to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 11.12.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Γατούλες και ποντίκια

Του Θανάση Καρτερού


Με χιονοθύελλα προσήλθε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση με τον Βαυαρό πρωθυπουργό. Κι αυτό του έδωσε την αφορμή να επιδείξει για άλλη μια φορά την ευφυΐα, την ευστροφία, αλλά και το γερμανικό του κατά κάποιο τρόπο χιούμορ. Το χιόνι φέρνει τύχη, δήλωσε. Γι’ αυτό κι εγώ είμαι πολύ ευτυχής.

Θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει ότι το χιόνι φέρνει τύχη στους Βαυαρούς και όχι στους Έλληνες, οι οποίοι ξεπαγιάζουν, με την τιμή του πετρελαίου να προσεγγίζει την τιμή του χρυσού. Αυτή όμως είναι ασήμαντη λεπτομέρεια - το βασικό είναι ότι η ευτυχία του πρωθυπουργού μας δικαιώθηκε από τα αποτελέσματα των συνομιλιών με τον Βαυαρό ομόλογό του.

Έλαβα πολλά εύσημα για τις προσπάθειές μας, δήλωσε, μετά τις συνομιλίες. Σωστός! Λίγο το έχετε να μιλάει για αλλαγή σελίδας στις σχέσεις τους ο Ζεεχόφερ; Να τον ταΐζουν κυνήγι, βαυαρική πάπια, και για επιδόρπιο βαυαρικό στρούντελ μήλου με ελληνικό γιαούρτι εκείνοι που μέχρι χθες πότιζαν χολή τους μπαταχτσήδες Έλληνες; Να δηλώνει έτοιμος να έρθει στην Αθήνα κοτζάμ Βαυαρός πρωθυπουργός;

Ζεεχόφερ και Σαμαράς πλέον στο ίδιο μήκος κύματος, είναι ο τίτλος της γερμανικής "Die Welt" και στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται όλα τα μεγάλα γερμανικά ΜΜΕ. Ενώ η "Wall Street Journal" είναι πιο λυρική: Ο κ. Ζεεχόφερ υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα λειτουργήσει ως προς την Ελλάδα σαν γατούλα που γουργουρίζει δίπλα στο κόμμα της κυρίας Μέρκελ, γράφει με αφορμή τις συνομιλίες των δύο ανδρών.

Γιατί όμως άλλαξαν τόσο θεαματικά στάση οι σκληροί Βαυαροί; Επειδή ο Σαμαράς διαθέτει διπλωματική δεινότητα, πολιτική γοητεία, ηγετική ακτινοβολία; Αυτά μπορεί να τα λέει ο Κεδίκογλου, αλλά ο Ζεεχόφερ λέει άλλα: Γιατί έχει δείξει ότι έχει την βούληση όχι μόνο να συζητά, αλλά και να κάνει πράξεις. Τον γλυκαίνουμε με στρούντελ γιατί κι αυτός μας γλυκαίνει με τις πράξεις του - αυτή είναι η ελεύθερη μετάφραση.

Που πάει να πει ότι όσο μεγαλύτερη πείνα για μας, τόσο πιο παχιές βαυαρικές πάπιες για τον Σαμαρά. Όσο πιο πικρές μέρες για μας, τόσο πιο γλυκά στρούντελ γι’ αυτόν. Ο κάθε Ζεεχόφερ έχει πλέον την πολυτέλεια να είναι (και) γατούλα, γιατί απλούστατα πείστηκε ότι έχει απέναντί του ένα ποντίκι. Που ούτε καν βρυχάται όπως κάποτε...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)