to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:27 | 18.05.2021

Διεθνή

213 οι νεκροί στη Γάζα - Σε απεργία οι Παλαιστίνιοι σε Ισραήλ και Δυτική Όχθη - Εμπαιγμός από το Ισραήλ με την ανθρωπιστική βοήθεια

To Ισραήλ άνοιξε και έκλεισε συνοριακό πέρασμα προς τη Γάζα από το οποίο διέρχονταν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια απαραίτητη σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, επικαλούμενο ρίψη οβίδας από τη Χαμάς - Η Λωρίδα της Γάζας τελεί υπό εναέριο, χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό εδώ και δεκαπέντε χρόνια - Σε απεργία έχουν κατέβει οι Παλαιστίνιοι σε όλη την ιστορική Παλαιστίνη (όρος που περιγράφει το σημερινό Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα)


Το Ισραήλ αποφάσισε το κλείσιμο του περάσματος Κερέμ Σαλόμ προς την Λωρίδα της Γάζας μέσω του οποίου επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια μεταφερόταν προς τους αποκλεισμένους παλαιστινίους, επικαλούμενο εκτόξευση οβίδων.

Οι οβίδες εκτοξεύθηκαν προς το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ «την ώρα της εισόδου φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προερχόμενη από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις», ανακοίνωσε το Cogat, ισραηλινό όργανο που είναι επιφορτισμένο με τις μη στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Αποφασίσθηκε να διακοπεί η είσοδος άλλων φορτηγών».

Νωρίτερα, ο ΟΗΕ είχε χαιρετίσει το άνοιγμα από τις ισραηλινές αρχές του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας έπειτα από εννέα ημέρες συγκρούσεων και ζήτησε το άνοιγμα και του περάσματος Ερέζ.

«Χαιρετίζουμε το άνοιγμα από τις ισραηλινές αρχές του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ», δήλωσε ο Γενς Λάρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στην Γενεύη. «Είναι σημαντικό να ανοίξει και το πέρασμα Ερέζ για την είσοδο και έξοδο του προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων», πρόσθεσε.

Τελευταίες εξελίξεις ως το βράδυ της Τρίτης: Ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα: Σε 58 σχολεία έχουν βρει καταφύγιο 47 χιλιάδες εκτοπισμένοι // Διπλωματικός πυρετός χωρίς αντίκρισμα για τη Γάζα - Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μπλοκάρουν απόφαση του ΣΑ

Σε απεργία οι Παλαιστίνιοι

Σε μια όχι πολύ συχνή, συντονισμένη κίνηση, οι Παλαιστίνοι που ζουν εντός Ισραήλ (αποτελούν το 20% του πληθυσμού)  και οι παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης κατέβηκαν σήμερα σε απεργία, ως διαμαρτυρία για την ισραηλινή επιθετικότητα.  Η οικονομική δραστηριότητα έχει σταματήσει στη Δυτική Όχθη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, από την Ιερουσαλήμ ως τη Χάιφα, τη Ραμάλα, τη Χεβρώνα, τη Γιάφα, τα μαγαζιά είναι κλειστά, ενώ οι Παλαιστίνιοι βγαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας:

 

«Φωνάζουν να πεθάνουμε, φωνάζουμε για την ελευθερία μας»: Πλακάτ σε διαδήλωση στη Ραμάλα:

Μετά από μέρες τρόμου και συγκρούσεων, Παλαιστίνιοι ξαναβγαίνουν στο δρόμο, με τραγούδια:

Η Δυτική Όχθη, χωρισμένη μετά τις συμφωνίες του Όσλο σε διάφορες «κατηγορίες» περιοχών, με θεωρητική παλαιστινιακή αυτοδιοίκηση σε κάποιες, αλλά στην πραγματικότητα παραμένει κατεχόμενη από το Ισραήλ που την έχει κατακερματίσει με μόνιμα και προσωρινά τσεκπόιντ. Ελέγχει έτσι κάθε πτυχή της ζωής των 2.800.000 Παλαιστινίων που ζουν στη Δυτική Όχθη, που έχει έκταση 5.600 τετρ. χλμ.

Τεράστιες ανάγκες στη λωρίδα της Γάζας

Οι ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια είναι μεγάλες στην Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό εναέριο, χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό εδώ και δεκαπέντε χρόνια . Από τις 10 Μαΐου, περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, ανάμεσά τους 61 παιδιά από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Στην ισραηλινή πλευρά, οι ρουκέτες της Χαμάς έχουν σκοτώσει 12 ανθρώπους στο ισραηλινό έδαφος, ανάμεσά τους ένα παιδί. Σήμερα σκοτώθηκαν από ρουκέτα δύο μετανάστες εργάτες από την Ταϊλάνδη.

Η κρίση απειλεί να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 47.000 τους εκτοπισμένους από την σύρραξη Παλαιστίνιους, ενώ περί τα 130 κτίρια στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν καταστραφεί.

Συνομιλία Μακρόν - Σίσι

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι θα συνομιλήσουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας στο πλαίσιο προσπάθειας μεσολάβησης στην κρίση με στόχο ταχεία κατάπαυση του πυρός και την αποφυγή εξάπλωσης της σύρραξης.

Η Αίγυπτος, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ και συνορεύει με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας επιδιώκει την αναβίωση του ιστορικού περιφερειακού του ρόλου προσφερόμενη να μεσολαβήσει στην σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, την στιγμή που η Ουάσινγκτον κρατά χαμηλό προφίλ στις διεθνείς προσπάθειες μεσολάβησης.

Επικοινωνία Μπορέλ-Μπλίνκεν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, 'Αντονι Μπλίνκεν σχετικά με το πώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν από κοινού στον τερματισμό της βίας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και στη μείωση των εντάσεων» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ στην ανάρτησή του και συμπληρώνει: «Κοιτάζοντας μακριά, χρειαζόμαστε επίσης μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες για να σπάσουμε τη δυναμική των συγκρούσεων και να αναβιώσουμε την προοπτική ενός ειρηνικού μέλλοντος για όλους».

Οι εξελίξεις ως το μεσημέρι της Τρίτης, στο προηγούμενο κεντρικό μας θέμα: 

Γάζα: Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, δηλώνει ο Μπάιντεν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)