to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:11 | 31.10.2016

Κοινωνία

#GDtrial: «Με εντολή μεγαλοεργολάβων η χρυσαυγίτικη επίθεση στο Πέραμα» - «Είναι ναζί, άρα εγκληματική οργάνωση» (ενημέρωση)

Ο Σ. Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, που εκείνο το βράδυ δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι, ξεκίνησε να καταθέτει στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τα γεγονότα που έγιναν λίγα μέτρα πριν από την είσοδο της Ζώνης, όταν τάγμα εφόδου περίπου 50 ατόμων επιτέθηκε άγρια σε 20 μέλη του ΚΚΕ που έκαναν αφισοκόλληση ενόψει του Φεστιβάλ της ΚΝΕ - Ο μάρτυρας κατέθεσε την απόλυτη πεποίθησή του πως η επίθεση που δέχθηκαν, ήταν αποτέλεσμα απόφασης της ηγεσίας των νεοναζί να ελέγξει την Ζώνη. Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά «λειτουργησαν κατ' εντολή πέντε μεγαλοεργολαβων (τους οποίος κατονόμασε) μέσα από τη Ζώνη που εδώ και χρόνια προσπαθούν να λειτουργήσουν μονοπωλιακά για να ρίξουν το κόστος εργασίας και να μην υπάρχει συνδικαλιστική δράση» - Αντιφασιστική συγκέντρωση από το ΠΑΜΕ


Παρακολουθούμε τη δίκη μέσω του #GoldenDawnWatch, με σχετικό hashtag το #gdtrial

Τη δικογραφία για την επίθεση Τάγματος εφόδου σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ, τον Σεπτέμβριο του 2013, με εννέα τραυματίες, ανοίγει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που δικάζει την εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής. Συγκέντρωση καταδίκης της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ έξω από το Εφετείο Αθηνών.

Εν τω μεταξύ, σε δύο συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία, ενώ φθορές έχουν υποστεί οχήματα που ήταν σταθμευμένα στην οδό Τριχωνίδος από τον πετροπόλεμο ομάδας ατόμων που επιτέθηκε στις δυνάμεις των ΜΑΤ, πάνω από το Εφετείο (διαβάστε αναλυτικά).

Η κατάθεση του Σ. Πουλικόγιαννη

Οι μαρτυρικές καταθέσεις ξεκίνησαν με αυτήν του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρη Πουλικογιάννη, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος είχε δεχθεί χτυπήματα στο κεφάλι από τα μέλη του Τάγματος  Εφόδου της Χρυσής Αυγής. Όπως αναφέρειη Ειρ. Προμπονά, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης εξηγεί κατόπιν ερώτησης της προέδρου τι σημαίνει εγκληματική οργάνωση ΧΑ, γιατί την έχει ονομάσει έτσι σε μια κατάθεσή του. «Είναι ναζί και όπου ναζί ίσον εγκληματική οργάνωση. Ρατσισμός, «αίμα, τιμή, χρυσή αυγή», καθαρότητα της φυλής». Το κοινό από την πλευρά των θυμάτων άρχισε να χειροκροτεί ενώ η πλευρά της Χρυσής Αυγής άρχισε να αποδοκιμάζει με γέλια αλλά και με προσφωνήσεις «Εαμοβούλγαροι». Τη δίκη παρακολουθούν βουλευτές και στελέχη του ΚΚΕ Η υπεράσπιση διαμαρτύρήθηκε και η πρόεδρος διέκοψε για 15 λεπτά...

Η πρόεδρος ρώτησε νωρίτερα τον μάρτυρα για το κίνητρο της επίθεσης:

"Υπάρχει μια ομάδα εργολάβων, μεγαλοεργολάβων που επιθυμεί να μην υπάρχει Συνδικάτο Μετάλλου, να καταργηθεί. Να μην ζητάμε συλλογικές συμβάσεις, μεροκάματα, ασφάλεια, υγιεινής κλπ Αυτό συνέβαινε και παλια που δεν υπήρχε ούτε ένας άνεργος στη Ζώνη. Αθανάσιος Πυρυνής, Αθανασόπουλος, Δελής Πανγ, Μεταξάς Δημ, Βουδούρης Βαγγέλης αυτοί είναι οι εργολάβοι που έψαχναν να βρούν να κάνουν την δουλειά τους. Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης Λαγός και οι 5 εργολάβοι συναντήθηκαν για να αφανίσουν το Συνδικάτο Μετάλλου κάπου στην Συγγρού. Μ' ενημέρωσε άνθρωπος πως κινδυνευω. Ορκίστηκα να μην πω το όνομά του, δεν το λέω ούτε τώρα…ο άνθρωπος αυτός μου είπε πως έπεσαν στο τραπέζι 400.000 ρευστό.   Στο βίντεο του Λαγού για τους αλιεργάτες αναφέρεται πως η επόμενη που εχει σειρά είναι η ζωνη. Μάλιστα με τον Αντωνακόπουλο(κατηγορούμενος) κάποιος από την Ζώνη που παρίστανε τον ΧΑ για ν ακούσει τι λένε έμαθε πως είχαν σκοπό να με καλέσουν σ’ ένα πλοίο που κατασκευαζονταν με πρόσχημα τα εργατικά, να τον χτυπήσουν, να φανεί σαν επίθεση από το σωματείο εξέγερση και να σβήσει το Σωματειο σιγα σιγα.

Για το βράδυ της επίθεσης ο μάρτυρας κατέθεσε:

Οι κατηγορούμενοι Αναστάσιος Πανταζής και Χρήστος Χατζηδάκης «διεύθυναν τα πράγματα». Σε ερώτηση της προέδρου αν τους ήξερε, ο κ. Πουλικόγιαννης απάντησε: «Πώς δεν τους ήξερα; Ο Χατζηδάκης δούλευε ανασφάλιστος και απλήρωτος στη Ζώνη και είχαμε κάνει παρέμβαση για να τον βοηθήσουμε. Τον Πανταζή δεν τον ήξερα προσωπικά αλλά ήταν γνωστό πως είχε σχέση με την Χρυσή Αυγή».

Όπως κατέθεσε ο συνδικαλιστής, εκείνο το βράδυ η ομάδα που τους επιτέθηκε ήταν περίπου 50 άτομα εκ των οποίων αρκετά «σχολιαροπαιδα» που κρατούσαν πέτρες, πράγμα που όπως είπε του έκανε εντύπωση «γιατί ήταν παιδάκια… 16 χρονών, ανήλικα». Πολλοί δε, όπως είπε, κρατούσαν ειδικά κατασκευασμένα στυλιάρια με μεταλλικές αιχμηρές απολήξεις. Μεταξύ αυτών που κρατούσαν αυτά τα όπλα ήταν, σύμφωνα με τον μάρτυρα, και ο κατηγορούμενος Κυριάκος Αντωνακόπουλος τον οποίο, όπως είπε, επίσης γνωρίζει από τη Ζώνη (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Για τη στάση της αστυνομίας  ο μάρτυρας είπε επίσης πως σε μικρή απόσταση από το σημείο που ουσιαστικά τους εγκλώβισαν κάνοντας ημικύκλιο γύρω τους οι δράστες, βρίσκονταν δύο μηχανές της ΔΙΑΣ που «παρέμειναν ακίνητες» κατά τη διάρκεια της επίθεσης:

«Είχαν σταθμεύσει περίπου στα 50-100 μέτρα και είχαν οπτική επαφή με την επίθεση. Έβλεπαν τι γινόταν, έβλεπαν την πίεση. Η επίθεση κράτησε όπως κατάλαβα εγώ 5 με 7 λεπτά. Είχε μπλοκάρει η κυκλοφορία όπως έμαθα μετά από πληροφορίες και καταθέσεις άλλων Οι ΔΙΑΣ πρέπει να είδαν 50 μηχανάκια να κρατάνε τα κοντάρια και ν ακολούθησαν. Αμέσως μετά την επίθεση ήρθε στο σημείο ισχυρή αστυνομική δύναμη. 12 μηχανές της ΔΙΑΣ και περιπολικά. Ήρθε κατευθείαν ο διοικητής Περάματος, το ήξερα γιατί όταν κάναμε κινητοποιήσεις και συνεννοούμασταν ποιοι δρόμοι θα κλείσουν κλπ. Φώναζε, ούρλιαζε στου αστυνομικούς «Φύγετε, δεν σας θέλω εδώ, θελω προσαγωγές και συλλήψεις»…δεν κουνήθηκε κανείς, τον κοιτούσαν και δεν έκαναν τίποτα. Περίοικοι είπαν αργότερα πως φώναζαν στους αστυνομικούς που κοιτούσαν «Πιάστε τους, από εδώ έφυγαν» δεν έκαναν τίποτα». 

Τα στοιχεία πριν την έναρξη της διαδικασίας:

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υπόθεση της άγριας επίθεσης κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, το δικαστήριο ανοίγει την τρίτη υπόθεση η οποία βάσει του παραπεμπτικού βουλεύματος ανήκει στην δράση της "εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή", καλώντας σε κατάθεση τους μάρτυρες της δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκαν, μία εβδομάδα πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αφισοκολλητές του ΚΚΕ.

Για την επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ είναι κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και κατά συρροή κ.ά, ο θεωρούμενος ως πηρυνάρχης Περάματος, Αναστάσιος Πανταζής και οι Χρήστος Χατζηδάκης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος και Ιωάννης Καστρινός.

Η επίθεση του Τάγματος Εφόδου κατά των αφισοκολλητών θεωρείται από την Πολιτική Αγωγή "απολύτως στοχευμένη ενέργεια" η οποία τελούσε σε πλήρη γνώση της ηγετικής ομάδας, προκειμένου η Χρυσή Αυγή να δημιουργήσει και να "επιβάλει" συνδικαλιστικό σωματείο εργαζομένων στην Ζώνη Περάματος. Όπως τονίζεται από την Πολιτική Αγωγή στη δικογραφία περιέχονται πολλά στοιχεία που συνηγορούν στην "πολιτική στόχευση" που είχε η οργάνωση για "να ελέγξει την Ζώνη" μήνες πριν την επίθεση κατά του ΠΑΜΕ και προκύπτουν επίσης σωρεία στοιχείων σε βάρος του βουλευτή Γιάννη Λαγού με κορυφαίο από αυτά, μήνυμα του προς τον "Πηρυνάρχη" Νίκαιας Γιώργο Πατέλη. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο κατηγορούμενος για εγκληματική οργάνωση βουλευτής, που το διάστημα πριν την επίθεση φαίνεται να δραστηριοποιείται ιδιαίτερα για την υπόθεση "σωματείο της Χρυσής Αυγής" στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, λίγες ώρες πριν την επίθεση στο ΠΑΜΕ φέρεται να είχε στείλει μεταξύ άλλων και το εξής μήνυμα στο κινητό του "πηρυνάρχη Νίκαιας Γιώργου Πατέλη:

"Και πολύ καλά έκανες. Παρεμπιπτόντως μάλλον θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα. Έχουν βγει και βάφουν και μάζεψε ο Τάσος (σ.σ. Πανταζής) καμιά 30άρα και πάνε από εκεί".

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο "στις 12-9-2013 και περί ώρα 23.50′, στο Πέραμα Αττικής και επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας αριθ. 72, έξω από τα Ναυπηγεία «Παπίλα», οι κατηγορούμενοι Αναστάσιος Πανταζής, Χρήστος Χατζηδάκης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος και Ιωάννης Καστρινός συμμετείχαν σε ομάδα πενήντα (50) περίπου ατόμων από τις οργανώσεις της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ» Περάματος, Νίκαιας και Σαλαμίνας, με επικεφαλής το φερόμενο ως μέλος του Πενταμελούς Συμβουλίου της Τοπικής Οργάνωσης της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ» στο Πέραμα Αναστάσιο Πανταζή, ντυμένοι με μαύρα ρούχα, με το λογότυπο της ‘Χρυσής Αυγής', κάποιοι δε και με παντελόνια παραλλαγής, άλλοι φορώντας κράνη μοτοσικλετιστή και άλλοι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με μαντήλια. Οι παραπάνω κατηγορούμενοι όπως και τα λοιπά άγνωστα μέχρι στιγμής στην ανάκριση άτομα-μέλη της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ», επιτέθηκαν, με ανθρωποκτόνο σκοπό, κρατώντας, μεταξύ άλλων, καδρόνια, πτυσσόμενα γκλομπ, τσεκούρια, λοστούς στην άκρη των οποίων υπήρχαν πρόκες και βίδες, κοντάρια, τα οποία είχαν προσαρμοσμένα στο επάνω μέρος τους μεταλλικά ελάσματα, καθώς και ιδιοκατασκευή κονταριού με μεταλλική απόληξη και στρεβλή μεταλλική προσθήκη σε σχήμα «Γ», σε βάρος είκοσι (20) τουλάχιστον ατόμων-μελών της Τοπικής Οργάνωσης Περάματος του ΚΚΕ, τα οποία προέβαιναν σε αναγραφή πολιτικών συνθημάτων στην περιοχή τους".

Οι μαρτυρικές καταθέσεις αναμένεται να ξεκινήσουν με αυτήν του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρη Πουλικογιάννη, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος είχε δεχθεί χτυπήματα στο κεφάλι από τα μέλη του Τάγματος .

Tο δικαστήριο κάλεσε την προηγούμενη Δευτέρα τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη, ώστε να συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία. Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Αγγ. Βρεττός ενημέρωσε το δικαστήριο πως ο μάρτυρας έχει  μια νομική υποχρέωση στην Εισαγγελία Κοζάνης και ταξίδεψε εκτάκτως, επομένως δεν μπορεί  να παρευρεθεί σήμερα στο δικαστήριο. Ο συνήγορος προσκόμισε στην έδρα τα δικαιολογητικά συμπληρώνοντας ότι "η πολιτική αγωγή δεν έχει κανέναν λόγο να κωλυσιεργεί". Ο κ. Βρεττός κατέθεσε αίτημα στο δικαστήριο  για αυτοπρόσωπη εμφάνιση των κατηγορουμένων που εμπλέκονται, ως αυτουργοί, στην υπόθεση των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ (Πανταζής, Αντωνακόπουλος, Καστρινός και Χατζηδάκης). Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συνήγορος Δημ. Παπαδέλλης ο οποίος ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί  η δικάσιμος της 31ης Οκτωβρίου,  γιατί τόσο ο ίδιος, όσο και  άλλοι συνήγοροι της παρούσας δίκης απασχολούνται την συγκεκριμένη ημερομηνία σε άλλη υπόθεση και δεν θα μπορέσουν να παρασταθούν. Η πρόεδρος απέρριψε το αίτημα (πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, goldendawnwatch.orgΣτο Κόκκινο).

Αντιφασιστική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Συγκέντρωση τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ «καθώς εκείνη την ημέρα θα βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη της Χρυσής Αυγής, με την υπόθεση της επίθεσης σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ στο Πέραμα από τα τάγματα εφόδου χρυσαυγιτών». Στη συγκέντρωση καλούν ακόμα το ΜΑΣ και η ΟΓΕ. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία σε μαζική καταδίκη και απομόνωση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Όπως αναφέρει το 902.gr:

Συγκέντρωση καταδίκης της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 31 Οκτώβρη έξω από το Εφετείο Αθηνών εκατοντάδες εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

«Εχθροί των εργατών είναι οι χρυσαυγίτες, τσιράκια των αφεντικών και εγκληματίες», γράφει το πανό της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ το οποίο προπορεύεται, ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις απόψεις και τη δράση της Χρυσής Αυγής με συνθήματα όπως: «Δουλέμποροι φασίστες χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά σας κάνετε τις πλάτες», «Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Με το δικό του μαζικό μπλοκ συμμετέχει στην κινητοποίηση το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Ακολουθούν Λαϊκές Επιτροπές από γειτονιές της Αθήνας, φοιτητικοί σύλλογοι, το σωματείο εργαζόμενων στην ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρωνας».

Όταν η πορεία έφτασε έξω από τα δικαστήρια σύντομο χαιρετισμό έκανε ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπενθύμισε τα «έργα και τις ημέρες» της Χρυσής Αυγής στη Ζώνη του Περάματος και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, στήνοντας δουλεμπορικά για λογαριασμό των εργοδοτών, χτυπώντας και τρομοκρατώντας μετανάστες, επιτιθέμενη σε πρωτοπόρους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, δολοφονώντας λίγες μέρες αργότερα τον αντιφασίστα μουσικό Παύλο Φύσσα.

«Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική γιατί είναι ναζιστική», τόνισε μεταξύ άλλων. Υπογράμμισε πως η κινητοποίηση είναι συγκέντρωση συμπαράστασης σε όσους δέχθηκαν τις επιθέσεις της και κάλεσε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλο το λαό, να απομονώσει τους φασίστες.

Μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΤ - 1 ο Αλέκος Περάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι, «βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συμπαρασταθούμε σε κάθε εργάτη, σε κάθε μετανάστη που δέχτηκε την επίθεση και τη βία της φασιστικής, ναζιστικής Χρυσής Αυγής». Στην κινητοποίηση συμμετέχουν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής καθώς και η Λιάνα Κανέλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)