to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:28 | 20.01.2020

Κοινωνία

Αγόρευση του Κ. Παπαδάκη στην #GDTrial: Η εγκληματική φυσιογνωμία της ΧΑ και η κυβέρνηση Σαμαρά

Με την αγόρευση του συνήγορου της Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστα Παπαδάκη, συνεχίστηκε σήμερα Δευτέρα 20 Ιανουαρίου η δίκη της Χρυσής Αυγής - Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα όσα είπε ο συνήγορος για την εγκληματική φυσιογνωμία της ΧΑ και την κυβέρνηση Σαμαρά


Κατά την έναρξη της αγόρευσής του, ο Κ. Παπαδάκης ζήτησε από τους δικαστές να ασκήσουν το δικαίωμα της δευτερολογίας που τους παρέχει ο κανονισμός: "Κυρία πρόεδρε, κύριοι δικαστές και κύριοι εισαγγελείς, επεκτείνω και σε σας την απεύθυνσή μου, καθώς ο νόμος σάς δίνει το δικαίωμα δευτερολογίας.Και θέλω το δικαίωμα δευτερολογίας να ασκηθεί, στο οποίο εμπεριέχεται και το δικαίωμα ανάκλησης της εισαγγελικής πρότασης".

Στο ακροατήριο

Την ακροαματική διαδικασία παρακολούθησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Βασιλικός, Σία Αναγνωστοπούλου, Γιάννης Μουζάλας,Καλλιόπη Βέττα και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, και η πρώην βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου. Επίσης ομάδα δικηγόρων από την Ιταλία που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) και ο γενικός γραμματέας της ΠΣΟ και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος. Παρούσα, βεβαίως, και η Μάγδα Φύσσα.

Η εγκληματική φυσιογνωμία της ΧΑ και η κυβέρνηση Σαμαρά

"H Χρυσή Αυγή αποτελεί την κορυφαία τρομοκρατική οργάνωση που γνώρισε ποτέ η χώρα αυτή, αλλά έχει το προνόμιο να μην δικάζεται γιατί διώχθηκε ποινικά με το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα και να προβάλλει εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς την κρινόμενη ένσταση", τόνισε κατά την αγόρευση του ο Κ. Παπαδάκης. Και πρόσθεσε: "Στα χρόνια που πέρασαν, κανένας δικαστής, είτε κατά πλειοψηφία είτε κατά μειοψηφία, δεν έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του Π.Κ. 187 λόγω παρέκκλισης από το περιεχόμενο της σύμβασης του Παλέρμο, ούτε οποιοσδήποτε νομοθέτης από τις εκτεταμένες προαναφερθείσες τροποποιήσεις του Π.Κ. 187 από το 2001 και μετά δεν διανοήθηκε να το κάνει".

Ωστόσο, συμπλήρωσε, ο Κ. Παπαδάκης, υπάρχει μια εξαίρεση που δεν είναι άλλη από "την κυβέρνηση των δήθεν διωκτών της Χρυσής Αυγής, του Αντώνη Σαμαρά, η οποία τον Αύγουστο 2014, όταν οι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής βρίσκονταν σε υποδικία με την κύρια ανάκριση να έχει περατωθεί, με την ασκηθείσα δίωξη να περιορίζεται στο άρθρο 187, και όχι και στο 187Α ΠΚ, και την δικογραφία να βρίσκεται πλέον στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα για μελέτη και πρόταση, διέρρευσαν με ένα δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής περί τα τέλη Αυγούστου 2014, της Γιάννας Παπαδάκου, ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νομοθετική τροποποίηση στο Π.Κ. 187 προκειμένου να καταστήσει ως στοιχείο του αδικήματος τον προσπορισμό του οικονομικού ή άλλου υλικού οφέλους".

"Είναι βέβαιο", υπογράμμισε, "ότι κάποια κλιμάκια της κυβέρνησης επιδίωξαν σε εκείνο ακριβώς το στάδιο, που ήταν δεδομένος ο νομικός χαρακτηρισμός της ποινικής δίωξης των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής, την αποποινικοποίηση της υπόθεσης, την αποφυλάκιση των κρατουμένων και ενδεχομένως την πολιτική διαπραγμάτευση με την Νέα Δημοκρατία στα πλαίσια της προσπάθειας της να μην ηττηθεί εκλογικά, όπως και έγινε τελικά μετά από λίγους μήνες".

Ο Κ. Παπαδάκης σημείωσε ακόμα πως, μόνο το 2012, υπάρχουν "61 καταγραμμένα περιστατικά [...] ανάμεσα σε πληθώρα μη καταγεγραμμένων".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)