to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:42 | 29.03.2015

Διεθνή

Το μακάβριο αίνιγμα της πτήσης 4U9525 - «Μίλησαν» τα μαύρα κουτιά: «Σπαραχτική ικεσία» του κυβερνήτη και ουρλιαχτά (ενημέρωση)

Συνεχίζεται το μακάβριο έργο των συνεργείων στο χώρο του δυστυχήματος.


Aστυνομικοί έξω από το σπίτι του Αντρέας Λούμπιτζ στο Μontabaur.

To hashtag στο twitter #germanwings - #4U9525

Ενάερια άποψη του σημείου όπου συνετρίβη το αεροσκάφος, με τα συντρίμμια απλωμένα σε απόκρημνες πλαγιές, όπου είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση των ερευνητικών συνεργείων.

Κυριακή 29/3/2015

Ο κυβερνήτης του Airbus A320 της αεροπορικής εταιρείας Germanwings ικέτευε τον συγκυβερνήτη του, που φέρεται ότι το οδήγησε σκόπιμα στη συντριβή, να ανοίξει την "καταραμένη πόρτα" του πιλοτηρίου ενώ οι επιβάτες πίσω του ούρλιαζαν έντρομοι, λίγα λεπτά πριν από την τραγωδία, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild που επικαλείται τους καταγραφείς της πτήσης.

Τα δεδομένα που ανακτήθηκαν από τα μαύρα κουτιά, τα οποία είχε επικαλεστεί την περασμένη Πέμπτη και ο εισαγγελέας της Μασσαλίας, ο επικεφαλής των ερευνών, έδειξαν ότι ο συγκυβερνήτης κλείδωσε την πόρτα του πιλοτηρίου μετά τη στιγμιαία έξοδο του κυβερνήτη από αυτό και στη συνέχεια έριξε το αεροπλάνο στις γαλλικές Άλπεις.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild, που υποστηρίζει ότι άκουσε τις καταγραφές αυτές, στο πρώτο εικοσάλεπτο της πτήσης ακούγεται μια συνηθισμένη συνομιλία μεταξύ του κυβερνήτη Πάτρικ Σ. και του συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς. Ο πρώτος αναφέρει μάλιστα ότι δεν είχε τον χρόνο για να πάει στην τουαλέτα πριν από την απογείωση του αεροσκάφους από τη Βαρκελώνη.

Στις 10.27 το αεροπλάνο φτάνει στο προκαθορισμένο ύψος της πορείας του (περίπου 11.600 μέτρα) και ο κυβερνήτης ζητά από τον Λούμπιτς να ετοιμάσει τις διαδικασίες προσγείωσης στο Ντίσελντορφ. Ο συγκυβερνήτης του απαντά λακωνικά: "Ελπίζω" και "Θα δούμε". Αμέσως μετά, ο Λούμπιτς του λέει ότι "τώρα" μπορεί να πάει στην τουαλέτα. Περνούν δύο λεπτά και ο κυβερνήτης λέει στον συγκυβερνήτη του να αναλάβει τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Ακούγεται ο ήχος που κάνει το κάθισμα του κυβερνήτη ενώ αυτός σηκώνεται και μια πόρτα που κλείνει: ο Πάτρικ Σ. έχει βγει από το πιλοτήριο και ο Αντρέας Λούμπιτς βρίσκεται μόνος.

Στις 10.29 "το αεροσκάφος αρχίζει να χάνει ύψος", γράφει η Bild.

Στις 10.32 οι Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπαθούν να επικοινωνήσουν, μάταια, με το Airbus. Περίπου την ίδια ώρα στο αεροπλάνο σημαίνει ένας συναγερμός.

Λίγο μετά ακούγεται ένας "δυνατός κρότος", σαν κάποιος να προσπαθεί να μπει στο πιλοτήριο. "Για όνομα του Θεού, άνοιξε την πόρτα", παρακαλά ο Πάτρικ Σ. ενώ κάποιοι επιβάτες αρχίζουν να ουρλιάζουν.

Στις 10.35, νέοι "μεταλλικοί ήχοι στην πόρτα του πιλοτηρίου", την οποία ο κυβερνήτης προσπάθησε προφανώς να σπάσει με το τσεκούρι.

Περνούν άλλα 90 δευτερόλεπτα και σημαίνει νέος συναγερμός. Το αεροσκάφος βρίσκεται σε ύψος 5.000 μέτρων.

Ο κυβερνήτης ουρλιάζει: "Άνοιξε την καταραμένη πόρτα!"

Στις 10.38 ακούγεται η ανάσα του συγκυβερνήτη στο πιλοτήριο, αλλά καμιά απάντηση από την πλευρά του.

Γύρω στις 10.40 το Airbus αγγίζει το βουνό, ακούγονται κραυγές και μετά απόλυτη σιωπή. Αυτοί ήταν οι τελευταίοι ήχοι της καταγραφής.

Ο Αντρέας Λούμπιτς πιστεύεται ότι οδήγησε το Airbus A320 στη συντριβή του, σκοτώνοντας τον εαυτό του και τους 149 επιβαίνοντες σ' αυτό.

Σάββατο 28/3/2015

18:20 Die Welt: Φάρμακα για ψυχοσωματικές διαταραχές στο σπίτι του Λούμπιτς

Μεγάλη ποσότητα φαρμάκων για την αντιμετώπιση ψυχοσωματικών διαταραχών βρέθηκαν στο σπίτι του Αντρέας Λούμπιτς, του νεαρού πιλότου που πιστεύεται ότι έριξε το Airbus A320 της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις, όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών στο διαμέρισμα του νεαρού άνδρα στο Ντίσελντορφ, οι ερευνητές ανακάλυψαν «μεγάλο αριθμό φαρμάκων για την αντιμετώπιση ψυχοσωματικών νόσων» επισημαίνεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt.

Γάλλοι και Γερμανοί ερευνητές δεν θέλησαν ούτε να επιβεβαιώσουν ούτε να διαψεύσουν την πληροφορία αυτή.

Το νεαρό άνδρα παρακολουθούσαν «πολλοί νευρολόγοι και ψυχίατροι» αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη «υψηλόβαθμο ερευνητή».

Ο Λούμπιτς υπέφερε από έντονο στρες και βαριάς μορφής κατάθλιψη, σύμφωνα με προσωπικά έγγραφα που ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Αντιθέτως, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι ο 27χρονος ήταν εξαρτημένος από ναρκωτικές ουσίες ή αλκοόλ. Δεν βρέθηκε καμία ναρκωτική ουσία.

Η αστυνομία εξετάζει τους φίλους, τους συναδέλφους και τους γνωστούς του συγκυβερνήτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Αντρέας Λούμπιτς φέρεται να είχε πει «κάποτε όλος ο κόσμος θα μάθει το όνομά μου» 

Στον Καθεδρικό της Κολωνίας: Παρουσία της Ανγκελα Μέρκελ τελετή για τα θύματα της Germanwings στις 17 Απριλίου

50.000€ από τη Λουφτχάνσα ως αποζημίωση για κάθε επιβάτη - Πλήγμα στην εικόνα της

Έτοιμη να καταβάλλει εν είδει αποζημίωσης – οικονομικής βοήθειας έως και 50.000 ευρώ, για κάθε έναν από τους επιβάτες της μοιραίας πτήσης, δήλωσε - το βράδυ της Παρασκευής- η διοίκηση της μεγάλης γερμανικής εταιρείας Lufhtansa.

Όπως είναι γνωστό, η Lufthansa είναι η μητρική της χαμηλού κόστους εταιρείας Germanwings, η οποία  χρεώθηκε την τραγωδία που οδήγησε στο θάνατο 150 ανθρώπων.

Εκτιμάται ότι η Lufthansa θα κάνει οτιδήποτε «περνά από το χέρι της» για να περιορίσει τη ζημιά που υφίσταται το κύρος και η εικόνα της εξ αιτίας του δυστυχήματος, το οποίο πάντως, όπως ήταν φυσικό, έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για την ποιότητα και την ασφάλεια των πτήσεων, στην εποχή των «αναδιαρθρώσεων» και των περικοπών

Διαβάστε ακόμη: Ο πιλότος και η α-σθένεια // DW: Ποια ήταν τα πιθανά κίνητρα του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους της Germanwings;

Παρασκευή 27/3/2015

Σύνοψη με όσα γνωρίζουμε ως τώρα (μεσημέρι Παρασκευής) για την έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους και για τον Αντρέας Λούμπιτζ, το συγκυβερνήτη που οδήγησε εσκεμμένα σε πτώση το αεροσκάφος της Germanwings, σκοτώνοντας 149 ακόμη ανθρώπους:

Ερευνητές στη Γερμανία ψάχνουν το σπίτι του Αντρέας Λούμπιτζ στο Ντίσελντορφ, καθώς και ένα σπίτι στην πόλη Μονταμπάρ που ανήκει στους γονείς του, καθώς πιστεύεται ότι εκεί περνούσε αρκετό από τον χρόνο του. Οι αστυνομικοί αφαίρεσαν διάφορα αντικείμενα από το σπίτι του, ανάμεσά τους και υπολογιστές. 

20:00 Συνεχίζεται το μακάβριο έργο της περισυλλογής των σορών

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Πάτρικ Τουρόν, αναπληρωτή διευθυντή του Ινστιτούτου Εγκληματικών Ερευνών στην Εθνική Χωροφυλακή μία ομάδα εμπειρογνωμόνων έχει σταλεί στο σημείο της συντριβής για να ξεκινήσει η αναγνώριση των σορών, ενώ μία ομάδα εργάζεται για την περισυλλογή των λειψάνων και του βιολογικού υλικού που κρίνεται απαραίτητο για την αναγνώριση των σορών.

«Η αεροπορική τραγωδία ήταν τόσο καταστροφική που δεν βρήκαμε ούτε μία σορό ολόκληρη» είπε.

Από το σημείο της συντριβής έχουν περισυλλεγεί 400 - 600 λείψανα των 150 θυμάτων του δυστυχήματος.

Κοντά στο σημείο της συντριβής έχει φτιαχτεί ένα αυτοσχέδιο μνημείο, όπου πολλοί έχουν αφήσει λουλούδια. 

Στην πόλη Χάλτερν της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη των 16 μαθητών και των δύο δασκάλων που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα. Στην πόλη βρέθηκε και ο γερμανός πρόεδρος, Γιοακίμ Γκάουκ.

17:45 Κλινική του Ντίσελντορφ αρνείται ότι είχε νοσηλευθεί εκεί ο πιλότος Αντρέας Λούμπιτζ

Κλινική του Ντίσελντορφ αρνείται ότι είχε νοσηλευθεί εκεί ο αυτόχειρας πιλότος λόγω κατάθλιψης την οποία αντιμετώπιζε.

Σχετικές πληροφορίες είχαν μεταδοθεί νωρίτερα από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

14.25 Ο Αντρέας Λούμπιτζ «έκρυβε την ασθένειά του» - Είχε αναρρωτική άδεια για την ημέρα της πτήσης

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο BBC πριν από λίγο, ο συγκυβερνήτης του αεροπλάνου της Germanwings έκρυβε «"λεπτομέρειες μας υπάρχουσας ασθένειάς του" από τους εργοδότες τους, σύμφωνα με γερμανούς εισαγγελείς. Μάλιστα, ο Λούμπιτς είχε λάβει αναρρωτική άδεια αρκετών ημερών, ανάμεσά τους και για την ημέρα της συντριβής, την οποία -όπως φαίνεται- δεν χρησιμοποίησε, καθώς το έγγραφο βρέθηκε σκισμένο στο σπίτι του (διαβάστε αναλυτικά)

Police outside the home of the parents of Andreas Lubitz in Montabaur, Germany.

Aστυνομικοί έξω από το σπίτι των γονέων του Αντρέας Λούμπιτζ στο Μontabaur.

Μακάβριο έργο: Η επιχείρηση στο σημείο της πτώσης του αεροσκάφους της Germanwings

13.25 Το ιατρικό πιστοποιητικό του Αντρέας Λούμπιτς έφερε σημείωση που επέβαλλε «ειδική τακτική ιατρική εξέταση»

Ο συγκυβερνήτης της πτήσης 9525 της Germanwings Αντρέας Λούμπιτς είχε καταγεγραμμένη στο ιατρικό του πιστοποιητικό τη σημείωση "SIC" που σημαίνει «ειδική τακτική ιατρική εξέταση» σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας.

Ο εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν η σημείωση «ειδική τακτική ιατρική εξέταση» αφορούσε την ψυχική ή την σωματική υγεία του πιλότου, διότι η πληροφορία είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα.

«Εχουμε μία άδεια πιλότου και ένα ιατρικό πιστοποιητικό. Υπάρχει μία καταγραφή "SIC", δήλωσε στη Wall Street Journal ο Χόλγκερ Κασπέρσκι. " 'SIC' σημαίνει ειδική τακτική εξέταση. Δεν γνωρίζουμε σε τι (ιατρική κατάσταση) αναφέρεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η τελευταία ιατρική εξέταση του Αντρέας Λούμπιτς χρονολογείται από τον Ιούλιο 2014. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το πιστοποιητικό ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Ο Χόλγκερ Κασπέρσκι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πληροφορία που δημοσιεύθηκε στη γερμανική Bild σύμφωνα με την οποία η ένδειξη "SIC" είναι πιθανόν να αφορά σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές.

9.10 Μια αναφορά στη γερμανική Μπιλντ λέει πως ο Λούμπιτζ είχε αναγκαστεί να σταματήσει την εκπαίδευσή του ως πιλότος πριν από έξι χρόνια επειδή υπέφερε από «ψυχολογικά προβλήματα». Η Μπιλντ αναφέρει πως το σχολείο εκπαίδευσης της Λουφτχάνσα στο Φοίνιξ της Αριζόνα χαρακτήρισε τον Λούμπιτζ «ακατάλληλο να πετάει».

Δημοσιογράφος της Γκάρντιαν αναφέρει σε tweet του: «Τϊποτα από όσα λέει η Μπιλντ δεν είναι επιβεβαιωμένα. Αλλά η Μπιλντ επικαλείται αστυνομικές πηγές και γενικά - αν και όχι πάντα - είναι αξιόπιστη. Αν είναι αλήθεια [όσα γράφει η Μπιλντ], αυτό είναι πολύ κακό για τη Λουφτχάνσα». 

Υπό το βάρος των εξελίξεων, πολλές αεροπορικές εταιρείες, όπως οι  EasyJet και Air Transat, αποφάσισαν άμεσα τη διαρκή παρουσία δύο ατόμων στο κόκπιτ (περισσότερα εδώ)

Δικηγόροι που ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις λένε πως η Λουφτχάνσα και η θυγατρική της Germanwings, στην οποία άνηκε το αεροσκάφος, θα έχουν να αντιμετωπίσουν βαριές νομικές συνέπειες, «πολύ παραπάνω από το σύνηθες "ταβάνι" για τα αεροπορικά δυστυχήματα». (όλα τα παραπάνω, από πληροφορίες στη σελίδα με τη συνεχή ενημέρωση του Guardian).

Πέμπτη 27/3/2015

 

Η αποκάλυψη που άφησε άφωνο τον κόσμο: Ο συγκυβερνήτης έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο

 

20:15 Τη διαρκή παρουσία δύο ατόμων στο κόκπιτ αποφασίζουν αεροπορικές εταιρείες

Οι αεροπορικές εταιρείες EasyJet και Air Transat ανακοίνωσαν σήμερα ότι για λόγους ασφαλείας, θα υπάρχουν πλέον πάντα δύο άνθρωποι στα πιλοτήρια των αεροσκαφών τους κατά τη διάρκεια των πτήσεων. (περισσότερα εδώ)

18:50 Ο Λούμπιτς είχε περάσει όλα τα τεστ ψυχολογικής και φυσικής κατάστασης, δήλωσε ο Cartsen Spohr, γενικός διευθυντής της Λουφτχάνσα.

17:30 Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του Spiegel, Matthias Gebauer, φίλοι του Λούμπιτς δήλωσαν πως το 2009 ο πιλότος είχε περάσει περίοδο επαγγελματικής εξουθένωσης ή κατάθλιψης, με αποτέλεσμα να διακόψει για λίγο την εκπαίδευσή του. Ερωτήσεις σχετικά με τη διακοπή της εκπαίδευσης υπήρξαν και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου των εκπροσώπων της germanwings και της Λουφτχάνσα, χωρίς όμως να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις.  

17:15 Ποιος ήταν ο 28χρονος Αντρέας Λούμπιτς, συγκυβερνήτης της πτήσης 4U 9525

Ξεκίνησε να εργάζεται για την αεροπορική εταιρεία Germanwings τον Σεπτέμβριο του 2013, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του. Είχε συμπληρώσει 630 ώρες πτήσης. (περισσότερα εδώ)

Σύνοψη έως το μεσημέρι της Πέμπτης 26/3: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τον γενικό εισαγγελέα της Μασσαλίας με βάση το ηχητικό απόσπασμα από το ένα από τα «μαύρα κουτιά» που βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας: «Ο συγκυβερνήτης απέκλεισε τον κυβερνήτη από το κόκπιτ, ξεκίνησε εσκεμμένα τη διαδικασία καθόδου, δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του πιλότου. Ανέπνεε κανονικά, οι επιβάτες αντιλήφθηκαν πως το αεροσκάφος πρόκειται να συντριβεί λίγα δευτερόλεπτα πριν».

«ΕΣΚΕΜΜΕΝΟ»: Ο τίτλος του CNN μετά τις αποκαλύψεις του γάλλου εισαγγελέα.

Εχει ξεκινήσει απ' ό,τι φαίνεται η μεταφορά των πρώτων νεκρών που κατάφεραν τα σωστικά συνεργεία να μεταφέρουν από το σημείο της πτώσης του αεροσκάφους της Germanwings. Επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι ο ένας πιλότος ήταν εκτός πιλοτηρίου και προσπαθούσε να μπει μέσα, την ώρα της δραματικής καθόδου του αεροσκάφους. 

16.00 Σε εξέλιξη συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της germanwings και της Λουφτχάνσα

Tο ζήτημα των διαδικασιών ασφαλείας, που επέτρεψε στον συγκυβερνήτη να κλειδώσει εκτός πιλοτηρίου τον κυβερνήτη, και να οδηγήσει το αεροσκάφος στη συντριβή, συζητείται αναλυτικά στη συνέντευξη Τύπου της Germanwings που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στη Γερμανία. Η πόρτα στο πιλοτήριο ανοίγει μόνο με τη χρήση κωδικού που απομνημονεύει όλο το προσωπικό του αεροσκάφους.  Ωστόσο, ο πιλότος έχει τη δυνατότητα να αποκλείσει την πρόσβαση για 5 λεπτά απενεργοποιώντας τη χρήση του κωδικού που ξέρει όλο το πλήρωμα.

Lufthansa chief executive Carsten Spohr, right, and Germanwings managing director Thomas Winkelman, left, arrive for a news conference in Cologne.

O Τ. Bίνκελμαν (αριστερά) της Germanwings και ο Κάρστεν Σπορ της Λουφτχάνσα στην εν εξελίξει συνέντευξη Τύπου.

Ο συγκυβερνήτης είχε ξεκινήσει την εκπαίδευσή του το 2008, αρχικά εργαζόταν ως αεροσυνοδός. Ο Τόμας Βίνκελμαν, διευθυντής της Germanwings, είπε πως δεν υπήρχε τίποτα ασυνήθιστο κατά την εκπαίδευση του 28χρονου συγκυβερνήτη της μοιραίας πτήσης.

Ο επρόσωπος της Λουφτχάνσα, μητρικής εταιρείας της Germanwings, είπε πως δεν υπάρχει κανονισμός που να απαγορεύει να μείνει ένας μόνο πιλότος στο κόκπιτ, δεν το απαιτούν ούτε οι ευρωπαΪκοί κανονισμοί, ούτε καμιά άλλη εταιρεία το απαγορεύει. «Δεν ήταν λάθος του κυβερνήτη που βγήκε από το πιλοτήριο», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. (πηγή: Guardian)

15.30 Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Μεταφορών χαρακτηρίζει σοκαριστικές τις αναφορές του γάλλου εισαγγελέα. Πρόσθεσε πως το σενάριο της ηθελημένης πτώσης είναι αληθοφανές.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Γενικός εισαγγελέας: «Ηθελημένη πράξη η συντριβή του αεροσκάφους»

14.30 Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του γεν. εισαγγελέα, που σημαδεύτηκε από τις απίστευτες αποκαλύψεις για τις εσκεμμένες ενέργειες του 28χρονου γερμανού συγκυβερνήτη που οδήγησαν στη συντριβή του αεροσκάφους και τον θάνατο 150 ανθρώπων.

Embedded image permalink
 
 
(όλα όσα είπε ο γενικός εισαγγελέας, στα αγγλικά, εδώ)

14.15 Γενικός εισαγγελέας της Μασσαλίας: «Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η πτώση του αεροσκάφους είναι τρομοκρατική ενέργεια»

14.05 Γενικός εισαγγελέας της Μασσαλίας: Ξέρουμε πως ο συγκυβερνήτης είχε μερικές εκατοντάδες ώρες εμπειρία. Ξερουμε ότι ήταν ικανός να κυβερνήσει το αεροπλάνο. 

Φωτογραφία του συγκυβερνήτη, όπως δημοσιοποιήθηκε από το Parismatch.com

28 χρονών ήταν ο συγκυβερνήτης, με το όνομα Αντρέας Λούμπιντζ. «Δεν χρησιμοποίησα τον όρο αυτοκτονία, γιατί συνήθως στην αυτοκτονία αφαιρείς μόνο τη δική σου ζωή».

14.00 Συνεχίζεται η ενημέρωση των ΜΜΕ από τον γενικό εισαγγελέα της Μασσαλίας, που λέει πως πλέον οι έρευνες παίρνουν άλλη τροπή. Μερικά αποσπάσματα από όσα λέει:

Ο συγκυβερνήτης ήταν γερμανικής υπηκοότητας. Οταν ο κυβερνήτης έφυγε για να πάει στην τουαλέτα, ο συγκυβερνήτης απενεργοποιεί τον αυτόματο πιλότο και ξεκινά την, αργή, διαδικασία καθόδου. 

Οι οικογένειες του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη βρίσκονται στις Άλπεις, αλλά δεν είναι στο ίδιο σημείο με τους συγγενείς των υπολοίπων θυμάτων.

Δεν γνωρίζουμε αν ήταν τρομοκρατική ενέργεια. Το ζήτημα διερευνάται από την αστυνομία.

13.40 Ξεκίνησε η ενημέρωση από τον γενικό εισαγγελέα της Μασσαλίας. Αναφέρει ότι ο συγκυβερνήτης έκλεισε την πόρτα επίτηδες όταν ο πιλότος έφυγε από το κόκπιτ, και ότι εσκεμμένα πάτησε το κουμπί που οδήγησε το αεροπλάνο να ξεκινήσει τη διαδικασία καθόδου. Ακούγεται να αναπνέιε κανονικά ως το τέλος. «Δεν είχε κανένα λόγο να μην αφήσει τον κυβερνήτη να ξαναμπεί μέσα. Δεν υπάρχει καμία εξήγηση γιατί δεν έδωσε σήμα κινδύνου. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, ωστόσο ακούγεται να αναπνέει κανονικά. Δεν ακούγεται να λέει τίποτα, ούτε μία λέξη».

Ζωντανή μετάδοση της συνέντευξης Τύπου του γεν. εισαγγελέα της Μασσαλίας

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σύμφωνα με τον Independent, το ασθενοφόρο αυτό μεταφέρει ευρήματα που μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο από το σημείο της πτώσης. 

9.40 Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει στις 12.30 τοπική ώρα (13.30 ώρα Ελλάδος) ο γενικός εισαγγελέας της Μασαλίας Μπρις Ρομπέν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις έρευνες για τη συντριβή του μοιραίου Airbus της Germanwings.

Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί σε αίθουσα του αεροδρομίου του Μαρινιάν, κοντά στη Μασαλία, διευκρίνισε ο Μπρις Ρομπέν λίγες ώρες αφού επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ένας από τους πιλότους, ο οποίος είχε βγει από το κόκπιτ, δεν κατόρθωσε να επιστρέψει την ώρα που το αεροπλάνο είχε αρχίσει την καθοδική του πορεία.

Graphic

Αναπαράσταση σε χάρτες της πορείας του αεροσκάφους

«Ένας από τους πιλότους δεν ήταν στη θέση του τη στιγμή της συντριβής του μοιραίου Airbus»

Ένας από τους πιλότους του γερμανικού Airbus που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 150 άτομα, είχε σηκωθεί από το πιλοτήριο του αεροπλάνου και δεν κατάφερε να επιστρέψει στη θέση του πριν το αεροπλάνο προσκρούσει στο έδαφος, υποστηρίζει η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν στοιχεία από τον καταγραφέα συνομιλιών στο θάλαμο διακυβέρνησης (μαύρο κουτί).

Συνεχής ζωντανή μετάδοση από το σημείο απ' όπου ξεκινούν τα σωστικά συνεργεία στις Άλπεις.

Ακολουθεί η συνεχής ενημέρωση:

Πέμπτη 26/3

Embedded image permalink

Πρόχειρο σχεδιάγραμμα της καθόδου ως την τελική πτώση του αεροσκάφους της Germanwings που εκτελούσε την πτήση #4U9525 

Τετάρτη 25/3

Σύνοψη: Διασκορπισμένα σε μια έκταση 15 στρεμμάτων τα συντρίμμια, δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων. Βρέθηκε το πρώτο, και σύμφωνα με κάποιες πηγές και το δεύτερο, «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους. Οι ερευνητές ανέκτησαν αξιοποιήσιμο ηχητικό υλικό από το μαύρο κουτί, ωστόσο δηλώνουν κατηγορηματικά πως είναι πολύ νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα.  Καμιά ένδειξη ότι η συντριβή του αεροπλάνου οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση. Στον τόπο της τραγωδίας μετέβησαν σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.  

Embedded image permalink

Στο σημείο της τραγωδίας Ολάντ, Μέρκελ και Ραχόι.

22.45 Ανακτήθηκε ηχητικό υλικό από τα «μαύρα κουτιά», αλλά «πολύ νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα»

19.00 Συλλέχθηκαν δεδομένα από το πρώτο «μαύρο κουτί» του μοιραίου αεροσκάφους της Germanwings

18.40 Από 15 χώρες οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανέφερε ότι τα περισσότερα θύματα είναι «Γερμανοί και Ισπανοί», ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση των γαλλικών αρχών οι 150 επιβαίνοντες του αεροπλάνου Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings το οποίο συνετρίβη χθες Τρίτη στις νότιες γαλλικές Άλπεις κατάγονταν από περίπου15 χώρες.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω λάβει, υπάρχουν και άλλες επιβεβαιωμένες εθνικότητες, που είναι κάτοικοι Αργεντινής, Αυστραλίας, Βελγίου, Κολομβίας, Δανίας, Βρετανίας, Ισραήλ, Ιαπωνίας, Μαρόκου, Μεξικού και Ολλανδίας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε μια τελευταία εξέλιξη, διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ αναφέρουν πως έχει βρεθεί και το 2ο «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους.

15.00

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έφτασαν στον τόπο της καταστροφής σήμερα στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).

Embedded image permalink

14.25

Το μαύρο κουτί που βρέθηκε την Τρίτη στον τόπο της συντριβής του Airbus A320 της Germanwings είναι αυτό στο οποίο καταγράφονται όλοι οι ήχοι και οι συνομιλίες στο πιλοτήριο (CVR), όμως έχει υποστεί ζημιές.

Το εύρημα μέσω του οποίου μπορεί να χυθεί φως στα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος έχει μεταφερθεί στο Παρίσι, στο Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων  (BEA). 

Το μαύρο κουτί του Airbus

Οι έρευνες επικεντρώνονται στον εντοπισμό και του δεύτερου μαύρου κουτιού.

O Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι παρά τις ζημιές, το μαύρο κουτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντληθούν πληροφορίες.

Η εξέταση του CVR θα επιτρέψει στους ερευνητές να ακούσουν τις συνομιλίες ανάμεσα στους πιλότους, αλλά επίσης όλους τους ήχους και τις ανακοινώσεις που ακούσθηκαν στο πιλοτήριο και τους συναγερμούς που μπορεί ενδεχομένως να ήχησαν.

Μια λεπτομερέστερη ακουστική ανάλυση μπορεί επίσης να επιτρέψει να γίνει γνωστή για παράδειγμα η κατάσταση λειτουργίας των κινητήρων.

Όμως μόνον η εξέταση και των δύο μαύρων κουτιών θα επιτρέψει στους ερευνητές να κατανοήσουν με βεβαιότητα τις ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας. Διότι το δεύτερο μαύρο κουτί, το FDR (flight data recorder, καταγραφέας δεδομένων πτήσης), καταγράφει δευτερόλεπτο το δευτερόλεπτο όλες τις παραμέτρους σε 25 ώρες πτήσης (ταχύτητα, ύψος, πορεία...).

Υπεύθυνοι του BEA πρόκειται να δώσουν συνέντευξη Τύπου στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

«Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα»

Ο Καζνέβ δήλωσε ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για να δοθεί εξήγηση για τη συντριβή, όμως πρόσθεσε ότι μια τρμοκρατική επίθεση δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Ο υπουργός εξήγησε πως «τα συντρίμμια του αεροπλάνου είναι συγκεντρωμένα σε μια επιφάνεια 15 στρεμμάτων, που είναι ασφαλώς μια σημαντική έκταση επειδή η πρόσκρουση ήταν ισχυρή, αλλά αυτό δείχνει πως το αεροπλάνο φαίνεται ότι δεν εξερράγη» και γι' αυτό το σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης «δεν είναι το σενάριο που προκρίνουμε».

Τεχνικά άμεμπτο χαρακτήρισε ο επικεφαλής του ομίλου Lufthansa Κάρστεν Σπορ το αεροσκάφος της Germanwings που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις και έκανε λόγο για ανεξήγητο δυστύχημα.

«Για όλους εμάς είναι ανεξήγητο», δήλωσε ο Σπορ από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από όλους τους εργαζόμενους της Lufthansa, μητρική εταιρεία της Germanwings. «Το αεροπλάνο ήταν τεχνικά άμεμπτο και οι δύο πιλότοι έμπειροι», πρόσθεσε.

13.21

Στο πένθος το λύκειο των 16 μαθητών που χάθηκαν στις Άλπεις

Embedded image permalink

12.35

Ακυρώθηκε σήμερα μια πτήση της Germanwings

09.20

Το μαύρο κουτί που βρέθηκε την Τρίτη στον τόπο της συντριβής του Airbus A320 της Germanwings είναι αυτό στο οποίο καταγράφονται όλοι οι ήχοι και οι συνομιλίες στο πιλοτήριο, όμως έχει υποστεί ζημιές, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Το εύρημα μέσω του οποίου μπορεί να χυθεί φως στα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος έχει μεταφερθεί στο Παρίσι, στο Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων. 

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αναζήτηση του δεύτερου μαύρου κουτιού, στο οποίο καταγράφονται τα δεδομένα της πτήσης.

09.00

Δεκάδες χωροφύλακες μιας ορεινής μονάδας πρόκειται να μεταβούν σ' αυτή την πολύ δύσβατη περιοχή των Άλπεων της Άνω Προβηγκίας, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, όπου συνετρίβη το αεροσκάφος.

Χιλιάδες συντρίμμια του αεροπλάνου και πτώματα είναι διασκορπισμένα στην πλαγιά του βουνού, μακριά από κατοικίες και δρόμους πρόσβασης.

Χθες, αφού έκαναν πτήση πάνω από τον τόπο της συντριβής, τα αίτια της οποίας παραμένουν ανεξήγητα, πέντε υπουργοί της γαλλικής, της γερμανικής και της ισπανικής κυβέρνησης μίλησαν για "δραματικές εικόνες".

"Είναι εικόνες φρίκης, είναι μια τρομερή τραγωδία", δήλωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Στάινμαϊερ.

Ένα από τα δύο μαύρα κουτιά βρέθηκε και μεταφέρθηκε στο Γραφείο Διερεύνησης Ατυχημάτων που ερευνά τα αίτια της καταστροφής, δήλωσε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Το απόγευμα ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει πως "στο στάδιο αυτό, καμιά υπόθεση δεν μπορεί να αποκλεισθεί".

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα μεταβούν στον τόπο της καταστροφής σήμερα στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).

Η Germanwings ανακοίνωσε πως 67 Γερμανοί επέβαιναν στο αεροπλάνο, μεταξύ των οποίων δύο μωρά και 16 έφηβοι που επέστρεφαν από σχολική ανταλλαγή με ισπανούς μαθητές.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, ο κατάλογος των επιβατών περιλαμβάνει "45 επιβάτες με ισπανικά επώνυμα", των οποίων μένει πάντως να πιστοποιηθεί η εθνικότητα.

Στην Ισπανία κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ανακοίνωσε η ίδια. "Επιπλέον καλούμε σε ενός λεπτού σιγή αύριο (σήμερα, Τετάρτη) το μεσημέρι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες", συνέχισε.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέβαλε χθες, Τρίτη, το βράδυ τα συλλυπητήριά του στους Μέρκελ και Ραχόι.

"Οι υπηρεσίες μας βρίσκονται σε στενή επαφή και προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε πόσοι Αμερικανοί μπορεί να βρίσκονταν μέσα στο αεροσκάφος", διευκρίνισε ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Το Σίδνεϊ ανακοίνωσε επισήμως το θάνατο δύο Αυστραλών, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο δύο Κολομβιανών και ο βέλγος ΥΠΕΞ για το θάνατο τουλάχιστον ενός βέλγου πολίτη, θυμάτων της τραγωδίας. Ένας Δανός και δύο Αργεντινοί επέβαιναν επίσης στο μοιραίο αεροσκάφος, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη και το Μπουένος Άιρες, ενώ το Μεξικό έκανε λόγο για ενδεχόμενη παρουσία σ' αυτό τριών Μεξικανών.

Το βράδυ, το Λονδίνο έκανε γνωστό πως στο αεροπλάνο επέβαιναν ενδεχομένως και Βρετανοί.

Το Τόκιο ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως τα ονόματα δύο Ιαπώνων που διέμεναν στο Ντίσελντορφ περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιβατών του Airbus A320.

Δύο τραγουδιστές της Όπερας του Ντίσελντορφ, ο βαρύτονος μπάσος Όλεγκ Μπρίγιακ, 54 ετών, και η κοντράλτο Μαρίνα Ράντνερ, 33 ετών, βρίσκονταν επίσης στο αεροσκάφος έπειτα από εμφάνισή τους στη Βαρκελώνη. Η Ράντνερ συνοδευόταν από το σύζυγό της και το μωρό της.

Η "ταχεία απώλεια ύψους του αεροπλάνου παραμένει προς το παρόν ανεξήγητη", δήλωσε χθες ο εισαγγελέας Ρομπέν στο BFMTV. "Δεν υπήρξε καμιά επαφή ασυρμάτου από τη στιγμή που το αεροπλάνο έχασε ύψος" και πριν συντριβεί στον ορεινό όγκο, πρόσθεσε. "Οι ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μέσω ασυρμάτου και δεν έλαβαν καμιά απάντηση", σύμφωνα με τον ίδιο.

"Στο στάδιο αυτό θεωρούμε πως πρόκειται για ένα δυστύχημα και οτιδήποτε άλλο αποτελεί εικασία", είχε δηλώσει προηγουμένως η Χάικε Μπίρλενμπαχ, αντιπρόεδρος της Lufthansa, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαρκελώνη.

Η καταστροφή σημειώθηκε σε έναν ορεινό όγκο στον οποίο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση οχήματα και ο οποίος φθάνει σε ύψος 2.000 μέτρων.

Σύμφωνα με τον στρατηγό της Χωροφυλακής Νταβίντ Γκαλτιέ, "είναι ένα σημείο πολύ δύσκολα προσβάσιμο, στο οποίο μπορεί κανείς να φθάσει μόνο με ελικόπτερο".

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Μασσαλίας, "δέκα ιατροδικαστές και τρεις ανθρωπολόγοι" θα μεταβούν σήμερα στον τόπο της τραγωδίας για την ταυτοποίηση των θυμάτων με τη βοήθεια δειγμάτων DNA.

Ανάμεσα στα αναρίθμητα συντρίμμια, "μόνο το σύστημα προγείωσης μπορεί να αναγνωριστεί", επιβεβαίωσε ένας άλλος ερευνητής. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το αεροπλάνο διαλύθηκε κατά τη σύγκρουσή του στη βραχώδη πλαγιά.

Τρίτη 24/3

23.00

Οι τελευταίες φωτογραφίες από το σημείο της πτώσης:

A screen grab taken from AFP video shows search and rescue personnel at the Germanwings crash site in the French Alps

Διακρίνονται τα συντρίμμια και μέλη των σωστικών συνεργείων

Search and rescue teams being lowered from a helicopter to the crash scene

Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με ελικόπτερο προς το παρόν,  ενώ στο σημείο θα μείνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας δέκα αστυνομικοί για να το φρουρούν.

A screen grab taken from AFP video shows debris at the Germanwings crash site in the French Alps
...

21.40

Σύμφωνα με το BBC, οι έρευνες στο σημείο της πτώσης του αεροσκάφους, στην τοποθεσία Ντιν-λε-Μπεν, στις γαλλικές Άλπεις, σε ύψος 2.000 μέτρων, διακόπτονται και θα συνεχιστούν το ξημέρωμα της Τετάρτης. 

Φωτ. από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Germanwings που εκτελούσε την πτήση #4U9525

 

Συλλυπητήριο τηλεφώνημα του Αλ. Τσίπρα στην Α. Μέρκελ για τους επιβάτες της μοιραίας πτήσης της Germanwings

21.00 Η κυβέρνηση της Γαλλίας δήλωσε επισήμως ότι «κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί» σε ό,τι αφορά τα αίτια του δυστυχήματος, με τον Λευκό Οίκο να σημειώνει ότι, με βάση τα στοιχεία τωνΗΠΑ, δεν τίθεται μέχρι στιγμής ζήτημα τρομοκρατικής ενέργειας.

20.55  Δεν υπάρχουν επιζώντες μεταξύ των 150 επιβατών .Το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους έχει βρεθεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζενέβ.Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ το αεροπλάνο δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

 


20.10  Συλλυπητήρια Μπαλτά για τα θύματα της Germanwings μεταξύ των οποίων μαθητές και εκπαιδευτικοί


Στην δημοσιότητα ήρθε το πρώτο βίντεο από το σημείο όπου βρέθηκαν τα πρώτα κομμάτια του αεροπλάνου με διασώστες να συνεχίζουν τις έρευνες για τυχόν επιζώντες.

 

[[{"fid":"105124","view_mode":"inline_large","fields":{"format":"inline_large","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{}}]]

Συντρίμμια του Airbus στις γαλλικές Άλπεις (φωτογραφία: Le Dauphiné Libéré)

17.45

«Το αεροσκάφος έχανε ύψος επί οκτώ λεπτά»

Η εταιρεία Germanwings ανακοίνωσε ότι το Airbus A320 που συνετρίβη στις νότιες γαλλικές Άλπεις σήμερα άρχισε να κατεβαίνει ένα λεπτό αφού έφτασε στο ύψος πορείας και συνέχισε να χάνει ύψος επί οκτώ λεπτά.

Embedded image permalink

Το σημείο της πτώση, σύμφωνα με αναφορές προς το BBC

«Η επαφή του αεροπλάνου με τα γαλλικά ραντάρ και τους Γάλλους ελεγκτές κυκλοφορίας χάθηκε στις 10:53 π.μ. σε ένα ύψος περίπου 6.000 ποδών. Στη συνέχεια το αεροπλάνο συνετρίβη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Germanwings, Τόμας Βίνκελμαν, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Κολωνία.

Ο Βίνκελμαν πρόσθεσε ότι η τακτική συντήρηση του αεροπλάνου, το οποίο παραδόθηκε στη Lufthansa το 1991, έγινε από την εταιρεία Lufthansa Technik χθες Δευτέρα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το Airbus A320 υποβλήθηκε σε εκτεταμένους τεχνικούς ελέγχους το καλοκαίρι του 2013.

Εξάλλου ο πιλότος του αεροπλάνου είχε «περισσότερα από δέκα χρόνια» εμπειρίας και «περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης» στο ενεργητικό του, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

Ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι μια ομάδα που αποτελείται από εμπειρογνώμονες της Lufthansa, της Airbus και της Germanwings κατευθύνεται προς το σημείο της συντριβής και υπογράμμισε ότι θα εξακριβώσει το συντομότερο δυνατό τα αίτια του δυστυχήματος.

Ο Βίνκελμαν επεσήμανε ότι το αεροπλάνο, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ με συνολικά 150 επιβαίνοντες, μετέφερε 67 Γερμανούς, σύμφωνα με τις πρώτες διαθέσιμες πληροφορίες. Διευκρίνισε όμως ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αλλάξει.

Τέλος, μεταξύ των 144 επιβατών ήταν και δύο βρέφη, επεσήμανε ο Βίνκελμαν.

17:00 Η επίσημη ανακοίνωση της Germanwings: «Η Germanwings βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσει ότι, σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, σήμερα (24 Μαρτίου 2015) και γύρω στις 11.00 το πρωί (τοπική ώρα), αεροσκάφος τύπου Airbus A320 της Germanwings ενεπλάκη σε περιστατικό, κοντά στη Νίκαια της Γαλλίας.

»Πρόκειται για την προγραμματισμένη πτήση με αριθμό 4U 9525 από τη Βαρκελώνη προς το Ντίσελντορφ. Στη λίστα επιβατών της πτήσης 4U 9525 ήταν εγγεγραμμένοι 144 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα.

»Επί του παρόντος δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Η Germanwings πραγματοποιεί ενδελεχή έρευνα. Μέχρι την ολοκλήρωσή της, δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε περαιτέρω πληροφορίες. Η Germanwings θα δημοσιεύει νέα ενημερωτικά δελτία όποτε υπάρχουν επιπλέον διαθέσιμες πληροφορίες. Παρακαλούμε όπως ενημερώνεστε για κάθε νεότερη πληροφορία, μέσω της ιστοσελίδας www.germanwings.com»

Νωρίτερα, η μητρική εταιρεία Lufthansa, είχε σημειώσει σε ανακοίνωσή της: «Δυστυχώς θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι η πτήση με αριθμό 4U 9525 που πετούσε από τη Βαρκελώνη προς το Ντίσελντορφ, κατέπεσε πάνω από τις Γαλλικές Άλπεις. Πρόκειται για αεροσκάφος τύπου Airbus A320. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 144 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος. Η Lufthansa και η Germanwings εγκατέστησαν την τηλεφωνική γραμμή 0800 1133 5577 (χωρίς χρέωση) στην οποία μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς των επιβατών προκειμένου να λάβουν περισσότερες πληροφορίες. Όλο το προσωπικό της Germanwings και της Lufthansa εκφράζει τη θλίψη του και οι σκέψεις τους και οι προσευχές τους στρέφονται στους συγγενείς και φίλους των επιβατών και του πληρώματος».

16:56 «Το αεροπλάνο έχει διαλυθεί» δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Γκιλπέρ Σοβάν στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο κομμάτι συντριμμιών είναι «σε μέγεθος αυτοκινήτου».

16:38 Σύμφωνα με πληροφορίες στο αεροπλάνο επέβαιναν και μαθητές, αλλά και δύο βρέφη

16:26 «Το πλήρωμα δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισε να δηλώσει ότι το αεροπλάνο βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή δεν είχε καμία επαφή με το πλήρωμά του», ανακοίνωσε η γαλλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

15:43 Στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους της Germanwings, στις Γαλλικές Άλπεις, θα βρεθεί την Τετάρτη η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Είναι ώρες πένθους και θρήνου. Το μυαλό μας θα πρέπει να είναι με τους ανθρώπους που έχασαν τους συγγενείς και τους φίλους τους, ήταν η δήλωση της για το δυστύχημα.

15:28 Φωτογραφίες από τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν στο σημείο

 

15:16 Η Άνγκελα Μέρκελ ανέβαλε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού της σύμφωνα με την Bild ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Μαριάνο Ραχόι και με τον Φρανσουά Ολάντ

15:00 Μετά την επιβεβαίωση της αεροπορικής τραγωδίας στις γαλλικές Άλπεις, οι αεροπορικέ εταιρίες Germanwings και Lufthansa άλλαξαν τα λογότυπά τους στο Twitter. Το χρώμα έφυγε και τη θέση τους πήρε το μαύρο και το γκρι σε ένδειξη πένθους.

14:59 Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Pierre-Henry Brandet «οι πρώτες πληροφορίες από τους διασώστες αναφέρουν ότι άμα υπάρχουν επιζώντες ο αριθμός τους θα είναι πολύ μικρός». Ενώ πρόσθεσε ότι «μέχρι να προσεγγίσουν οι διασώστες το σημείο δεν μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά».

14:50 Με επίσημη ανακοίνωσή μέσω facebook η αεροπορική εταιρεία Greemwings επιβεβαιώνει ότι στο αεροπλάνο το οποίο έπεσε βρίσκοντας 150 άνθρωποι, 144 επιβαίνοντες και 6 μέλη του πληρώματος.

 

14:45 Δήλωση έκανε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι για το δυστύχημα: «Το μόνο που μπορώ να πω σιγουρα είναι ότι είμαι πολύ λυπημένος για αυτό το τραγικό δυστύχημα. Θα κάνουμε ό,τι βρίσκεται στο χέρι μας για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τις οικογένειες»

All I can tell you is that obviously I’m very sad, as many are, about this very dramatic accident.

We’re going to do everything in our power to help, to hlep the families, to give them our support.

14:39 Φωτογραφία από ελικόπτερο το οποίο βρίσκεται στο σημείο της συντριβής

14:21 Σε tweet του ο Φρανσουά Ολάντ εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και χαρακτηρίζει το δυστύχημα τραγωδία.

 

Νωρίτερα

Συντρίμμια του έχουν εντοπιστεί στο Ντιν-λε-Μπεν, στις γαλλικές Άλπεις, σε ύψος 2.000 μέτρων και τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται καθ' οδόν. Επίσης επί τόπου πηγαίνει ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Όπως μεταδίδει η Le Monde, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι συνθήκες του δυστυχήματος υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες. 

Για συνομιλίες του Προέδρου της Γαλλίας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον βασιλιά της Ισπανίας, λόγω της συντριβής του αεροσκάφους κάνουν λόγο γαλλικά μέσα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας Germanwings (θυγατρική της Lufthansa), το οποίο μετέφερε 142 επιβάτες και είχε οχτώ άτομα πλήρωμα.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του "Marigmane"εκτελούσε το δρομολόγιο Ντίσελντορφ – Βαρκελώνη και σύμφωνα με πληροφορίες έπεσε στις γαλλικές Άλπεις.

H συντριβή του αεροσκάφους επιβεβαιώνεται από τις γαλλικές αρχές εναέριας κυκλοφορίας.  

Δείτε το τελευταίο στίγμα του αεροσκάφους όπως το κατέγραψε το ραντάρ εδάφους


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)