to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:23 | 19.05.2021

Διεθνή

Γάζα: 10η νύχτα αίματος - Άτολμη η διεθνής κοινότητα - Πρωτοβουλία Δημοκρατικών στο Κογκρέσο

Προμηνύεται ένα ακόμη «θερμό» βράδυ ενώ από την έναρξη των εχθροπραξιών, στις 10 Μαΐου, τουλάχιστον 227 άνθρωποι, ανάμεσά του 64 παιδιά, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας.


Εννέα ημέρες πολεμικών συγκρούσεων και βίας  στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει την περιοχή ενώ καταγράφονται περιστατικά και στα σύνορα με τον Λίβανο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ εδώ τις βραδινές εξελίξεις της 18ης Μαΐου καθώς και όσα διαδραματίστηκαν σε διπλωματικό επίπεδο χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι ώρας.

Ακόμη οκτώ νεκροί στο θλιβερό κατάλογο της βίας

Επτά Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας ανάπηρος άνδρας, η έγκυος σύζυγός του και η τρίχρονη κόρη τους, έχασαν τη ζωή τους σήμερα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και ένας ακόμη άνθρωπος υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Μετά τον τελευταίο απολογισμό, ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα από την έναρξη της σύγκρουσης στις 10 Μαΐου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων αυξήθηκε σε 227, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το κλίμα πολεμικής εγρήγορσης από τη πλευρά των Ισραηλινών συντηρείται και από τους συναγερμούς που σημαίνουν συχνά είτε στις πόλεις είτε μέσω ειδικών εφαρμογών στους κατοίκους περιοχών όπου μαίνονται συγκρούσεις.

Σειρήνες στο Βόρειο Ισραήλ - Επίθεση από τα σύνορα με το Λίβανο ανακοίνωσαν οι αρχές

Σειρήνες της αεράμυνας, που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες, ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Οι σειρήνες ακούστηκαν στη Γαλιλαία, ανατολικά της παραλιακής πόλης της Χάιφας, σύμφωνα με τον στρατό.

Τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Πρόκειται για το τρίτο ανάλογο περιστατικό σε λιγότερο από μία εβδομάδα, δήλωσε στρατιωτική πηγή του Λιβάνου.

Τα πυρά, για τα οποία δεν έχει γίνει ακόμη ανάληψη ευθύνης, ερρίφθησαν από περιοχή κοντά στο χωριό Σεντικίν, στην περιοχή της Τύρου, διευκρίνισε η ίδια πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αντίποινα από τον ισραηλινό στρατό

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε εκ νέου σήμερα με πυρά πυροβολικού «στόχους» στον νότιο Λίβανο, ως αντίποινα για την εκτόξευση τεσσάρων ρουκετών από το λιβανέζικο έδαφος προς το Ισραήλ.

Οι ρίψεις ρουκετών από τον Λίβανο, που βρίσκεται τεχνικά σε κατάσταση πολέμου με το Ισραήλ, τον γείτονά του, είναι οι τρίτες σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας, μεσούσης της σύρραξης μεταξύ Ισραηλινών και των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα.

«Τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος (…). Ως αντίποινα, το πυροβολικό μας έβαλε κατά στόχων στο λιβανέζικο έδαφος», ανέφερε ο στρατός σε ένα σύντομο μήνυμα προς τον Τύπο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του στρατού, Αβισάι Αντράεε, διαβεβαίωσε στο Twitter ότι εκ των τεσσάρων ρουκετών, μία αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράμυνα, μια άλλη κατέληξε σε άδειο χωράφι ενώ οι δύο τελευταίες έπεσαν στη θάλασσα.

Δημοκρατικοί βουλευτές κατέθεσαν ψήφισμα για να εμποδίσουν την πώληση οπλικών συστημάτων το Ισραήλ

Δημοκρατικοί βουλευτές της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων κατέθεσαν σήμερα ένα ψήφισμα επιδιώκοντας να εμποδίσουν την πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, σε μια συμβολική απάντηση στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι βουλευτές Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ, Μαρκ Πόκαν, και Ρασίντα Τλάιμπ ήταν οι κύριοι εισηγητές του ψηφίσματος, που έχει τουλάχιστον έξι ακόμη εισηγητές, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών στη Βουλή.

Αυτοί είναι μεταξύ των βουλευτών που ζητούν μια πιο συντονισμένη προσπάθεια των ΗΠΑ να τερματιστεί η βία, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που έχουν σκοτώσει δεκάδες αμάχους, οι περισσότεροι από τους οποίους Παλαιστίνιοι στην υπό ισραηλινό αποκλεισμό Λωρίδα της Γάζας.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ενέκρινε νωρίτερα φέτος την πώληση των όπλων, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Ισραήλ. Το Κογκρέσο ενημερώθηκε επισήμως για τη σχεδιαζόμενη πώληση στις 5 Μαΐου.

Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, μετά την επίσημη ενημέρωση ξεκινά μια περίοδος 15 ημερών κατά την οποία το Κογκρέσο έχει το δικαίωμα να εναντιωθεί στην πώληση, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται το Κογκρέσο να αντιταχθεί στη συμφωνία, παρά τις συγκρούσεις που μαίνονται μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Σε μια περίοδο που τόσοι πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μπάιντεν, υποστηρίζουν μια κατάπαυση του πυρός, δεν πρέπει να στέλνουμε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου οπλικά συστήματα «άμεσης επίθεσης» για να παρατείνει αυτήν τη βία», δήλωσε η Οκάζιο-Κορτέζ σε ανακοίνωσή της.

Το ψήφισμα είναι απίθανο να προχωρήσει περαιτέρω προς εξέταση στην Βουλή, όπου το γραφείο της προέδρου του σώματος, Νάνσι Πελόζι ελέγχει ποια νομοθεσία θα τεθεί σε ψηφοφορία. Τα ηγετικά στελέχη της Βουλής έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην πώληση των όπλων στο Ισραήλ, με το νο. 2 των Δημοκρατικών, Στένι Χόγιερ να δηλώνει χθες σε δημοσιογράφους ότι την στηρίζει.

Η πώληση των βομβών JDAM της εταιρείας Boeing Co είχε θεωρηθεί υπόθεση ρουτίνας εκείνη την περίοδο, πριν ξεκινήσουν, την περασμένη εβδομάδα, οι σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων ετών στη Μέση Ανατολή.

Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο εκφράζουν συνήθως την ισχυρή στήριξή τους στο Ισραήλ. Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Ουάσινγκτον να χορηγεί στο Ισραήλ ετησίως στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου σε "αποκλιμάκωση σήμερα" 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σήμερα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου πως αναμένει μια «αποκλιμάκωση σήμερα» προς την κατεύθυνση μιας εκεχειρίας.

«Οι δύο ηγέτες είχαν μια λεπτομερή συνομιλία σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ στο να υποβαθμίσει τις ικανότητες της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων και τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες από τις περιφερειακές κυβερνήσεις και τις ΗΠΑ», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Tύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ.

«Ο πρόεδρος ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι αναμένει μια σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα προς μια εκεχειρία», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος Tύπου σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία.

Να σημειώσουμε η τέταρτη τηλεφωνική συνδιάλεξη, την τελευταία εβδομάδα, μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Βεβαίως η αμερικανική πλευρά επιμένει σε αυτού του τύπου την επικοινωνία και τις χαλαρές αντιδράσεις παρά την ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας ενώ ταυτόχρονα μπλοκάρει παρέμαση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αμερικανικό «οχι» στο γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα στηρίξουν ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική διπλωματική αποστολή στον ΟΗΕ, αντιδρώντας στο γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός.

«Ήμασταν σαφείς και συνεπείς ότι επικεντρωνόμαστε σε συνεχείς εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας και ότι δεν θα υποστηρίξουμε ενέργειες που πιστεύουμε ότι υπονομεύουν τις προσπάθειες για μια αποκλιμάκωση», είπε μια εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για εθνοκάθαρση κατηγορεί ο Αραβικός Σύνδεσμος το Ισραήλ

Για εθνοκάθαρση κατηγόρησε ο Αραβικός Σύνδεσμος το Ισραήλ, σε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Κοινοβουλίου που διεξήχθη σήμερα στο Κάιρο.

Οι εκπρόσωποι των αραβικών κρατών καταδίκασαν έντονα τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να απευθύνεται τηλεοπτικά στην ολομέλεια και πολλούς βουλευτές να φορούν τα παραδοσιακά παλαιστινιακά ασπρόμαυρα μαντήλια σε ένδειξη υποστήριξης.

«Η αλήθεια γίνεται πλέον ξεκάθαρη με όλη την ασχήμια και την αποκρουστικότητά της: Είμαστε ενώπιον ενός κράτους απαρτχάιντ και μίας κυβέρνησης κατοχής που ασκεί συστηματικά την εθνοκάθαρση», δήλωσε γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου 'Αχμεντ Αμπούλ Γιτ.

Ο πρόεδρος του Αραβικού Κοινοβουλίου 'Αντελ Αλ Ασούμι κατηγόρησε το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας».

Τέλος, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απευθυνόμενος προς τους 'Αραβες αξιωματούχους δήλωσε ότι «η Ιερουσαλήμ αποτελεί την ουσία της παλαιστινιακής εθνικής ταυτότητας. Χωρίς αυτήν, δεν θα υπάρξει ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και συμφωνία..».

Στο πλευρό των Παλαιστινίων η Τεχεράνη

Το Ιράν στηρίζει τη μάχη των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο διοικητής των ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης.

«Η Τεχεράνη υποστηρίζει τη μάχη των Παλαιστινίων ενάντια στο σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ)», είπε ο Χοσεΐν Σαλαμί σε τηλεοπτική ομιλία. «Οι Παλαιστίνιοι έχουν αναδυθεί ως ένα έθνος εξοπλισμένο με πυραύλους».

Το Ιράν στηρίζει φυσικά την ισλαμιστική Χαμάς ενώ δεν αναγνωρίζει ως νόμιμο εν γένει το κράτος του Ισραήλ.

Οφείλουμε συνεχώς να υπενθυμίζουμε πως η φωτιά άναψε από τις εξώσεις Παλαιστινίων στην Ανατ. Ιερουσαλήμ

Οι εχθροπραξίες ξέσπασαν τη 10η Μαΐου, με εκτόξευση ομοβροντίας ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους 700 και πλέον Παλαιστίνιους οι οποίοι τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και τη Δευτέρα με την ισραηλινή αστυνομία στην πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχή που κατέχει – παράνομα με βάση το διεθνές δίκαιο – το Ισραήλ από το 1967. Αφορμή των διαδηλώσεων αυτών ήταν η απειλή αναγκαστικής έξωσης οικογενειών Παλαιστινίων προς όφελος ισραηλινών εποίκων.

Η πιο πρόσφατη ευρείας κλίμακας σύγκρουση του Ισραήλ και της Χαμάς ανάγεται στο 2014. Η σύρραξη εκείνη είχε διαρκέσει 50 ημέρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.251 ανθρώπους στην παλαιστινιακή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχους, και άλλους 74 στην ισραηλινή πλευρά, σχεδόν όλους στρατιωτικούς

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)