to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:39 | 15.11.2012

left.gr

Διεθνή

Γάζα, ισραηλινή δολοφονία: Ποιος ήταν ο Άχμαντ Αλ Τζααμπάρι της Χαμάς

H σημερινή στοχευμένη εξωδικαστική δολοφονία από ισραηλινά αεροπλάνα του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, συνοδεύτηκε από νέους βομβαρδισμούς στη Γάζα, με τα θύματα να ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 8, ανάμεσά τους 2 παιδιά, μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης.


Από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Ιντιφάντα:


Ποιος ήταν ο Άχμαντ Αλ Τζααμπάρι (1960-2012)

Ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα δολοφόνησε τον Άχμαντ Σαϊντ Χαλίλ Αλ Τζααμπάρι, τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη.

Ο Αλ Τζααμπάρι γεννήθηκε το 1960 στην γειτονιά Σουτζάιγια, στην Πόλη της Γάζας, όπου πήρε πτυχίο στην ιστορία, στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο.

Ο στρατιωτικός ηγέτης είχε επιζήσει από διάφορες απόπειρες δολοφονίας και είχε τραυματιστεί ελαφρά σε μια από αυτές το 2004.

Ο μεγαλύτερος γιός του Μουχάμαντ, είχε σκοτωθεί σε αυτήν την επίθεση, μαζί με τον αδερφό του και τρεις άλλους συγγενείς όταν ισραηλινά ελικόπτερα είχαν χτυπήσει το σπίτι του Αλ Τζααμπάρι στην Σουτζάιγια.

Ο Αλ Τζααμπάρι διακρίθηκε για το ρόλο του στην αιχμαλωσία του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης πέρα από την πράσινη γραμμή, από τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις το 2006.

Ήταν γνωστός ως ο ανώτατος διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Κασάμ, παρόλο που τυπικά ήταν δεύτερος τη τάξει. Ο διοικητής των Ταξιαρχιών δεν έχει ειδωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Τον πρώτο καιρό στην παλαιστινιακή αντίσταση, τον πέρασε στη Φατάχ, και έκανε 13 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές μετά από τη συμμετοχή του σε μια επιχείρηση εναντίον του Ισραήλ το 1982.

Όσο ήταν στη φυλακή, ο Αλ Τζααμπάρι πλησίασε στη Μουσουλμανική Αδερφότητα, πριν ιδρυθεί η Χαμάς. Είχε ως δασκάλους του στη φυλακή κάποιους από τους πιο διακεκριμένους ιδρυτές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Σεΐχη Σάλαχ Σαχάντα, που έγινε στενός φίλος του Αλ Τζααμπάρι μετά την αποφυλάκισή τους.

Μετά την αποφυλάκισή του ο Αλ Τζααμπάρι ηγήθηκε μιας οργάνωσης της Χαμάς που δούλευε για κρατούμενους και πρώην κρατούμενους. Το 1997 δούλεψε για το κόμμα ισλαμικής αποκατάστασης, που είχε ιδρυθεί από τη Χαμάς.

Έστησε τις ταξιαρχίες Κασάμ, τις οποίες οργάνωσε ως τακτικό στρατό, και ήταν υπεύθυνος για κάπου 10.000 μαχητές σε διαφορετικές μονάδες.


Πηγή: Maan



Διαβάστε σχετικά:


[14/11/2012 21:07] Χαμάς: Το Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της κόλασης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)