to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:52 | 11.08.2014

Διεθνή

Γάζα: Συμφωνία για νέα εκεχειρία 72 ωρών - Στο Κάιρο επιστρέφει ισραηλινή αντιπροσωπεία

Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί συμφώνησαν στο Κάιρο με την πρόταση της Αιγύπτου για 72ωρη εκεχειρία, η οποία ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Στις συνομιλίες του Καΐρου στρέφεται το ενδιαφέρον


Σημερινή φωτογραφία από τη Γάζα

Τρίτη 12/8

14:40 Κάιρο: Επανάληψη συνομιλιών για εκεχειρία στη Γάζα: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές επανέλαβαν την Τρίτη τις συνομιλίες που διεξάγονται με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων στο Κάιρο, δεύτερη ημέρα της τριήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. (περισσότερα εδώ)

13:30 Οργή Ισραήλ για την σύνθεση επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για τη Γάζα: Θεωρεί ότι οι συμμετέχοντες είναι προκατειλημμένοι εναντίον του. (περισσότερα εδώ)

Δευτέρα 11/8

14:30 Πλοία στην αποκλεισμένη Γάζα θα στείλουν ξανά Τούρκοι ακτιβιστές: Σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου Τουρκία και Ισραήλ βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής αντιπαράθεσης εξαιτίας της αιματηρής ισραηλινής επίθεσης στη ναυαρχίδα νηοπομπής που επιχείρισε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, Τούρκοι ακτιβιστές δήλωσαν τη Δευτέρα πως σκοπεύουν να στείλουν ξανά πλοία στην εμπόλεμη Γάζα. (περισσότερα εδώ)

 

11:50 Ήρεμες οι πρώτες ώρες της εκεχειρίας, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γυρίζει το Ισραήλ: Χωρίς ένταση πέρασαν οι πρώτες ώρες της τριήμερης εκεχειρίας που συμφώνησαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, έστω κι αν η ένταση παρέμεινε μέχρι και τα τελευταία λεπτά πριν την τεθεί σε ισχύ η παύση πυρός. 


Οι Ισραηλινοί, μετά την απουσία έντασης μέχρι το μεσημέρι, επέστρεψαν τη Δευτέρα στο τραπέζι των συνομιλιών στο Κάιρο.

Η 72ωρη παύση πυρός τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα (τοπική και ώρα Ελλάδας) και δεν υπάρχουν έκτοτε αναφορές για παραβίασή της.

Τα επεισόδια είχαν σταματήσει μόλις την τελευταία στιγμή, με δύο ρουκέτες να πέφτουν έξω από το Τελ Αβίβ αργά το βράδυ και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να σκοτώνουν ένα μέλος της Χαμάς, τον Φαράτζ αμπού Ράμπια, που είχε, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κεντρικά καθήκοντα στο «πρόγραμμα» για τις υπόγειες σήραγγες προς τις ισραηλινές περιοχές.

Το επόμενο βήμα, βάσει της αιγυπτιακής πρότασης, ήταν η επιστροφή της ισραηλινής ομάδας διαπραγματευτών για την επανέναρξη των έμμεσων συνομιλίων στο Κάιρο με στόχο την μόνιμη εκεχειρία. 

Η νέα αναζωπύρωση έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 1.910 Παλαιστίνιους -ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά- και σε 67 Ισραηλινούς (στρατιώτες, πλην τριών που ήταν πολίτες). (in.gr)

Κυριακή 10/8

8.25 μ.μ. Επιβεβαιώνει η Χαμάς τη συμφωνία για εκεχειρία, σύμφωνα με το Reuters. 

7.50 μ.μ. Σύμφωνα με τη Haaretz, το Ισραήλ συμφώνησε στην πρόταση της Αιγύπτου για 72ωρη εκεχειρία.

7.35 μ.μ. Μια νέα εκεχειρία διάρκειας 72 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας συμφωνήθηκε ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, δήλωσε πριν από λίγο ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος έκανε λόγο περί «ταυτόχρονης συναίνεσης» των δύο πλευρών και πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος θα ανακοινώσει επίσημα την ώρα που η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ. Ωστόσο, ισραηλινές πηγές δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της συμφωνίας. (Reuters)


7.20 μ.μ. Η Αίγυπτος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να αποδεχθούν μία νέα 72-ωρη εκεχειρία στη Γάζα, η οποία θα ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα και θα επιτρέψει την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Σύμφωνα με το Reuters, η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία αποδέχθηκε την πρόταση, ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανακοίνωση από το Ισραήλ. 

3.30 μ.μ. - Σύμφωνα με δημοσίευση προ ολίγου στη Χααρέτζ, η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία αποδέχτηκε αιγυπτιακή πρόταση για τριήμερη κατάπαυση του πυρός. Η πρόταση έγινε για να διευκολυνθεί η συνέχιση των συνομιλιών με στόχο μια συμφωνία για μια μακρόχρονη συνθήκη εκεχειρίας.

Νωρίτερα:

Μένει στο Κάιρο η Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία

Οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές θα παραμείνουν στο Κάιρο για την επείγουσα σύγκλιση του Αραβικού Συνδέσμου αύριο Δευτέρα με θέμα την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου MENA.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία είχε δηλώσει ότι πιθανόν θα αποχωρούσε σήμερα από τις έμμεσες διαπραγματεύσεις με την διαμεσολάβηση της Αιγύπτου αν το Ισραήλ δεν συμφωνούσε να επιστρέψει, άνευ όρων, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία μακράς διάρκειας στη Λωρίδα της Γάζας όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις της Χαμάς.

Οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές στο Κάιρο αρνήθηκαν να παρατείνουν την 72ωρη εκεχειρία που έληξε την Παρασκευή λέγοντας ότι το Ισραήλ αρνήθηκε να αποδεχτεί τα αιτήματά τους.

Εν μέσω της εμπλοκής στο Κάιρο, το Ισραήλ έχει απαντήσει στις ρίψεις ρουκετών της Χαμάς με τουλάχιστον 20 επιδρομές [σήμερα Κυριακή], σκοτώνοντας ένα 14χρονο αγόρι και άλλους δύο Παλαιστίνιους.

 

Ο Μοχάμετν Ομερ είναι δημοσιογράφος στη Γάζα, και γράφει: «Ντρόουνς [μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης] στη Γάζα. Ο θόρυβος είναι αρκετός για να σε τρελάνει...»

Οι δηλώσεις των παλαιστίνιων

Οι Παλαιστίνιοι διπλωμάτες που είχαν μεταβεί στην Αίγυπτο προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, πρόκειται να εγκαταλείψουν τη χώρα την Τρίτη, εκτός εάν το Ισραήλ συμφωνήσει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να βρεθεί μια λύση για τον τερματισμό των εχθροτήτων, δήλωσε ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, Αζάμ Αχμέντ. 

«Αύριο το πρωί θα έχουμε συνάντηση με την αιγυπτιακή ηγεσία, όπου θα δρομολογήσουμε τις μελλοντικές μας ενέργειες», δήλωσε ο Αχμέντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. 

«Αύριο θα αποχωρήσουμε από το Κάιρο εάν επιβεβαιωθεί ότι δεν θα επιστρέψουν (οι Ισραηλινοί) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά μόνο με όρους». 

Η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι δεν επρόκειτο να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις εφόσον συνεχίζονταν οι βιαιοπραγίες. Παλαιστινιακές παρατάξεις που βρίσκονται στο Κάιρο με αφορμή τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις, απέρριψαν την επέκταση της 72ωρης εκεχειρίας, η οποία έληξε τα ξημερώματα της Παρασκευής, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ αρνήθηκε να αποδεχτεί τα αιτήματα τους, μεταξύ των οποίων ήταν ο τερματισμός του αποκλεισμού της Γάζας καθώς και το άνοιγμα ενός λιμανιού. 

Εκπρόσωπος ΟΗΕ: «Ανοικοδόμηση και  αποκλεισμός δεν συμβιβάζονται»

 

Η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας χρειάζεται την άρση του αποκλεισμού τον οποίο επιβάλλει το Ισραήλ στον θύλακα από το 2006, καθώς η περιοχή έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές έπειτα από έναν μήνα πολέμου, σημείωσε χθες ένα ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πάνω από 1.900 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 500.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία σφυροκοπείται από την Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό του Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης με στόχο να εκμηδενιστούν οι στρατιωτικές δυνατότητες του ισλαμιστικού κινήματος.

«Η καταστροφική κρίση που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας μεταμορφώνεται σε μια τεράστια κρίση στέγασης, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι οι κατοικίες 65.000 ανθρώπων έχουν καταστραφεί. 

Και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. Μια κολοσσιαίων διαστάσεων κρίση στέγασης εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας», τόνισε ο Κρις Γκάνες, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη χορήγηση βοήθειας στους Παλαιστίνιους (UNRWA), σε ένα μήνυμα που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Βϊντεο από το Αλ Τζαζίρα: Οι παλαιστίνιοι περισυλλέγουν άσκαστες οβίδες από τα ερείπια

Η άρση του ισραηλινού αποκλεισμού είναι ένα από τα κύρια αιτήματα των παλαιστινιακών παρατάξεων, περιλαμβανομένης της Χαμάς, στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τα επτά τελευταία χρόνια έδειξαν ότι η ανοικοδόμηση και ο αποκλεισμός δεν συμβιβάζονται. Δείτε πού οδήγησε ο αποκλεισμός, στον πόλεμο και σε μια τεράστια καταστροφή. . . ο αποκλεισμός πρέπει να αρθεί», επέμεινε ο Γκάνες. «Είναι πλέον καιρός» για αυτό, πρόσθεσε.

Το Ισραήλ είχε επιβάλει τον χερσαίο και ναυτικό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιχμαλώτιση του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Ο αποκλεισμός είχε αμβλυνθεί πριν από δύο χρόνια, μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, όμως πολυάριθμοι περιορισμοί συνεχίζουν να τελούν σε ισχύ, κι αυτό θα περιπλέξει πολύ τις προσπάθειες για την ανοικοδόμησης μετά το τέλος των εχθροπραξιών.

Embedded image permalink

Aπό τη διαδήλωση χθες, Σάββατο, στο Λονδίνο (φωτ. από το Twitter)

Διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο στο Τελ Αβίβ

Τουλάχιστον 150 Ισραηλινοί διαδήλωσαν το Σάββατο στο Τελ Αβίβ κατά του πολέμου στη Γάζα, αψηφώντας τις απαγορεύσεις της αστυνομίας σχετικά με τη συνάθροιση σε πόλεις που βρίσκονται εντός εμβέλειας επιθέσεων από πυραύλους. 

Οι διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια τους πανό και φώναζαν συνθήματα όπως «Σταματήστε τη σφαγή» και «Ελευθερώστε τη Γάζα». 

Η Χαλέλι Πίνσον, μία από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη διαδήλωση, δήλωσε αντίθετη στους «βομβαρδισμούς στη Γάζα και στην ουσία ζητούμε να δοθεί ένα τέλος σε αυτόν τον κύκλο βίας».

Η ισραηλινή αστυνομία είχε νωρίτερα εκδώσει απαγόρευση για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων επικαλούμενη περιορισμούς που είχε αναγγείλει ο στρατός σε περιοχές που ενδέχεται να πληγούν από πυραύλους.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)