to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:42 | 23.03.2014

πηγή: Στο Κόκκινο 105,5

Πολιτική

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Όταν φεύγει η κατοικία, η πόλη κατεβάζει ρολά. Θέλουμε να επανακατοικηθεί η πόλη

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο της Αθήνας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλάει στην εκπομπή "Δύο στο Κόκκινο", για τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και τις λύσεις που προτείνει η "Ανοιχτή Πόλη".


 

Συνεντεύξεις Το νοικοκύρεμα του κ. Καμίνη είναι σαν το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας. Όταν έχεις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους, όταν απολύεις 2000 εργαζόενους, όταν κόβεις βασικές δομές του δήμου, δημιουργείς ένα πλεόνασμα.   

  



"Σα να είμαστε στη ρωγμή του χρόνου, μπροστά σε σημαντικές στιγμές και για το πολιτικό και για το κοινωνικό σκηνικό, πάντοτε οι εκλογές μπορεί να αποτελούν μια θρυαλλίδα για εξελίξεις, όχι μόνες τους, σε συνδυασμό με κοινωνικούς αγώνες", λέει χαρακτηριστικά για την προεκλογική περίοδο, ενώ δηλώνει αισιόδοξος για την Αθήνα:

"Ακόμη και σε αυτή την τσιμεντούπολη υπάρχουν περιοχές που μπορούν να γίνουν ανάσες στην πόλη, στο γκρίζο της. Να γίνουν αναπλάσεις που να δώσουν άλλη εικόνα. Να την ανατρέψεις δεν μπορείς, δεν μπορείς να γκρεμίσεις κτίρια, όποιος λέει κάτι τέτοιο, λέει φούμαρα. Αλλά, ακόμη και μέσα σ' αυτή την οικονομική κρίση μπορούμε να κάνουμε πράγματα που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών"

Για τις μειωμένες προσδοκίες του κόσμου από την τοπική αυτοδιοίκηση:
"Ειδικά τα τελευταία 3,5 χρόνια  με την δημαρχία Καμίνη έπεσαν οι προσδοκίες του κόσμου. Ο κ. Καμίνης έκανε τα πάντα για να περάσει στο κόσμο την αντίληψη ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά σε αυτή τη πόλη, διότι εμπλέκονται οι αρμοδιότητες του δήμου με αυτές του κεντρικού κράτους, επομένως να είστε ευχαριστημένοι από τα ελάχιστα που μπορούμε και σας παρέχουμε. Αυτή τη λογική θέλουμε να την αντιστρέψουμε, να την ανατρέψουμε και θέλουμε οι πολίτες να έχουν υψηλές προσδοκίες από την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως θέλουμε να έχουν και από κάθε μορφή πολιτικής, είτε αυτό αφορά τη πόλη, είτε τη χώρα.

Δεν θέλω να συναρτώ την επιτυχία μιας δημοτικής αρχής σε σχέση με την κεντρική κυβέρνηση. Δεν λέω ότι δεν παίζει ρόλο. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι και για τα δύο σενάρια, όποια κυβέρνηση και να έχουμε. Για πολλούς λόγους θα είναι καλύτερα, όχι μόνο για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά γενικότερα για τη χώρα μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει θεσμικά όρια, αλλά νομίζω πως είναι αρκετά πλαστικά. Ειδικά ο δήμος της Αθήνας έχει διευρυμένη θεσμική δύναμη, επομένως μπορεί να πιέσει και να χρησιμοποιήσει αυτή τη βαρύτητα σε όφελος των πολιτών. Με την πρόφαση του μνημονίου, δεν κάνει τίποτα. Δεν συντηρείται ούτε ο ηλεκτροφωτισμός, δεν έχουν υλικά διότι δεν πληρώνει τους προμηθευτές. Δεν έχουν άσφαλτο για τους δρόμους"
 

Τότε που είναι το νοικοκύρεμα που λέει ο κ. Καμίνης;
 

Το νοικοκύρεμα του κ. Καμίνη είναι σαν το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας. Όταν έχεις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους, όταν απολύεις 2000 εργαζόενους, όταν κόβεις βασικές δομές του δήμου, δημιουργείς ένα πλεόνασμα. 

Για γήπεδο ΠΑΟ: Τα σχέδια του κ. Κακλαμάνη είχαν συνδεθεί με τα συμφέροντα μεγαλοεργολάβου στην περιοχή του Ελαιώνα, κι αποδείχτηκαν και ανέφικτα. Με τον αγώνα που δώσαμε, σώθηκαν και τα συμφέροντα του δήμου και οτυ Παναθηναϊκού. Σήμερα υπάρχει αδιέξοδο, δεν μπορεί να προχωρήσει η διπλή ανάπλαση, υπάρχουν οικονομικά και νομικά κωλύματα. Εμείς λέμε ότι μπορούν να γίνουν βελτιωτικά έργα ώστε να παίζει η ομάδα, κι αυτό να ενταχθεί σε ένα σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, από τα Κουντουριώτικα κάτω από το Λυκαβητό, μέχρι τα προσφυγικά της Λεωφ. Αλεξάνδρας. 

Υπερασπιζόμαστε τις 8 πολυκατοικίες των Προσφυγικών, είναι μνημεία της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης μας, που μπορούν να αξιοποιηθούν ως Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης, ως Μουσείο της Ιστορίας του Παναθηναϊκού, χώροι κοινωνικής κατοικίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και ως ξενώνας για τις οικογένειες των ασθενών στον «Αγιο Σάββα», και βεβαίως λαμβάνοντας υπόψιν τους ανθρώπους που διαμένουν σε κάποια σπίτια. Θα την ακυρώσουμε την μεταβίβαση των προσφυγικών στο ΤΑΙΠΕΔ.  

Ο κ. Καμίνης είχε βάλει ως πρωταρχικό στόχο την καθαρή πόλη, αλλά δεν επετεύχθη. "Ο κ. Καμίνης έχει αποτύχει παταγωδώς στο ζήτημα της καθαρότητας. Η πόλη δεν είναι καθαρή, ανακύκλωση δεν γίνεται. Υπάρχει πρόβλημα με την κεντρική διαχείριση των απορριμάτων, η οποία απαξίωσε την ανακύκλωση.΄Το να μην γίνεται ανακύκλωση είναι επιπλέον οικονομικό κόστος για το δήμο, διότι τα σκουπίδια στους μπλε κάδους πάνε μαζί με τα υπόλοιπα στις χωματερές, κι επειδή κοστολογούνται με τον τόνο τα σκουπίδια, αυτό σημαίνει μεγαλύτερες δαπάνες του δήμου προς τους ιδιώτες. Δεν γίνεται ανακύκλωση. Κι επίσης, αφού έφυγαν 2000 συμβασιούχοι, οι περισσότεροι στην καθαρότητα, εκκρεμεί και το μέλλον 650 εργαζόμενων στην καθαριότητα, οπότε δεν έχουμε μία καθαρή πόλη. Οπότε αυτά που λένε, να αφήσουμε απέξω το μνημόνιο, να τα αποτελέσματα και στην καθαριότητα της Αθήνας.


 

Για τους εγκαταλειμένους χώρους που είτε ανήκουν στο δήμο, είτε σε ιδιώτες: "Μιλάμε για την αξιοποίηση κτιρίων που καταρρέουν κι επιβαρύνουν με χαράτσια κλπ τους ιδιοκτήτες  τους, παραμένοντας κλειστά. Μπορούν να αξιοποιηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ που έχουν να κάνουν με την κοινωνική κατοικία, με την πολιτιστική δημιουργία, την στέγαση κοινωνικών και συνεργατικών εγχειρημάτων, αποζημιώνοντας τους ιδιοκτήτες με ένα μίσθωμα. Θα μπορούσε ο δήμος να κάνει μια δημόσια προσφορά σε όσους ενδιαφέρονται, από το να μένουν τα κτίρια έτσι και να ρημάζουν, και να έχουμε τόσους άστεγους, είναι η καλύτερη δυνατή λύση. Ζούμε μια τεράστια αναντιστοιχία, τόσοι άνθρωποι χωρίς στέγη, τόσα κτίρια εγκαταλειμένα. Έχουμε κάνει μια καταγραφή και σε κτίρια και σε οικόπεδα στο δήμο. Και μεγάλα ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να γίνουν φοιτητικές εστίες. Και θα έδινε ζωή στη πόλη. Όταν φεύγει η κατοικία, η πόλη κατεβάζει ρολά. Κι εμείς αυτό θέλουμε να το αντιστρέψουμε. Να επανακατοικηθεί η πόλη, το κέντρο της, να πάψει να είναι σκοτεινή και άδεια".

 

Για την ασφάλεια της πόλης: "Βάζουν το ζήτημα της ασφάλειας της πόλης μόνο για την επικοινωνιακή ατζέντα, ενώ είναι καθολικό δικαίωμα των πολιτών. Και τη μεγαλύτερη ανασφάλεια τη νιώθουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας. Η παρουσία της αστυνομίας είναι ένας παράγοντας, αλλά εξαρτάται από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Όταν απολύονται οι σχολικοί φύλακες, όταν υπάρχουν εξαθλιωμένες γειτονιές, ακόμη και παιδικές χαρές χωρίς φωτισμό, και μετεξελίσσονται σε σκοτεινές γωνιές που αναπτύσσεται το έγκλημα, ο δήμος πρέπει να δώσει έμφαση στην κοινωνική πολιτική, στις κοινωνικές δομές, στην ανάπλαση των δημόσιων χώρων, στην πολιτιστική έκφραση, και να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της κοινωνίας με τα τοπικά, κοινοτικά συμβούλια.".

Ν.Μ.

- See more at: http://stokokkino.gr/article/6883/Sunenteuksi-tou-upopsifiou-dimarxou-At...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)