to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:17 | 02.10.2017

Κοινωνία

#GDtrial: Τη «μαύρη βίβλο» της Χρυσής Αυγής περιγράφει ο Δημ. Ψαρράς

Την πορεία της Χρυσής Αυγής και του «ισόβιου αρχηγού της» Νίκου Μιχαλολιάκου από την δεκαετία του 1980 έως και σήμερα περιέγραψε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαράς που εδώ και 27 χρόνια ασχολείται με το θέμα και έχει εκδώσει δύο βιβλία για την οργάνωση που –όπως είπε- δεν μπορεί «να ασκήσει πολιτική χωρίς βία»


(φωτογραφία αρχείου)

  • Η συνεχής ενημέρωση της δίκης στο @GoldenDawnWatch

Ο δημοσιογράφος, στην κατάθεση του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία του «αρχηγού» Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά και της οργάνωσης που ξεκίνησε ως μία ασήμαντη «λέσχη ναζιστικής επιμόρφωσης» για να καταλήξει σε «κόμμα που ξεκίνησε ως εγκληματική οργάνωση που χρησιμοποιεί το κόμμα ως κάλυμμα». Τόνισε δε ότι από την αρχή ήταν ναζιστική οργάνωση, η οποία «τέλη της δεκαετίας του 1980 αρχές του 1990 ξεκίνησε τις εγκληματικές ενέργειες».

Ο κ. Ψαράς αναφέρθηκε στο καταστατικό του 1987 της Χρυσής Αυγής, το οποίο έχει παραδώσει στην ανάκριση, επισημαίνοντας πως πρόκειται ουσιαστικά για την αυθεντική έκφραση της οργάνωσης με σαφή διατύπωση στην "αρχή του αρχηγού" . Πρόκειται για έγγραφο που η υπεράσπιση δεν έχει αποδεχθεί την αυθεντικότητά του, το οποίο ο μάρτυρας είπε πως του είχε στείλει επισήμως η Χρυσή Αυγή το 1988: «Μου το έστειλε η Χρυσή Αυγή, επισήμως η οργάνωση, με την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Το έστειλαν στο περιοδικό "Σχολιαστής" όπου εργαζόμουν μετά από ένα μικρό σχόλιο άλλου συναδέλφου. Η ΧΑ θεώρησε σωστό να στείλει υλικό γιατί τότε προσπαθούσε να γίνει κάπως γνωστή και με πάγια πρακτική η οργάνωση θεωρεί πως είναι κάποια δημοσιότητα όταν σε σχολιάζει κάποιος αντίπαλος». Υπογράμμισε πως αυτό είναι το πρώτο και αληθινό καταστατικό της οργάνωσης, υποστηρίζοντας πως εκείνο που έχει κατατεθεί στον Άρειο Πάγο μερικούς μήνες μετά την είσοδό της στη Βουλή, αναφέρει μόνο ως στόχο τον αγώνα κατά των μνημονίων. 

Σταχυολογούμε τα σημαντικότερα σημεία από την κατάθεσή του η οποία θα συνεχιστεί την Τετάρτη 4/10, από το facebook της ρεπόρτερ του «Κόκκινο», Ειρ. Προμπονά:

Ο Δ. Ψαρράς καταθέτει πως ασχολείται με την ΧΑ δημοσιογραφικά από το 1990 . "Ξεκίνησε σαν ένας εθνικοσοσιαλιστικός πυρήνας και σιγά σιγά ξεκίνησε να βάζει σε εφαρμογή όλα όσα έλεγε στα έντυπα της στα πεζοδρόμια των πόλεων". Ο Δημήτρης Ψαρράς κάνει λόγο για την σύλληψη του Μιχαλολιάκου και για την δίκη που δεν έγινε ποτέ. "Ο κος Μιχαλολιάκος ασχολείται με την ΧΑ απο την περίοδο της χούντας. Ήδη από το 1980 δημιούργησε εναν κλειστό κύκλο εθνικοσοσιαλιστών, άλλα δεν είχε δημόσια δράση, αυτή που απέκτησε απο το 1990 και μετα. Κυκλοφόρησε έντυπα με όλα τα ναζιστικά εντός, τον Ες, τον Γκαίμπελς κλπ.¨ηταν ένας πολύ στενός κύκλος. Υπήρχαν ακόμα ο Ιωάννης Γιαννόπουλος που ο Μιχαλολιάκος ήταν μαζί του από το κόμμα του Κ. Πλεύρη...Ο Χρήστος Παππας επίσης και ο Αριστείδης Καλέντζης, γνωστός νεοναζί της εποχής"

Ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος έχει δηλώσει πως ανέστειλε την δράση των εντύπων κλπ προκειμένου αν συλληφθεί να μην υπάρχει θέμα και μάλιστα ο Ιωάννης Περδικάρης πρόσφατα στο βισβλίο του έγραψε πως διέφυγε στην Ν. Αφρική.

Ο Μιχαλολιάκος ήταν ανέκαθεν ο αρχηγός της ΧΑ, είναι η ΧΑ. Το κόμμα διέπει η αρχή του αρχηγού όπως στο κόμμα της ναζιστικήςς Γερμανίας, εξηγεί ο μάρτυς ερωτώμενος σχετικά από την έδρα

Όταν έγιναν οι συλλήψεις μετά την δολοφονία Φύσσα ο κος Μιχαλολιάκος αρνήθηκε κάθε τι ναζιστικό. Ο,τι είναι δηλαδή εθνικιστές ...Έλληνες. Βγαίνοντας όμως από το γραφείο του ανακριτή φώναξε "Ζήτω η νίκη" που για τους μυημένους είναι το αντίστοιχο του "Ζιγκ Χάϊλ".

Ο μάρτυρας εξηγεί στο δικαστήριο την έννοια της "αρχής του Αρχηγού". Την αρχή που διέπει το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ. ¨Το καταστατικό που έχει η ΧΑ διέπεται απ' αυτήν την αρχή και το καταστατικό επισήμως το παρέλαβα απο την ίδια την οργάνωση ΧΑ. Επισήσμως. Ειχε γραψει ενας συνάδελφος κάποιο σχόλιο στο περιοδικό που εργαζόμουνα "Σχολιαστής" για ενα σύνθημα στον τοίχο. Τοτε η ΧΑ θεώρησε σκόπιμο να στείλει στο περιοδικό το καταστατικό με μια εκτενή απάντηση. Τότε ήθελαν να γίνει γνωστή η δράση της ΧΑ και επιθυμούσε δημοσιότητα. Το καταστατικό πρέπει να είναι του 1987.

-Το έχετει δει κάπου κατατεθειμένο;

-Στα περιοδικά της ΧΑ υπάρχουν μέρη του αυτούσια, όχι ολοκληρο. Η Χα τον Αυγουστο του 2012, μετα τις εκλογές κατέθεσαν ενα καταστατικό στον Αρειο Πάγο διαφορετικό. Στο καταστατικό που είχαν και έχουν στο πρώτο καταστατικό αναφέρεται και η αρχή του αρχηγου, η δομή και η οργάνωση της οργάνωσης. Αυτό που κατατέθηκε στον Α. Πάγο είναι ενα μαϊμού καταστικό. Αναφέρει μέσα "στοχος μας είναι ο πόλεμος των μνημονίων". Μα ποια μνημόνια; Είχαμε το 1987 μνημόνια; 22 Αυγούστου του 2012 εφτιαξαν ενα καταστατικό και το κατέθεσαν προσχηματικά. ενω έχουν ενα και μόνο καταστατητο, αυτό που είχαν πάντα.

Ο Δημήτρης Ψαρρας εχει μαζί του το πρωτότυπο καταστατικό για να το καταθέσει στο δικαστήριο. Το δείχνει στην έδρα του δικαστηρίου" Εδω είναι έχει και την σφραγίδα της οργάνωσης". Το έστειλαν μαζί με άλλο υλικό το οποίο το έχω δω και αυτό με την σφραγίδα "τιμής ένεκεν". Προκειμένου να προλάβω τους κους συνηγόρους υπεράσπισης να σας αναφέρω πως το 1990 το έχω δημοσιευσει εγω και η ομάδα του ιού της Ελευθεροτυπίας. Όχι αυτούσιο, αλλά μεγάλα κομμάτια. με αφορμή την 28η Οκτωβρίου και τους φασίστες τότε και τους απογόνους. δεν το έφτιαξα εγώ επομένως. Και ποτε δεν υπήρξε καμία αντίδραση απο την πλευρά της ΧΑ γι αυτό. Δημοσιευσα και το 1998 με τα γεγονότα της δίκης του Περίανδρου. Το 2012 κυκλοφορεί το βιβλίο μου που έχει-όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο- θετική ανταπόκριση από την ΧΑ. Μάλιστα το χρησιμοποιούν σε αντιπαράθεση λέγοντας πως "εδώ τα λέει καλά για την ΧΑ, σωστά" για το πως προέκυψε το όνομα της οργάνωσης κλπ

Η αρχή του αρχηγού περιγράφει την ανωτερότητα του αρχηγού, τον έχει εκλέξει ο λαός είναι σχεδόν ο Μεσσίας, δεν είναι δηλαδή όπως ο αρχηγός οποιουδήποτε κόμματος. Γι αυτό και ο Αρχηγός δεν συμμετέχει σε δράσεις έξω, όχι γιατί είναι δειλός, αλλα γιατί πρέπει να παραμείνει αλώβητος και αναλλοίωτος. Οι υπαρχηγοί είναι αναλώσιμοι. Σε όλες τις ενέργειες ο αρχηγός διατάσσει και μένει πίσω Στοχος μας είναι να κυριαρχήσουμε στο πεζοδρόμιο έχει γράψει ο Μιχαλολιακοςσε βιβλίο του. στόχος είναι να χτυπήσουν., καταθέτει ο μάρτυρας.

Η ΧΑ ένιωσε πως είχε ασυλία τόσο απο το πολιτικό σύστημα, όσο και απο τα ΜΜΕ. Το 2013 ένιωθε πολύ δυνατοί. Πρωτο βήμα ήταν να μπουν στην Βουλή. Το έλεγε ο Μιχαλολιάκος 'νιώθω σιχασιά μέσα στην Βουλή, δεν θέλω το σύνταγμα, δεν ορκίστηκα, ήμουν μουγγός κατα τον όρκο όταν παλάμισα το Ευαγγέλιο. Το δευτερο βήμα που έπρεπε να γίνει το περιέγραψε ο Ηλ. Παναγιώταρος στο BBC λέγοντας πως "εχουμε εμφύλιο πόλεμο στην Ελλαδα". απο τη μια εμείς και απο την άλλη αριστεροί, ξένοι, κλπ. Κι αυτό έκανε. Μέσα σε μια βδομάδα έγινε η επίθεση στο ΠΑΜΕ και η δολοφονία Φύσσα.

¨Όλες οι πράξεις είναι εντολές του αρχηγού, το λένε και η ιδιοι. Οι ίδιοι λένε δημόσια "είμαστε φάλαγγα, είμαστε στρατός" δεν είναι πολιτική οργάνωση. Με όλα οσα έχουν πει και όσα έχουν κάνει προκύπτει. Ο Αρχηγός στον περιφερειάρχη και από κει πιο κάτω.

Τα όπλα της ΧΑ δεν είναι τα τανκς και τα μπαζούκας, τόνισε ο Δημ. Ψαρράς. Είναι τα στιλέτα, τα μαχαίρια, τα ρόπαλα του μπεϊζμπολ, τα καδρόνια και τα αυτοσχέδια ρόπαλα. Εχει και οπλοπολυβόλα...όμως αυτα δεν τα έχει χρησιμοποιήσει ακόμα. Ειναι σε επόμενη φάση.

-Τι εννοείτε επόμενη φάση;

-Ναι...η ΧΑ αντιγραφει τις ομάδες των Ιταλών φασιστών της δεκαετίας του 70. Η στρατιγική της έντασης που σκοπό έχει να προκληθεί ο εμφύλιος που έλεγε ο Παναγιώταρος. Να οργανωθούν για παράδειγμα η αριστερα, οι μετανάστες και να γίνει το ζητούμενο.

Δεν ήταν τυχαία η ένταση που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2013...με την επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ, σε δεξιούς στον Μελιγαλά, σε δικούς τους και φυσικά το αποκορύφωμα η δολοφονία Φύσσα. Ανεκόπη γιατί παρενέβη η πολιτεία.

 Ο μάρτυρας εξήγησε στο δικαστήριο την ναζιστική φύση της ΧΑ και την εγκληματική φύση της και επισήμανε την διαφορά της τους φασίστες. "Η ΧΑ δεν μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι άλλο. Είναι αυτό που είναι. Υπενθυμίζει σαν να λέει 'παιδιά εμείς μπορεί να κάνουμε λίγο πίσω, έχουμε βγάλει τα τάγματα εφόδου από τον δρόμο, εν όψει του δικαστηρίου.¨Όμως υπενθυμίζουν πως ο αρχηγός βρίσκεται παρόν για να τους σώσει με 'εκδηλώσεις" όπως αυτή που έγινε στην Βουλή με τον Κασιδιάρη και τον Δένδια δηλαδή "είμαστε εδω"

H πρόεδρος ρωτά τον μάρτυρα απο που είναι η γνώση του;

Ο μάρτυρας απαντά: " Όχι μόνο από το καταστατικό, και από την πράξη τους. Και οι πρώην ΧΑυγιτες. Εκτός το βιβλίο του Φιλίππου και ένα βιβλίο του Κουσουμβρή. Οι υπαρχηγοί είναι αναλώσιμοι, μόνο το πρόσωπο του αρχηγού δεν είναι αναλώσιμο. Όλοι φύγαν κακήν κακώς, αυτή είναι η ιστορία του Περίανδρου, των Κουσουμβρήδρων, του Γιαννόπουλου, του Ζαφειρόπουλου, όταν πλησίαζαν το θώκο του αρχηγού.

- Αυτά τα λέτε από όσα είπαν οι αναλώσιμοι υπαρχηγοί και από τη δράση

- Και οι εγκληματικές ενέργειες. Από το 1992 και τις επιθέσεις σε αντιπάλους ιδεολογικούς έως τη δολοφονία του Φύσσα και την επίθεση του Ζέρβα έξω από τα γραφεία, δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο. Σε όλες αυτές τις ενέργειες διατάσσει ο αρχηγός και μένει πίσω. Από το 1992 λέει ο Μιχαλολιάκος λέει "Στόχος μας είναι οι αναρχικοί, κάτι αριστεροί καθηγητές". Στόχος είναι να χτυπήσουν. Αυτό υπάρχει μέσα στα δημοσιευμένα άρθρα της οργάνωσης," Να κυριαρχήσουμε στο πεζοδρόμιο" Το λέει μέσα στο βιβλίο του, όταν μεταφερθήκανε στα γραφεία της Κεφαλληνίας.

Ο Δημήτρης Ψαρράς δίνει την εικόνα των γραφείων-ορμητηρίων της ΧΑ. πως δηλαδή οργανωμένα η ΧΑ βγαίνει απ τα γραφεία της χτυπά τον στόχο που έχει επιλεξει και επιστρεφει σ' αυτα.

-Ο συνήγορος πολ. αγωγής ρωτα απο που στρατολογούν οπαδους και κυρίως νεα παιδια όπως προκύπτει.

"Ο ίδιος δεν μπορώ να γνωρίζω ωστόσο έχω υπ' όψιν μου αυτά που λένε οι ίδιοι για το θέμα.". Μάλιστα αναφέρεται στην "Γαλάζια στρατιά" με οπαδούς από ΑΕΚ και (αν άκουσα σωστα ΠΑΟ) οι οποίοι είχαν και μια αντιμεταναστευτική στάση και είχαν συμμετάσχει στο πογκρόμ εναντίον των Αλβανών στο ματς με την Αλβανία.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)