to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

#GDtrial: Το επαναλαμβανόμενο modus operandi της ρατσιστικής βίας - Ένταση και φραστικό επεισόδιο στο Εφετείο

Με ένταση συνεχίστηκε την Δευτέρα στην αίθουσα του Εφετείου η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ, καθώς δυο από τους συνηγόρους υπεράσπισης επιτέθηκαν φραστικά τόσο σε μέλος της κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό», απο το ακροατήριο, όσο και στον ίδιο τον μάρτυρα Θανάση Κούρκουλα. Αφορμή η λήψη μιας φωτογραφίας.


Αφορμή για την δημιουργία έντασης στάθηκε η φωτογράφιση από μια γυναίκα, που όπως έγινε γνωστό αργότερα από την ίδια είναι μέλος της κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό». Η γυναίκα, αγνοώντας -όπως φάνηκε αργότερα- την διαδικασία που χρειάζεται προκειμένου να ληφθούν φωτογραφίες εντός της αίθουσας του δικαστηρίου, όπου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα και η άδεια της έδρας, θέλησε να τραβήξει φωτογραφία τον μάρτυρα Θανάση Κούρκουλα.

Προκειμένου να το επιτύχει κατέβηκε τις σκάλες από το διάζωμα που βρίσκεται το ακροατήριο και πλησιάζοντας προς τις θέσεις που κάθονται οι δημοσιογράφοι, δίπλα σε δυο αστυνομικούς πραγματοποίησε την λήψη χωρίς να προσπαθήσει να κρυφτεί, αλλά και χωρίς κανείς να την ενημερώσει πως αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς άδεια.

Ο Τάκης Μιχαλόλιας που βρισκόταν στα έδρανα της υπεράσπισης άρχισε να φωνάζει πως ήταν αυτός που τράβηξαν φωτογραφία, ο Νικ. Μιχαλόλιας σηκώθηκε από τα έδρανα και κινήθηκε προς το ακροατήριο των αλληλέγγυων αναζητώντας το άτομο και ζητώντας τα στοιχεία του φωνάζοντας. Το δικαστήριο διέκοψε για 15 λεπτά περίπου προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση, ο διαπληκτισμός συνεχίστηκε όμως, όπως και η ασφυκτική πίεση των συνηγόρων για την λήψη των στοιχείων του μέλους της κίνησης. Μάλιστα οι συνήγοροι έλεγαν πως είναι στοχοποιημένοι.

Αλληλέγγυοι που βρίσκονται συχνά στο ακροατήριο απευθυνόμενοι στους συνηγόρους παρατήρησαν πως οι φωτογραφίες που τραβούν κρυφά οι χρυσαυγίτες μέσα στην αίθουσα στοχοποιώντας τους αλληλέγγυους δεν τους ενοχλούν, ενώ η Μάγδα Φύσσα που ήταν παρούσα στην διαδικασία μαζί με μέλη της οικογένειας της, λειτούργησε προστατευτικά υπέρ των αλληλέγγυων για να εισπράξει, για πολλοστή φορά, τα άγρια βλέμματα της άλλης πλευράς.

Στην συνέχεια στον προθάλαμο της αίθουσας η ένταση συνεχίστηκε με τον  Γ. Μιχαλόλια να επιτίθεται φραστικά στον μάρτυρα αποκαλώντας τον «άπλυτο» και άλλα συναφή  και να του απευθύνεται λέγοντας του «άι σάλτα από δω ρε». Ούτε οι δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες έμειναν εκτός «φιλοφρονήσεων» από την υπεράσπιση.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο ήταν η… «ποιότητα αντίδρασης» ανάμεσα στους ένστολους που ήταν μπροστά στο περιστατικό, με την ψύχραιμη και ευγενική αντίδραση της γυναίκας αστυνομικού κόντρα στην αδιαφορία ή στην –συνηθισμένη- «ματσό» αντίδραση των συναδέλφων της που ως επί το πλείστον συντάσσεται με τους επιτιθέμενους, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος σε μια δίκη που κρατάει δυο χρόνια τώρα.

Τα ρόπαλα, τα μαχαίρια και η… πυγμή της ΧΑ

Όσον αφορά την εξέλιξη της διαδικασίας τώρα, ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και δάσκαλος στο «Σχολείο Μεταναστών» εξετάστηκε από την υπεράσπιση. Ούτε λίγο, ούτε πολύ η υπεράσπιση κατηγόρησε τον μάρτυρα πως οι συγκεντρώσεις που έκαναν απέναντι από τις συγκεντρώσεις της ΧΑ, στις οποίες συμμετείχε και η Κίνηση μέλος της οποίας είναι ο μάρτυρας,  είχαν σκοπό την δημιουργία επεισοδίων αφ’ ενός και αφ’ ετέρου σκοπό είχαν να…αντικαταστήσουν το κράτος! Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα:

Συνήγορος υπεράσπισης: Για ποιο λόγο τις αντισυγκεντρώσεις τις κάνατε λίγα μέτρα από τις συγκεντρώσεις της ΧΑ; Πώς βοηθούσε αυτό στην ευαισθητοποίηση; (σ. σ εννοεί της κοινωνίας απέναντι στην ΧΑ)

Μάρτυρας: Η ΧΑ θέλει να καταλάβει τους δρόμους, να δώσει την αίσθηση ότι έχουν την δύναμη να τρομοκρατούν όσους είναι πολιτικοί και όχι μόνο αντίπαλοι-δηλαδή τον μισό πληθυσμό. Θεωρούσαμε-και θεωρούμε- πως η μαζική παρουσία των πολιτών απέναντι από τα τάγματα εφόδου της ΧΑ όταν η αστυνομία, ο κρατικός μηχανισμός ολιγωρεί είναι αυτή που θ' αναγκάσει την Πολιτεία ν' ασχοληθεί με τις συγκεντρώσεις των νεοναζί. Δεν κάναμε αντισυγκέντρωση, αλλά οι συγκεντρώσεις της ΧΑ είχαν σκοπό να καταλάβουν τον χώρο, τον δρόμο και να τρομοκρατήσουν την κοινωνία. Αυτό μας βρίσκει απέναντι. 

Συνήγορος: Άρα δεν πήγατε να βοηθήσατε, πήγατε να υποκαταστήσετε το κράτος. Στην πυγμή της ΧΑ πήγατε να επιδείξετε την δική σας. Αυτό καταλαβαίνω εγώ.

Μάρτυρας: Αυτό καταλάβατε; Εμείς δεν πάμε να συγκεντρωθούμε με ρόπαλα και μαχαίρια όπως οι χρυσαυγίτες.

Τα σχολεία του Αφγανιστάν….

Ο Θανάσης Κούρκουλας δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων γύρω από τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής το 2008 για την επέτειο των Ιμίων, αλλά και για την συγκέντρωση χρυσαυγιτών στο παλαιό Εφετείο που παρών ήταν και ο επικεφαλής της ΧΑ Ν. Μιχαλολιάκος. Μάλιστα σ’ αυτό το σημείο επιδείχθηκαν και φωτογραφίες στον μάρτυρα.

Από άλλον συνήγορο ο μάρτυρας ρωτήθηκε για  τους πόρους του «Κυριακάτικου σχολείου μεταναστών» αλλά και για τους μετανάστες μαθητές που «δεν δουλεύουν» και παρακολουθούν μαθήματα, αν είναι άνδρες, γυναίκες, ποιάς εθνικότητας. Ο μάρτυρας είχε ερωτηθεί από την έδρα και καταθέσει σχετικά. Ο Θανάσης Κούρκουλας απάντησε πως οι μετανάστες παρακολουθούν τα μαθήματα όταν δεν δουλεύουν, τα Σαββατοκύριακα και η συνήγορος συνέχισε:

Συνήγορος: Έχετε Αφγανούς;

Μάρτυρας: Και Αφγανούς….

Συνήγορος: Μπορείτε να μας πείτε τα σχολεία που χτίζει ο ελληνικός στρατός στο Αφγανιστάν γιατί τα γκρεμίζουν και δεν κάθονται να μορφωθούν στην πατρίδα τους;

Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση…
 
Η ρατσιστική βία και το modus operandi των επιθέσεων είχε υπογραφή

Επόμενη μάρτυρας που κλήθηκε να καταθέσει ήταν η Μαρία Κουβέλη δικηγόρος, πρώην δημοτική σύμβουλος  και πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων την περίοδο 2011-2014.

Η Μ. Κουβέλη περιέγραψε τον τρόπο δράσης της ναζιστικής οργάνωσης:

«Είχα αναλάβει από το 2011 έως και 2014 δημοτική σύμβουλος στο Δήμο της Αθήνας με τον κ. Καμίνη ως Δήμαρχο και είχα αναλάβει την προεδρία του συμβουλίου ένταξης μεταναστών του Δήμου της Αθήνας. Εμείς παρακολουθούμε τις δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν για να προωθηθεί η ένταξη των μεταναστών. Και μέσα στη δράση μας, δυστυχώς από το 2011 και μετά, κρίναμε ότι λόγω πάρα πολλών κρουσμάτων επιθέσεων ρατσιστικής βίας αποφασίσαμε να συμμετέχουμε ως παρατηρητές στο δίκτυο καταγραφής ρατσιστικής βίας που συστάθηκε με την πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» είπε η μάρτυρας στην κατάθεσή της.

«Ήδη από την Άνοιξη του 2011 στην Αθήνα είχαν αρχίσει να υπάρχουν κρούσματα επιθέσεων οργανωμένων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας όπως Αττική, Κυψέλη, Άγιος Παντελεήμονας» πρόσθεση η μάρτυρας λέγοντας πως το τηλέφωνο χτυπούσε πάρα πολύ συχνά από μέλη συλλογικοτήτων ενώ τα κρούσματα ρατσιστικής βίας έγιναν περισσότερα από τον Σεπτέμβριο του 2011 και μετά. Η Πρόεδρος ζήτησε διευκρινήσεις όσον αφορά τον ορισμό της ρατσιστικής βίας:

«Ρατσιστική, γιατί η βία αυτή είναι απρόκλητη και η γενεσιουργός της αιτία είναι η αλλοδαπότητα. Μόνο και μόνο γιατί μπορεί κάποιος να είναι διαφορετικής εθνικότητας, χρώματος κλπ με τρόπο ορατό. Από το 2011 και μετά υπήρξαν περίπου 154-155 περιστατικά ρατσιστικής βίας, υπάρχει ένα συγκεκριμένο modus operandi, επαναλαμβανόμενο. Επιθέσεις που γινόντουσαν βράδυ από οργανωμένες ομάδες, ανθρώπους με συγκεκριμένη περιβολή, στρατιωτική, με πολύ κοντά μαλλιά, με σιδηρογροθιές, εποχούμενοι, καμιά φορά και με σκυλιά. Η πλειονότητα των καταγγελιών αφορούσε την ΧΑ. Το δυστύχημα ήταν ότι από τις 155 υποθέσεις που καταγράφηκαν, μόνο 24 οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη».

Όσον αφορά τις μηνύσεις αυτές γινόντουσαν δύσκολα καθώς υπήρχε φόβος:
«Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη δουλειά και χρειάστηκε προσπάθεια προκειμένου να νιώσουν τα θύματα την ασφάλεια της καταγγελίας, ακόμα και στο Δίκτυο. Δεν ήθελαν να πάνε στην Αστυνομία, από φόβο πώς θα τους αντιμετώπιζαν. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ανθρώπων είχε τα νομιμοποιητικά έγγραφα». Μετά τις εκλογές του 2012 οι επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου πολλαπλασιάστηκαν, ενώ υποχώρησαν μετά την δολοφονία Φύσσα.

Η «αγανακτισμένη» Σκορδέλη και οι...κατσαρίδες

Χαρακτηριστικό είναι το σημείο της κατάθεσης όπου η μάρτυρας ερωτηθείσα μιλά για την «αγανακτισμένη» κάτοικο Α. Παντελεήμονα, την χρυσαυγίτισσα Θ. Σκορδέλη: «Ερχόταν ως επισκέπτρια πάρα πολύ τακτικά στις συνεδριάσεις του συμβουλίου της Αθήνας, είναι ανοικτές οι συνεδριάσεις. Ήταν από τους «αγανακτισμένους πολίτες» του Άγιου Παντελεήμονα, την έχω ακούσει να τοποθετείται σε σχέση με τους μετανάστες. Έχει χαρακτηριστική φιγούρα, έντονα χρώματα και είναι αξιομνημόνευτη.

Πρόεδρος: Αυτό μόνο;

Μάρτυρας: Και από την ακρότητα των δηλώσεών της.

Πρόεδρος: Δηλαδή;

Μάρτυρας: Όταν, απευθυνόμενη στους δημοτικούς συμβούλους, αναφερόμενη στους μετανάστες λέει ότι «Όταν υπάρχουν κατσαρίδες στο σπίτι σου πρέπει να τις διώξεις……»

Πρόεδρος: Αυτό τι σημαίνει;

Μάρτυρας: Ότι έτσι πρέπει να γίνει και με τους μετανάστες. Δεν το άκουσα μόνο εγώ, αλλά όλο το δημοτικό συμβούλιο. Εγώ επέλεξα να φύγω. Αυτό έγινε το 2011 ή 2012. Ήταν επισκέπτρια από το 2011 μέχρι τα τέλη του 2012 και το λέω με επιφύλαξη, αλλά μετά δεν ερχόταν τόσο τακτικά».

Το δικαστήριο διέκοψε στις 3 μετά το μεσημέρι, ενώ στις 11 είχε προηγηθεί δίωρη διακοπή, λόγω της στάσης εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή. Την Τετάρτη 28 Ιουνίου στο Εφετείο αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατάθεση της Μαρίας Κουβέλη, ενώ έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας ο φωτορεπόρτερ Ιωάννης Λιάκος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)