to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:09 | 18.08.2014

πηγή: haaretz.com

Διεθνή

Γάζα: Διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση σχεδιάζουν Αίγυπτος και Νορβηγία - Λήγει σήμερα η εκεχειρία

Το Ισραήλ σκλήρυνε τη στάση του και έθεσε «αδύνατες» απαιτήσεις, ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας - Τις κατοικίες δύο Παλαιστινίων που κατηγορούνται ότι τον Ιούνιο απήγαγαν και στη συνέχεια δολοφόνησαν τρεις νεαρούς Ισραηλινούς, κατέστρεψε σήμερα στη Χεβρώνα ο ισραηλινός στρατός


Αίγυπτος και Νορβηγία σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν από κοινού διάσκεψη δωρητών για το θέμα της ανοικοδόμησης της Γάζας όταν υπάρξει συμφωνία διαρκούς εκεχειρίας, όπως γνωστοποίησε το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Κάιρο μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις των Παλαιστίνιων και Ισραηλινών αντιπροσώπων, ενώ το Όσλο προεδρεύει της διεθνούς ομάδας δωρητών για τους Παλαιστίνιους.

«Οι προσκλήσεις στη διάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, θα σταλούν όταν επιτευχθεί συμφωνία για μια εκεχειρία διαρκείας, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο», ανέφερε στην σχετική του ανακοίνωση το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, αργά σήμερα λήγει η πενταήμερη ανακωχή που είχε τεθεί σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των αντιμαχόμενων πλευρών, ωστόσο τα κενά παραμένουν.

Χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει πως η όποια συμφωνία για το μέλλον της Γάζας θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ, ενώ προειδοποίησε τη Χαμάς ότι θα έρθει αντιμέτωπη με «σκληρά πλήγματα» στην περίπτωση που ξαναξεκινήσει να βάλλει κατά του ισραηλινού κράτους.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, από την πλευρά του, ανέφερε χθες πως η θέση του Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις, όπως τουλάχιστον αυτές παρουσιάστηκαν από τους αιγύπτιους μεσολαβητές, δείχνουν «υπαναχώρηση έναντι αυτών που είχαν ήδη επιτευχθεί και οι συζητήσεις γύρισαν πάλι στο σημείο μηδέν». Όπως ανέφερε ο ίδιος στο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA,το Ισραήλ σκλήρυνε τη στάση του και έθεσε «αδύνατες» απαιτήσεις, ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας. Όπως ανέφερε, οι Παλαιστίνιοι θα εξετάσουν την κατάσταση και θα απαντήσουν νωρίς τη Δευτέρα. Ο Μουσά Αμπού Μαρζούκ, ανώτατο στέλεχος της Χαμάς, δήλωσε πως δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η εκεχειρία πέραν της διορίας της Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ, όπως γνωστοποίησε ο ισραηλινός στρατός, στρατιώτες κατέστρεψαν σήμερα Δευτέρα τοις οικίες δυο παλαιστινίων που θεωρούνται ύποπτοι για την απαγωγή και δολοφονία των τριών εφήβων στη Δυτική Όχθη. Η απόφαση να καταστραφούν οι κατοικίες τέθηκε σε εφαρμογή αφού το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές που είχαν καταθέσει οι οικογένειες των τριών Παλαιστινίων.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Χεβρώνα εναντίον αυτών των κατεδαφίσεων σπιτών και έριξαν πέτρες εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι δεν έκαναν λόγο για τραυματισμούς ούτε για συλλήψεις.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακο, ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 2.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της σύγκρουσης που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου με την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τους 2.016 Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν, 541 είναι παιδιά και 250 γυναίκες. Οι τραυματίες φτάνουν τους 10.196 Παλαιστίνιους. Ο νέος απολογισμός των νεκρών, περιλαμβάνει τους κατοίκους της Γάζας που υπέκυψαν στα τραύματά τους σε νοσοκομεία στη Γάζα και στο εξωτερικό, διευκρίνισε το υπουργείο.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)