to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:59 | 24.01.2020

Κοινωνία

#GDtrial: Μ. Μαλαγάρης: Τα εγκλήματα της ΧΑ ήταν οργανωμένα και σχεδιασμένα από την ηγεσία της (φωτό-βίντεο)

Συνεχίζεται η αγόρευση του δικηγόρου των μελών του ΠΑΜΕ, Μάνος Μαλαγάρης, όπου υποστηρίζεται πως «υπάρχουν όλα τα στοιχεία για την καταδίκη των κατηγορουμένων». Διαβάστε τις εξελίξεις της σημερινής ημέρας της δίκης.


Φωτογραφίες-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

"Η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, με τη ναζιστική ιδεολογία, την στρατιωτική ιεραρχία, δομή και πειθαρχία, οργάνωσε, σχεδίασε και πραγματοποίησε δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις, μερικές εκ των οποίων δικάζονται ενώπιον σας", τόνισε κατά την έναρξη της αγόρευσης του ο δικηγόρος των μελών του ΠΑΜΕ, Μάνος Μαλαγάρης. Ο δικηγόρος περιέγραψε αναλυτικά πολλές από τις εγκληματικές επιθέσεις της ΧΑ, όπως αυτή εναντίον του Παύλου Φύσσα και αυτή εναντίον του Σαχζάτ Λουκμάν, προκειμένου να τεκμηριώσει τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης, όπως αυτός περιγράφεται στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.  

 
Τη δίκη παρακολουθούν ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιώργος Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο Χαράλαμπος Λυμπεράς, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, η Σταυρούλα Παπαδημητρίου, μέλος του γεν. συμβουλίου ΑΔΕΔΥ,ο Κώστας Κεχαγιόγλου, πρόεδρος ΠΟΘΑ, η Γιώτα Λαζαροπούλου, πρόεδρος εργαζομένων πρώην ΕΘΝΟdata, o Γιώργος Γώγος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο Γιώργος Λιώνης, ΓΣ ΑΔΕΔΥ, Μαρία Γεωργαρίου, γενική γραμματέας Β' ΕΛΜΕ Πειραιά, -μέλη της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ιδιωτικού Τομέα και της Ενωτικής Κίνησης Δημοσίου Τομέα-, καθώς και στελέχη του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε στο τέλος του άρθρου δηλώσεις σε βίντεο από τον φακό του Left.gr.
 
 
"Στη δολοφονία του Π. Φύσσα", σημείωσε ο Μ. Μαλαγάρης, "αποτυπώνονται με τον πιο γλαφυρό τρόπο όλα τα στοιχεία της εγκληματικής οργάνωσης που εξετάσαμε πιο πάνω και συγκεκριμένα: Η στοχοποίηση ενός ιδεολογικού αντιπάλου της οργάνωσης και η κάθετη ενεργοποίηση του τάγματος εφόδου μέσω της ιεραρχικής δομής της οργάνωσης όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις (Άγγος – Καζαντζόγλου – Πατέλης – Λαγός) οι οποίες και κατέληξαν στο περίφημο SMS «ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΝΟΥΣ. ΤΩΡΑ»". Και πρόσθεσε: "Εκφράστηκε η προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση των μελών της οργάνωσης, όπως αποτυπώθηκε στην ομοιόμορφη εμφάνιση, στον οπλισμό, στη πειθαρχία και στο συντονισμό των Χρυσαυγιτών κατά την διάρκεια της επίθεσης. Και τέλος, εκφράστηκαν οι σχέσεις της Χ.Α. με τον κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό, οι οποίες ξεκινάνε με την αδράνεια των αστυνομικών -παρουσία των οποίων έγινε η δολοφονία του Π. Φύσσα-«Ε όχι και μαχαίρι ρε παιδιά», συνεχίζουν με τις τηλεφωνικές επαφές της αστυνομικού Πόπορη, την απουσία συλλήψεων έτερων Χρυσαυγιτών ή καταγραφής των οχημάτων τους σε αντίθεση με τις συλλήψεις των φίλων του Π. Φύσσα και ολοκληρώνονται με τις βολτούλες και τα τηλεφωνήματα του Ρουπακιά μέσα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, αποδείχτηκε, ότι ο Π. Φύσσας ήταν στόχος της εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α."  
 
 
Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του σχετικά με την εγκληματική φυσιογνωμία της οργάνωσης, ο δικηγόρος επεσήμανε πως "είναι παντελώς αδιάφορο, για τη θεμελίωση του 187ΠΚ, αν ο Π. Φύσσας ήταν από καιρό στόχος της εγκληματικής οργάνωσης ή αν στοχοποιήθηκε το ίδιο εκείνο βράδυ". Και πρόσθεσε: "Αυτή η στοχοποίηση του Φύσσα, προκύπτει, πρώτα απ΄ όλα, από παραδοχές των ίδιων των μελών της οργάνωσης: Του Ν. Αποστόλου και του Ν. Τσορβά. Ακούσαμε την τηλεφωνική συνομιλία του κατηγορούμενου Ν. Αποστόλου με την σύζυγο του στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Τον ψάχναμε»".
 
"Μετά και από αυτό", σημείωσε ο δικηγόρος αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία της υπεράσπισης της ΧΑ, "δεν είναι παράλογο που σύσσωμη η υπεράσπιση - με πρωτοστατούντα και τον ίδιο τον κατηγορούμενο και τον συνηγόρό του - προσπαθεί να παρουσιάσει τον Αποστόλου ως «πιο βλάκα και από τα βλήτα» (Άγγος), «φαντασμένο», «παραμυθά» κτλ.. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η οργάνωση τον έχει τοποθετήσει γραμματέα στο σωματείο της στη Ζώνη με Πρόεδρο του Δ.Σ., μάλιστα, τον ίδιο τον Άγιο Νικόλαο - όπως κατέθεσε ο Κυριτσόπουλος και γραμματέα ένα... βλίτο. Η αλήθεια, είναι βέβαια, ότι, βλίτο - ξεβλήτο, ο Αποστόλου κατάφερε και αποφοίτησε από τους πυρήνες δοκίμων μελών, όπως προκύπτει από το Βίντεο Ορκομωσίας με τον ομώνυμο τίτλο. Ειλικρινά δε ξέρουμε τι να υποθέσουμε ότι είναι πιο χαμηλό: Το επίπεδο της σχολής επιμορφώσεως των ναζιστών που δέχεται στις τάξεις του ένα βλίτο ή οι ίδιοι οι μαθητές του;".
 
Αναλύοντας την κατάθεση του Γ. Ρουπακιά, ο δικηγόρος τόνισε πως αυτή τεκμηριώνει πλήρως ότι η επίθεση στον Π. Φύσσα ήταν σχεδιασμένη: "Ο άνθρωπος {αναφερόμενος στον Π. Φύσσα} πιθανόν σκέφτηκε ότι πάμε να τον περικυκλώσουμε γιατί κάποιοι τον κυνηγήσανε.[...] Η παρέα με τα μηχανάκια - οι Χρυσαυγίτες [...] Άλλοι πήγανε στην Κεφαλληνίας. Άλλοι πήγανε ευθεία σε μια πυλωτή. Και μάλλον υπέθεσε (βλέποντας το αυτοκίνητο) ότι πάμε να τον περικυκλώσουμε»". "Η δήλωση αυτή του Ρουπακιά", υπογράμμισε ο Μ. Μαλαγάρης, "επιβεβαιώνει όλες τις μαρτυρικές καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίες περιέγραφαν, από την δική τους οπτική ο καθένας, την σχεδιασμένη περικύκλωση του Π. Φύσσα από την ομάδα των Χρυσαυγιτών, αποδεικνύοντας τον κοινό ανθρωποκτόνο σκοπό της ομάδας κρούσης. Μετά από αυτή τη δήλωση του Ρουπακιά στο ακροατήριο, κανείς δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί ευπρόσωπα ότι είναι ψευδείς και κατασκευασμένες οι καταθέσεις των μαρτύρων".
 
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Μ. Μαλαγάρης σημείωσε ότι "η ηγεσία ουδέποτε διέγραψε ούτε τον Ρουπακιά ο οποίος παραμένει μέλος της αλλά ούτε και κανέναν από τους συνεργούς του. Αντιθέτως επιχείρησε το κουκούλωμα της δολοφονίας όπως είδαμε πιο πριν".
 
Η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν
 
"Ο Σαχζάτ Λουκμάν, ο οποίος εκείνο το βράδυ απλώς πήγαινε στην δουλειά του με το ποδήλατο του, δυστυχώς έτυχε να συναντηθεί με αυτά τα τέρατα που ακούνε στο όνομα Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος", σημείωσε ο δικηγόρος. Και συνέχισε: "Η συνέχεια είναι γνωστή: Μαχαιρώθηκε και δολοφονήθηκε σαν να ήταν σκυλί. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ακούσει να παθαίνει κάτι ανάλογο κάποιο σκυλί. Ανατριχίλα, ωστόσο προκαλεί και το γεγονός ότι για ένα τέτοιο έγκλημα, οι Λιακόπουλος-Στεργιόπουλος έμειναν στη φυλακή μόλις 6 έτη και 4 μήνες. Το ρατσιστικό κίνητρο, εκτός από το ότι είναι πασιφανές από τα πραγματικά περιστατικά της δολοφονίας ανακοινώθηκε και στον Αστυνομικό που τους συνέλαβε. Του είπαν οι δύο αυτοί Άριοι: «Αλλοδαποί είναι μπαίνουν στα σπίτια μας.. Καλά δε του κάναμε; Αλλοδαπός ήταν»".
 
Υπάρχουν όλα τα στοιχεία για την καταδίκη των κατηγορουμένων
 
"Από όλα τα παραπάνω στοιχεία καθώς και από τον πολλαπλάσιο όγκο του αποδεικτικού υλικού που έχετε στη διάθεση σας, προκύπτει ότι πληρούνται τα στοιχεία της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης του 187ΠΚ προκειμένου να καταδικάσετε τους κατηγορούμενους", τόνισε ο δικηγόρος του ΠΑΜΕ.
 
Και πρόσθεσε: "Η Χ.Α. δεν συγκροτήθηκε με τρόπο ευκαιριακό αλλά αποδείχτηκε ότι είχε διαρκή δράση. Αποδείχτηκε ότι έχει εσωτερική διάρθρωση και ιεραρχική δομή με την έννοια ότι τα κατώτερα μέλη της υπέτασσαν τη βούληση τους στα ανώτερα και όλοι μαζί, ασπαζόμενοι την ναζιστική ιδεολογία, διαμόρφωσαν μια ενιαία βούληση που κατευθυνόταν στην επίτευξη του ίδιου σκοπού: την επικράτηση της ιδεολογίας τους μέσω κακουργηματικών πράξεων κατά των ιδεολογικών και πολιτικών τους αντιπάλων".
 
Μιλώντας για τη δομή της οργάνωσης, ο Μ. Μαλαγάρης σημείωσε πως "η διάρθρωση και η ιεραρχική δομή της εγκλ.οργ. της Χ.Α. όπως αυτή περιγράφεται από τους μάρτυρες τα έγγραφα αλλά και τις απολογίες των κατηγορουμένων αποδεικνύει με σαφήνεια ότι ο Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές της Χ.Α. ήταν αυτοί που διηύθηναν και κατηύθηναν τα μέλη της οργάνωσης στην διάπραξη κακουργηματικών πράξεων". Και συμπλήρωσε: "Οι δράστες των υπό εξέταση εγκλημάτων ήταν ενταγμένοι στην εγκληματική οργάνωση και δεν ήταν άγνωστα σε αυτούς πρόσωπα. Μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγονται οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων ότι δεν γνώριζαν τίποτα για «τον φόνο»".
 

Στην δική του δήλωση στον φακό του Left.gr, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε:

«Η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή προσπάθησε τα πρώτα χρόνια να δείξει ένα φιλολαϊκό πρόσωπο. Γρήγορα ο κόσμος αντιλήφθηκε ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο των ιδεών της και της πολιτικής της. Στο στόχαστρό της βρέθηκαν οι ξένοι, οι μετανάστες, οι αδύναμοι, οι διαφορετικοί, αλλά πολλές φορές και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές έκανε το καθήκον του. Έστειλε τη Χρυσή Αυγή έξω από το Κοινοβούλιο. Σήμερα η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει κι αυτή το δικό της. Πρέπει να ανταποκριθεί στο κοινό περί του δικαίου αίσθημα. Πρέπει να καταδικαστεί παραδειγματικά η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και να τεθεί εκτός νόμου».

Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)