to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 01.03.2014

Πολιτική

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Αλλάζοντας την πόλη, αλλάζουμε τη ζωής μας

Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» στην Αυγή και τον Νίκο Παπαδημητρίου


-Η μάχη για το Δήμο Αθηναίων είναι εν τέλει δημοψήφισμα ή είναι και κάτι άλλο;

Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να απαιτεί από τους πολίτες να ξεχάσουν μπροστά στην κάλπη την ζωή τους, το Μνημόνιο, την πίεση που νοιώθουν, και να επιλέξουν τον πιο συμπαθητικό. Το λέω γιατί ακούμε από τους αντίπαλους υποψηφίους διάφορα «χαλαρά», του στυλ «τι Μνημόνιο και Αντιμνημόνιο, εδώ ψηφίζουμε για την πόλη μας». Νομίζω οτι η στάση αυτή εκφράζει την αγωνία του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, οτι αν οι κάλπες πολιτικοποιηθούν, οι υποψήφιοι των κομμάτων του Μνημονίου θα συντριβούν. Και κάνουν πολύ καλά που ανησυχούν. Αλλά δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση της κάλπες δημοψήφισμα. Δεν πάμε να ψαρέψουμε αντιμνημονιακές ψήφους διαμαρτυρίας. Διεκδικούμε την στήριξη των πολιτών με το πρόγραμμά μας, την εξαιρετική αυτοδιοικητική παράδοση της «Ανοιχτής Πόλης» και το δικό μας σχέδιο διαχείρισης του Δήμου.  

-Πολλοί εστιάζουν στην ηλικία σας, είτε από θετική είτε από αρνητική σκοπιά. Ποιο είναι το όραμά σας για την πόλη;

Παρά το γεγονός οτι η ηλικία είναι ένα από τα δεδομένα, οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας οτι οι υποψηφιότητες κρίνονται από τον συνδυασμό περισσότερων χαρακτηριστικών, και μάλιστα όχι μόνο προσωπικών. Η ηλικία σε βοηθάει να επικοινωνήσεις με τους νέους και με αυτούς που σκέφτονται σαν νέοι, αλλά είναι η προγραμματική αξιοπιστία και το όραμα για την πόλη που θα δημιουργήσει την δυναμική για να γυρίσει σελίδα ο Δήμος. Η πόλη μπορεί να αλλάξει, με την ψήφο, αλλά και με την ενεργοποίηση των ανθρώπων ζουν εδώ καθημερινά. Αλλάζοντας τη πόλη αλλάζουμε την ζωή μας. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε.     

-Το πρόγραμμα του συνδυασμού του οποίου ηγείσθε, σε ποιους άξονες θα κινηθεί;

Ο πρώτος άξονας η αλληλεγγύη. Η πόλη είναι σε βαθειά κρίση, η φτώχεια εξαπλώνεται γύρω μας, νοικοκυριά απειλούνται με πλειστηριασμούς και αποκλεισμό από βασικά κοινωνικά αγαθά. Ο Δήμος οφείλει να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς με κάθε τρόπο, παρέχοντας υλική, νομική ή τεχνική βοήθεια.

Ο δεύτερος άξονας είναι η ποιότητα ζωής. Με την ανάκτηση των δημόσιων χώρων οι κάτοικοι αποκτούν πρόσβαση σε ήπια ψυχαγωγία, καθώς και πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, πράγματα τα οποία τώρα με την κρίση στερούνται όλο και περισσότερο. Αυτό, όπως άλλωστε και η φροντίδα για την αισθητική και την παράδοση, δεν είναι μόνο ανάσα για την ζωή στην πόλη αλλά και μια καλή βάση για την ανάπτυξη της πόλης, και την προσέλκυση επισκεπτών.

Τρίτος άξονας είναι η παραγωγική αναδιοργάνωση της πόλης. Ο Δήμος πρέπει να εστιάσει με όλες τους τις δυνατότητες σ’ ένα στρατηγικό σχέδιο που θα προωθεί την πραγματική οικονομία, τα συνεταιριστικά εγχειρήματα, την επιβίωση του μικρομάγαζου και της επιχείρησης στη γειτονιά.

Τέλος η δημοκρατία έχει σαν βασικός άξονας και αιτούμενο της πολιτικής μας, που έχει στόχο να εμπλέξει όλο και περισσότερους πολίτες στην λήψη των σημαντικών αποφάσεων, δίνοντας μια νέα ταυτότητα στον Δήμο της Αθήνας.      

-Από ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα, σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας για την Τ.Α; Μήπως με περισσότερα δημοτικά τέλη; Και, η ιδέα του “συμμετοχικού προϋπολογισμού” είναι κάτι που θα καθιερώσετε;

Θα ήμασταν χαζοί ή θα υποτιμούσαμε την νοημοσύνη του κόσμου, αν προωθούσαμε ένα πρόγραμμα πλουσιοπάροχων υποσχέσεων σε τέτοιες συνθήκες, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει αυτό οτι δεν θα θέσουμε την κεντρική εξουσία προ των ευθυνών της. Όμως το πραγματικά σημαντικό είναι να κατευθυνθούν οι πόροι του Δήμου σε έναν σχεδιασμό που θα λειτουργεί προς όφελος των πολιτών. Αυτό σημαίνει ριζική αλλαγή προτεραιοτήτων: αναδιάρθρωση των κοινωνικών υπηρεσιών, λειτουργικότερος δήμος, ενίσχυση του κοινωνικού έργου, επανεξέταση των εργολαβιών, κυρίως για πράγματα που ο δήμος μπορεί να τα κάνει φθηνότερα και με δικά του μέσα. Σε αντίθεση με προηγούμενες διοικήσεις που πετάγανε τα λεφτά του δήμου από το παράθυρο – ειδικά αν από κάτω βρισκόντουσαν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα – το πρόγραμμά μας θα είναι ορθολογικό στη διαχείριση των πόρων της πόλης.  

-Η πολιτιστική αναβάθμιση μιας πόλης αποκρουστικής ακόμη και για τους κατοίκους της είναι κάτι που σας απασχολεί; Και πώς θα προσελκύσετε, αν εκλεγείτε, περισσότερους επισκέπτες;

Δεν βρίσκω την πόλη αποκρουστική. Είναι λουσμένη στον ήλιο, η ιστορική της παράδοση είναι μοναδική, υπάρχουν υπέροχα νεοκλασικά και νεότερα αξιόλογα κτίσματα και ο κόσμος μπορεί να κάτσει έξω τα βράδια οχτώ μήνες το χρόνο. Αυτό που χρειάζεται είναι να εξαλείψουμε τη φτώχεια και τη δυστυχία. Και παράλληλα να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά τις γειτονιές και να επιβάλουμε μια αισθητική συνέπεια στο κέντρο. Έρχονται δύο εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο στη Αθήνα και μένουν ένα βράδυ. Αν τους κάνουμε να μείνουν περισσότερα αντιλαμβάνεστε τι βήμα θα είναι. Στην Κωνσταντινούπολη δεν πας για να φύγεις, πας για να δεις τα μνημεία, την ζωή της πόλης, να δοκιμάσεις το φαγητό. Γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο και στην Αθήνα, και να περιορίζουμε τον τουρισμό στην Πλάκα;     

-Απομένει κάτι λιγότερο από τρεις μήνες ως την α' Κυριακή των εκλογών. Πώς θα απαντήσετε στη χαμηλή αναγνωρισιμότητα, που σας δίνουν οι δημοσκόποι;

Θα υπάρξει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και δημόσιων παρεμβάσεων, που θα καλύπτει το σύνολο του προγράμματός μας. Άλλωστε η Ανοιχτή Πόλη δεν είναι χθεσινή. Είμαστε η μόνη αυτοδιοικητική παράταξη με μαζική βάση, με συνεχή παρουσία στα διαμερίσματα και στις γειτονιές εδώ και οκτώ χρόνια. Αυτό μας δίνει τεράστιες δυνατότητες επικοινωνίας με τον κόσμο. Ο στόχος δεν είναι αυτή καθεαυτή η αναγνωσιμότητα του Σακελλαρίδη. Είναι να απελευθερωθεί η δυναμική που χρειάζεται, για να υπάρξει μια μεγάλη ιστορική αλλαγή στον Δήμο της Αθήνας. Σήμερα 40 χρόνια μετά την ιστορική υποψηφιότητα του Νίκου Κιτσίκη, είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά μπορεί να διεκδικήσει τον Δήμο, με στόχο να κάνει ξανά την Αθήνα πόλη της αλληλεγγύης, της ζωής και της αξιοπρέπειας.  

  

-Έχετε όμως και ισχυρούς αντιπάλους: το σημερινό δήμαρχο, τον προκάτοχό του αλλά και τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ, μεταξύ άλλων. Στο δημότη που αμφιταλαντεύεται, για ποιους λόγους θα του ζητούσατε να μην ψηφίσει κάποιον από τους τρεις αυτούς ανθυποψηφίους σας;

Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να επιλέγουμε δημάρχους με κριτήριο αυτό που προσπαθούν να μας πείσουν οτι είναι, μέσα από το γυαλί. Παλιά οι δημοτικές εκλογές ήταν ευκαιρία για χαλαρή ψήφο και για χάζι σε ευφάνταστες προτάσεις όπως η αναβίωση των Αρχαίων Παναθηναίων, η λήξη του Πελοποννησιακού Πολέμου και η πίστα Φόρμουλα 1 στα Κάτω Πατήσια. Τώρα είναι πολύ δύσκολες και σκληρές εποχές. Ο κόσμος πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που του ανοίγεται, προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του και τους γύρω του. Το πρόγραμμα της Ανοιχτής Πόλης, στρέφει τον δήμο στα πραγματικά προβλήματα, και στις πραγματικές προτεραιότητες. Αυτό είναι η μεγάλη διαφορά με τους αντίπαλους υποψήφιους, οι δύο από τους οποίους άλλωστε έχουν ήδη δοκιμαστεί με απολογισμό από καταστροφικό έως ανύπαρκτο.    

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)