to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 17.05.2017

Πολιτισμός

"Γέφυρες Τέχνης" στο μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα στη Λάρισα

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων (International Museum Day) καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων σε όλον τον κόσμο στη σύγχρονη κοινωνία, και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου.


 Το νόημα του εορτασμού είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». 

- Πέμπτη 18 Μαΐου, ώρα 9:30

«Γέφυρες Τέχνης» στο Small Museum ART των φυλακών σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργα ενός μουσείου εκτίθενται σε μία φυλακή. Σπουδαία χαρακτικά της Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα «ταξιδεύουν» και εκτίθενται στις φυλακές Λάρισας. Η έκθεση, αποτέλεσμα μιας ξεχωριστής συνεργασίας για πρώτη φορά στην πόλη μας ανάμεσα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και το Small Museum of ART του σχολείου των φυλακών, εγκαινιάζεται στο μικρό μουσείο που λειτουργεί από πέρυσι στην είσοδο του σχολείου των φυλακών, και το οποίο είναι προσβάσιμο σε κάθε επισκέπτη της φυλακής.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επέλεξε για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017 το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Στόχος είναι η ανάδειξη των μουσείων ως φορέων κοινωνικής ειρήνης, ώστε η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.

Αναδεικνύοντας το σκεπτικό της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, εξωστρεφής θεματοφύλακας του εικαστικού πλούτου της πόλης, συμμετέχει σε μια προσπάθεια αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή και γύρω απ’ αυτή. Έτσι, προσεγγίζει μια κοινότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, εκείνη των τροφίμων των φυλακών. Άλλωστε, παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει στο κοντινό παρελθόν από μεγάλα μουσεία και ιδρύματα στην Ευρώπη, λ.χ. Μουσείο του Λούβρου.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην επαφή των εγκλείστων με σημαντικά έργα του Μουσείου Κατσίγρα και στην ανάδειξη του ρόλου της εκπαίδευσης στη φυλακή. Με τη δράση αυτή η τέχνη περνά πέρα από τα τείχη των κτιρίων, ταξιδεύει και γεφυρώνει - γκρεμίζοντας φόβους και στερεότυπα.

- Παρασκευή 19 Μαΐου, ώρα 20:30

Έκθεση έργων μαθητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Δημιουργίες των μαθητών του Σχολείου των φυλακών Λάρισας παρουσιάζεται σε έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Η Πινακοθήκη, σε αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη και γύρω από αυτή, «αγκαλιάζει» την κοινότητα των φυλακισμένων και φιλοξενεί τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες. Με την έκθεση αυτή δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με τις εικαστικές δημιουργίες των φυλακισμένων και να γνωρίσουν το μορφωτικό έργο που παράγεται στο Σχολείο των φυλακών.

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα των φυλακισμένων θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή του Συνόλου Πνευστών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Επίσης, θα γίνεται συγκέντρωση ειδών ατομικής καθαριότητας για τους άπορους φυλακισμένους (σαμπουάν, χαρτιά υγείας, σαπούνια, αφροί ξυρίσματος, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, υγρά μαντηλάκια, απορρυπαντικά σκόνη για το χέρι, τηλεκάρτες 4€ κ.ά.).

   Την δράση  στηρίζει το τμήμα Αλληλεγγύης και Δικαιωμάτων  Σύριζα Λάρισας επισημαίνοντας:

Aν οραματιζόμαστε μια κοινωνία ανθρωπιάς και προκοπής θα πρέπει η αλληλεγγύη μας να δίνεται απλόχερα χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και διαχωριστικές γραμμές.Το τμήμα Αλληλεγγύης και Δικαιωμάτων του Σύριζα Λάρισας προτρέπει όλους μας, να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα τηςΔημοτικής Πινακοθήκης -Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα να πλαισιώσουμε την πρωτοβουλία και να προσφέρουμε την στηριξή μας σε όσους χρειάζονται την  βοήθειά μας . 

 
tags: Λάρισα

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)