to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 06.04.2022

Κοινωνία

Γενική απεργία: Ηχηρό μήνυμα κατά της ακρίβειας από τους εργαζόμενους (βίντεο - φωτογραφίες)

Στους δρόμους έδωσαν το «παρών» οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα - Συνδικάτα κι εργαζόμενοι διεκδικούν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα κατά της ακρίβειας, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας


(βίντεο - φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας)

6η Απριλίου σήμερα και οι εργαζόμενοι έδωσαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία που έχουν προκηρύξει ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες καθώς και πολυάριθμα Πρωτοβάθμια Σωματεία. Συνδικάτα κι εργαζόμενοι διεκδικούν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς, με πρώτο βήμα την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ταυτόχρονα, ζητείται έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

«Δουλειές - αυξήσεις, όχι πόλεμο», «ακρίβεια φωτιά, οι συνταξιούχοι στην πυρά», «ενάντια στην φτώχεια και στον πόλεμο - ΣΣΕ - μέτρα ενάντια στην ακρίβεια», «κόντρα σε ακρίβεια, ανέχεια, βαρβαρότητα», έγραφαν μεταξύ άλλων τα πανό και τα πλακάτ των συγκεντρωμένων που πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας το μεσημέρι.

Από τη δυναμική απεργιακή διαδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει το Left.gr και ο φακός του Άγγελου Καλοδούκα:

Με κεντρικό σύνθημα «Ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει», ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ομοσπονδίες εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί και μεγάλα συνδικάτα σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ) στήριξαν την απεργιακή κινητοποίηση και ζητούν «αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους», κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και «της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεπάγωμα της διετίας 2016-17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου-14ου μισθού, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο και να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων».

Κυριαρχούσαν επίσης τα μηνύματα κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία:

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, παιδί, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Κάλεσμα στην παλλαϊκή κινητοποίηση είχε απευθύνει το τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ (βλέπε παρακάτων), καθώς και από το ΜέΡΑ25, ενώ στην συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος έδωσε το παρών και χαιρέτισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Η σημερινή πανελλαδική απεργία αποτελεί σημαντικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος με τα μεγάλα μέτωπα της ακρίβειας, της προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με το μέτωπο για την αύξηση των μισθών, και οπωσδήποτε το μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν», δήλωσε από την πλευρά του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, που συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση συνδικάτων και μαζικών φορέων στο Σύνταγμα.

Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Το πανό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Να ανέβουν οι μισθοί, να πέσουν οι τιμές»

 Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ η Αθήνα - Έως τις 9 το βράδυ τα δρομολόγια των λεωφορείων

Δεν θα κινηθούν μετρό, ηλεκτρικός και τραμ σήμερα Τετάρτη 6 Απριλίου καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ - Από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ θα κυκλοφορούν τα λεωφορεία και τρόλεϊ.

Οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση πραγματοποιώντας 24ωρη απεργία.

Τα οδικά μέσα, λεωφορεία και τρόλει θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ καθώς για την έναρξη και τη λήξη της βάρδιας οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των λεωφορείων αναμένεται περίπου από τις 9:30 έως 10:00 π.μ., ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν περίπου στις 20:00.

ΕΑΕΚ, ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: Τίποτα δεν χαρίζεται - Όλοι, όλες στην απεργία της 6ης Απρίλη

Οι παρατάξεις ΕΑΕΚ (στον δημόσιο τομέα) και ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ (στη ΓΣΕΕ) τονίζουν στο κάλεσμά τους ότι «τα προβλήματα που βιώνουμε, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητά, η αγωνία για το μέλλον μας, η φτώχια, η ανεργία και η ακρίβεια που έχει σφίξει σαν θηλιά το λαιμό όλων μας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σε κανένα μας για εφησυχασμό. Απέναντι στην πιο αντιλαϊκή, στην πιο αντεργατική και κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο, η απάντηση ΟΛΩΝ μας πρέπει να είναι μία και μόνο: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΙΘΜΟΙ, ΕΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ».

Τμ. Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Στις 6 Απριλίου διεκδικούμε το δικαίωμά μας σε αξιοπρεπή ζωή και εργασία

«Αγωνιζόμαστε για να βάλουμε τέλος στις αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, που επιφυλάσσουν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και οικονομικής εξαθλίωσης για τους πολλούς, προκειμένου να εξασφαλιστούν τεράστια κέρδη για μια μικρή επιχειρηματική ελίτ, κυβερνητικά golden boys και “ημέτερους”», σημειώνει στην ανακοίνωσή του του Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει μεταξύ άλλων:

«Μαζί με εργαζόμενους/ες, άνεργους/ες, συνταξιούχους, μικρομεσαίους, νέους και νέες δίνουμε τη δική μας απάντηση  στην κυβέρνηση, που  ακόμα και μέσα στη συγκυρία της πανδημίας  και της ενεργειακής κρίσης, όχι μόνο δεν λαμβάνει  ουσιαστικά μέτρα κοινωνικής στήριξης, αλλά δεν διστάζει να συνεχίζει  τις πολιτικές διάλυσης εργασιακών δικαιωμάτων και  κοινωνικού κράτους, οδηγώντας ξανά σε  φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία».

Δημ. Κουτσούμπας: Η σημερινή πανελλαδική απεργία αποτελεί σημαντικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος

«Η σημερινή πανελλαδική απεργία αποτελεί σημαντικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος με τα μεγάλα μέτωπα της ακρίβειας, της προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με το μέτωπο για την αύξηση των μισθών, και οπωσδήποτε το μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν».

Αυτό δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην απεργιακή συγκέντρωση συνδικάτων και μαζικών φορέων στο Σύνταγμα.

«Μπορεί να αποτελέσει παραπέρα σταθμό στην ενίσχυση της κοινής δράσης των εργατών, των υπαλλήλων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα οπωσδήποτε αλλά και των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των αγροτών, των φοιτητών, των γυναικών των λαϊκών οικογενειών. Συνεχίζουμε δυναμικά», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας. Δείτε εδώ το βίντεο του ΠΑΜΕ από τη σημερινή απεργία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)