to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γάμοι, τεκνοθεσίες και Μάκης Βορίδης

Για τον ίδιο τον Μ. Βορίδη το αντάρτικο στη νομοθετική πρόταση Μητσοτάκη -αν τελικά υπάρξει και δεν μαζευτεί άρον-άρον- είναι στην πραγματικότητα τζάμπα


Στο προοίμιο του Καταστατικού του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογραμμίζει ότι ως κόμμα αγωνίζεται «για την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, αναπηρίας, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού». Συνεπής με τις αρχές του αυτές, από τον Απρίλιο του 2022 είχε καταθέσει πρόταση νόμου με την υπογραφή όλων των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Η πρόταση εκείνη κατοχύρωνε το δικαίωμα του γάμου σε όλα τα πρόσωπα ανεξάρτητα από το φύλο τους, αναγνώριζε όλους τους γάμους ατόμων του ίδιου φύλου που είχαν γίνει στο εξωτερικό, έδινε δικαίωμα τεκνοθεσίας σε όλα ανεξαιρέτως τα ζευγάρια και καθιέρωνε, επίσης χωρίς διακρίσεις, την ελεύθερη πρόσβαση σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. «Μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα θεσμοθετήσει τον γάμο για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου, με πλήρη δικαιώματα, καθώς και το δικαίωμα τεκνοθεσίας» δήλωνε στις 3 Απριλίου 2022 ο Αλέξης Τσίπρας. Η ίδια πρόταση νόμου κατατέθηκε εκ νέου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πάλι υπογεγραμμένη από το σύνολο των μελών της.

Για τη Νέα Δημοκρατία το θέμα των διακρίσεων είναι ψιλά γράμματα. Ολοένα και περισσότεροι βουλευτές της συμπολίτευσης δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι η πειθαρχία στο σχετικό νομοθέτημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση δεν παράγει γι’ αυτούς κανένα πολιτικό όφελος. Αντιθέτως, τους δημιουργεί προβλήματα με τη συντηρητική βάση των ψηφοφόρων τους και, βεβαίως, με την Εκκλησία. Έτσι, όσο οι μέρες προχωρούν, αυξάνεται ο αριθμός των «ανταρτών», που άλλοτε διακριτικά κι άλλοτε φωναχτά σπεύδουν να συνταχθούν πίσω από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Μάκη Βορίδη.

Για τον ίδιο τον Μ. Βορίδη το αντάρτικο στη νομοθετική πρόταση Μητσοτάκη -αν τελικά υπάρξει και δεν μαζευτεί άρον-άρον- είναι στην πραγματικότητα τζάμπα. Το να εγκαταλείψεις ένα υπουργείο παρά τω Πρωθυπουργώ χωρίς υπαρκτό χαρτοφυλάκιο δεν είναι το τέλος του κόσμου - περισσότερο κόστος είχε λογικά για τον Μ. Βορίδη το να καταπιεί την παρακολούθησή του με το Predator και να αναλάβει επιτελική θέση στο Μαξίμου. Δούρειος Ίππος των αντιπάλων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού το ζήτημα του γάμου ανάμεσα σε ζευγάρια του ίδιου φύλου τέμνει οριζόντια όλα τα κόμματα. Δύσκολα λοιπόν η πολιτική του σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα διαταραχθεί από αυτή την υπόθεση. Παράλληλα όμως ο ακροδεξιός υπουργός συγκεντρώνει πολιτικό κεφάλαιο για τη μετά Μητσοτάκη περίοδο. Αν ισχύσουν όσα ακούγονται περί μεταπήδησης Μητσοτάκη σε κορυφαία ευρωπαϊκή θέση, ο Μ. Βορίδης θα έχει ήδη χτίσει το δεξιό ηθικό του πλεονέκτημα στη διεκδίκηση της διαδοχής. Ορίστε, θα πει, εγώ απαρνήθηκα ολόκληρο υπουργείο για να μην παραβιάσω τις ελληνορθόδοξες αρχές μας. Και επειδή η ψηφοφορία θα είναι από τη βάση, αυτό θα μετρήσει. Ξέρει ο Μ. Βορίδης.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)