to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:10 | 04.02.2016

Κοινωνία

Γενική #apergia: Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα (φωτογραφίες με το φακό του left.gr - βίντεο)

Γενική 24ωρη απεργία σήμερα Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και οι οργανώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων αντιδρώντας στο νέο Ασφαλιστικό - Ολοκληρώθηκαν τα μαζικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Μικροένταση στο Σύνταγμα, στο περιθώριο της διαδήλωσης, 2 προσαγωγές από την αστυνομία - Ένας δημοσιογράφος τραυματίας από επίθεση αγνώστων στην Ομόνοια - Όλες οι εξελίξεις σε liveblog


Μαζικές οι διαδηλώσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις ενάντια στο Ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας. Ένταση με μολότοφ και χημικά μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας, σε νοσοκομείο μεταφέρθηκε προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες δημοσιογράφος που έγινε στόχος επίθεσης νωρίτερα από αγνώστους .

Φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας - Περισσότερα στιγμιότυπα από την πορεία εδώ

Η συνεχής ενημέρωση από τις απεργιακές κινητοποιήσεις:

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Κανένα δρομολόγιο στα τρένα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο δεν θα πραγματοποιηθείΛεωφορεία και τρόλεϊ θα κινούνται από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ, δηλαδή θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη. Οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ θα κάνουν στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 15:00. 

Δεκαέξι πτήσεις της Olympic Air ακυρώνονται σήμερα, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ.

Κλειστά θα είναι σήμερα, ημέρα της γενικής απεργίας, και τα πρατήρια υγρών καυσίμων, με απόφαση της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ). 

Τη συμμετοχή της στη γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου ανακοίνωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων. Νεα 48ωρη απεργία από την  Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, την Πέμπτη και Παρασκευή 4 και 5 Φεβρουαρίου. Παράταση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως και την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, αποφάσισε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Μετά από ομόφωνη πρόταση της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του κλάδου και ειδικότερα η πανελλαδική αποχή των συμβολαιογράφων από την άσκηση των καθηκόντων τους από τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου έως και την ερχόμενη Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου.

Στην απεργία της 4/2συμμετέχουν η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και ΕΣΕΕ(έμποροι) οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη Μητροπόλεως μπροστά στα γραφεία της ΕΣΕΕ στις 11:00. Συμμετέχουν, επίσης, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί και φαρμακοποιοί αλλά και συνολικά ο επιστημονικός κλάδος (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, φοροτεχνικοί). Επίσης, απεργούν ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ νέα 48ωρη απεργία εξήγγειλε η ΠΝΟ-ΝΑΤ με την κινητοποίηση να αρχίζει στις 6 το πρωί της Πέμπτης (4 Φεβρουαρίου) και να ολοκληρώνεται στις 6 το πρωί του Σαββάτου (6 Φεβρουαρίου).


Στην απεργία συμμετέχουν, ακόμη, η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, οι οδηγοί ταξί και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες οι οποίοι ενισχύουν τα μπλόκα. Κλειστά θα είναι και τα βενζινάδικα λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Το καθολικό αίτημα των κινητοποιήσεων είναι να αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίο, όπως υποστηρίζουν, καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και οδηγεί σε νέες μειώσεις των συντάξεων.

Τα καλέσματα από ΠΑΜΕ και ΛΑΕ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία στις 4 Φλεβάρη απευθύνει το ΠΑΜΕ. «Να απαιτήσουν να παρθεί πίσω ο νόμος-λαιμητόμος, να πληρώσει το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία, που καταλήστευσαν τα Ταμεία, που τσακίζουν μισθούς και μεροκάματα, φέρνουν την ανεργία, ευθύνονται για την κρίση. Να απαιτήσουν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική, δουλειά με δικαιώματα, ασφάλιση και αυξήσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες μας, συλλογικές συμβάσεις, δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία για μας και τα παιδιά μας», τονίζει. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου και σε άλλες πόλεις.

Προσυγκέντρωση της Λαϊκής Ενότητας στην Αθήνα, Σταδίου και Σανταρόζα, στις 10.30 π.μ.:

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Οι προωθούμενες προτάσεις της Κυβέρνησης, που οδηγούν στην πλήρη κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων, συναντούν την αποφασιστική αντίσταση ολόκληρου του Ελληνικού λαού. Οι πρωτοφανείς σε μαζικότητα κινητοποιήσεις των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, οι μεγάλες κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου και τα μπλόκα σε όλη την χώρα, αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα όλων των κοινωνικών ομάδων ν’ αντισταθούν και να μην αφήσουν να περάσουν οι αντιασφαλιστικές  ρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν τους συνταξιούχους σε πλήρη φτωχοποίηση, τους εργαζόμενους σε νέες μειώσεις των μισθών τους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε έξοδο από το επάγγελμά τους και σε ανεργία.

Η μεγάλη Γενική Απεργία στις 4 του Φλεβάρη θα είναι μια απεργία σταθμός, που θ’ αποδείξει στην Κυβέρνηση, στους συμμάχους της και στους δανειστές ότι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης δεν θα περάσει.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)