγονός ότι η επέμβασή της προβλήθηκε άμεσα από το τηλεοπτικό δίκτυο του ΚΚ της Πορτογαλίας στο διαδίκτυο ανάγκασε την αστυνομία να υποχωρήσει. 

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)