to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:46 | 11.01.2018

Κοινωνία

Λ. Κανέλλη (#GDTrial): Εκπαιδευμένος σφαγέας και όχι περαστικός ο Ρουπακιάς, εγκληματική οργάνωση η ΧΑ, έτσι λειτουργούν και στη Βουλή

Με την κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη συνεχίστηκε σήμερα στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ. Την περασμένη Τρίτη ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων της πολιτικής αγωγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και σήμερα η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με μάρτυρες που καλεί η πολιτική αγωγή του ΠΑΜΕ.


Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη της κατάθεσης στο twitter του Golden Dawn Watch

«Είναι Ναζί, είναι "όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας". Είναι ρατσιστές. Είναι εγκληματική οργάνωση και έτσι λειτουργούν και στην Βουλή. Οι άνθρωποι που τάσσονται με το κεφάλαιο δεν θα είχαν καλύτερους εκπροσώπους από αυτούς. Χρησιμοποιούν βίαια τον κοινοβουλευτισμό, τον εκμεταλλεύονται».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη στην κατάθεσή της στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την εγκληματική οργάνωση, αναφερόμενη τόσο στην επίθεση που είχαν δεχθεί συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και στην επίθεση που δέχθηκε η ίδια από τον βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη κατά την διάρκεια εκπομπής, όσο και σε άλλες ενέργειες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

 

Σύμφωνα με τη βουλευτή, η επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ ήταν δολοφονική και είχε γίνει με στόχο να τρομοκρατηθούν εργαζόμενοι στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και να μην μπαίνουν στα συνδικαλιστικά σωματεία. «Επεδίωκαν να μην πολλαπλασιαστεί η ισχύς όσων αντιστέκονταν στη διάλυση της Ζώνης» είπε η μάρτυρας και συνέχισε λέγοντας. «Είμαι από το 2000 στη Βουλή. Οι άνθρωποι που τάσσονται με το κεφάλαιο δεν θα είχαν καλύτερους εκπροσώπους. Εκφράζουν το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τους εργολάβους και τους υπεργολάβους, τον εκβιασμό στα μεροκάματα».

 

Η κ. Κανέλλη τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή είναι κατά τέτοιο τρόπο δομημένη που δεν κινείται κανένα μέλος της χωρίς την εντολή του αρχηγού. Έτσι, όπως επισήμανε, ούτε η επίθεση στο ΠΑΜΕ, ούτε η χειροδικία Κασιδιάρη σε βάρος της, ούτε καμία ενέργεια δεν έγινε χωρίς την αρχηγική εντολή.

 

Αναφερόμενη στην επίθεση σε βάρος της από τον Ηλία Κασιδιάρη κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής, η βουλευτής κατέθεσε πως θεωρεί ότι ήταν προαποφασισμένη. Επισήμανε δε πως ο Κασιδιάρης δεν αθωώθηκε, αφού «δεν έκανα εγώ μήνυση γιατί το αντιμετώπισα πολιτικά». Περιέγραψε τα τέσσερα χτυπήματα που δέχθηκε από τον κατηγορούμενο βουλευτή και τόνισε πως «ήταν μία βαριά επίθεση».

Όπως κατέθεσε η μάρτυρας: «Η επίθεση ήταν προαποφασισμένη. Λέει ο αρχηγός "θα τους κυνηγήσουμε" και έρχεται ο Κασιδιάρης και με πλακώνει μέσα στο στούντιο. Ο Κασιδιάρης ήταν ο ευνοούμενος τού αρχηγού. Πιστεύω πως είχε σχεδιαστεί αρχικά κατά της Ρένας Δούρου. Εγώ αντέδρασα. Το έχουν κάνει και ομοϊδεάτες τους αυτό, στο εξωτερικό, στην τηλεόραση».

Η κ. Κανέλλη υποστήριξε ότι οι χρυσαυγίτες αποδέχονται πλήρως την βία και ότι ως ναζιστές πολεμάνε κατά των κομμουνιστών.

 

Αναφερόμενη στον δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, η κ. Κανέλλη κατέθεσε ότι «δεν ήταν περαστικός, αλλά εκπαιδευμένος σφαγέας, μαχαιροβγάλτης. Είμαι 64 ετών. Δεν ξέρω μαχαιροβγάλτες να σκοτώνουν τυχαία». Μάλιστα η βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως αν ίσχυε ότι το έγκλημα "έγινε για οπαδικούς λόγους" τότε τον Φύσσα «θα τον είχαν "φάει" στις κερκίδες».

 

Για τη δήλωση του κατηγορούμενου αρχηγού της Χρυσής Αυγής περί ανάληψης "πολιτικής ευθύνης" για τη δολοφονία του μουσικού, η μάρτυρας τόνισε πως ο κ. Μιχαλολιάκος «το έκανε γιατί δεν είχε περιθώρια να ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει, καθώς υπήρχε αντίδραση. Θα υπονόμευε την αρχηγική του θέση. Πολιτική ευθύνη σημαίνει "μην τολμήσετε να αλλάξετε ιδέες επειδή ΄πιάστηκε΄ ο Ρουπακιάς. Συνεχίστε τη γραμμή που ξέρετε". Χαρακτηριστικό του φασισμού είναι η δειλία. Η εξόντωση των Εβραίων στο Άουσβιτς και μετά η άρνηση όσων έγιναν. Η δήλωση Μιχαλολιάκου δείχνει ότι θα στείλει στον Καιάδα όποιον κι αν είναι, αρκεί να μείνει αλώβητος ο αρχηγός. Δεν πάτησε κανένα κουμπί με τα χεράκια του ο Χίτλερ στο Άουσβιτς».

 

Απαντώντας σε ερώτηση για την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα, η κ. Κανέλλη τόνισε πως αντίστοιχα προβλήματα είχαν συμπατριώτες τους αλιεργάτες στην Μηχανιώνα: «Επειδή είναι οργανωμένοι, είναι διπλά επικίνδυνοι για τους χρυσαυγίτες. Είναι διπλά στόχος τους».

 

Η μάρτυρας αναφέρθηκε κατά την εξέταση της και στο θέμα των "συσσιτίων μόνο για Έλληνες" , λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ρατσιστές. Τα έκαναν για να εξευτελίσουν όσους πεινάνε και να έχουν τους Έλληνες να εξαρτώνται από αυτούς. Να τους στρέφουν κατά των υπολοίπων. Το "καθαρό αίμα" κριτήριο αν θα φας, αν θα ζήσεις αν θα πεθάνεις. Είναι Μεγκελική θεώρηση».

 

Για τη στάση της Αστυνομίας απέναντι στην Χρυσή Αυγή. η βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως είναι «εξαιρετικά ανεκτική» , επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αν κάποιοι δεν είχαν κάνει καλά την δουλειά τους, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα». Η κ. Κανέλλη είπε επίσης ότι οι χρυσαυγίτες είναι οι μόνοι από διαδηλωτές που θα καλυφθούν πίσω από τα ΜΑΤ αν γίνει ένα επεισόδιο, «άλλοι διαδηλωτές όχι».

 

Στη δίκη ξεκίνησε να καταθέτει και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος αναφερόμενος στην επίθεση κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα έκανε λόγο για ενέδρα που είχε στόχο τον θάνατο. Ο βουλευτής αναφερόμενος στην παρουσία της Χρυσής Αυγής στην περιοχή υποστήριξε ότι «είχε αναπτύξει δραστηριότητα κατά των μεταναστών , δίπλα στην εργοδοσία, με την μορφή "μπράβου". Ήθελαν να τρομοκρατήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα γιατί είχαν ανοίξει τότε γραφεία ευρέσεως εργασίας με χαμηλότερα μεροκάματα».

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

  • Όπως καταγράφει η Ειρ. Προμπονά:

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την Λιάνα Κανέλλη να βρίσκεται στο βήμα του μάρτυρα.

Ξεκινά με την επίθεση κατά του ΠΑΜΕ λέγοντας πως και με την δημοσιογραφική και την κομματική της ιδιότητα είναι γνώστης πολλών λεπτομερειών που αφορά την υπόθεση σε σχέση και με ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

-Γιατί τους χτύπησαν;

-Ακριβώς γιατί ήταν του ΠΑΜΕ. Και μέσα εκεί υπήρχαν πολλοί κομμουνιστές. Ήθελαν να διαλύσουν το ΠΑΜΕ για να βλάψουν τον αγώνα για καλύτερο μεροκάματο.¨ηθελαν αυτό να σταματήσει.

-Τι συμφέρον είχαν;

-Εξυπηρετούν τ' αφεντικά. Αυτό κάνουν και απ' την ώρα που μπήκαν στη Βουλή, σύσσωμη η Κ.Ο. έχει καταθέσει 100-120 επερωτήσεις που αφορούν τ' αφεντικά. Αφεντικά δεν είναι μόνο το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Ειναι εργολάβοι, τσιράκια διάφοροι που έχουν συμφέροντα στη Ζώνη.

Και μία ακόμα χαρακτηριστική αποστροφή της Λ. Κανέλλη:

Ο Ρουπακιάς περαστικός; απαντα σε σχετική ερώτηση της πολιτικής αγωγής έντονα η μάρτυρας.

Περαστικόόοοος; επαναλαμβάνει... "Ενας μαχαιροβγάλτης είναι...εκπαιδευμενος μαχαιροβγάλτης! Κανείς δεν μπορεί να πει πως αυτός ο άνθρωπος βρεθηκε τυχαία εκεί, τυχαία εστησε ενέδρα, τυχαία τραβηξε το μαχαίρι, τυχαία χτύπησε στον σημείο που χτύπησε με συγκεκριμένο μαχαίρι....ήθελαν να του κλεισουν το στόμα του Φύσσα...αυτό ήθελαν και αυτό έκαναν, ούτε τυχαία έγινε, ούτε προηγούμενο υπήρχε, ούτε οπαδικό ήταν

-Ειπωθηκαν όμως και τα τυχαία και τα οπαδικά, επανέρχεταιν ο συνήγορος...τι λέτε εσείς γι αυτό;

-¨Όποιος λέει τέτοια πράγματα υποτιμά την νοημοσύνη αυτού που τ' ακούει
 

Οι καταθέσεις της Τρίτης, όπως τις κατέγραψε η Ειρήνη Προμπονά Στο Κόκκινο:

Την Τρίτη κατέθεσαν ο Θανάσης Διαβολάκης, η Κατερίνα Θωίδου και ο Αντώνης Ρέλλας. Έξω από το Εφετείο αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποίησε η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή».

Θ. Διαβολάκης: «Στη δημοκρατική κοινωνία χώρος για φασίστες δεν υπάρχει» 

Ο Θανάσης Διαβολάκης ιδιωτικός εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχει διατελέσει επιπλέον δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου είχε γίνει αποδέκτης πλήθους καταγγελιών για επιθέσεις χρυσαυγιτών εναντίον μεταναστών ή πολιτών που ανήκαν στον χώρο της Αριστεράς και του αντιφασιστικού κινήματος. Ο μάρτυρας περιέγραψε επιθέσεις ταγμάτων εφόδου νεοναζί που έγιναν στην περιοχή του Πειραιά από το 2010-2014, τότε που η δράση της ναζιστικής οργάνωσης σε συνδυασμό με την ασυλία που έχαιρε από την αστυνομία τρομοκρατούσε την περιοχή.

Επιθέσεις όπως αυτή εναντίον της  Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά, το 2012, τότε  που τέσσερα μέλη της ΧΑ επιτέθηκαν σε αντιφασίστες στην οδό Σωτήρος. «Έγινε δικαστήριο και καταδικάστηκαν οι Σαλούφας και Αποστόλου. Δεν θυμάμαι τί ποινή επιβλήθηκε» είπε ο μάρτυρας, «πρέπει να είναι σε πρώτο βαθμό η υπόθεση, δεν είμαι όμως σίγουρος. Στο σημείο της επίθεσης έφτασα μετά την επίθεση. Παθόντες ήταν οι Μάνθος Ταβουλάρης και Αμαλία Αλτίνου. Δυο από τους τέσσερις δράστες αναγνωρίστηκαν».

«Δεν υπήρχε προσωπική διαφορά» τόνισε ο Θανάσης Διαβολάκης στο δικαστήριο, «ο λόγος ήταν πολιτικός. Ήθελε η ΧΑ να τρομοκρατήσει όσους συμμετείχαν στο αντιφασιστικό κίνημα. Οι επιθέσεις γινόντουσαν με συντεταγμένο τρόπο, με επικεφαλής που έδινε παράγγελμα για την έναρξη και τη λήξη της επίθεσης. Παρόμοια επίθεση καταδρομικού τύπου πραγματοποιήθηκε την 25 Ιανουαρίου 2014 σε αυτοδιαχειριζόμενο αναρχικό στέκι στο Κερατσίνι, «Ρεσάλτο», από τον Κούζηλο».

Αίσθηση ως προς τον… «ζήλο» και την « δημιουργική φαντασία» της αστυνομίας προκάλεσε μια ακόμα επίθεση στην οποία αναφέρθηκε ο μάρτυρας:

Συνήγορος: Αναφερθήκατε σε πλειάδα περιστατικών το 2010-2014. Ποια η στάση της αστυνομίας στις επιθέσεις αυτές;

Μάρτυρας: Προσπαθώ να βρω τις κατάλληλες λέξεις. Είναι χαρακτηριστική η απουσία της. Στην οδό Σωτήρος, που είναι δίπλα στα γραφεία της αστυνομίας, δεν υπήρχε αστυνομία. Περαιτέρω, μέλος της ομάδας ΔΙΑΣ βρέθηκε να συνομιλεί με επιτιθέμενους σε περιστατικό στον Πειραιά που περιέγραψα. Στην επίθεση στο «Ρεσάλτο», αν και διήρκεσε πολύ, η αστυνομία εμφανίστηκε μετά από αυτή. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων γενικά η αστυνομία δεν υπάρχει. Και παρατηρείται η αποθάρρυνση όσων θέλουν να καταγγείλουν επιθέσεις από τη ΧΑ. Για παράδειγμα ο φοιτητής που δέχθηκε την επίθεση στην Καλλίπολη… πήγε να καταγγείλει την επίθεση και, επειδή επρόκειτο για Έλληνα, του είπαν ότι δεν πρόκειται για ρατσιστική επίθεση και καλύτερα να κόψει τα μαλλιά του για να μη δέχεται τέτοιες επιθέσεις.

Ο μάρτυρας επισήμανε απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου πως «στα ναζιστικά κόμματα, η οργάνωση γίνεται από την ηγεσία. Δεν υπάρχει πρωτοβουλία των μελών για κάποια κίνηση, όλα γίνονται κατόπιν εντολής Είναι ο τρόπος οργάνωσής τους. Όπως και στην δολοφονία του Π. Φύσσα. Υπάρχουν στο διαδίκτυο συνομιλίες από τις οποίες φαίνεται ποιος έδωσε τις εντολές. Και στους αλιεργάτες, είναι βέβαιο ότι δόθηκε εντολή. Είναι οργανωμένη δράση, που δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Φτάνουμε στον αρχηγό. Στα ναζιστικά κόμματα έχει ιδιαίτερη σημασία ο αρχηγός» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση της υπεράσπισης σχετικά με τις αντισυγκεντρώσεις που πραγματοποιεί το αντιφασιστικό κίνημα και τα συνθήματα που ακούγονται ο μάρτυρας απάντησε: «Η άποψή μου είναι ότι στη δημοκρατική κοινωνία χώρος για φασίστες δεν υπάρχει».

Κατερίνα Θωϊδου: «Ψευδής,  παραπλανητική και ρατσιστική η αιμοδοσία μόνο για Έλληνες από την ΧΑ»

Η Κατερίνα Θωϊδουδημοσιογράφος από το 2000 στην «Εργατική Αλληλεγγύη» από τον Μάιο του 2014 είναι δημοτική σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Νίκαια-Άη Γιάννη Ρέντη, ενώ εργάζεται ως συμβασιούχος σε κέντρο αιμοδοσίας στην κατάθεση της αναφέρθηκε σε επιθέσεις ταγμάτων εφόδου που γινόταν στην περιοχή το 2012-2013.

Και αυτή η μάρτυρας επισήμανε πως η ΧΑ ένιωθε να έχει το ακαταδίωκτο και σε συνδυασμό με τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου είχε επιβάλλει στην περιοχή ένα καθεστώς  «καθαρής τρομοκρατίας» όπως χαρακτηριστικά είπε στο δικαστήριο.
«Η ΧΑ στην περιοχή που είχε τα γραφεία της έκλεινε τα γύρω στενά, τα περιφρουρούσαν. Άνοιγαν Τρίτη και Πέμπτη και δεν υπήρχε κανενός είδους πολιτική δραστηριότητα εκείνες τις μέρες λόγω της τρομοκρατικής δράσης της. Η αστυνομία δεν είχε παρέμβει σχετικά. Σε λαϊκές το 2012 είχαν γίνει ξυλαδαρμοί αλλοδαπών. Το δημοτικό συμβούλιο ήταν σαφώς κατά της δράσης της ΧΑ. Πολλές φορές είχαμε κάνει παρεμβάσεις και είχε αποφασιστεί να γίνει καμπάνια στη νεολαία για να αποτρέψει να ενταχθεί στη ΧΑ, επειδή είχαμε μάθει ότι μαθητές επιτίθονταν σε μετανάστες σε λεωφορεία, στην περιοχή του Village Park. Με αυτά στρατολογούνταν οι νέοι. Και σήμερα υλοποιούνται τέτοιες καμπάνιες, με τη συνεργασία της επιτροπής παιδείας του Δήμου, λόγω και της αντιφασιστικής ιστορίας της Νίκαιας».

Το κλίμα φόβου ήταν έντονο κυρίως στους μετανάστες που σε συνδυασμό με την ατιμωρησία που απολάμβαναν τα μέλη της ναζιστικής οργάνωσης εκείνο τον καιρό είχε αποθρασυνθεί. «Οι μετανάστες φοβόντουσαν. Και όταν πήγαιναν στα Α.Τ. τούς διώχνανε. Ξέρω και περιστατικό που οι αστυνομικοί αντί να συλλάβουν τους επιτιθέμενους σε Πακιστανούς, συνέλαβαν τους Πακιστανούς. Πήγα με τον κ. Ανδρεόπουλο, που με πληροφόρησε, να καταθέσουμε σχετικά μήνυση και μετά από ώρες που περιμέναμε μάς είπαν ότι λόγω φόρτου δεν γινόταν». Η αστυνομία σύμφωνα με την μάρτυρα «γνώριζε, αλλά δεν έκανε κάτι. Η ΧΑ ένοιωθε ότι έχει το ακαταδίωκτο. Και με την είσοδο στη Βουλή αυξήθηκαν τα κρούσματα και σταμάτησαν μετά τη δολοφονία του Φύσσα, γιατί έκλεισαν τα γραφεία».

Η Κατερίνα Θωϊδου αναφέρθηκε σε πλήθος επιθέσεων ταγμάτων εφόδου της ΧΑ στην περιοχή που είτε ήταν παρούσα η ίδια, είτε τις καταγγέλθηκαν από τα θύματα, αφού εκείνο το διάστημα ήταν συντονίστρια της ΚΕΕΡΦΑ στη Νίκαια:

Πρόεδρος: Οι επιθέσεις αυτές γίνονται και σήμερα;

Μάρτυρας: Όχι. Αμέσως μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα τα γραφεία κλείσανε. Πλέον στρατιωτικού τύπου συγκεντρώσεις δεν γίνονται, παλιά γινόντουσαν πολύ συχνά, με παραγγέλματα, συνθήματα, μέρα μεσημέρι στην πόλη.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε και στον πυρήνα της Νίκαιας κατόπιν ερώτησης της πολιτικής αγωγής αλλά και για τις αιμοδοσίες που διοργάνωνε η ΧΑ «μόνο για Έλληνες». «Από τα ΜΜΕ ήξερα ότι είχαν συγκεκριμένα μπλουζάκια οι χρυσαυγίτες της Νίκαιας. Συμμετείχαν σε διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Ήταν ο πυρήνας-πρότυπο, όπως οι ίδιοι νομίζω έλεγαν. Ήθελαν να καλλιεργήσουν το ρατσιστικό μίσος και να σπείρουν τα ιδεώδη του ναζισμού, ιδίως στη νεολαία».

Συνήγορος πολιτικής αγωγής: Η ΧΑ οργάνωνε αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες;

Μάρτυρας: Ναι. Ήταν ψευδής, παραπλανητική και ρατσιστική. Τα γνωρίζω πια σαν εργαζόμενη. Έλεγε η ΧΑ ότι έχει τράπεζες αίματος μόνο για έλληνες. Όταν υπογράφει κάποιος, δίνει το αίμα για τις ανάγκες αιμοδοσίας. Δεν γίνεται διαχωρισμός αποδεκτών. Ήξεραν ότι διατίθετο το αίμα σύμφωνα με τις ανάγκες του νοσοκομείου. Είναι απατεώνες. Ψευδής και παραπλανητική ήταν η αιμοδοσία μόνο για έλληνες.

Αντώνης Ρέλλας: Η αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία αποτελεί πυρήνα του ναζισμού, που υιοθετεί απόλυτα η ΧΑ

Τρίτος κατά σειρά μάρτυρας που κατέθεσε  ήταν ο ακτιβιστής-δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Αντώνης Ρέλλας, μέλος της Κίνησης Χειραφέτησης ατόμων με αναπηρία «Μηδενική Ανοχή». Ο μάρτυρας προσήλθε στο βήμα του μάρτυρα υποβοηθούμενος, αφού η πρόβλεψη για άτομα με αναπηρία στα περισσότερα δημόσια κτίρια ήταν-και εξακολουθεί να είναι σε κάποιες περιπτώσεις- κάτι που δεν φαίνεται, εκ του αποτελέσματος,  να απασχόλησε ιδιαίτερα στο παρελθόν την πολιτεία, καθιστώντας πολλούς χώρους «εχθρικούς», ενώ θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά.

Η κατάθεση του Αντώνη Ρέλλα εστίασε στα χρυσαυγίτικα δημοσιεύματα της ναζιστικής οργάνωσης σε ό,τι αφορά τα άτομα με αναπηρία. «Όσα ξέρω είναι από την ενασχόλησή μου στον χώρο των ανθρώπων με αναπηρία» είπε ξεκινώντας την κατάθεση του. «Στο μπλογκ των χρυσαυγιτών «Πράσινη Πτέρυγα» την 14η Μαϊου του 2007 υπήρξε ανάρτηση ενός υποτίθεται ευγονιστή, καθηγητή ευγονικής, ονόματι Prevost, Καναδός, αμφιλεγόμενος. Θορυβηθήκαμε, γιατί σε αυτό γινόταν λόγος για ευθανασία των ανθρώπων με αναπηρία. Η ανάρτηση είναι πολύ μεγάλη. Θεωρεί ότι πρέπει να γίνει στείρωση όσων έχουν αναπηρίες, ψυχιατρικά προβλήματα κ.λπ. Αυτά μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης είχαν τελειώσει. Η ναζιστική Γερμανία δολοφόνησε μέσα από την Τ4 275.000 ανάπηρες/-ους με βασανιστικό τρόπο την καθαρότητα της  Άρειας φυλής, και επειδή κοστίζουν στο κράτος».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και δημοσιεύματα στελεχών της ΧΑ και βουλευτών: «Υπάρχει και η περίπτωση του πυρηνάρχη Νίκαιας, Μιχάλη Παπαδημητρίου, λίγο πριν ξεκινήσει η παρούσα δίκη, πάλι για τα ανάπηρα άτομα. Θεωρεί ότι πρέπει να στειρωθούν, ότι δεν πρέπει να επιτρέπουν τις γεννήσεις. Το είδα στην εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ. Δημιουργούσε κλίμα φόβου σε βάρος μας, θεωρούσε ότι δεν πρέπει να επιβιώσουμε, να μην έρχεται στη ζωή άτομο όπως εμείς. Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος στο Crash εξέφρασε τις ίδιες θέσεις, τις οποίες μετά επανέλαβε σε εκπομπή του Τράγκα παρουσία του Λαγού, του Κασιδιάρη. Μάλιστα θεωρούσε ότι δεν πρέπει να έχουμε καν δικαίωμα ψήφου. Μιλάμε για τον πυρήνα του ναζισμού, που υιοθετεί απόλυτα η Χ.Α. Οι δηλώσεις αυτές δεν συνεχίστηκαν, γιατί υπήρξε δημόσια κατακραυγή».

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως υπάρχουν επιθέσεις εναντίον ατόμων με αναπηρία από την ΧΑ, αλλά επειδή έχει καλλιεργηθεί ο φόβος, τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγγέλλονται από τους παθόντες. «Από το 2007 μέχρι το 2013 έχουν καταγραφεί περίπου 50 περιστατικά. Τα περισσότερα είναι στην Αθήνα, αλλά και αλλού. Το 2012 είναι τα περισσότερα, γιατί συνδυάζονται με τις δημόσιες δηλώσεις και τη δράση των πυρήνων. Τον Απρίλιο 2012 ήταν αρκετά τα περιστατικά, που τροφοδοτήθηκαν από τις δηλώσεις αυτές. Στη ΣΕΑΝ στη Θεσσαλονίκη την 19 Μαϊου 2012, όπου έσπασαν τα γραφεία τους νύχτα, έβαψαν σβάστικες στον χώρο. Η ΣΕΑΝ πρόσκειται στο ΚΚΕ, οπότε είχε και πολιτικό σκέλος η υπόθεση. Όμως η ΧΑ δεν ενεργούσε, όπως ενεργούσε κατά των μεταναστών, με επιθέσεις μέσω ταγμάτων εφόδου, αλλά διαφορετικά, δημιουργώντας κλίμα φόβου και απανθρωποποίησης»

Πρόεδρος: Θεωρείτε ότι θα μπορούσαν οι θέσεις αυτές να υλοποιηθούν;

Μάρτυρας: Φυσικά θα μπορούσαν. Αν αποκτούσαν την εξουσία. Όπως ακριβώς έγινε στη Γερμανία.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν υπήρξαν στελέχη της ΧΑ που να είναι άτομα με αναπηρία;

Μάρτυρας: Ναι υπήρξαν. Και στη ναζιστική Γερμανία δολοφονούνταν οι ανάξιοι για ζωή και εγκωμιάζονταν οι ανάπηροι στρατιώτες της Wermacht.

Πρόεδρος: Αν υπάρχει μέλος της ΧΑ που ακούει αυτές τις δηλώσεις, π.χ. του Ματθαιόπουλου, θα τις θεωρήσει ως διγλωσσία; Θ’ αντιδράσει;

Μάρτυρας: Θεωρεί ότι σαν εθνικιστής θα τη γλιτώσει. Ότι δεν θα θεωρηθεί ανάξιος για ζωή. Αυτές οι περιπτώσεις υπάρχουν ιστορικά.

Ο μάρτυρας εξήγησε στο δικαστήριο πως η αντιμετώπιση των ατόμων με  αναπηρία από την ΧΑ είναι ο πυρήνας της ναζιστικής σκέψης «τον οποίο υιοθετεί απόλυτα η ΧΑ».

Σήμερα στις 9 το πρωί αναμένεται να συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού με την κατάθεση της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)