to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:47 | 28.05.2016

Διεθνή

Γεμάτα τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στην Ιταλία - 70 νεκροί και πάνω από 14.000 διασωθέντες την τελευταία βδομάδα

Υπερπλήρη είναι τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στην Ιταλία, όπου αναζητούνται επειγόντως νέοι χώροι στέγασης. Ο Iταλός πρωθυπουργός Ρέντσι προτίθεται να θέσει επιτακτικά το προσφυγικό στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.


Εβδομήντα νεκροί και πάνω από δεκατέσσερις χιλιάδες διασωθέντες είναι ο απολογισμός τις τελευταίας εβδομάδας επιχειρήσεων της ιταλικής ακτοφυλακής, του πολεμικού ναυτικού, της Frontex και εμπορικών πλοίων αλλά και μονάδων μη κυβερνητικών οργανισμών, στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Σικελία και τις ακτές της Λιβύης.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, τα κέντρα υποδοχής των πόλεων της Σικελίας στις οποίες αποβιβάζονται οι μετανάστες (Κατάνη, Παλέρμο, Μεσσίνα και Πόρτο Εμπέντοκλε) αντιμετωπίζουν στη φάση αυτή έντονο πρόβλημα χωρητικότητας και αναζητούνται υποδομές κατάλληλες για φιλοξενία σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Ο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματτέο Σαλβίνι, έκανε λόγο για «κίνδυνο εισβολής από μέρους των μεταναστών» και ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι. Ο οποίος, με την σειρά του, από το G7 της Ιαπωνίας κάλεσε όλους «να διατηρήσουν, πρώτα απ΄όλα, την ψυχραιμία τους».

Η υπουργός αρμόδια για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, Μαρία Έλενα Μπόσκι, συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί να χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή, αλλά πρόκειται και για θέμα το οποίο επιβάλλεται να αντιμετωπισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από την στιγμή που προκύπτει και ένα πρόβλημα το οποίο σχετίζεται με τις δυνατότητες και δυνάμεις των διαφόρων κοινωνιών».

Στο μεταναστευτικό θέλησε να αναφερθεί, τέλος, και ο πάπας Φραγκίσκος κατά την συνάντησή του, σήμερα, με πεντακόσια παιδιά μεταναστών, στο Βατικανό. «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μετανάστες δεν αποτελούν κίνδυνο, αλλά βρίσκονται οι ίδιοι σε κίνδυνο», είπε ο Αργεντινός ποντίφικας.

*************

Deutsche Welle: Γεμάτα τα κέντρα φιλοξενίας

Tα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στην Ιταλία είναι υπερπλήρη, όπως αναφέρουν η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai και η εφημερίδα Ιl Messaggero. Tις τελευταίες πέντε ημέρες οι αφίξεις στην Σικελία ξεπέρασαν τις 15.000. Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ζήτησε με έκτακτη εγκύκλιο από δημάρχους και νομάρχες όλης της χώρας να εντοπίσουν άμεσα νέους χώρους για τη διαμονή των μεταναστών. Μόνον στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου φιλοξενούνται ήδη πάνω από 14.000 άτομα.

"Ο ρόλος μας είναι ίδιος με αυτόν του τερματοφύλακα: πρέπει να προστατεύουμε διαρκώς την πόρτα μας, να αποφύγουμε νέες τραγικές συνέπειες από τα ναυάγια που σημειώνονται νότια της Σικελίας. Τα πλοία μας σπεύδουν συνεχώς σε βοήθεια", δηλώνει ο Iταλός υπουργός Εσωτερικών.

Στο μεταξύ, όμως, από την αρχή του χρόνου τα ανήλικα άτομα χωρίς συγγενείς που έφτασαν στην Σικελία είναι πάνω από 6.000. Ως γενικότερη λύση, ο Αλφάνο επιμένει στην πρόταση της Ιταλίας για οικονομική στήριξη των αφρικανικών χωρών, ζητώντας σε αντάλλαγμα αυστηρό έλεγχο των συνόρων τους.

Πρωτοβουλία Ρέντσι για το προσφυγικό

"Το συζητήσαμε στο G 7 της Ιαπωνίας, και οι εταίροι μας - σε γενικές γραμμές- συμφωνούν", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και όλα δείχνουν ότι το Καλοκαίρι οι αφίξεις στη νότια Ιταλία θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Παράλληλα συνεχίζονται οι τραγωδίες στα νερά της Μεσογείου. Σύμφωνα με το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, ανασύρθηκαν 45 νεκροί πρόσφυγες μετά το χθεσινοβραδινό ναυάγιο υπερφορτωμένου αλιευτικού σκάφους στα ανοικτά της Λιβύης.

Σύμφωνα με διαρροές από συνεργάτες του Ιταλού κεντροαριστερού πρωθυπουργού, ο Ρέντσι προτίθεται να θέσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό ως άμεση προτεραιότητα στην επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου, ζητώντας να δοθεί ουσιαστική οικονομική βοήθεια στη Λιβύη, ώστε να μειωθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ιταλία.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη 

Πηγή: Deutsche Welle

**********

(πληροφορίες: Deutsche Welle, capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)