to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:55 | 23.01.2020

Κοινωνία

#GDTrial - Αγόρευση Μ. Μαλαγάρη: Η ΧΑ ασκούσε βία για να επιβάλλει τον ναζισμό

«Από την πολύχρονη αποδεικτική διαδικασία, αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική, εγκληματική, παρακρατική οργάνωση, με στρατιωτική ιεραρχία, δομή και πειθαρχία» , τόνισε στην αγόρευσή του ο συνήγορος των μελών του ΠΑΜΕ, Μάνος Μαλαγάρης, στη σημερινή συνεδρίαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής


Με την αγόρευση του δικηγόρου των μελών του ΠΑΜΕ, Μάνου Μαλαγάρη, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής. Κατά την έναρξη της αγόρευσης του, ο δικηγόρος τόνισε πως "από την πολύχρονη αποδεικτική διαδικασία, αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική, εγκληματική, παρακρατική οργάνωση, με στρατιωτική ιεραρχία, δομή και πειθαρχία, τα μέλη της οποίας ασκούνται σε στρατιωτικά γυμνάσια με σκοπό την διάπραξη κακουργημάτων όπως ανθρωποκτονίες, βαριές σωματικές βλάβες, εμπρησμοί κτλ. ως μέσον για την επιβολή της ιδεολογίας τους".

“Η ιδεολογία είναι ποινικά αδιάφορη”, σημείωσε ο δικηγόρος. Ωστόσο, πρόσθεσε πως “δίχως, όμως, την ανάδειξη της ναζιστικής ιδεολογίας, οι δεκάδες αυτές εγκληματικές ενέργειες που εξετάσαμε, θα φαίνονταν παράλογες και ακατανόητες, αν συνυπολογίσει, μάλιστα, κανείς ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θύτες και θύματα δεν είχαν ανταλλάξει, μεταξύ τους, ούτε μια καλημέρα”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μ. Μαλαγάρης επεσήμανε πως “η ναζιστική ιδεολογία και οι εγκληματικές πράξεις είναι έννοιες αδιαίρετες”. “Και ενώπιον σας”. συμπλήρωσε, “έχετε και δικάζετε συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις οι οποίες οργανώθηκαν και σχεδιάστηκαν ως απόρροια της ναζιστικής ιδεολογίας της οργάνωσης. Η ναζιστική ιδεολογία, λοιπόν, αποτυπώνεται πρωτίστως σε έγγραφα της ίδιας της οργάνωσης τα οποία εκκινούν από την αρχή της ίδρυσης της και φτάνουν έως και τις μέρες μας”.

Το καταστατικό της ΧΑ τεκμηριώνει τη ναζιστική της ιδεολογία

Αναφερόμενος στο καταστατικό της ΧΑ, το οποίο απαρνήθηκαν εντός της δικαστικής αίθουσας οι κατηγορούμενοι, ο δικηγόρος σημείωσε: “Το Καταστατικό της Χρυσής Αυγής, απέστειλαν οι ίδιοι τη δεκαετία του '80 στον δημοσιογράφο Ψαρρά. Συγκεκριμένα στο κεφάλαιο «Η Αρχή του Αρχηγού» αναφέρονται τα εξής: «Εμείς οι Έλληνες εθνικοσοσιαλιστές της Χρυσής Αυγής, εξάπτοντας την ευθύνη και το καθήκον μας πάνω από το κοινό μέτρο, παραμένουμε υπέροχα πιστοί στην μόνη άφθαρτη και ακατάλυτη από την παρακμή των καιρών Αρχή, την Αρχή του Αρχηγού… Ο εθνικοσοσιαλιστής Αρχηγός είναι ο εκλεκτός ταγός που ενσαρκώνει τη μυστική φωνή του Αίματος».

Αναφερόμενος στην γνησιότητα του καταστατικού, ο δικηγόρος του ΠΑΜΕ τόνισε πως “το καταστατικό αυτό αποδείχτηκε, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι το έστειλε η ίδια η οργάνωση στον κ. Ψαρρά”. Και πρόσθεσε: “Παρά ταύτα, ο Αρχηγός της Χ.Α., δεν είχε τον παραμικρό δισταγμό να το προσβάλλει ως πλαστό και να χαρακτηρίσει τον κ. Ψαρρά ως τον «Ιαβέρη» του, θέτοντας έτσι εαυτόν ως τον βασικό πρωταγωνιστή των… Αθλίων”.

Για τη στάση των δικηγόρων υπεράσπισης της ΧΑ ως προς το καταστατικό της οργάνωσης, ο Μ. Μαλαγάρης ανέφερε πως “η εμμονή της υπεράσπισης να αποδείξει τη δήθεν πλαστότητα του εν λόγω καταστατικού και η επίκληση ενός δισέλιδου εγγράφου ως γνήσιου καταστατικού της, αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας”.

Και συνέχισε: “Ενδεικτικά, για την γνησιότητα του καταστατικού, αναφέρουμε τον «δημόσιο» διάλογο της Χ.Α. με τον δημοσιογράφο Ψαρρά μετά την αποστολή του καταστατικού, τις αναφορές στην εφημερίδα της Χ.Α. περί τροποποίησης του καταστατικού καθώς και την κατάθεση του μάρτυρα υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου, του Α. Σπίνου, από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της διαδικασίας, ότι στο Συνέδριο του 1992 «μοιράστηκε σε όλα τα μέλη του Συνεδρίου … το καταστατικό σε ένα βιβλιαράκι».

Για το ίδιο θέμα, ο Μ. Μαλαγάρης επικαλέστηκε κι έναν ακόμα μάρτυρα: “Ως εκ περισσού αναφέρουμε και τη κατάθεση του μάρτυρα Καρρά, εκ των πρώτων συνοδοιπόρων του Μιχαλολιάκου στη Χ.Α. και μάρτυρα υπεράσπισης του. Υπενθυμίζω ότι στον κ. Καρρά τέθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης το ερώτημα αν όντως υπήρξαν ποτέ στην Χ.Α. οι λεγόμενες διευθύνσεις που αναφέρονται στο καταστατικό Ψαρά. Ο κ. Καρράς στην αρχή απάντησε ότι υπήρχαν μόνο διευθύνσεις για την καθαριότητα αλλά ύστερα από επίμονες ερωτήσεις του ίδιου του δικηγόρου της υπεράσπισης για το αν τελικώς > υπήρξαν αυτές οι διευθύνσεις έλαβε τελικώς την εξής απάντηση «Τα έχω δει αυτά που λέτε στο internet, είναι στο πλαίσιο της προοπτικής της ανάδειξης ενός μεγάλου κινήματος”.

Και συμπλήρωσε: “Η εμμονή της οργάνωσης να αρνείται την γνησιότητα του καταστατικού της, αγγίζει τα όρια της γραφικότητας, λαμβανομένου υπ΄ όψη ότι η «Αρχή του Αρχηγού» προκύπτει από σωρεία σύγχρονων ντοκουμέντων που έχουν εισφερθεί στο δικαστήριο σας”.

Η ΧΑ δεν απεμπόλησε καμία στιγμή τον ναζισμό

“Κατά πόσον, όμως, ισχύουν, οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης ότι από το 1992, η Χ.Α. απεμπόλησε την ναζιστική της ιδεολογία;”, αναρωτήθηκε ο δικηγόρος του ΠΑΜΕ, για να προσθέσει ότι “τη θέση αυτή, μάλιστα, την οποία υιοθέτησε αυθωρεί και παραχρήμα η κ. Εισαγγελέας, όμως οι μόνοι που την επικαλέστηκαν οι μάρτυρες υπεράσπισης τους Αρχηγού και ο ίδιος ο Αρχηγός στην απολογία του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δικηγόρος υπενθύμισε τα παρακάτω τεκμήρια: 

- “Το άρθρο του Κασιδιάρη στην εφημερίδα της Χ.Α. στις 20-4-2011 όπου χαρακτηρίζει τον Χίτλερ ως «μέγα κοινωνικό αναμορφωτή» και «στρατηγική ιδιοφυία».

- Το βίντεο που απεικονίζει τον γιο του Χ. Παππά με ναζιστική αμφίεση και τον κατηγορούμενο να το προτρέπει να χαιρετάει ναζιστικά και να φωνάζει «Heil Hitler» και στη συνέχεια τον συγχαίρει. Είναι το βίντεο το οποίο ο Χρ. Παππάς, απολογούμενος ενώπιον σας, είπε ότι έγινε στο πλαίσιο του Τριωδίου.

- Από το αναγνωστέο 327, δηλαδή τον προσωπικό υπολογιστή του ίδιου του Αρχηγού ακούσαμε τον Αρχηγό Μιχαλολιάκο να λέει: “Εγώ αν ζούσα στη Γερμανία του ’33 θα ήμουν μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος και θα αισθανόμουν ιδιαίτερα χαρούμενος γι αυτό», «είμαστε Χρυσαυγίτες εθνικοσοσιαλιστές και θα δώσουμε όταν πρέπει την δική μας μάχη», «είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945, αυτοί είμαστε οι εθνικιστές οι εθνικοσοσιαλιστές οι φασίστες [...] είμαστε οι μαχητές που θα ακονίσουν αν χρειαστεί τις ξιφολόγχες στο πεζοδρόμιο να ελευθερώσουμε τις πατρίδες μας από τον Εβραίο που έχει καθίσει στο σβέρκο ολόκληρου του κόσμου».


Για το ίδιο θέμα, ο Μ. Μαλαγάρης τόνισε επίσης πως “έχουν σημασία και τα επόμενα δύο κείμενα επίσημα των αρχών των τοπικών οργανώσεων”. Και πρόσθεσε: “Κείμενο-κάλεσμα της Τ.Ο. Αθήνας με θέμα επικείμενη ομιλία του Μιχαλολιάκου το οποίο προσδιορίζει με σαφήνεια τους ηττημένους του 45 και αναφέρει: «Αν και οι Αξίες που υπηρετούμε επιβάλλουν την αντίστασή μας σε οποιονδήποτε εισβολέα, αναγνωρίζουμε ότι ο Β’ Παγκόσμιος ήταν ένας πόλεμος Ιδεολογιών, με την δική μας να εκπροσωπείται απ’ τους ηττημένους. Αν και χάθηκε η πρώτη Μεγάλη Μάχη, εμείς συνεχίζουμε απτόητοι να πολεμάμε ποικιλοτρόπως, αντιστεκόμενοι στην εξόντωση των διαχρονικών Αξιών της Φυλής και του Έθνους μας”. (Αναγνωστέο 327, Σκληρός Δίσκος Ν. Μιχαλολιάκου).. Θύμισε δε και την ομιλία Π. Μουλιανάκη μέσα στα γραφεία της Τ.Ο. Περάματος, σε επίσημο χώρο που αναφέρει «Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα κίνημα απλά εθνικιστικό όπως πχ ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛ αλλά έχει ιδεολογία από το 1980-1992 ως ιδεολογική πλατφόρμα……. Είμαστε Έλληνες εθνικιστές, είμαστε Έλληνες εθνικοσοσιαλιστές,  μην σας τρομάζουν αυτές οι λέξεις”.

Η δήθεν αντισυστημικότητα της ΧΑ και η ταύτιση με τον μεγάλο πλούτο

"Η Χ.Α.", τόνισε ο δικηγόρος του ΠΑΜΕ, "παρά τις κορώνες της περί δήθεν αντισυστημικής δύναμης, διατηρούσε άριστες σχέσεις με στελέχη της κυβέρνησης, ακόμη και με τον ίδιο τον γραμματέα της, τον  τον κ. Μπαλτάκο, όπως προέκυψε από το βίντεο που εισφέρθη στη διαδικασία. Αναγνώσαμε  στο κινητό του Κασιδιάρη sms από το οποίο προκύπτει ότι ο Μπαλτάκος συνεργάζεται με την Χ.Α. για την στάση που πρέπει να κρατήσει η Χ.Α. σε ψηφοφορίες εντός της Βουλής".

"Κοιτάξτε πόσο αντισυστημικοι είναι", τόνισε ο Μ. Μαλαγάρης και συνέχισε με την ανάγνωση του sms από το κινητό του Ηλ. Κασιδιάρη: «ME EIΠE Ο MΠAΛTAKOΣ» – μάλλον θεσαλλονικιός - «OTI AYPIO 12.00 ΣTHN EΠITPOΠH ΓIA TA NAPKΩTIKA ME TA APΘPA 62 KAI 83 TOY POYΠAKIΩTH, ΠPEΠEI NA MAΣTE ΠAPONTEΣ - H ΨHΦOΦOPIA ΘA ΓINEI ME ANATAΣH XEPIΩN. EΠIΣHΣ MOY ΠE ΓIA ΠEMΠTH, THN TPOΠOΛOΓIA TΩN 85 ΓIA ΓENOΣ ΣTIΣ ΣTPATIΩTIKEΣ ΣXOΛEΣ. TOY ΠA EIMAΣTE ENHMEPOI!)". "Τόσο αντισυστημικοί δηλαδή!", επεσήμανε ο δικηγόρος.

Ο Μ. Μαλαγάρης επέκρινε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης, σημειώνοντας πως "η υπεράσπιση επικαλείται δηλώσεις του κ. Ρουπακιώτη σχετικά με τις διώξεις της Χ.Α. Απ΄ ότι φαίνεται υπήρχαν ανοιχτοί δίαυλοι". "Ως εκ τούτου", τόνισε, "οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης, ότι η δίωξη της Χ.Α. είναι πολιτική, λόγω της δήθεν αντισυστημικής της δράσης, πρέπει να απορριφθούν. Η Χ.Α. κάθε άλλο παρά αντισυστημική είναι, όπως αποδεικνύουν οι δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις ενάντια στα πιο φτωχά στρώματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα στους αλλοδαπούς εργάτες καθώς και οι επιθέσεις της ενάντια σε ανθρώπους που σκέφτονται, που οραματίζονται και παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον και παλεύουν για να το καταστήσουν παρόν, όπως ήταν ο Π. Φύσσας, οι κομμουνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τα τόσα άλλα θύματα της Χ.Α".

"Η Χ.Α. ως γνήσια ναζιστική οργάνωση", συνέχισε ο δικηγόρος, όχι απλά δεν είναι αντισυστημική αλλά είναι κομμάτι αυτού του συστήματος. Ήταν εκείνη που έδωσε χείρα βοηθείας στο σύστημα, την περίοδο που είχε περισσότερη ανάγκη από ποτέ άλλοτε: την περίοδο της κρίσης. Την περίοδο δηλαδή που ο κόσμος αγανακτεί, αφυπνίζεται και αρχίζει να κοιτάει ψηλά για να βρει τον «φταίχτη» για τα προβλήματα του, η Χ.Α. είναι εκεί και του δείχνει ως βασικό υπαίτιο της κρίσης τον διπλανό του.

Στην αρχή υπεδείκνυε ως ενόχους αυτούς που τύχαινε να έχουν άλλο χρώμα δέρματος και σταδιακά όλους όσοι τολμούσαν να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι. Αυτός, ήταν ανέκαθεν ο ρόλος των ναζιστών. Ούτε αντισυστημικοί είναι ούτε ονειρεύονται κάποιο άλλο σύστημα. Είναι το πιο αποκρουστικό πρόσωπο αυτού του συστήματος: Είναι το μαστίγιο του συστήματος όταν σταματάει να πιάνει το «καρότο». Διαβάσαμε και τις θέσεις τους για την εθνική οικονομία στο αναγνωστέο 422 στη σελ. 54 όπου δηλώνουν «Πιστεύουμε στην ιδιοκτησία, πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι όμως στην ασύδοτη κερδοσκοπία εις βάρος της λαικής κοινότητας». Δεν λένε δα και τίποτα σπουδαίο που να κάνει τα θεμέλια του συστήματος να τρίζουν συθέμελα".

Επιπλέον, ο Μ. Μαλαγάρης υπογράμμισε πως οι θέσεις της ΧΑ ταυτίζονταν με αυτές της εργοδοσίας στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος: "Κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας, αποδείχτηκε ότι οι θέσεις και οι δηλώσεις των στελεχών και συνδικαλιστών της Χ.Α. ταυτίζονται πλήρως με αυτές των εργοδοτών. Συγκεκριμένα, ακούσαμε τους Παναγιώταρο, Λαγό, Μίχο και τον ΧΑαυγίτη συνδικαλιστή Κυριτσόπουλο να ζητάνε να μειωθεί το μεροκάματο των εργαζόμενων στη Ζώνη και να μην γίνονται απεργίες, ταυτιζόμενοι έτσι πλήρως με τους εργοδότες της Ζώνης. Υπενθυμίζουμε ορισμένα στοιχεία από τα έγγραφα που προσκομίσαμε στα αναγνωστέα μας:

Παναγιώταρος: «Εμείς λέμε το μεροκάματο από τα 100 να κατέβει στα 90€» Λαγός: «Οι επαγγελματίες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ [...] αυτοί οι άνθρωποι κάναν τρομερές απεργίες για τρομακτικά ασήμαντα ζητήματα…».

Συνδικαλιστής Κυριτσόπουλος: «Εμείς φωνάζαμε και στις παχιές αγελάδες» –δηλαδή δεν τα λέγανε στην κρίση μόνο - «όταν υπήρχαν που γίνονταν οι απεργίες και παίρναμε παράδειγμα 70€ ημερομίσθιο και κάποιοι θελαν να το κάνουν 100».-Γκρίνιαζε από πριν ο Κυριτσόπουλος: «Πρέπει να μειωθεί το ημερομίσθιο και είναι λογικό αυτό. Θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματα μας. Να εγγυηθούμε στους Έλληνες εφοπλιστές μας» -τους εφοπλιστουληδες - «ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους.

Άρρηκτη η σχέση του ναζισμού με τη βία

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της άσκησης βίας, ο δικηγόρος επεσήμανε πως "οι ναζιστικές οργανώσεις μαζικοποιούνται σπάζοντας κεφάλια". Και συμπλήρωσε: "Το γεγονός αυτό, άλλωστε το λέει και ο ίδιος ο Αρχηγός της Χ.Α. σε κλειστή ομιλία του στα γραφεία της οργάνωσης, στις 26-5-2012, εν μέσω δηλαδή των διπλών εκλογών του Μαΐου – Ιουνίου 2012. λέει: «... ελπίζουν ένας Χρυσαυγίτης να σφάξει έναν ξένο για να αναστρέψουν το πολιτικό κλίμα. Έχουν χάσει την μπάλα γιατί σ΄ αυτήν την περίπτωση θα φτάσει 15 και 20% η χρυσή αυγή...»".

"Σε παρόμοιου περιεχομένου δήλωση", υπενθύμισε ο δικηγόρος, "είχε προβεί και μετά την δημόσια επίθεση του Κασιδιάρη στη Λ. Κανέλλη. Σε ανοιχτή ομιλία του αναφέρει ότι από την εν λόγω επίθεση όχι μόνο δεν μειώθηκε το εκλογικό ποσοστό του κόμματος του αλλά «η Χρυσή Αυγή ανέβηκε 2 μονάδες στις κρυφές δημοσκοπήσεις…»".

"Μήπως όμως όλα αυτά είναι κάποιες αλληγορικές εκφράσεις του Αρχηγού;", αναρωτήθηκε ο Μ. Μαλαγάρης. Και συνέχχισε: "Τα ως άνω δεν είναι απλά κάποια προσωπική άποψη του Αρχηγού της ε.ο. αλλά διαπνέει και τα υπόλοιπα μέλη της όπως προκύπτει από την δήλωση του Αποστόλου στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε στις 23-9-2013 όπου ανέφερε χαρακτηριστικά: «μη σου πω θα μαστε και κυβέρνηση τώρα μετά τον Φύσσα», ενώ σε άλλη συνομιλία του ανέφερε για τον Ρουπακιά ότι «έκανε κάτι καλό για το κόμμα και πήρε πόντους» Ντάξει είναι και ο Αποστόλου έχει και το θεματάκι του μπορεί να μην κατάλαβε καλά...". 

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι "οι συντονισμένες και σχεδόν ταυτόχρονες βίαιες δημόσιες επιθέσεις της οργάνωσης σε λαϊκές αγορές ανά την Ελλάδα, καθώς και οι δημόσιες δηλώσεις βίας του τύπου «σου υπόσχομαι ότι μέχρι το βράδυ θα έχεις νεκρούς», αποδεικνύουν αφενός μεν ότι η βία είναι το βασικό μέσο «πολιτικής» μιας ναζιστικής οργάνωσης και αφετέρου δε ότι αυτή βία συντονίζονταν μεθοδικά και οργανωμένα η ίδια η ηγεσία από ένα ενιαίο κέντρο".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)