to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:50 | 12.09.2019

Κοινωνία

#GDTrial: Απολογήθηκαν οι χρυσαυγίτες για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Ολοκλήρωσα τις καταθέσεις τους ο Καστρινός και ο Χατζηδάκης - ο δεύτερος ισχυρίστηκε ότι ήθελε να... κατευνάσει τα πνεύματα, ενώ στη συνέχεια απολογήθηκε και ο Αγιοβλασίτης, ο πρώτος που απολογείται με την κατηγορία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση - Συνεχίζεται τη Δευτέρα η δίκη.


Με τις απολογίες Καστρινού και Χατζηδάκη συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, όπου απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι για την παρ'ολίγον δολοφονική επίθεση κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα τον Σεπτέμβριο του 2013. Στη συνέχεια, σχετικά με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ο πρώτος που ανέβηκε στο βήμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν ο Διονύσης Αγιοβλασίτης. Ο ίδιος δικάζεται και στο Πλημμελειοδικείο -με τους πρώην βουλευτές Ι. Λαγό και Ν. Μίχα και άλλους- για την επίθεση στον χώρο "Συνεργείο" στην Ηλιούπολη τον Ιούλιο του 2013. Μετά από τη συγκεκριμένη απολογία το δικαστήριο διέκοψε για τη Δευτέρα 16/9, όπου οι Πανταζής, Χείλιος και Αποστόλου θα αναμένεται να παρεβρεθούν στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Απολογία Χατζηδάκη: Ήθελε να... κατευνάσει τα πνεύματα

Με πρόθεση «να κατευνάσει τα πνεύματα» βρέθηκε στην επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, υποστήριξε ο κατηγορούμενος Χρήστος Χατζηδάκης κατά την απολογία του.

Ο κατηγορούμενος, δεύτερος που απολογήθηκε για την επίθεση, απέδωσε το περιστατικό σε «τυχαία συνάντηση» μεταξύ ομάδας μελών της Χρυσής Αυγής που είχαν βγει για τρικάκια με ομάδα αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, αποδίδοντας ουσιαστικά την ευθύνη στην πλευρά των αφισοκολλητών. Δήλωσε μάλιστα σχεδόν αλληλέγγυος προς τους συνδικαλιστές του ΚΚΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, ισχυριζόμενος πως είχε αγαστή συνεργασία μαζί τους και υποστηρίζοντας πως ο ρόλος του εκείνο το βράδυ ήταν συμφιλιωτικός. Όπως είπε, επειδή υπήρχε αλληλεγγύη μεταξύ τους ως εργαζομένων στη Ζώνη, προσπάθησε πολλές φορές να κατευνάσει τα πνεύματα μαζί με τον Σωτ. Πουλικογιάννη, θύμα της άγριας επίθεσης.

Ωστόσο δεν έδωσε σαφείς εξηγήσεις για το τηλεφώνημα που είχε μετά την επίθεση με τον τότε βουλευτή και συγκατηγορούμενο του, Ιωάννη Λαγό. «Μιλήσαμε για να δει αν είμαι καλά, γιατί είχα χτυπήσει. Είχαμε μιλήσει και στο παρελθόν για δουλειές στα γραφεία. Μου είπε αν πρέπει να πάω στο νοσοκομείο να προσέξω μην είναι εκεί οι άλλοι και συνεχιστεί ο τσακωμός, αλλά εγώ δεν ήθελα να πάω. Δεν ξέρω αν με πήρε εκείνος τηλέφωνο ή εγώ, ούτε πώς έμαθε ότι χτύπησα» ανέφερε μετά από ερωτήσεις της προέδρου.

   Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη δεν άφησε ασχολίαστη και την επαναλαμβανόμενη από τον κατηγορούμενο θέση περί της αλληλεγγύης του με τον κ. Πουλικόγιαννη: «Αν είναι οι σχέσεις σας τόσο καλές, δεν μπορεί να εξηγηθεί η παρουσία σας στο σημείο. Εσείς μιλάτε για τον Πουλικόγιαννη και τους υπόλοιπους με τα καλύτερα λόγια. Αυτά που λέτε δεν συνηγορούν με το ότι ήσασταν στο δρόμο. Λέτε "φίλος", λέτε "αγαστή συνεργασία"...».

   Κατηγορούμενος: Αυτό πληρώνω. Επικράτησε η πολιτική τους βούληση. Βγήκα μπροστά γιατί φοβήθηκα μην δημιουργηθούν επεισόδια. Αυτή την πρωτοβουλία πήρα και αυτή με έμπλεξε. Αν είχα φύγει, θα είχα γλιτώσει.

   Κατά τον κατηγορούμενο 15 άτομα της Χρυσής Αυγής που είχαν βγει για τρικάκια, τυχαία συνάντησαν στη Λεωφ. Δημοκρατίας, έξω από πύλη της Ζώνης, 15 άτομα του ΠΑΜΕ που έκαναν αφισοκόλληση. Όπως είπε «όταν συναντηθήκαμε, υπήρχε μία ενόχληση, ήταν και το νέο σωματείο στη Ζώνη που επρόκειτο να γίνει. Ζήτησα από τον Πουλικόγιαννη να μιλήσουμε, να τελειώσει η ένταση. Εκείνοι μας είδαν, έβαλαν κράνη και βγήκαν μπροστά. Πέντε λεπτά μιλήσαμε, μου είπε: "στο είπα ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι και είσαι καλό παιδί". Πώς ξεκίνησε δεν ξέρω».

   Πρόεδρος: Πώς χτυπήθηκαν οι άλλοι; Με τα χαρτιά σας;

   Κατηγορούμενος: Έπεσαν πέτρες. Μπορεί να υπήρχαν και άλλα αντικείμενα αλλά δεν μπορώ να ξέρω. Εγώ δεν κρατούσα τίποτα. Δεν κρατούσαμε σημαίες, αλλά μπορεί και να υπήρχαν... αν ήρθαν άτομα μετά, συμπληρωματικά, δεν μπορώ να ξέρω.

   Ο Χρ.Χατζηδάκης είπε πως στο επεισόδιο συμμετείχε ο Αναστάσιος Πανταζής, ο οποίος δεν χτύπησε κανέναν αλλά μόνο φώναζε. «Τον Πανταζή μόνο φραστικά τον άκουσα να επιτίθεται. Ήταν ένας τσαμπουκάς που υπήρχε γενικώς. Δεν είδα κάτι άλλο».

Το @GoldenDawnWatch συνεχίζει, όπως σε κάθε συνεδρίαση, τις ανταποκρίσεις λεπτό προς λεπτό από τη δίκη

[Βρείτε στο τέλος αυτού του άρθρου τo ιστορικό της επίθεσης στο Πέραμα κατά του ΠΑΜΕ]

«Απλός υποστηρικτής» δήλωσε ο Διονύσης Αγιοβλασίτης, ο πρώτος που απολογήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

Στις απολογίες κατηγορουμένων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση προχώρησε η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά τις απολογίες για την επίθεση στο ΠΑΜΕ.

   Πρώτος κατηγορούμενος που ανέβηκε στο βήμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν ο Διονύσης Αγιοβλασίτης ο οποίος δικάζεται και στο Πλημμελειοδικείο -με τους πρώην βουλευτές Ι. Λαγό και Ν. Μίχα και άλλους- για την επίθεση στον χώρο "Συνεργείο" στην Ηλιούπολη τον Ιούλιο του 2013. Όπως ανέφερε ο Δ. Αγιοβλασίτης η απόφαση του Πλημμελειοδικείου -όπου η εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική με επίκληση του νέου Ποινικού Κώδικα- αναμένεται αύριο.

   Ο κατηγορούμενος που δήλωσε «απλός υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής» δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το τηλεφώνημα που είχε μόλις κλήθηκε ως ύποπτος για το "Συνεργείο" με το στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας και κατηγορούμενο ως άμεσο συνεργό στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Ιωάννη Καζαντζόγλου. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε στο δικαστήριο το επίμαχο τηλεφώνημα ήταν επειδή θέλησε να μάθει τι είχε συμβεί στην Ηλιούπολη γιατί δεν γνώριζε. Είπε επίσης πως η αρχική απόκριση που έλαβε ήταν πως θα υπάρξει ενημέρωση από τον Ιωάννη Λαγό, μέσω του πυρηνάρχη Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη. Σε ερώτηση της προέδρου ώστε να διευκρινίσει αν η αναφορά στον, νυν ευρωβουλευτή, Ι. Λαγό, είχε γίνει στις επικοινωνίες με τον Ι. Καζαντζόγλου ο Δ. Αγιοβλασίτης απάντησε:

   «Φυσικά. Μετά από το Τμήμα του Αλίμου, όταν μας καλέσανε να δώσουμε εξηγήσεις για κάποια αδικήματα, του ζήτησα τον λόγο για το τι έχει συμβεί και γιατί μας καλούν μάρτυρες».

   Ακολούθησε ο εξής διάλογος με την πρόεδρο, τον εισαγγελέα και τον κατηγορούμενο:

   Πρόεδρος: Και τι απάντηση πήρατε;

   Κατηγορούμενος: Μου είχε πει ότι θα μιλήσει με τον Πατέλη και μετά αυτός με τον Λαγό και θα με ενημέρωνε.

   Πρόεδρος: Μάθατε εκ των υστέρων τι είχε γίνει;

   Κατηγορούμενος: Όχι. Όταν εγώ ζήτησα εξηγήσεις δεν μου είπαν αν έχει γίνει κάτι.

   Πρόεδρος: Από ποιον ζητήσατε εξηγήσεις;

   Κατηγορούμενος: Το μήνυμα που μιλάω με τον Καζαντζόγλου και λέει ότι θα πάρει τον Πατέλη και μετά τον Λαγό και θα με ενημερώσει. Μετά με πήρε ο Καζαντζόγλου για τελείως άσχετο λόγο και μου λέει: Δεν έχει συμβεί κάτι, είναι λασπολογία. Το έκαναν για το θεαθήναι.

   Εισαγγελέας: Λέτε πως ο Καζαντζόγλου πήρε τον Πατέλη και αυτός το Λαγό. Καταλαβαίνω ότι εσείς περιμένατε εντολή από άλλους για το τι θα πείτε στην κατάθεση σας...

   Κατηγορούμενος: Εγώ μίλησα με τον Καζαντζόγλου για να με ενημερώσει αν είχε συμβεί κάτι..

   Εισαγγελέας: Θέλατε να σας δώσουν κατευθύνσεις άλλοι... Γιατί;

   Κατηγορούμενος: Όταν σε καλούν να δώσεις κατάθεση πρώτη φορά στη ζωή σου.

   Ο κατηγορούμενος αρχικά είχε αρνηθεί πως γνώριζε τον Ιωάννη Καζαντζόγλου -από φόβο «μετά από ότι είχε γίνει με τον Φύσσα», όπως είπε σήμερα στο δικαστήριο-, όμως αργότερα όταν κλήθηκε από την ειδική ανακρίτρια ανασκεύασε γιατί «με την ειδική ανακρίτρια ένιωσα άνετα και μίλησα. Ήταν πολύ φιλική... η συμπεριφορά της ήταν σχεδόν μητρική».

To ιστορικό της επίθεσης στο Πέραμα κατά του ΠΑΜΕ

Το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου 2013, οργανωμένο τάγμα εφόδου με περισσότερα από 30 άτομα, κατά τους αυτόπτες μάρτυρες, επιτέθηκε σε βάρος συνεργείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκανε αφισοκόλληση στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα για το 39ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

[Ο Γ. Πουλικόγιαννης τραυματισμένος μετά την επίθεση]

Η επίθεση έγινε λίγα μέτρα μακριά από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και ο τρόπος δράσης των δραστών δείχνει την οργάνωση του τάγματος εφόδου και τον μαφιόζικο χαρακτήρα της επίθεσης: Με αυτοκίνητα και μηχανάκια, βγήκαν από τα γύρω στενά και ύπουλα επιτέθηκαν στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με σιδερολοστούς και κοντάρια, στην άκρη των οποίων είχαν προσαρμόσει αιχμηρά αντικείμενα (καρφιά κλπ). Είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, άλλοι με κράνη και άλλοι με μπλούζες. Ορισμένοι από αυτούς, όπως και ο επικεφαλής τους, φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Εκτός από τους ανθρώπους, χτύπησαν και τα αυτοκίνητα του συνεργείου της αφισοκόλλησης, με αποτέλεσμα, εκτός από τα σπασμένα τζάμια, να προκαλέσουν ακόμα και τρύπες στις λαμαρίνες.

Ο απολογισμός της μαφιόζικης επίθεσης ήταν εννέα τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όλοι στελέχη του ΚΚΕ. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης και άλλα μέλη της διοίκησης. Από τα μέλη του ΚΚΕ και άλλους αυτόπτες μάρτυρες, αναγνωρίστηκε ως επικεφαλής της ομάδας των τραμπούκων ο γνωστός χρυσαυγίτης του Περάματος, Αναστάσιος Πανταζής. Αναγνωρίστηκε επίσης ο χρυσαυγίτης Καστρινός. Τη στιγμή της επίθεσης, ο Πανταζής είχε συστηθεί με τη φράση: «Είμαι ο Πανταζής… τελειώσατε». (η συνέχεια στο jailgoldendawn)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)