to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:14 | 14.05.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Γάλλοι Σοσιαλιστές: Δεν ψηφίσαμε την Α. Μέρκελ για πρόεδρο της Ε.Ε.

Νέες δηλώσεις των γάλλων Σοσιαλιστών πυροδοτούν την αντιπαράθεση της Γαλλίας με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του νεοεκλεγέντα προέδρου, Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο.


«Δεν ψηφίσαμε για να υπάρχει μία πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ονομάζεται Μέρκελ και να αποφασίζει τις μοίρες όλων των άλλων», τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Benoît Hamon.

«Η κ. Μέρκελ δεν μπορεί να αποφασίζει μοναχή τη μοίρα της Ευρώπης με βάση τα γερμανικά συμφέροντα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Hamon κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό France 3.

Ένα από τα  βασικά σημεία που θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση του γάλλου προέδρου στη γερμανική πρώτευσα θα είναι το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την πολιτική λιτότητας και πειθαρχίας που προωθεί η κυβέρνηση Μέρκελ.

Οπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, Benoît Hamon , στόχος του νέου προέδρου της Γαλλίας θα είναι να πει στη Μερκελ πως «πρέπει να τελειώνουμε με τη λιτότητα», καθώς, όπως επεσήμανε, «οι πολιτικές λιτότητας οδήγησαν την Ελλάδα στην αποτυχία».

Υπενθυμίζεται πως κατά την προεκλογική περίοδο στην Γαλλία, ο κ. Ολάντ τόνισε πολλές φορές πως επιδιώκει την τροποποίηση του δημοσιονομικού συμφώνου, εμπλουτίζοντας το με μέτρα που θα προωθούν την ανάπτυξη ως αντίβαρο στη δημοσιονομική λιτότητα.

Ο Benoît Hamon υποστήριξε πως «θέλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε αυτήν τη συνθήκη, για να υπάρξει αναγέννηση της οικονομίας μέσω ανάπτυξης, καθώς η συνθήκη αυτή καθιερώνει μόνο τη λιτότητα, με αποτέλεσμα η κρίση να μεταδίδεται από την Ελλάδα στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και σε άλλες χώρες», ενώ προσέθεσε πως εάν η κυρία Μέρκελ δεν λάβει το μήνυμα, τότε «το σύμφωνο δεν θα επικυρωθεί» από τη Γαλλία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)