to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:26 | 14.08.2014

Διεθνή

Γάζα: Μετ' εμποδίων ξεκίνησε η νέα, πενθήμερη εκεχειρία - Δύσκολες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο

Για παραβίαση της πρόσφατα συμφωνηθείσας παράτασης της εκεχειρίας κατηγόρησε νωρίτερα η Χαμάς το Ισραήλ. «Καταγγέλλουμε τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, οι οποίοι συνεχίζονται. Αυτό αποτελεί παραβίαση της εκεχειρίας», ανέφερε αξιωματούχος της Χαμάς.


Όπως δήλωσε νωρίτερα πηγή του παλαιστινιακού υπουργείου Εσωτερικών ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τη νύχτα αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, αμέσως μετά την έναρξη ισχύος της νέας πενθήμερης εκεχειρίας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι νέες αεροπορικές επιδρομές έγιναν σε αντίποινα για την εκτόξευση έξι ρουκετών προς το ισραηλινό έδαφος από θέσεις εντός του παλαιστινιακού θύλακα. «Ο ισραηλινός στρατός στόχευσε θέσεις τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση για την εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ», ανέφερε η ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. «Ο στρατός θα προχωρήσει σε αντίποινα για οποιαδήποτε απειλή εναντίον του Ισραήλ», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Η εκτόξευση ρουκετών από το παλαιστινιακό έδαφος και η απάντηση του Ισραήλ με νέες αεροπορικές επιδρομές προκαλούν φόβους για περαιτέρω έξαρση της βίας και ενώ οι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές συμφώνησαν την τελευταία στιγμή για παράταση πέντε ημερών στην κατάπαυση του πυρός.

Ισραηλινοί ακτιβιστές σε διαμαρτυρία για τα 2.000 θύματα στη Γάζα από την ισραηλινή επίθεση, σε κεντρικό δρόμο του Τελ Αβίβ (φωτ.: Activestills)

Η νέα πενθήμερη εκεχειρία συμφωνήθηκε για να καταστούν δυνατές περαιτέρω συζητήσεις και να διατηρηθεί μια μόνιμη εκεχειρία μετά από τις πολυήμερες εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, όπου σκοτώθηκαν σχεδόν 2.000 παλαιστίνιοι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)