to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:25 | 20.08.2014

Διεθνή

Γάζα: Έσπασε η εκεχειρία - Συνεχίζονται οι αιματηρές ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις

Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις κατά της Γάζας πραγματοποιήθηκαν χτες Τρίτη, στις οποίες σκοτώθηκαν άλλοι τρεις άμαχοι Παλαιστίνιοι, αν και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε παράταση της εκεχειρίας μέχρι τα μεσάνυχτα. Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες


20:25 Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες: Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνοι, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος και το παιδί του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 120 τραυματίστηκαν στις αεροπορικές επιδρομές των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας από το βράδυ της Τρίτης, αφού έσπασε η εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα τελευταία θύματα ήταν δύο ξαδέλφια ηλικίας 11 και 16 ετών, που έχασαν τη ζωή τους όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι τους, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, Άσραφ Αλ Κούντρα, ο 16χρονος Μοχάμεντ Αλ Άμπετ και ο 11χρονος ξάδελφός του Σάχερ σκοτώθηκαν κοντά στο Ντέιρ Αλ Μπάλαχ.

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα ξανάρχισαν αργά το απόγευμα της Τρίτης. (Ναυτεμπορική)

Η Χαμάς ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι το Ισραήλ απέτυχε να εξοντώσει τον στρατιωτικό διοικητή της οργάνωσης Μοχάμεντ Ντεΐφ, ο οποίος ήταν ο στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής, την προηγούμενη ημέρα, κατά την οποία βρήκαν το θάνατο η γυναίκα του και το παιδί του.

«Οι ηγέτες του εχθρού βρίσκονταν πίσω από τα γραφεία τους, τις οθόνες τους και τις συσκευές παρακολούθησης και πίστεψαν ότι η ώρα του πανηγυρισμού ήταν κοντά. Αστοχήσατε και αποτύχατε» δήλωσε σε τηλεοπτικό μήνυμα εκπρόσωπος τη Χαμάς.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες σε ισραηλινούς στόχους στρατηγικής σημασίας, περιλαμβανομένου του Διεθνούς Αεροδρομίου του Τελ Αβίβ «Μπεν Γκουριόν». 

Επρόκειτο για την Πέμπτη απόπειρα των ισραηλινών να εξοντώσουν τον Ντεΐφ. Ο διοικητής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς έχει γλιτώσει στο παρελθόν με σοβαρά τραύματα από ανάλογες επιθέσεις και θεωρείται εκείνος που βρίσκεται πίσω από το δίκτυο των τούνελ προς το ισραηλινό έδαφος.

Την Τρίτη ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μία κατοικία στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας τη σύζυγο του Ντεΐφ, το επτά μηνών παιδί τους, καθώς και τρεις ακόμη παλαιστινίους. Σύμφωνα με τη Χαμάς, ο Ντεΐφ δεν βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σπίτι. (in.gr)

---------------------

Όπως ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, η σύζυγος και η κόρη του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντεΐφ, σκοτώθηκαν στη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής.

Σε μήνυμα που ανέβασε στο Facebook, ο εξόριστος Μούσα Αμπού Μαρζούκ που θεωρείται ο νούμερο δύο του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με η μοίρα του Μοχάμεντ Ντεΐφ, επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης.

Νωρίτερα ο Μαρζούκ είχε πει ότι στόχος των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών ήταν ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς. Όπως ανέφερε ο Μαρζούκ, το Ισραήλ είχε σπάσει την ανακωχή «για να δολοφονήσει τον Μοχάμεντ Ντεΐφ» αλλά στην επίθεση σκοτώθηκαν άμαχοι που όπως αποδείχτηκε ήταν η σύζυγος και η κόρη του Ντεΐφ.

Παράλληλα, σύμφωνα με παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το πρωί σε ισραηλινή επιδρομή, στόχος της οποίας ήταν να πλήξει σπίτι στο Ντέιρ ελ-Μπάλαχ της Λωρίδας της Γάζας. Μεταξύ των νεκρών είναι ένας 32χρονος άνδρας, τρία από τα παιδιά του και η έγκυος γυναίκα του.

Την επιχείρηση με στόχο τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς, κατά την οποία σκοτώθηκαν η σύζυγος και η κόρη του, δικαιολόγησε ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών Γιδεόν Σάαρ.

Όπως είπε ο Ισραηλινός υπουργός, ο Μοχάμεντ Ντέιφ είναι «νόμιμος στόχος που πρέπει να εξοντωθεί». «Του Μοχάμεντ Ντέιφ, του αξίζει να πεθάνει όπως ο (πρώην αρχηγός της Αλ Κάιντα) Μπιν Λάντεν. Είναι νόμιμος στόχος και όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία, πρέπει να την εκμεταλλευτούμε για να τον εξοντώσουμε», δήλωσε ο Σάαρ στο ραδιόφωνο του στρατού.

Διαπραγματεύσεις τέλος

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας τερματίσθηκαν χωρίς αποτέλεσμα  δήλωσε από το Κάιρο ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών τα ξημερώματα της Τετάρτης. Λίγη ώρα πριν δεκάδες ρουκέτες από τη Γάζα έπληξαν το Ισραήλ και έφτασαν έως και το Τελ Αβίβ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστινίων ο Αζάμ αλ Αχμέντ ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί αποχωρεί από το Κάιρο.

Ο ίδιος επέρριψε τις ευθύνες για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Ισραήλ.

«Η εκεχειρία είναι νεκρή και το Ισραήλ είναι υπεύθυνο», δήλωσε ο Αζάμ αλ-Αχμέντ.

Ο Αζάμ αλ-Αχμέντ που είναι στενός σύμβουλος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι «το Ισραήλ ματαίωσε τις επαφές που θα μπορούσαν να φέρουν την ειρήνη (...) υπήρχε μια ισραηλινή απόφαση να οδηγήσει σε αποτυχία τις συνομιλίες του Καΐρου».

«Η αποτυχία των συνομιλιών στο Κάιρο ήταν απόφαση του Ισραήλ» είπε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)