to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:48 | 15.12.2017

Κοινωνία

#gdtrial: Καταθέτει σήμερα ο Δ. Κουσουρής – Απέρριψε το δικαστήριο τις ενστάσεις της υπεράσπισης

Την Τετάρτη η δικαστική αίθουσα του Κορυδαλλού ήταν γεμάτη. Ο κύκλος με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων ολοκληρώθηκε και ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε ξεκινήσει ο σχολιασμός των μαρτυρικών καταθέσεων από την υπεράσπιση που ολοκληρώθηκε στην 208η δικάσιμο της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.


Της Ειρήνης Προμπονά από το Κόκκινο:

Η νέα φάση στην οποία περνά τώρα η ακροαματική διαδικασία είναι οι καταθέσεις μαρτύρων που έχει καλέσει η πολιτική αγωγή. Πρόσωπα εκτός κατηγορητηρίου. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η υπεράσπιση είχε ενημερώσει πως έχει ενστάσεις.

Στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα με την ανύπαρκτη τεχνική υποδομή στην οποία είναι προγραμματισμένες όλες οι δικάσιμες του Δεκεμβρίου και οι επτά από τις δέκα του Ιανουαρίου προσήλθε ο πρώτος μάρτυρας της πολιτικής αγωγής, Δημήτρης Κουσουρής.

Η συνάντηση του Δημήτρη Κουσουρή με την Μάγδα Φύσσα στον προθάλαμο της δικαστικής αίθουσας ήταν μια από τις πιο δυνατές εικόνες εκτός ακροαματικής διαδικασίας.Έχοντας τον Δημήτρη Κουσουρή μπροστά σου ήταν δύσκολο να μην κάνεις αναδρομή ξεκινώντας απ’ τα γεγονότα του 1998,  φτάνοντας μέχρι την δολοφονία του Π. Φύσσα το 2013. Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν από τη μια άγρια δολοφονική επίθεση στην άλλη που έκοψε το νήμα της ζωής του Παύλου. Κι ανάμεσα τους εκατοντάδες άλλες ματωμένες επιθέσεις με τον ίδιο δράστη. Τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, μια μηχανή θανάτου.

Ας μην ξενίσει τον αναγνώστη η παρομοίωση. Δεν αποτελεί εύσημο για την ΧΑ. Αποτελεί όμως μια υπενθύμιση για όλους εκείνους, που δεν ήθελαν να την αντιμετωπίσουν ως τέτοια, όταν αποκτούσε υπόσταση κι ανάστημα μπροστά στα μάτια μας.  Όταν προτιμούσαμε να μην μιλάμε γι’ αυτήν, γιατί της δίνουμε τάχατες αξία, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως οι εξελίξεις την έτρεφαν και πως οι ρίζες της βρισκόταν χωμένες σ’ ένα παρελθόν που νομίζαμε πως είχαμε αφήσει πίσω μας ως χώρα.

Μέσα στην αίθουσα οι συνήγοροι υπεράσπισης σχολιάζοντας τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων επιχείρησαν, όπως κάθε φορά, ν’ αποδημήσουν όχι μόνο την κατάθεση, αλλά και τον ίδιο τον μάρτυρα ως προσωπικότητα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως είναι αναξιόπιστος και πως δεν εισέφερε τίποτα στο δικαστήριο.

Το ακροατήριο αποχώρησε από την αίθουσα κάποια στιγμή περιμένοντας να ξαναμπεί όταν θα ξεκινούσε η κατάθεση του Δ. Κουσουρή.

Όταν ολοκληρώθηκε ο σχολιασμός και ο μάρτυρας προσήλθε στο βήμα, η υπεράσπιση θέλοντας να ροκανίσει τον χρόνο από τη μια και από την άλλη να αποτρέψει στην πραγματικότητα τις καταθέσεις των μαρτύρων της πολιτικής αγωγής κατέθεσε ένσταση ακυρότητας στο δικαστήριο. Η δικαιολογία ήταν πως οι μάρτυρες δεν μπορούν να καταθέσουν για την εγκληματική οργάνωση για συγκεκριμένους κατηγορούμενους.

Το δικαστήριο βέβαια έχει αποφασίσει προ πολλού για το θέμα αυτό. «Η υπεράσπιση θέτει άλλοτε προσχηματικά όπως σήμερα διάφορες ερμηνείες σχετικά με τη δυνατότητα εξέτασης μαρτύρων για αδίκημα του 187. Ποιος είναι αυτός που θα μου πει ότι δε δικαιούμαι να αναζητήσω την αλήθεια για τη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση:» είπε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κ. Παπαδάκης.

«Αυτό είναι μια σκιαμαχία έχει αποφανθεί το δικαστήριο» είπε στην τοποθέτηση του επί της ένστασης ο Θ. Καμπαγιάννης, «πρέπει να αποφανθεί το δικαστήριό σας για το εάν πρέπει να εξεταστούν οι μάρτυρες και για ποιο εύρος του αδικήματος. Η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι διακριτή από τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».

Από την υπεράσπιση ο συνήγορος Γ. Μιχαλόλιας έκανε λόγο για «μάρτυρες φαντάσματα», που «δεν μπορούν να καταθέτουν επί κατηγορουμένων για τους οποίους δεν παρίστανται», ενώ ο ισχυρισμός του συνηγόρου υπεράσπισης Αλεξιάδη ήταν πως «αφενός δε γνωρίζουμε τι θέλουν να καταθέσουν οι μάρτυρες, αφετέρου δεν ήταν ενώπιον σε κανένα πραγματικό περιστατικό γι αυτό δεν έχουν να εισφέρουν και τίποτα στην διαδικασία».

Το δικαστήριο συσκέφτηκε και αποφάσισε να καταθέσουν οι μάρτυρες της πολιτικής αγωγής απορρίπτοντας τις ενστάσεις της υπεράσπισης, λέγοντας πως «σε ό,τι αφορά την εγκληματική οργάνωση το δικαστήριο δέχθηκε ότι μπορεί να υπάρχει παράσταση πολιτικής αγωγής και μάρτυρες ως προς το εάν αυτή υφίσταται, εάν οι 4 ή 5 κατηγορούμενοι (ΠΑΜΕ και Αλιεργάτες) είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης και στο πλαίσιο αυτό θα διερευνηθεί. Ο μάρτυρας που είναι εδώ θα έρθει την Παρασκευή» συμπλήρωσε η Πρόεδρος.

Τελικά ο Δημήτρης Κουσουρής προσήλθε στο βήμα και ορκίστηκε μετά από παραίνεση της έδρας. Αυτό, σύμφωνα με  πληροφορίες του Παρατηρητηρίου για την δίκη της Χρυσής Αυγής, συνέβη προκειμένου στην επόμενη δικάσιμο, ο μάρτυρας να ξεκινήσει την κατάθεσή του, χωρίς διακοπές από ενστάσεις από την υπεράσπιση.

Η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για (σήμερα) Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)