to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:20 | 11.11.2016

Κοινωνία

#GDtrial: Ενέδρα θανάτου η επίθεση των χρυσαυγιτών στο Πέραμα, «οι χρυσαυγίτες χτυπούσαν σε κεφάλια λυσωδώς» - Τη Δευτέρα στον Κορυδαλλό η συνέχεια

Με την κατάθεση του μάρτυρα Παναγιώτη Γκούτη συνεχίστηκε σήμερα, Παρασκευή, η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή - Τη Δευτέρα 14/11, στον Κορυδαλλό, η επόμενη συνεδρίαση


Παρακολουθούμε τη δίκη μέσω του #GoldenDawnWatch, με σχετικό hashtag το #gdtrial

Παρόντες κατά τη σημερινή συνεδρίαση, οι κατηγορούμενοι Καστρινός και Κομιάνος. Ο Π. Γκούτης, ελασματουργός στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος που ήταν ανάμεσα στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που δέχτηκαν τη δολοφονική επίθεση του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής το Σεπτέμβρη του 2013 στο Πέραμα. Στην κατάθεσή του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αγριότητα και το μένος της επίθεσης που δέχτηκαν. Μας επιτέθηκαν για να μας σκοτώσουν, είπε ο Π. Γκούτης. Μάλιστα, απαντώντας στο γιατί τους επιτέθηκαν, είπε γιατί εμείς είμαστε κομμουνιστές, πρωτοπόροι εργάτες στο σωματείο της Ζώνης και αυτοί είναι ναζιστές (πληροφορίες: 902.gr - διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).  Ο κ. Γκούτης ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα, καθώς ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, λόγω προσωπικού προβλήματος, δεν μπορούσε να παραστεί σήμερα, ώστε να ολοκληρώσει την κατάθεσή του, που πιθανότατα θα γίνει τη Δευτέρα

Μερικές από τις χαρακτηριστικές αναφορές του μάρτυρα, όπως τις μεταδίδει η Ειρ. Προμπονά:

"Ταγματα εφόδου της ΧΑ έδρασαν και δρουν ακόμα. και στους ψαράδες το ίδιο έγινε. Είναι τυχερός ο άνθρωπος που ζει...ο Φύσσας δεν ήταν. Επίθεση με αναγγελία ...προαναγγέλουν και επιτίθενται. Στους αιγύπτιους ψαράδες είχε γίνει το ίδιο . Ο Λαγός είπε πως 'οι ψαράδες δεν θα κάνουν ο,τι θέλουν στην ιχθυόσκαλα' και μετά έγινε η επίθεση. Είναι τα φραικορπς, αυτό είναι"

"Στόχος ήταν το κίνημα, το ταξικό να χτυπηθεί όχι απλά ο Πρόεδρος (σ.σ: του συνδικάτου, ο Σ. Πουλικογιάννης). Δεν γίνεται να μην ήξερε ο Λαγός και η ηγεσία της ΧΑ πως θα δεχθεί επίθεση το ΚΚΕ. Μετά την επίθεση μηνύματα που αντάλλασσε Λαγός και Δεβελέκος παντού στς εφημερίδες και διαδίκτυα."

Είμαστε ενα Σωματείο που αντιδρούσε. Δεν ερχόταν ο εργολάβος να μας πει 'παιδιά να πέσουν τα μεροκάματα και μεις να πούμε "μάλιστα ο,τι πείτε"....αν ήταν έτσι δεν θα μας πείραζε κανείς...ούτε η ΧΑ, όλοι θα ήταν μια χαρά. Ο Λαγός στο βίντεο έλεγε για το απόστημα του ΠΑΜΕ που πρέπει να φύγει.Και πως φεύγει ένα απόστημα; με νυστέρι. Έτσι οργανώθηκε η δολοφονική επίθεση με σκοπό να σκοτώσουν""

«Ο Παύλος Φύσσας δεν είχε την ίδια τύχη με εμάς»

«Ο Παύλος Φύσσας δεν είχε την ίδια τύχη με εμάς», είπε επίσης ο Παναγιώτης Γκούτης. Ο μάρτυρας χαρακτήρισε «τάγμα εφόδου-θανάτου» την ομάδα των περίπου 50 μελών της Χρυσής Αυγής που τους επιτέθηκε στο Πέραμα ενώ έκαναν αφισοκόλληση για το επικείμενο φεστιβάλ του ΚΚΕ, περιγράφοντας «μία καλά οργανωμένη επιχείρηση από εκπαιδευμένους ανθρώπους», «μία ενέδρα θανάτου». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο μάρτυρας και οι σύντροφοί του πρόλαβαν να αμυνθούν, να προστατευθούν πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλον, όμως λίγες ημέρες μετά «ο Παύλος Φύσσας, που και σε αυτόν επιτέθηκαν τάγματα εφόδου, δεν είχε την ίδια τύχη με εμάς...».

Περιγράφοντας το επίμαχο βράδυ, ο κ. Γκούτης ανέφερε: «Ήρθαν σαν τις γάτες, δεν ακουγόταν τίποτα... απλά εμφανίστηκαν και ακούστηκε μία φωνή "πού είναι ο Πουλικόγιαννης". Μας περικύκλωσαν. Ήταν σε τρεις σειρές: μπροστά οι ροπαλοφόροι, από πίσω αυτοί με τις "ιδιοκατασκευές", τα αυτοσχέδια κοντάρια με τις μεταλλικές απολήξεις, και πίσω οι πιτσιρικάδες, οι οποίοι μόλις έλαβαν διαταγή μας πέταξαν 3-4 μεγάλες πέτρες». Μάλιστα, λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας είπε πως αναγνώρισε ένα από τα ιδιοκατασκευασμένα κοντάρια, το οποίο βρέθηκε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα.

 

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, οι Χρυσαυγίτες, λίγο πριν τους περικυκλώσουν, είχαν διακόψει την κυκλοφορία, κάτι που, όπως επεσήμανε, του είπε εκ των υστέρων ένας οδηγός λεωφορείου, τον οποίο εμπόδισαν να περάσει, αλλά και ένας οδηγός ταξί. Ο μάρτυρας επανέλαβε, όπως και ο πρόεδρος του Συνδικάτου, ότι ενώ οι δράστες τούς είχαν περικυκλώσει, οι δύο από τους κατηγορούμενους, Αναστάσιος Πανταζής και Χρήστος Χατζηδάκης, βγήκαν μπροστά, και αφού τους δήλωσαν τα ονόματά τους και την κομματική ιδιότητά τους, τους είπαν: «Να εξαφανιστείτε από εδώ, εδώ κάνει κουμάντο η Χρυσή Αυγή».

 

Όπως κατέθεσε ο κ. Γκούτης, ο οποίος τόνισε πολλές φορές πως οι επιτιθέμενοι είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση και «χτυπούσαν σε κεφάλια... λυσωδώς», μόλις ξεκίνησε η επίθεση «συμπτυχθήκαμε, μας προφύλαξαν και τα αυτοκίνητα, αλλιώς θα είχαμε νεκρό». Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, σημείωσε ότι το συμβάν διήρκησε περίπου πέντε λεπτά και πως η ομάδα των δραστών, όταν ακούστηκε μία γυναικεία φωνή ότι έχει κληθεί η αστυνομία, χωρίστηκε στα δύο και έφυγε.

 

Πρόεδρος: Αν είχαν σκοπό να σκοτώσουν γιατί έφυγαν;

Μάρτυρας: Η αστυνομία υπήρχε στον χώρο από τη στιγμή που παρατάχθηκαν... Δεν φοβήθηκαν την αστυνομία, απλά, και το ακαταδίωκτό τους έχει τα όριά του. Δεν θα μπορούσαν να κρατήσουν την επιχείρηση παραπάνω. Είμαστε και εμείς έμπειροι και προσπαθήσαμε να αμυνθούμε. Αν δεν είχαμε προβάλει αυτήν την αντίσταση, το ξαναλέω, θα είχαμε νεκρούς».

Πρόεδρος: Γιατί έφυγαν πριν ολοκληρώσουν είναι το ερώτημα... Ήθελαν να εκφοβίσουν;

Μάρτυρας: Όχι. Αν ήθελαν απλά να εκφοβίσουν θα στόχευαν κάτω, όχι στο κεφάλι. Ήταν χρονομετρημένος ο χρόνος, τα είχαν προβαρισμένα αυτά, ήταν εκπαιδευμένοι. Έφυγαν μόλις πέρασε ο προβλεπόμενος χρόνος.

 

Σύμφωνα με τον εργάτη οι δράστες έφυγαν ενώ ο Πουλικόγιαννης ήταν πεσμένος κάτω και καταματωμένος. «Τα ρούχα μου, που τον βοηθούσα, ήταν κατακόκκινα», τόνισε. Αναφερόμενος στη στάση της αστυνομίας, ο μάρτυρας κατέθεσε πως αμέτοχοι παρακολουθούσαν την επίθεση αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, οι οποίοι πήγαν στο σημείο αμέσως μόλις αποχώρησε το τάγμα εφόδου. «Τους είπαμε "γιατί δεν κάνατε κάτι;" και μας λένε "και τι να κάνουμε; να βγάλουμε πιστόλι και να πυροβολήσουμε;". Πήγα να τσακωθώ μαζί τους. Θα μπορούσαν, έστω, να είχαν πάρει τα νούμερα των οχημάτων των δραστών».

Όταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε από πάρεδρο «ήταν νόμιμο του Σωματείο τους, γιατί δεν είχαν δικαίωμα να κάνουν κι άλλοι συνάδελφοί σας σωματείο», απάντησε ότι το Σωματείο της Χρυσής Αυγής «το έλεγαν Σωματείο Ελλήνων Εργαζομένων και όχι Σωματείο Εργαζομένων... Όχι, δεν ήταν νόμιμο».

Η προηγούμενη δικάσιμος:

Το ίδιο μοτίβο των παρελκυστικών ερωτήσεων συνέχισαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι συνήγοροι της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα η πρόεδρος της έδρας Μαρία Λεπενιώτη να απορρίψει σχεδόν τις μισές ερωτήσεις της υπεράσπισης, καθώς ήταν άσχετες με την υπόθεση.

«Δεν δικάζεται το ΠΑΜΕ εδώ», «Δεν μας ενδιαφέρει το καταστατικό του ΚΚΕ», «Εδώ δικάζεται μια αξιόποινη πράξη. Όχι αν τυχόν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις σε άλλες περιπτώσεις» ήταν οι συνεχείς παρεμβάσεις της προέδρου, απορρίπτοντας ερωτήσεις όπως «Ξέρετε τι έκανε το ΠΑΜΕ στα Γιάννενα;» «Ξέρετε τι έκανε το ΠΑΜΕ στην Πάτρα;» «Ξέρετε το καταστατικό του ΚΚΕ και αν έχει στρατηγικό σκοπό τη δικτατορία του προλεταριάτου;». Με εμφανή διάθεση να σχετικοποιήσει την εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου ως «μαχητική ρητορική» και ως «ακτιβισμό», η Β. Πανταζή, συνήγορος των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών Μπούκουρα και Αλεξόπουλου, συνέχισε την εξέταση του μάρτυρα Σωτήρη Πουλικόγιαννη από το σημείο που είχε διακόψει. 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)