to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:24 | 16.05.2018

Διεθνή

Η Γάζα θρηνεί τους νεκρούς της - Παγκόσμια κατακραυγή μετά τη σφαγή

Η σφαγή της Δευτέρας έλαβε χώρα με φόντο τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, όπου μεταφέρθηκε από το Τελ Αβίβ, μετά τη σχετική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, τον περασμένο Δεκέμβριο - Κριτική από την παγκόσμια κοινότητα δέχεται το Ισραήλ που επικαλείται «αυτοάμυνα» έναντι της Χαμάς | «Ενός λεπτού σιγή» για τα θύματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά πέραν τούτου ουδέν... | Όλες οι εξελίξεις


(Η Μητέρα και οι συγγενείς του 8μηνου βρέφους θρηνούν τον χαμό του, που προήλθε όταν εισέπνευσε δακρυγόνα κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα 14/5/2018 - πηγή: aj+)

Εξήντα κηδείες, χιλιάδες τραυματισμένοι και μια πικρή επέτειος ήταν το στίγμα της χθεσινής ημέρας στη μαρτυρική Παλαιστίνη, ημέρα που σημαδεύτηκε από νέες διαδηλώσεις ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας εδώ και χρόνια από τον ισραηλινό στρατό, από γη, αέρα και θάλασσα. 

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν χτες δυο Παλαιστίνιους κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Τουλάχιστον έξι από τους νεκρούς είναι παιδιά κάτω των 18 ετών. 1.360 τραυματισμοί προήλθαν από πυρά.

(H Λέιλα αλ Γαντούρ ηλικίας οκτώ μηνών πέθανε από τα ισραηλινά δακρυγόνα...)

Χτες, 15/5/2018, συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την Καταστροφή, τη «Νάκμπα», που αναφέρεται στην εκδίωξη 700.000 παλαιστινίων από τις εστίες τους το 1948, όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Η επέτειος όμως σημαδεύεται και από τη δολοφονία 60 Παλαιστινίων τη Δευτέρα, από τα πυρά του ισραηλινού στρατού κατά των χιλιάδων ανθρώπων που διαδήλωναν στη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας, διαμαρτυρόμενοι για την προκλητική απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, πράξη που ισοδυναμεί με αναγνώριση της κατεχόμενης πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

(O χάρτης της συρρίκνωσης της Παλαιστίνης από την ισραηλινή κατοχή - διαβάστε και το αναλυτικό χρονολόγιο στην Εφημερίδα των Συντακτών)
 

«Ενός λεπτού σιγή» για τα θύματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά πέραν τούτου ουδέν...

Το Κουβέιτ θα διανείμει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα στοχεύει στην «παροχή προστασίας σε Παλαιστίνιους αμάχους», δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Μανσούρ αλ Οτάιμπι.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε χτες με τους διπλωμάτες να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Τελείωσε με τις φωτογραφίες των "ομάδων": αρχικά, των εκπροσώπων 15 αραβικών χωρών του ΟΗΕ που ζητούν μια "ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα" για τα γεγονότα στη Γάζα και στη συνέχεια των 8 ευρωπαϊκών χωρών (Σουηδία, Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία) που διάβασαν μια ανακοίνωση με την οποία καλείται το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση και "να σεβαστεί το δικαίωμα στη διαδήλωση".

"Οι βιαιότητες πρέπει να σταματήσουν" τόνισε ο ειδικός συντονιστής για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο Ρώσος Νικολάι Μλαντένοφ, μιλώντας στο Συμβούλιο μέσω βιντεοκλήσης από την Ιερουσαλήμ. "Πρέπει όλα τα επεισόδια να αποτελέσουν αντικείμενο πλήρους έρευνας", πρόσθεσε.

Αυτοσυγκράτηση είδε η αμερικανή πρέσβειρα (!)

Το Ισραήλ «επέδειξε αυτοσυγκράτηση» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χθες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, υποστήριξε χτες η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Νίκι Χέιλι, καταδικάζοντας σθεναρά τη συμπεριφορά της Χαμάς. (περισσότερα)

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ ζήτησε "να σταματήσει αυτή η σφαγή" του παλαιστινιακού λαού και, κάνοντας λόγο για "παραλυσία" του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάλεσε τους ομολόγους του "να μην διαψεύσουν τις ελπίδες" των Παλαιστινίων.

"Εδώ και ένα μήνα το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με ταραχές και όχι με διαδηλώσεις ή με διαμαρτυρίες" και ο στόχος είναι να περάσουν οι Παλαιστίνιοι τα σύνορα για "να σκοτώσουν τους Ισραηλινούς" είπε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρεσβευτής Ντάνι Ντάνον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 Διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στο κέντρο της Αθήνας

Πραγματοποιήθηκε χτες διαδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό μετά τα αιματηρά γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής και πραγματοποίησαν πορεία προς την αμερικανική και στη συνέχεια προς την ισραηλινή πρεσβεία.

Το Ποινικό Δικαστηρίο λέει ότι θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα δήλωσε χτες ότι παρακολουθεί στενά τις ταραχές στη Γάζα και δεσμεύτηκε ότι "θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα".

"Η ομάδα μου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εξετάζει κάθε ενδεχόμενο έγκλημα που μπορεί να υπόκειται στη δικαιοδοσία" του ΔΠΔ, είπε η Μπενσούντα στο Γαλλικό Πρακτορείο τονίζοντας ότι "η βία πρέπει να σταματήσει".

Η εισαγγελέας κάλεσε από όλες τις πλευρές "να μην επιδεινώσουν την κατάσταση" και τον ισραηλινό στρατό "να αποφύγει να κάνει χρήση χρήση υπέρμετρης βίας". Σημειώνεται ότι στο Δικαστήριο προσέφυγαν ο Αραβικός Σύνδεσμος και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Αραβες κάτοικοι της Τζάφα, εγκαταλείπουν την πόλη και τα σπίτια τους- Μάιος 1948

(Αραβες κάτοικοι της Τζάφα, εγκαταλείπουν την πόλη - Μάιος 1948 | AP Photo/JP - διαβάστε το αναλυτικό χρονολόγιο των 70 χρόνων στην Εφημερίδα των Συντακτών)

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τη «φρικτή φονική βία» από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Γάζα και εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί στη Γάζα αργότερα χτες, ενώ κάλεσε για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας. Ο εκπρόσωπός του Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του, αλλά η θανατηφόρα βία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως τελευταίο μέσο και (η χρήση της) δεν δικαιολογείται από την προσέγγιση των Παλαιστινίων στον φράχτη της Γάζας.

Γερμανία: Ζητεί ανεξάρτητη επιτροπή για τη Γάζα - Καταλογίζει ευθύνες στη Χαμάς

Τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα αιματηρά γεγονότα των τελευταίων δύο ημερών στη Γάζα ζήτησε το Βερολίνο, καταλογίζοντας ταυτόχρονα ευθύνες στην Χαμάς για την κλιμάκωση της βίας. (περισσότερα)

 

Σε διάλογο με τους Παλαιστίνιους καλεί ο Μακρόν το Ισραήλ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την "πολύ έντονη ανησυχία του" για την κατάσταση στη Γάζα και ζήτησε να υπάρξει "διάλογος για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας" μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. (περισσότερα)
 

Γιλντιρίμ: Να επανεξετάσουν οι αραβικές χώρες τους δεσμούς τους με το Ισραήλ

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε χτες πως οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να επανεξετάσουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ. Η Τουρκία κάλεσε για μια συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας την Παρασκευή. Είναι από τους πιο έντονους επικριτές της βίας στη Γάζα, καθώς και της απόφασης των ΗΠΑ να ανοίξουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, η οποία προκάλεσε τις παλαιστινιακές διαμαρτυρίες.

Τυπικό το Κρεμλίνο

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο κάλεσε χτες όλες τις χώρες, ιδιαίτερα τις χώρες που ανήκουν στο Κουαρτέτο των μεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή, να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη πως η Μόσχα είναι πολύ ανήσυχη για τους θανάτους δεκάδων Παλαιστινίων και είπε πως το Κρεμλίνο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.

Από το 2002 το Κουαρτέτο των διαπραγματευτών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη) έχει επιφορτιστεί με την προώθηση των ειρηνευτικών προσπαθειών, αλλά δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει οποιαδήποτε αποτέλεσμα.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)