to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:09 | 21.08.2014

Διεθνή

Έγκλημα δίχως τέλος στη Γάζα: Δεκάδες νεκροί από τις νέες ισραηλινές επιθέσεις

19 οι νεκροί την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια των νέων ισραηλινών επιδρομών - Περισσότερο από το ένα τέταρτο των 2.069 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από τις 8 Ιουλίου είναι παιδιά και οι έφηβοι


Το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών

Σχετικά δημοσιεύματα: Πόλεμος εντυπώσεων με θύματα αμάχους (του Πάνου Χαρίτου) // Ισραηλινή διαταγή απέλασης βουλευτού του Λαϊκού Μετώπου με επιδρομή στο σπίτι της // Ρούντολφ Ντρέσλερ: «Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για τη λύση των δύο κρατών»

Τα ισραηλινά αεροπλάνα κατέστρεψαν εντελώς μια πολυκατοικία στη Ράφα σκοτώνοντας επτά ανθρώπους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών στη Γάζα Άσραφ αλ-Κούντρα.

Το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως κατά την επίθεση στη Ράφα σκοτώθηκαν οι στρατιωτικοί διοικητές του Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα, Ραέντ αλ-Άταρ και Μοχάμεντ Μπαρχούμ. Από τους τρεις διοικητές της Χαμάς, οι Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα και Ραέντ Αλ Άταρ ανήκαν στην ανώτατη διοίκηση των Ταξιαρχιών, σύμφωνα με παλαιστινιακή πηγή. 

Πρόκειται για το φόνο των πιο υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στον παλαιστινιακό θύλακο, στις 8 Ιουλίου. Η επιδρομή αυτή πραγματοποιήθηκε τη μεθεπομένη ενός άλλου αεροπορικού πλήγματος που είχε στοιχίσει τη ζωή στη σύζυγο και σε ένα γιο του αρχηγού των Ταξιαρχιών αλ-Κάσαμ, του Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στη ζωή, σύμφωνα με το κίνημά του.

Palestinians watch as rescue workers search for victims under the rubble of a house, which witnesses said was destroyed in an Israeli air strike that killed three senior Hamas military commanders, in Rafah in the southern Gaza Strip August 21, 2014.  REUTERS-Ibraheem Abu Mustafa

Στην πόλη της Γάζας ακόμη τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιδρομής σε νεκροταφείο, όπου οι τέσσερις άνδρες έθαβαν συγγενείς τους που είχε σκοτωθεί το πρωί. Τα νέα αυτά θύματα αυξάνουν σε τουλάχιστον 19 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των 2.069 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από τις 8 Ιουλίου είναι παιδιά και οι έφηβοι.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, «μαχητές αποτέλεσαν στόχο επίθεσης σε νεκροταφείο στο κέντρο της Γάζας την ώρα που επιχειρούσαν να ρίξουν ρουκέτες, στο ίδιο μέρος απ' όπου είχαν εκτοξεύσει ρουκέτες την Τετάρτη».

Την ίδια ώρα ο Ασράφ Αλ Κούντρα, εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών στη Γάζα, ανακοίνωσε ότι διασώστες ανέσυραν από τα ερείπια τη σορό της τρίχρονης Σάρα, μιας από τις κόρες του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, ενώ συνέχιζαν τις έρευνες μετά τον βομβαρδισμό του σπιτιού του το βράδυ της Τρίτης, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν επίσης η 27χρονη γυναίκα του, Ουϊντάντ και το επτά μηνών αγοράκι τους, Άλι. Σύμφωνα με τη Χαμάς, ο Μοχάμεντ Ντέιφ δεν επλήγη (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters).

ΟΗΕ: Aνησυχία για την επανάληψη των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την Τετάρτη «τη βαθιά του ανησυχία» για την επανάληψη των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε τις δύο πλευρές να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να καταλήξουν επειγόντως σε μια «βιώσιμη και διαρκή κατάπαυση του πυρός». 


Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας επίσης, «κάλεσε τις δύο πλευρές να αποτρέψουν την κλιμάκωση της κατάστασης προκειμένου να εξευρεθεί λύση για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία», δήλωσε ο βρετανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Μαρκ Λάιαλ Γκράντ, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας το μήνα Αύγουστο. 

Οι εχθροπραξίες αναζωπυρώθηκαν την Τρίτη, σπάζοντας μια περίοδο 10 ημερών ηρεμίας, που ήταν και το μεγαλύτερο ειρηνικό διάλειμμα από τις μάχες οι οποίες ξέσπασαν στις 8 Ιουλίου με την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα σε μια προσπάθεια των ισραηλινών να τερματιστεί η εκτόξευση ρουκετών στο έδαφός τους από τις ομάδες της Χαμάς.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)