to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 20.01.2017

Κοινωνία

#GDtrial: «Ένα τέτοιο αντικείμενο μπορεί να σε αφήσει στον τόπο» είπαν οι μάρτυρες αστυνομικοί

Οι μάρτυρες αστυνομικοί Ελευθέριος Καρδάμης και Πέτρος Παναγιωτίδης παρουσίασαν αντιφάσεις στις καταθέσεις τους, αλλά ομονόησαν σε ένα πράγμα: το αντικείμενο (κοντάρι με μεταλλική απόληξη) που βρέθηκε στα γραφεία της Χρ. Αυγής στο Πέραμα το απόγευμα της 13/9/2013 “μπορούσε να αφήσει κάποιον στον τόπο”.


Παρακολουθούμε τη δίκη μέσω του #GoldenDawnWatch, με σχετικό hashtag το #gdtrial

Η 118η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 09:34 στην Δικαστική Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού με μόνο παρόντα κατηγορούμενο τον Καστρινό.

Τρεις μάρτυρες αστυνομικοί κατέθεσαν σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής στα πλαίσια διερεύνησης της δολοφονικής επίθεσης στους κομμουνιστές συνδικαλιστές στο Πέραμα.

Οι μάρτυρες Ελευθέριος Καρδάμης και Πέτρος Παναγιωτίδης παρουσίασαν αντιφάσεις στις καταθέσεις τους, αλλά ομονόησαν σε ένα πράγμα: το αντικείμενο (κοντάρι με μεταλλική απόληξη) που βρέθηκε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα το απόγευμα της 13/9/2013 “μπορούσε να αφήσει κάποιον στον τόπο”. Οι αστυνομικοί εντόπισαν το αντικείμενο πίσω από την εξωτερική μονάδα κλιματισμού των γραφείων της Χρυσής Αυγής, τοποθετημένο με τρόπο ώστε να φαίνεται “ότι αποτελεί μέρος της βάσης στήριξης της μονάδας”. Το συγκεκριμένο αντικείμενο έχει ήδη αναγνωριστεί από θύματα της επίθεσης ως ένα από τα όπλα που κρατούσαν οι Χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν στα μέλη του ΚΚΕ το βράδυ της 12/9/2013.

Φωτογραφία του κονταριού με τη μεταλλική απόληξη που αναγνώρισαν οι παθόντες στο ακροατήριο.

Παρόλα αυτά, οι καταθέσεις των αστυνομικών περιείχαν αντιφάσεις που μόνο σε μάρτυρες κατηγορίας (και ιδιαίτερα αστυνομικούς) δεν συνάδουν, και μάλιστα σε ανάλογες υποθέσεις “εγκληματικών οργανώσεων”…

Ο Καρδάμης ισχυρίστηκε ότι η μεταλλική απόληξη θα μπορούσε να είναι “βάση μιας κατασκευής για σημαία”, κάτι βέβαια που ο Παναγιωτίδης αρνήθηκε κατηγορηματικά: “αυτό το αντικείμενο είναι προορισμένο για τις πλάτες μας” (των αστυνομικών δηλαδή που τηρούν την τάξη σε συγκεντρώσεις “ακροδεξιών και ακροαριστερών ομάδων”). Ο Παναγιωτίδης από την άλλη είπε, “χωρίς να ξέρει κάτι συγκεκριμένο”, ότι κάποιος θα μπορούσε να βάλει το αντικείμενο στο σημείο “για να ενοχοποιήσει κάποιον άλλο”. Όμως ο αστυνομικός Καρδάμης είχε περιγράψει ότι το αντικείμενο ήταν “επιμελώς κρυμμένο”, με την μεταλλική του απόληξη να μην είναι ορατή σε κοινή θέα.

Ο Παναγιωτίδης, αστυνομικός διευθυντής στον Πειραιά, περπατούσε με δυσκολία, γεγονός που έκανε τον εισαγγελέα κ. Στ. Κωσταρέλλο να τον ρωτήσει αν είχε τραυματιστεί κατά την υπηρεσία του. Ο Παναγιωτίδης απάντησε ότι “πιάστηκε στα χέρια με Χρυσαυγίτες” στα γεγονότα της εισβολής στο σχολείο στο Νέο Ικόνιο Περάματος. Δήλωσε και ο ίδιος “παθών”, αλλά το Δικαστήριο δεν επέτρεψε περαιτέρω ερωτήσεις. (Ο αστυνομικός Παναγιωτίδης διακρίνεται στην πόρτα του σχολείου στο Πέραμα να προσπαθεί να εμποδίσει την εισβολή του Λαγού και των χρυσαυγιτών, από όπου και ο τραυματισμός του).

Τέλος ο αστυνομικός Σταύρος Παράσχος έκανε την Πρόεδρο να αναφωνήσει ότι “η κατάθεσή του είναι άλλ’ αντ’ άλλων σε σχέση με την προανάκριση”: ο αστυνομικός επιχείρησε να “μπλέξει” την ανακάλυψη του κονταριού με την μεταλλική απόληξη με το ανώνυμο τηλεφώνημα για “Χρυσαυγίτες που εισήλθαν στα γραφεία με ρόπαλα και κοντάρια”. Τελικά ο αστυνομικός επιβεβαίωσε την αρχική του κατάθεση και αναίρεσε πλήρως τα όσα αρχικα είπε στο ακροατήριο.

Το δικαστήριο θα συνεχίσει την Τρίτη με την εξέταση ενός ακόμα αστυνομικού και ενός συνδικαλιστή της Ζώνης. (πηγή: GoldenDawnWatch)

Το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

«Χτύπημα με τέτοιο αντικείμενο σε αφήνει στον τόπο» κατέθεσε στην δίκη της Χρυσής Αυγής ο αστυνομικός που εντόπισε και κατέσχεσε μέσα στα γραφεία της οργάνωσης στο Πέραμα, ένα στειλιάρι με μεταλλική απόληξη, την επομένη της επίθεσης κατά των μελών του ΠΑΜΕ, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν τρεις αστυνομικοί, από τους οποίους οι δύο συμμετείχαν στα μέτρα τάξης στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Περάματος, ενώ ένας εξ αυτών τραυματίστηκε βρισκόμενος πριν λίγες ημέρες στο σχολείο, στο Ικόνιο Περάματος όπου εισέβαλαν χρυσαυγίτες μεταξύ αυτών και ο υπόδικος Γιάννης Λαγός.

Στην κατάθεσή του ο αστυνομικός, Ελευθέριος Καρδάμης, είπε πως την επομένη της επίθεσης κατά του ΠΑΜΕ, εντόπισε στα γραφεία της Χρυσής κρυμμένο στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού, ένα στειλιάρι με μεταλλική απόληξη και τόνισε, όπως και στην προηγούμενη δικάσιμο, ότι «χτύπημα στο κεφάλι με τέτοιο αντικείμενο σε αφήνει στον τόπο».

Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, «εγώ το εντόπισα και το έβγαλα από τη θέση του, άλλος δεν είχε αναφέρει τίποτα, ο πρώτος που το είδε ήμουν εγώ και μετά ο διευθυντής ο οποίος μου είπε να το πάρω...».

Ο αστυνομικός διευκρίνισε πως προχώρησε σε κατάσχεση του αντικειμένου, «επειδή είχα ακούσει ότι κάτι σε σχήμα ρόπαλου με γάντζο χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, αλλά και να μην προσομοίαζε, θα το έπαιρνα, για να μη μείνει εκεί καθώς ερχόταν πορεία. Το κατέσχεσα όμως, γιατί προσομοίαζε σε κάτι που είχε αναφερθεί ως όπλο σε επίθεση».

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε στην συνέχεια ο αστυνομικός διευθυντής, Πέτρος Παναγιωτίδης, που έχει καταγραφεί στο βίντεο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας από το πρόσφατα επεισόδια με τους χρυσαυγίτες στο Α' δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου στο Πέραμα, να προσπαθεί να εμποδίσει με το σώμα του την είσοδο στο σχολείο των χρυσαυγιτών και του Γιάννη Λαγού. Ο μάρτυρας ήταν χτυπημένος από αυτά τα επεισόδια και κατέθεσε καθιστός.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από την Έδρα πού χτύπησε και αν ήταν εν ώρα υπηρεσίας και απάντησε: «Nαι, “πιάστηκα” με τους Χρυσαυγίτες στο σχολείο του Περάματος».

Αναφερόμενος στο επίμαχο εύρημα που εντόπισε ο συνάδελφος του μετά την επίθεση στο ΠΑΜΕ, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, ο μάρτυρας είπε: «Ήταν ένα κοντάρι ξύλινο με ένα μεταλλικό στεφάνι από πάνω και άλλο ένα μεταλλικό από κάτω. Προεξείχε, φαινόταν ο μεταλλικός σφιγκτήρας με μια μεταλλική απόληξη στην άκρη.

Τέτοιου είδους ξύλα χρησιμοποιούν όλοι στις πορείες, γιατί βάζουν σημαίες, συνθήματα, χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις, σε άμυνες και συνήθως καταλήγουν στην πλάτη μας. Αν σας χτυπήσω με αυτό στο κεφάλι, σας άφησα, είναι ξύλο, είναι μαδέρι. Δεν συνάδει με οποιαδήποτε άλλη χρήση, είναι όπλο αυτό το πράμα. Αν σας χτυπήσει κάποιος με αυτό είναι θάνατος ή θέλει τουλάχιστον να προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη. Ήταν κρυμμένο, αλλά φώναζε ότι εδώ είναι κάτι άσχημο».

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο αστυνομικός της Ασφάλειας Περάματος, Σταύρος Παράσχος, οποίος υποστήριξε πως το στειλιάρι εντοπίστηκε μετά από τηλεφώνημα αγνώστου στο Τμήμα, την επομένη της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, που είπε ότι «βλέπει να τοποθετούν ένα στειλιάρι στο κλιματιστικό» στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Η πρόεδρος του διάβασε την προανακριτική του κατάθεση, όπου ο αστυνομικός έχει πει πως ο άγνωστος στο τηλέφωνο του είπε πως «περί ώρα 3 τα ξημερώματα, μετά το επεισόδιο στο Πέραμα, είδα άτομα με μαύρες μπλούζες που συμμετείχαν στο περιστατικό, να εισέρχονται στα γραφεία και να τοποθετούν καδρόνια, ξύλα και άλλα αντικείμενα». Στην απάντηση μάλιστα του μάρτυρα «που να θυμάμαι τώρα…» η πρόεδρος εκνευρισμένη του απάντησε: «Τότε να μην κάνετε αυτήν την δουλειά αν δεν θυμάστε».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Χτες Πέμπτη, στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Ιορδάνη Πουντίδη, πρ. πρόεδρου του Συνδικάτου Μετάλλου. Τον μάρτυρα εξέτασε η υπεράσπιση.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο αστυνομικός Ελευθέριος Καρδάμης εξηγώντας στο δικαστήριο πώς βρήκε στα γραφεία της ΧΑ στο Πέραμα, εν ώρα υπηρεσίας, την επόμενη της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, ένα στειλιάρι με μεταλλικά ελάσματα και γάντζο όπως αυτά με τα οποία επιτέθηκαν οι χρυσαυγίτες στο ΠΑΜΕ:

«Ήμουν σε υπηρεσία. Είχε διαμαρτυρία γιατί την προηγούμενη μέρα είχε γίνει η επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ και θα γινόταν πορεία και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΧΑ. Κατεβήκαμε για να διευκολύνουμε την πορεία. Τα γραφεία ήταν κλειστά. Υπήρχε η συνηθισμένη κίνηση. Κάνοντας όπισθεν με το αυτοκίνητο είδα στην εξωτερική μονάδα του κλιματισμού,  η οποία στηριζόταν 70 πόντους από το έδαφος σε μεταλλική βάση, ακουμπισμένο στον τοίχο, ένα πράγμα ξύλινο  στο κενό ανάμεσα στον κλιματισμό και τον τοίχο, μήκους 1.40 περίπου, το οποίο προεξείχε κάτω από τη βάση.  Αυτό το ξύλο, το οποίο ήταν σαν κοντάρι γκασμά, είχε ένα μεταλλικό αντικείμενο πάνω και συρραπτικά ελάσματα, κυρτό σαν γάντζος» ξεκίνησε να καταθέτει ο αστυνομικός απαντώντας στις ερωτήσεις της Προέδρου και συνέχισε:
«Δεν μπορώ να αιτιολογήσω ποια η χρήση του. Αν είχε ίχνη υφάσματος θα μπορούσα να υποθέσω ότι είναι για να καρφώνεται κάποια σημαία και το μεταλλικό για να στηρίζεται, αλλά δεν είδα ίχνη υφάσματος.
Ο Ελευθέριος Καρδάμης απαντώντας στις ερωτήσεις των συνέδρων εξήγησε στο δικαστήριο πως αν χτυπηθεί κάποιος στο κεφάλι με αυτό το στειλιάρι «θα μείνει στον τόπο» και πως ούτως ή άλλως θα έπρεπε να το μαζέψει «γιατί ήταν επικίνδυνο και προσβάσιμο».

Η συνεδρίαση συνεχίζεται σήμερα στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού με τη συνέχεια της κατάθεσης του αστυνομικού και την εξέτασή του από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης. (αναλυτικά εδώ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)