to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:10 | 16.10.2019

Κοινωνία

H απολογία Κασιδιάρη στην #GDtrial: «Καταδικάζει κάθε έγκλημα», «αυθόρμητη συγκέντρωση» το ρατσιστικό πογκρόμ του 2011

Σε διαρκείς ύμνους στην «τήρηση της νομιμότητας» επιδόθηκε κατά την απολογία του ο Ηλίας Κασιδιάρης, πιστό πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, αλλά απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στα βασικά ερωτήματα για την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία και την εγκληματική δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης


  • Μπορείτε να δείτε όλους τους διαλόγους από τη διαδικασία στο @GoldenDawnWatch

Υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας και με την παρουσία, για πρώτη φορά, έπειτα από πολύ καιρό, ακροατηρίου από την πλευρά που έχει παραχωρηθεί για τους υποστηρικτές της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, απολογήθηκε την Τετάρτη 16/10 ο Ηλίας Κασιδιάρης, κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης  Είναι η πρώτη φορά που μέλη των νεοναζί έχουν έρθει στην ακροαματική διαδικασία μετά τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί το Φεβρουάριο του 2017, δηλαδή πριν 2,5 χρόνια.

-> Η ανάλυση του JailGoldenDawn για την απολογία Κασιδιάρη: Κρίσιμες μετατοπίσεις για εγκληματικές πράξεις και εθνικοσοσιαλισμό, στοχοποίηση εισαγγελέα

Ξεκίνησε με θεωρίες συνωμοσίας, δεν τόλμησε να υπερασπιστεί τη λατρεία του για τον Χίτλερ

Ξεκινώντας την απολογία του ο Κασιδιάρης υποστήριξε ότι «η κατηγορία είναι κατασκευασμένη από πολιτικούς κύκλους και αυτό δεν είναι η προσωπική μου άποψη». «Ο γ.γ. της τότε κυβέρνησης Σαμαρά (Μπαλτάκος) έχει ομολογήσει ενώπιον μου ότι οι διώξεις ασκήθηκαν με απόφαση Σαμαρά: «επειδή κόβει ψήφους η ΧΑ θα σας βάλει φυλακή» είπε και πρόσθεσε πως «η εν λόγω δίωξη προκύπτει και από σωρεία παραδοχών και δηλώσεων ανωτάτων υπουργών της τότε κυβέρνησης Σαμαρά».

Όσον αφορά στη δεύτερη κατηγορία περί οπλισμού, ο Κασιδιάρης τη χαρακτήρισε «κατασκευασμένη με άθλιο τρόπο» και υποστήριξε ότι «οφείλεται σε εντολές πολιτικών προσώπων προς τον εισαγγελέα». «Είπα, βεβαίως κατέχω αυτά τα όπλα, το ένα είναι του πατέρα μου, το άλλο δικό μου», είπε ακολούθως και συμπλήρωσε: «Είχα άδεια για αυτά τα όπλα».

Αναφορικά με την ένταξή του στην ναζιστική οργάνωση, ο Ηλίας Κασιδιάρης είπε πως εντάχθηκε στη Χ.Α. ως φοιτητής στο Γεωπονικό, ότι ως μαθητής παρακολουθούσε από το ‘94 και ότι συμφωνούσε με τον Μιχαλολιάκο, υπενθυμίζοντας εντός της αίθουσας πως είναι υποψήφιος από το 2009 και μετά. Εξηγώντας περαιτέρω τους δεσμούς με την ναζιστική οργάνωση του Μιχαλολιάκου, είπε πως «μέλος της Χ.Α. άρχισα να θεωρούμαι μετά από μια διετία τακτικής παρουσίας», λέγοντας ότι «αυτό ήταν το κριτήριο, να συμμετέχει κάποιος στις δραστηριότητες σε τακτικό χρόνο». Υπήρχε τηλεφωνικός κατάλογος μελών και υποστηρικτών, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο καταστατικό της οργάνωσης είπε ότι «όταν πήγα στα γραφεία υπήρχε ένα υποτυπώδες κείμενο» που ανέφερε τις βασικές αρχές του κόμματος. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι το επίσημο καταστατικό κατατέθηκε το 2012.

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει ότι «η Βουλή θα γίνει Άγιος Παντελεήμονας», έκανε λόγο για «ρητορικό σχήμα». «Θα μπορούσα να πω Κολωνάκι, αλλά αναφέρθηκα στον Άγιο Παντελεήμονα ως λαϊκή περιοχή που έπαιζε τότε στις ειδήσεις και όλοι συζητούσαν για αυτή την περιοχή», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση αν η ιδέα της Χρυσής Αυγής υπήρξε εθνικοσοσιαλιστική, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι «το να δίνει αναφορά ένας πολίτης για ζήτημα που αφορά τις ιδέες του είναι απαράδεκτο».

«Θα προβώ μόνο σε δήλωση: ιδεολογία μας είναι ο εθνικισμός» είπε ακολούθως και συμπλήρωσε πως η δήλωση αυτή γίνεται «επειδή έχει δημοσιότητα η δίκη, όχι όσον αφορά το ερώτημα της έδρας».

Ενημερώθηκε από... τα ΜΜΕ για το πογκρόμ του 2011

«Από ότι ενημερώθηκα από τα ΜΜΕ, με το πέρας υπήρχαν επεισόδια, εγώ δεν τα είδα. Είδα μια πορεία με ένταση, συνθήματα, αλλά όχι επεισόδια»: αυτό ανέφερε ο Κασιδιάρης σχετικά με το οργανωμένο πογκρόμ της Χρ. Αυγής του 2011, το οποίο χαρακτήρισε «αυθόρμητη κατάσταση», λέγοντας επιπλέον πως «έγινε κάλεσμα από τους κατοίκους και ΜΜΕ».

Σε ερώτηση σχετικά με το κομμάτι του σκληρού δίσκου από τον υπολογιστή του Μιχαλολιάκου απ’ όπου προκύπτει ότι ο Κασιδιάρης είχε αρμοδιότητες ιδεολογίας και εκπαίδευσης στελεχών, υποστήριξε τα εξής: «Είναι η ιδεολογία, που την κρατάω για τον εαυτό μου, και είναι και η εκπαίδευση νέων στελεχών να μπορούνε να μιλάνε».

Και συνέχισε προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι «αφορούσε την ικανότητα μου να διαθέτω καλό δημόσιο λόγο», καθώς «το κόμμα έπασχε σε αυτό τον τομέα, αυτό ήταν».

«Δεν ήξερε τον Ρουπακιά», «δεν έχει μέλη» η Χρυσή Αυγή

Στην ερώτηση της προέδρου: "Όταν ερωτηθήκατε σχετικά με τον Ρουπακιά και είπατε «δεν είναι εγγεγραμμένο μέλος» τι εννοούσατε «εγγεγραμένο μέλος»;", ο Κασιδιάρης απάντησε ισχυριζόμενος ότι η Χρυσή Αυγή δεν είχε μέλη, μόνο «υποστηρικτές» (τέτοιος, υποτίθεται, ήταν και ο Ρουπακιάς στην τοπική των νεοναζί στη Νίκαια). «Ασφαλώς και δεν ήταν μέλος. Σας είπα τη διαδικασία για την εγγραφή μελών. Υπάροχυν έγγραφα της δικογραφίας. και μετά το 2012 είπαμε ότι έπρεπε να είναι από το 2009. Ο Ρουπακιάς καμμία σχέση με τη ΧΑ. Επομένως δε θα μπορύσε να είναι μέλος», ανέφερε ο Κασιδιάρης σχετικά με τον δολοφόνο του Π. Φύσσα. «Τον Ρουπακιά, το πώς είναι αυτός ο άνθρωπος, τον είδα μέρες μετά τη δολοφονία από τα ΜΜΕ», ισχυρίστηκε ο Κασιδιάρης αναφέροντας ότι «η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία σχέση με αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα».

«Συκοφαντία» τα τάγματα εφόδου των νεοναζί

Ο Κασιδιάρης χαρακτήρισε πρωτοφανές να κατηγορείται για δύο όπλα που κατείχε νομίμως ότι τα είχε «για τροφοδοσία της εγκληματικής οργάνωσης», λέγοντας πως του ασκήθηκε δίωξη «για αυτό το απίθανο έγκλημα», ενώ ήταν από την αρχή γνωστό πως έχει άδειες. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως αγαπά τα όπλα, ασχολείται με αθλητική σκοποβολή και συμμετέχει επίσημα σε σκοπευτήρια, αρνούμενος κατηγορηματικά «αυτές τις γελοιότητες πως εκπαίδευα στρατιωτικά μέλη της Χρυσής Αυγής».

Όπως σημείωσε, εντάχθηκε στην Χρυσή Αυγή μετά το 2000 και παρακολουθούσε και συμφωνούσε με τις θέσεις του κόμματος από πολύ πιο πριν. Κατά τον κατηγορούμενο η Χρυσή Αυγή, στην οποία ακόμη ανήκει, είναι λαϊκό εθνικιστικό κίνημα, το καταστατικό του οποίου κατατέθηκε το 2012 στον Άρειο Πάγο.

Σε ερώτηση για τα «τάγματα εφόδου» απάντησε πως «δεν υπάρχουν, είναι τεράστια συκοφαντία» και είπε ότι «οι αριστεροί χρησιμοποιούσαν από παλιά τον όρο για διάφορες ομάδες, όπως για τους Ρέιντζερς κ.ά». Ο Κασιδιάρης αναφερόμενος στην επίθεσή του κατά της Λιάνας Κανέλη, τη χαρακτήρισε «ατυχές συμβάν» λέγοντας πως «θα έπρεπε να έχω φύγει, να μην έχω κάνει τέτοιο πράγμα».

Με στρεψοδικίες υποστήριξε ότι η φράση «οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα», που είχε πει στη Σκάλα Λακωνίας, αναφερόταν δήθεν σε συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομική, η οποία έπρεπε να γίνεται βράδυ και όχι να πηγαίνουν μες στη μέρα για να πιάσουν τους εμπόρους ναρκωτικών.

Πρ: Από το ακροατήριο κάποιος μπορεί να το εκλάβει διαφορετικά, όχι μεταφορικά, π.χ. για το «οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα».

Κασ: για νύχτα μπορεί να το εκλάβει κάποιος όπως θέλει ανάλογα με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Όταν η πρόεδρος της έδρας τον ρώτησε για τη δήλωση του για «αρχαία κρυπτεία» στις Θερμοπύλες είπε: «χρησιμοποιώ αυτούς τους συμβολισμούς για να δείξω ότι ο αγώνας που κάνει η Χ.Α. ταιριάζει με τον αγώνα των Λακεδαιμονίων».

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα, Γρηγόρη Κωνσταντέλου, υποστηρίζοντας πως δεν στοχεύει στην αποκάλυψη της αλήθειας. «Έχει απόλυτη και σφαιρική γνώση όλων των παράνομων ενεργειών του εισαγγελέα Ντογιάκου και δεν στοχεύει στην αποκάλυψη της αλήθειας αλλά στη συγκάλυψη του εγκλήματος» ανέφερε. Απαντώντας σε ερωτήσεις της Έδρας ο πρώην βουλευτής χαρακτήρισε "στημένους" τους προστατευόμενους μάρτυρες απαξιώνοντας τα κίνητρα τους.

«Επαναλαμβάνω το κόμμα δεν έχει καμία σχέση, δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε εγκληματική πράξη ακόμα και αν αυτή η πράξη αποδοθεί σε οποιοδηποτε μέλος, οπαδό, βουλευτή», το βασικό επιχείρημα του υπόδικου νεοναζί, το οποίο επανέλαβε και στο τέλος της απολογίας του, με στόχο να αποσιωπήσει την οργανωμένη και κατεθυνόμενη από την ηγεσία της Χ.Α. εγκληματική δράση της οργάνωσης αυτής. 

Το δικαστήριο διέκοψε στις 12:29 για αύριο 17/10 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου θα απολογηθούν οι πρώην βουλευτές Δ. Κουκούτσης και Αρτ. Ματθαιόπουλος.

Έξω από το δικαστικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση.

Δεν απολογήθηκε την Τετάρτη ο Κούζηλος

Κανονικά μετά τον Κασιδιάρη ήταν προγραμματισμένη για σήμερα η απολογία του Νίκου Κούζηλου, όμως ο δικηγόρος του είπε ότι δεν μπορεί να απολογηθεί σήμερα. Ο Νικος Κούζηλος αποχώρησε από την οργάνωση στις 13 Ιουλίου 2019, μία εβδομάδα μετά την εκλογική αποτυχία της Χρυσής Αυγής.

Όπως δήλωσε τότε στο pronews.gr: «Έλαβα την απόφαση αυτή γιατί έπρεπε να είχαν υπάρξει στον Λαϊκό Σύνδεσμο εδώ και καιρό πολιτικές αλλαγές και σε πρόσωπα και σε αδιέξοδες πολιτικές πλατφόρμες και δεν υπήρξαν, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Αισθάνομαι ότι προδώσαμε τον κόσμο και τους ψηφοφόρους μας από την στιγμή που η ηγεσία του κόμματος αρνήθηκε να δει τα αυτονόητα. Η ανανέωση, η είσοδος νέων άφθαρτων προσώπων, ο εκσυγχρονισμός της ιδεολογικής πλατφόρμας και η προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας είναι απαιτήσεις όχι μόνο των ψηφοφόρων του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, αλλά και όλων των Ελλήνων πατριωτών που δεν θέλουν να βλέπουν το κόμμα να είναι υπογείως συμβιβασμένο. Θα μείνω στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ξαναγίνει η Ελλάδα ελεύθερη, χριστιανική και δυνατή».

Πληροφορίες: Εφημερίδα των Συντακτών, news247.gr, AΠΕ - ΜΠΕ

******

Πιστό πρωτοπαλίκαρο του Αρχηγού

Όπως σχολίαζε πριν από την απολογία Κασιδιάρη η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Κασιδιάρης ανήκει στην ομάδα των «εκλεκτών» του Αρχηγού, είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και για πολλά χρόνια ήταν η φωνή του Μιχαλολιάκου ως εκπρόσωπος Τύπου. Μετά την εκλογική συντριβή της Χρυσής Αυγής επέλεξε να μείνει πιστός στον Αρχηγό – ήταν άλλωστε υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξή του και πλέον εκτελεί χρέη δημοτικού συμβούλου μαζί με την Ουρανία Μιχαλολιάκου.

Είναι επίσης ο εκπαιδευτής των ταγμάτων εφόδου που είχαν την κάλυψη της Αστυνομίας και σκορπούσαν το τρόμο στις γειτονιές. Κορύφωση της οργανωμένης εγκληματικής τους δράσης ήταν οι δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν.

Επικεφαλής σε πογκρόμ, καθοδηγητής σε επιθέσεις, πρωταγωνιστής σε βίαιες ενέργειες σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση, εκπαιδευτής στελεχών και υπεύθυνος ιδεολογικής κατήχησης, παθιασμένος με τα όπλα, ο Κασιδιάρης είναι ο άνθρωπος του Μιχαλολιάκου για όλες τις δουλειές, αφού, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «διευθύνει, κατευθύνει, καθοδηγεί, εκπαιδεύει και καθορίζει το πλαίσιο δράσης».

H ιστοσελίδα jailgoldendawn παραθέτει τα σημαντικότερα βίντεο που αναδεικνύουν τον ρόλο του Κασιδιάρη στη νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής:

Για τη συγκάλυψη της δολοφονίας Φύσσα:

Ο Κασιδιάρης συγκαλύπτει την επίθεση στο ΠΑΜΕ:

Παναγιώταρος-Κασιδιάρης συγκαλύπτουν την επίθεση στο ΠΑΜΕ (Σεπτ. 2013):

Ο Κασιδιάρης συγκαλύπτει την επίθεση στο Συνεργείο (10/7/2013) και μιλά για προσαγωγές μελών της Χρυσής Αυγής:

Ο Κασιδιάρης καταγγέλλει το “φωτομοντάζ” με τη σημαία της Βέρμαχτ, φωτογραφία που βρέθηκε στο κινητό του:

Κασιδιάρης στη Σκάλα Λακωνίας: “Οι καλές δουλειές νύχτα γίνονται”:

Ο Κασιδιάρης δίνει παραγγέλματα στο τάγμα της Νίκαιας (Μελιγαλάς 2013):

“Το σηκώνουμε το χέρι”:

Σύγκριση των συγκεντρώσεων της Χρυσής Αυγής με στρατιωτική μονάδα:

Ο Κασιδιάρης απευθυνόμενος σε αστυνομικούς της ΕΛΑΣ: “Μέχρι το βράδυ θα έχεις νεκρούς”:

Αναφορά στα κοινοβουλευτικά προνόμια (ασυλία, οπλοφορία):

Η επίθεση στο Ρεσάλτο στο Κερατσίνι με επικεφαλής τον Κούζηλο:

Οι καταθέσεις που τον «καίνε», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γιώτας Τέσση στην «Εφ.Συν.»

◼ Ο πρώην χρυσαυγίτης Ηλίας Σταύρου έχει καταθέσει ότι Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης είχαν πλήρη γνώση της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης και έχει περιγράψει ότι λειτουργούν με όρους μαφίας: εκβιασμοί με κρυφές κάμερες («εικάζω ότι με κάμερα-στιλό παγίδευσε ο Κασιδιάρης τον Μπαλτάκο», είπε ο Σταύρου), εσωκομματικά μαχαιρώματα, ένοπλη εκπαίδευση, προμήθεια κάθε είδους οπλισμού χωρίς άδεια οπλοκατοχής.

◼ Ο καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης ήταν αυτόπτης μάρτυρας όταν χρυσαυγίτες εισέβαλαν σε λεωφορείο στο κέντρο της Αθήνας και πέταγαν με τις κλοτσιές έξω τους μελαψούς. Οπως είπε, η καταδρομική επίθεση έληξε όταν ο επικεφαλής Κασιδιάρης κατέβηκε από το λεωφορείο.

◼ Ο Κων/νος Παπαδόπουλος, που έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας - Ρέντη, έχει περιγράψει τον καθοδηγητικό ρόλο του Κασιδιάρη στο τάγμα εφόδου που κατηγορείται για τη δολοφονία του Φύσσα: «Επιτίθεντο μέρα μεσημέρι σε μετανάστες, έκαναν μοτοπορείες από τη Νίκαια μέχρι τον Πειραιά, με τους υπόλοιπους οδηγούς να κάνουν στην άκρη από φόβο, πουλούσαν προστασία στις λαϊκές αγορές, είδα επικεφαλής τους τον Κασιδιάρη· ύστερα πέρασαν σε άλλη φάση: από τις επιθέσεις σε μετανάστες σε επιθέσεις σε αριστερούς και αντιφασίστες».

◼ Ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Η. Ντονάς υπέδειξε τον Κασιδιάρη και τον Παναγιώταρο να παίρνουν με τη βία τη διεύθυνση της εκδήλωσης για τον Μελιγαλά και να δίνουν παραγγέλματα «όπως στον στρατό».

◼ Ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Χαρ. Φραγκομιχελάκης κατέθεσε για τα γεγονότα του 2012 στη Χερσόνησο Κρήτης ότι ο Κασιδιάρης απειλούσε «μέχρι το βράδυ θα έχεις νεκρούς».

◼ Ο προστατευόμενος μάρτυρας Α χαρακτήρισε ιδιαίτερα σκληρή τη στρατιωτική εκπαίδευση που έλαβε στη Μαλακάσα μαζί με ακόμη 30-35 άτομα υπό την επίβλεψη του Κασιδιάρη.

◼ Σύμφωνα με τον προστατευόμενο μάρτυρα Γ, «ο Κασιδιάρης έκανε μαθήματα ιδεολογικά, μας έλεγε για την περίφημη “σπορά των ηττημένων”, είχαμε το σύνθημα “Rudolf Hess, στον τάφο σου μην κλαις, εμείς θα αναστήσουμε και πάλι τα SS”». Κατέθεσε επίσης ότι ο Κασιδιάρης με τον Γερμενή τον έπαιρναν μαζί τους σε νυχτερινές επιθέσεις κατά μεταναστών: «“Μπράβο, ρε πιτσιρίκο, τώρα ψήνεσαι”, μου είπε ο Κασιδιάρης την πρώτη φορά που χτύπησα με σιδηρογροθιά Πακιστανό».

◼ Ο προστατευόμενος μάρτυρας Ε έχει αναφερθεί σε κάλεσμα για πορεία στην πλ. Ομόνοιας, «στο πλαίσιο μιας νέας μορφής κινητοποιήσεων που η Χ.Α. ονόμαζε “ομάδα αγανακτισμένων κατοίκων”», που μετατράπηκε σε πραγματική σφαγή υπό τις εντολές Κασιδιάρη, Παναγιώταρου και Γερμενή.

◼ Η ηθοποιός και πρώην βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε ακόμη ένα πογκρόμ στην οδό Μιχαήλ Βόδα το 2012 και έχει περιγράψει τον πρωταγωνιστικό ρόλο Κασιδιάρη και Παναγιώταρου που φώναζαν από μεγάφωνα «η δημοκρατία δεν είναι τίποτα, η πατρίδα είναι πάνω από τη δημοκρατία».

(η πιο άγρια επίθεση με ενορχηστρωτή τον Κασιδιάρη ήταν το πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο του 2011, για το οποίο ο ίδιος έχει ομολογήσει: «Ναι μεν ήταν οι κάτοικοι των Αθηνών που βγήκανε στο δρόμο, αλλά η Χρυσή Αυγή ήταν που τους οργάνωσε»)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)