Ο επικεφαλής της Χαμάς δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ότι η παλαιστινιακή οργάνωση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ, ακόμη και όταν συνεχίζεται η φονική επίθεση στη Γάζα και εκτοξεύονται ρουκέτες προς το Ισραήλ.
Οι αξιωματούχοι της Χαμάς είναι «κοντά στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας"»με το Ισραήλ και η ομάδα παρέδωσε την απάντησή της στους διαμεσολαβητές του Κατάρ, ανέφερε ο Ισμαήλ Χανίγια σε δήλωση που έστειλε στο Reuters ο βοηθός του.
Στη δήλωση δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στο πόσο θα διαρκέσει η εκεχειρία, στις ρυθμίσεις για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα και στην ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς με παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ.
Και οι δύο πλευρές θα απελευθερώσουν γυναίκες και παιδιά και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος, Issat el Reshiq.
Η Χαμάς πήρε περίπου 240 ομήρους κατά τη διάρκεια της επιδρομής της στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι.
Η Mirjana Spoljaric, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), συναντήθηκε με τον Haniyeh στο Κατάρ τη Δευτέρα για να "προωθήσει ανθρωπιστικά ζητήματα" που σχετίζονται με τη σύγκρουση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ICRC με έδρα τη Γενεύη. Η ίδια συναντήθηκε επίσης ξεχωριστά με τις αρχές του Κατάρ.
Η ΔΕΕΣ δήλωσε ότι δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά ως ουδέτερος διαμεσολαβητής ήταν έτοιμη «να διευκολύνει οποιαδήποτε μελλοντική απελευθέρωση στην οποία συμφωνούν τα μέρη».
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο οι συνομιλίες αφορούν την απελευθέρωση «50 ως 100 ομήρων» σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 300 παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών.
Η μεταφορά τους θα γίνει κατά φάσεις, θα ανταλλάσσονται «δέκα» όμηροι με «τριάντα» φυλακισμένους καθημερινά, ενώ προβλέπεται επίσης να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και -πάνω απ’ όλα- να κηρυχθεί «πενθήμερη ανανεώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», κατά τις πηγές του AFP.
Ωστόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει στην ταυτόχρονη απελευθέρωση μελών των ίδιων οικογενειών, κάτι που σημαίνει πως αν αφήνεται ελεύθερος άμαχος ή άμαχη θα φεύγει μαζί του ο ή η σύντροφός του, ακόμη κι αν ανήκει στις τάξεις του στρατού. Η Χαμάς, η οποία δεν θέλει να αφήσει ελεύθερους τους αιχμαλώτους της, το απορρίπτει μέχρι στιγμής, πάντα σύμφωνα με αυτές τις δυο πηγές.
Συγγενείς των ομήρων συναντήθηκαν χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τα μέλη της «κυβέρνησης πολέμου» που έχει σχηματίσει, για να πιέσουν να ενταθούν οι προσπάθειες να επιστρέψουν οι περίπου 240 άνθρωποι στα χέρια της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ.
«Το να φέρουμε πίσω τους απαχθέντες μας είναι ιερό και ύψιστο καθήκον κι έχω δεσμευτεί σ’ αυτό», ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσω Twitter έπειτα από τη συνάντηση, χωρίς να σηκώσει το πέπλο που καλύπτει τις διαπραγματεύσεις, διαβεβαιώνοντας μολαταύτα πως συζήτησε με «ανοικτή καρδιά» με τις οικογένειες.
«Δεν θα σταματήσουμε τις μάχες προτού πάμε τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους, καταστρέψουμε τη Χαμάς και σιγουρευτούμε πως δεν υφίσταται πλέον απειλή από τη Γάζα», πρόσθεσε.
Η απελευθέρωση των ομήρων είναι ανάμεσα στους στόχους της ισραηλινής επιχείρησης σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας, που εξαπολύθηκε μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.
Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Χαμάς, έχουν σκοτωθεί πάνω από 13.300 άνθρωποι στον θύλακο, ανάμεσά τους πάνω από 5.600 παιδιά.
"We are witnessing a killing of civilians that is unparalleled and unprecedented in any conflict since I am Secretary-General," says @antonioguterres responding to correspondent's question on Gaza. pic.twitter.com/WfU64A4zpR
— UN News (@UN_News_Centre) November 20, 2023
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν υποστεί βίαιο εκτοπισμό στον πόλεμο. Στον θύλακο έχει επιβληθεί από την 9η Οκτωβρίου «απόλυτη πολιορκία» από τον στρατό του Ισραήλ, δεν επιτρέπεται να μπουν σ’ αυτόν ούτε τρόφιμα, ούτε νερό, ούτε φάρμακα, ούτε καύσιμα, ενώ έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση.
Around 2.2 million people in #Gaza need urgent food assistance.
— World Food Programme (@WFP) November 21, 2023
Existing food systems are collapsing, and to reach those in need, WFP and our partners need increased access and resources like fuel, gas, and connectivity.
To make a real impact, we need hostilities to halt.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι ισραηλινό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν πολλοί ακόμη.
Χθες 28 βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα κι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα το σαββατοκύριακο από το νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, στο οποίο εξαπέλυσε έφοδο τη 15η Νοεμβρίου ο ισραηλινός στρατός, διακομίστηκαν «με κάθε ασφάλεια» στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα σε σύνοδο των κρατών μελών της BRICS που θα γίνει ψηφιακά και θα είναι αφιερωμένη στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να υποδεχθεί στη Μόσχα τους ομολόγους του των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.