to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:24 | 16.02.2017

Κοινωνία

#GDTrial: Γεμάτη η αίθουσα με αλληλέγγυους μετά τις προκλήσεις των νεοναζί - «Οργανωμένη η επίθεση» στο στέκι Αντίπνοια

Η τελευταία χυδαία επίθεση που δέχθηκε η μητέρα του Παύλου Φύσσα μέσα στην αίθουσα του Εφετείου ήρθε να θυμίσει με τον χειρότερο τρόπο την ασυδοσία του φιλοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής - Σήμερα, Πέμπτη 16/2, πραγματοποιήθηκε η νέα δικάσιμος στην αίθουσα του Κορυδαλλού η οποία γέμισε με αντιφασίστες διαδηλωτές και αλληλέγγυους - Την Πέμπτη 23/2 στην αίθουσα του Κορυδαλλού η επόμενη δικάσιμος


(φωτογραφία αρχείου: Left.gr - Άγγελος Καλοδούκας)

Παρακολουθούμε τη δίκη μέσω του #GoldenDawnWatch, με σχετικό hashtag το #gdtrial

Συνεχίστηκε σήμερα, Πέμπτη, η ακροαματική διαδικασία σχετικά με την επίθεση που έκαναν χρυσαυγίτες τον Ιούλιο του 2013, στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «Συνεργείο», στην Ηλιούπολη. 

Όπως μεταδίδει η Ειρήνη Προμπονά, η αίθουσα του Κορυδαλλού γέμισε με αλληλέγγυους και συμπαραστάτες. (και φυσικά, δημοσιογράφους...και κανάλια). Παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, μέλη συλλογικοτήτων, της αυτοδιοιοίκησης κλπ. Έξω απο την είσοδο ήταν συγκεντρωμένα μέλη αντιεξουσιαστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων. Είναι η πρώτη φορά που η αίθουσα του Κορυδαλλού γεμίζει κόσμο, μετά την έναρξη της δίκης τον Απρίλιο του 2015. Οι χρυσαυγίτες δεν εμφανίστηκαν ούτε μέσα ούτε εξω απο την αίθουσα.

Η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει και η απόφαση του δικαστηρίου είναι αμετάκλητη καθώς έχει δικαστεί και σε δεύτερο βαθμό. Oι χρυσαυγίτες Σιατούνης και Στράτος κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι απο το ΜΟΔ για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Ο Σιατούνης καταδικάστηκε σε 11 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη, ενώ αντίστοιχα ο Στράτος σε 13 χρόνια και έξι μήνες. Και οι δύο στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα για επτά χρόνια. Με την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, το εφετείο μείωσε ελάχιστα την ποινή τους και τους καταδίκασε σε δέκα χρόνια και έξι μήνες, συν 5 χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

«Ο ένας μαχαίρωνε, ο άλλος στεκόταν, ο άλλος έσπαγε και μετά ακούστηκε ένα "τέλος χρόνου"»

Μέσα στην κατάμεστη από μέλη αντιφασιστικών και αντιεξουσιαστικών οργανώσεων αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, στην οποία δεν προσήλθε κοινό από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, κατέθεσε στο δικαστήριο ο Ruben Rontriguez, μέλος στο στέκι, που τραυματίστηκε από μαχαιριά ενός από τους δράστες που είχαν εισβάλει στον χώρο.  Ο μάρτυρας χαρακτήρισε την εισβολή των χρυσαυγιτών στο στέκι "παρακρατική επίθεση από τάγμα εφόδου", ενώ τόνισε πως η όλη ενέργεια ήταν απολύτως οργανωμένη λέγοντας χαρακτηριστικά "κομάντο κατάσταση". Είπε μάλιστα πως η επίθεση στο στέκι δεν ήταν μεμονωμένη "ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία,πρέπει να ενταχθεί στην συνθήκη εκείνου του καιρού".

Όπως είπε ο κ. Rontriguez, το επίμαχο απόγευμα και ενώ στο στέκι βρίσκονταν τέσσερα άτομα που έκαναν μάθημα Ισπανικών εισέβαλε στον χώρο ένας σωματώδης με κράνος και σκούρα ρούχα που κρατούσε ένα ρόπαλο και φώναξε "χαιρετίσματα από την Χρυσή Αυγή . Θα σας γα..ε" ενώ αμέσως, μέσα σε δευτερόλεπτα, μπήκαν κι άλλοι , περίπου 10 με 15 άτομα με κράνη ενώ τρεις από αυτούς έβγαλαν μαχαίρια. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ένας στεκόταν στην πόρτα και έδειχνε να είχε την εποπτεία, ένας έσπασε την τζαμαρία, άλλος πετούσε έντυπο υλικό που υπήρχε στο στέκι ενώ δύο άτομα με μαχαίρια του επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν ελαφρά: "..τότε ακούστηκε από εκείνον που στεκόταν στην πόρτα "τέλος χρόνου". Σταμάτησαν όλοι και σε δευτερόλεπτα είχε αδειάσει ο χώρος". Επικαλούμενος όσα του είπε μία γυναίκα που βρισκόταν εκεί κατά την επίθεση, ο μάρτυρας είπα ότι οι δράστες έφυγαν συντονισμένα με πολλές μηχανές που είχαν καλυμμένες πινακίδες.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί θεωρεί πως δέχθηκαν επίθεση από την Χρυσή Αυγή, ο μάρτυρας απάντησε "μας επιτέθηκαν γιατί πρεσβεύουμε έναν κόσμο αλληλεγγύης και ισότητας. Το στέκι είναι ένα σημείο αναφοράς στην γειτονιά". Είπε επίσης πως αν και αρνήθηκε η Χρυσή Αυγή κάθε σχέση της με το περιστατικό "παρότι υπήρχε η ..υπογραφή της", εντούτοις ο ένας εκ των δύο καταδικασθέντων για την επίθεση, ο Βασίλης Σιατούνης "ήταν ήδη τότε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής". Όπως ανέφερε ο κ. Rontriguez " ο Σιατούνης ο φασίστας ήρθε σε απόσταση αναπνοής να με δολοφονήσει.. Τρία χρόνια μετά την επίθεση ήταν υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής, έδωσαν ένα καλό βραβείο στο μαντρόσκυλο τους". Κατέθεσε επίσης πως όταν ο ίδιος και μέλη του χώρου, είχαν πάει στα δικαστήρια για να καταθέσουν υπόμνημα για την υπόθεσή τους, τους περίμενε εκεί "τάγμα εφόδου με επικεφαλής τους Κασιδιάρη και Λαγό".

Από την Πολιτική Αγωγή τέθηκε υπόψη του μάρτυρα το γεγονός πως κατά τις συλλήψεις για την Αντίπνοια οι δράστες δήλωσαν μέλη της Χρυσής Αυγής, όπως και ο Ρουπακιάς μετά την δολοφονία Φύσσα, και κλήθηκε να εκτιμήσει "τι είχαν να ωφεληθούν" επικαλούμενοι αυτήν την ιδιότητα. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το όφελος θα ήταν "μία πολύ καλή αντιμετώπιση, μία καλή μεταχείριση,μία κάλυψη ..ένα μαντάρισμα".

Στο δικαστήριο κατέθεσε στην συνέχεια ο Γιώργος Μηλιαράκης που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την διάρκεια της επίθεσης και νοσηλεύτηκε επί είκοσι μέρες . Ο μάρτυρας μέλος της "Αντίπνοιας" είπε σχετικά με τον τραυματισμό του: "Δέχθηκα μία σφοδρή επίθεση. Η πλειοψηφία, 2-3 άτομα, έπεσαν πάνω μου. Ήμουν ο πιο εγκλωβισμένος. Τους είδα με περιμετρική όραση. Είδα μια ομοιομορφία, σκούρα ρούχα. Παρ'όλα αυτά δεν μπορούσα να συγκρατήσω χρώματα. Είδα μαχαίρι, ένα σκεπάρνι να σπάει τζάμια και με ψέκασαν μα σπρει πιπεριού..Αρχικά μπήκε κάποιος που φορούσε κράνος. Δέχθηκα επίθεση με μία καρέκλα. Πέφτω ανάσκελα πίσω με αίματα και δέχομαι παράλληλα άλλη επίθεση σφοδρή. Μπορεί να έτρωγα και παλουκιές, δεν κατάλαβα. Βρέθηκα σε μία φάση αυτοάμυνας, που δεν είχα την πολυτέλεια και διαύγεια να δω. Είδα άτομα που στεκόντουσαν ,που είχαν ένα ρόλο, να καταλαμβάνουν το χώρο".

Σε ερώτηση τη προέδρου να εξηγήσει ποιο ρόλο είχε ο καθένας, ο κ. Μηλιαράκης είπε: "Ο ένας μαχαίρωνε, ο άλλος στεκόταν, ο άλλος έσπαγε και μετά ακούστηκε ένα "τέλος χρόνου" και σταμάτησε επιτόπου η επίθεση και έφυγαν.  Θα ήμουν νεκρός στην θέση του Παύλου Φύσσα αν δεν ήταν μια κοπέλα, που είχε διατελέσει νοσοκόμα και μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάσταση. Χρειάστηκα επτά φιάλες αίμα ,με αιμοραγικό σοκ είκοσι μέρες στο νοσοκομείο. Με μαχαίρωσαν στο πόδι στον γλουτό".

Διαβάστε αντιδράσεις σχετικά με τις προκλήσεις των νεοναζί στην τελευταία συνεδρίαση:

Μήνυση από τη Μάγδα Φύσσα

Μήνυση πρόκειται να υποβάλλει η Μάγδα Φύσσα για φραστική επίθεση που δέχθηκε από χρυσαυγίτη κατά την διάρκεια των επεισοδίων, που έγιναν το πρωί της Τρίτης στο Εφετείο κατά την διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής. Η μητέρα του 34χρονου μουσικού, που έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά, καταγγέλλει πως κατά την διάρκεια των έντονων γεγονότων που σημειώθηκαν την Τρίτη, με πρωταγωνιστές τους οπαδούς των νεοναζί, κάποιος από το κοινό της Χρυσής Αυγής απευθύνθηκε σε αυτήν λέγοντάς της ειρωνικά, "που είναι τώρα ο Παύλος;"

Με την μήνυση οι δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα θα ζητήσουν εντός του πλαισίου του αυτοφώρου να εντοπιστεί από την Αστυνομία εκείνος που απευθύνθηκε στην μητέρα του μουσικού, η οποία, όπως εκτιμούν οι συνήγοροι, μπορεί να τον αναγνωρίσει. Ο εκ των συνηγόρων της οικογένειας Ανδρέας Τζέλλης, κάνει λόγο για "αυξανόμενη επιθετικότητα των Χρυσαυγιτών που αντιδρούν όλο και πιο έντονα όσο βλέπουν ότι η δίκη βαίνει σε βάρος τους" και υποστηρίζει πως αναζητείται τρόπος για να διακοπεί αυτή η τακτική.

Το περιστατικό και οι συμπλοκές στην αίθουσα

Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου οι χρυσαυγίτες έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο, χειροδικώντας, τραμπουκίζοντας και απειλώντας, κινούμενοι επιθετικά ακόμα και εναντίον φωτορεπόρτερ που τους φωτογράφισε, ενώ συγκεκριμένος χρυσαυγίτης -που έχει καταγραφεί σε φωτογραφία και είναι εύκολη η ταυτοποίησή του από το δικαστήριο- δεν δίστασε να προσβάλλει κατάφωρα τη μνήμη του Παύλου Φύσσα, ρωτώντας προκλητικά τη μητέρα Μάγδα Φύσσα «πού είναι τώρα ο Παύλος», κάνοντάς της χυδαίες χειρονομίες (πηγή: Εφ.Συν.).

Όπως αναφέρει το GoldenDawnWatch, ανταλλάχτηκαν συνθήματα και αντικείμενα μέσα στην αίθουσα,  ενώ έπεσαν και «φυσουνιές» από πυροσβεστήρα, όπως έγινε τελικά γνωστό και όχι χημικά από τις αστυνομικές δυνάμεις όπως αρχικά θεωρήθηκε, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν όλοι οι παράγοντες της δίκης - που τελικά διακόπηκε.

Η ανάρτηση του Jailgoldendawn:

Mια μαρτυρία για τα γεγονότα

Οι χρυσαυγίτες φώναζαν «πουτάνας γιοι αναρχικοί» και «αίμα τιμή χρυσή αυγή», ενώ οι δυνάμεις των ΥΑΤ επιτέθηκαν στην πλευρά των αντιεξουσιαστών (που απαντούσαν «φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμάλες») υπό τα χειροκροτήματα των χρυσαυγιτών.

H επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 16 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ:

Εκρηκτική κατάσταση με ανταλλαγή συνθημάτων και απειλή σύρραξης εντός της δικαστικής αίθουσας, οδήγησε γι ακόμη μία φορά στη διακοπή της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Το δικαστήριο αποσύρθηκε, όταν εντός της αίθουσας η κατάσταση παρεκτράπηκε με τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής να φωνάζουν συνθήματα και να πετούν αντικείμενα στην απέναντι πλευρά, από την οποία έρχονταν απαντήσεις.

Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στο Εφετείο δεκάδες μέλη αντιφασιστικών και αντιεξουσιαστικών οργανώσεων, ενόψει της έναρξης εξέτασης μαρτύρων για την υπόθεση της επίθεσης χρυσαυγιτών στο στέκι «Αντίπνοια», στα Πετράλωνα, στις 30 Ιουνίου 2008. Σύμφωνα με καταγγελίες τους, η Αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο εντός της δικαστικής αίθουσας σε πολλούς από αυτούς, ενώ, όπως λένε, υπήρχαν κενές θέσεις. Και από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, είχαν προσέλθει στο δικαστήριο αρκετοί που θέλησαν να παρακολουθήσουν τη δίκη στους, στους οποίους -όπως καταγγέλθηκαν- επιτράπηκε η είσοδος από την Αστυνομία.

Η έκρηξη εκδηλώθηκε όταν ανέβηκε στο βήμα ο πρώτος μάρτυρας για την υπόθεση της επίθεσης στα Πετράλωνα και ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος -στο δικαστήριο- συντρόφων του. Η πλευρά των χρυσαυγιτών άρχισε να φωνάζει συνθήματα όπως «αίμα τιμή Χρυσή Αυγή» και «π..ς γιοι αναρχικοί» και άτομα να πετούν αντικείμενα. Η άλλη πλευρά ανταπέδωσε τα συνθήματα και απειλήθηκε σύρραξη με τους αστυνομικούς στη μέση και την Έδρα του δικαστηρίου να αποχωρεί.

Η ένταση με την παρέμβαση της αστυνομίας εκτονώθηκε, ωστόσο, η διαδικασία διεκόπη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)