to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:38 | 02.02.2022

Πολιτισμός

«Γεφυροποιός»: Έκθεση μνήμης Θόδωρου Αγγελόπουλου

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την απώλεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1935-2012), παρουσιάζεται η έκθεση "Γεφυροποιός" του σκηνοθέτη, κινηματογραφιστή και φωτογράφου Νίκου Νικολόπουλου με φωτογραφίες από το εικοσαήμερο των γυρισμάτων της ταινίας του "Η Άλλη Θάλασσα", κατά τη διάρκεια των οποίων ο σκηνοθέτης έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή. Την επιμέλεια της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2022, υπογράφει ο επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ, Χριστόφορος Μαρίνος, σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Ιωακειμίδη.


Η φωτογραφία του Τόνι Σερβίλο υπό την καθοδήγηση του Θόδωρου Αγγελόπουλου ξυπνά μνήμες δεκαετίας, πρωτίστως από τον άδικο χαμό του Θόδωρου Αγγελόπουλου στα γυρίσματα της «Άλλης Θάλασσας» τον Ιανουάριο του 2012.

Στιγμές από το μακρινό όσο και κοντινό παρελθόν της τελευταίας και ανολοκλήρωτης ταινίας του σκηνοθέτη αναδύεται στις εικαστικές φωτογραφίες του Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος δούλεψε σαν φωτογράφος στο πλατό της «'Αλλης θάλασσας» και τις παρουσιάζει αυτές τις μέρες με τίτλο «Γεφυροποιός», στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη».

Γεφυροποιός

Μια έκθεση ατμοσφαιρική, κατανυκτική τόσο από την ζωγραφικότητα και το βάθος των φωτογραφιών όσο και από το στήσιμο και τον φωτισμό που επιμελήθηκε η αρχιτέκτων Μαρία Μανέτα, με τις περισσότερες φωτογραφίες να αιωρούνται, βάζοντας τον θεατή σ' ένα παράλληλο σύμπαν. Μια διαδρομή που ξεκινά με λήψεις ημερήσιες σε εξωτερικούς χώρους ή σε στούντιο και καταλήγει σε νυχτερινές.

Στις έντεκα φωτογραφίες από τις είκοσι που συνολικά παρουσιάζονται στην έκθεση, πρωταγωνιστεί ο Θόδωρος Αγγελόπουλος χωρίς το συνεργείο και τις κάμερες των γυρισμάτων. Αυτό ήταν το προσωπικό πρότζεκτ που επιθυμούσε να πραγματοποιήσει ο Νίκος Νικολόπουλος, εκτός φυσικά από τις φωτογραφίες πλατό για την τεκμηρίωση και προώθηση της ταινίας.

«Ήθελα μια πιο προσωπική ματιά, τον δικό μου διάλογο με το έργο του Αγγελόπουλου και μού έδωσε το οκ να γίνω μέρος της ομάδας» αφηγείται ο φωτογράφος. Κι αφού έβαλε χρονική απόσταση απέναντι στο υλικό που είχε τραβήξει, βρέθηκε πριν έναν χρόνο και το κατάλληλο πλαίσιο της έκθεσης για τα καλοδουλεμένα μεγάλα τυπώματα των φωτογραφιών, με χορηγό την εταιρεία παραγωγής Faliro House Productions και συνεπιμελητές τους Χριστόφορο Μαρίνο και Βαγγέλη Ιωακειμίδη.

 έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στον Θόδωρο Αγγελόπουλο -  ertnews.gr

Η φιγούρα του Θόδωρου Αγγελόπουλου με την χαρακτηριστική τραγιάσκα σε νυχτερινή φωτογραφία με τον Μάνο Βακούση, η πρωταγωνίστρια Ελένη Στρατηγοπούλου ντυμένη νύφη να περπατά σχεδόν χωρίς να πατά στο έδαφος, ο Τόνι Σερβίλο που κλείνει νύχτα την γκαραζόπορτα του σταθμού της πυροσβεστικής στην Δραπετσώνα, καθώς έξω πετάγονται φλόγες από καυτά επεισόδια της οικονομικής κρίσης το 2012 ή η εικόνα του ξαπλωμένου Σερβίλο σε εμβρυακή στάση, με την οποία κλείνει η έκθεση, είναι φωτογραφίες που κάνουν τον θεατή να αναρωτηθεί εάν πρόκειται για λήψεις γυρισμάτων ή διάλειμμα των ηθοποιών. «Ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι οι εικόνες του Νίκου Νικολόπουλου είναι τυλιγμένες με την αχλύ του ονείρου, ισορροπώντας ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα. Με άλλα λόγια εδώ ο θεατής γίνεται κι εκείνος με τη σειρά του γεφυροποιός, επιβεβαιώνοντας έτσι την πεποίθηση ότι κάθε ταινία-ολοκληρωμένη ή μη -συνιστά μια περιπέτεια. Και αυτό ακριβώς το θέμα πραγματεύεται ο Γεφυροποιός του Νίκου Νικολόπουλου: την αέναη περιπέτεια του βλέμαματος» σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)