to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γαλλική περιπλοκή

Την ώρα που ο Ολάντ αυτοαποσύρεται και ο Βαλς ηττάται ως αντίπαλος του ετερόκλητου αντισυστημικού λαϊκισμού που στηρίζει τη Λεπέν, προβάλλει ο Μακρόν, υπουργός Οικονομίας για δυόμισι χρόνια των Ολάντ - Βαλς και μάλιστα χρεωμένος με «μεταρρυθμίσεις» που είχαν κοινωνικό και πολιτικό κόστος!


Μια στρατηγικών διαστάσεων αντίφαση σκιάζει την προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία, μια αντίφαση που ευνοεί τη Λεπέν. Ο Ολάντ δεν τόλμησε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία γιατί οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι δεν θα ελάμβανε ούτε καν το χρίσμα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος!

Το ότι η απαξίωση είναι γενικευμένη και αφορά συνολικά την πενταετή κυβερνητική θητεία των Σοσιαλιστών από την άνοιξη του 2012 μέχρι και σήμερα, το αποδεικνύει και η ήττα του πρώην πρωθυπουργού Βαλς από τον Αμόν στον δεύτερο γύρο των προκριματικών του κυβερνώντος κόμματος. Την ίδια στιγμή, η εμπλοκή του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Φιγιόν, σε σκάνδαλα φαίνεται να ενισχύει την πιθανότητα του ανεξάρτητου υποψηφίου Μακρόν να αντιμετωπίσει τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο.

Ιδού, λοιπόν, η αντίφαση σε όλο της το μεγαλείο: Την ώρα που ο Ολάντ αυτοαποσύρεται και ο Βαλς ηττάται ως αντίπαλος του ετερόκλητου αντισυστημικού λαϊκισμού που στηρίζει τη Λεπέν, προβάλλει ο Μακρόν, υπουργός Οικονομίας για δυόμισι χρόνια των Ολάντ - Βαλς και μάλιστα χρεωμένος με «μεταρρυθμίσεις» που είχαν κοινωνικό και πολιτικό κόστος!

Οποιο επικοινωνιακό εύρημα κι αν χρησιμοποιήσει ο Μακρόν, δύσκολα θα αντιμετωπίσει την αναμενόμενη επίθεση της Λεπέν που θα τον παρουσιάζει ως μέλος της ηγετικής ομάδας της διακυβέρνησης Ολάντ - Βαλς. Δύσκολη και η θέση του Αμόν, ο οποίος παρά το αριστερό πολιτικό του στίγμα δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από τα πεπραγμένα των Ολάντ - Βαλς, αν δεν θέλει να δει κύμα διαρροών της εκλογικής βάσης των Σοσιαλιστών προς τον Μακρόν.

Ο κίνδυνος η υποψηφιότητα Μακρόν να ταυτισθεί ή έστω να οριοθετηθεί από την απαξιωμένη στην κοινή γνώμη πενταετή θητεία του Ολάντ είναι υπαρκτός. Ο κίνδυνος δεν είναι η εκλογή της Λεπέν στην προεδρία, που με τα σημερινά δεδομένα δεν προκύπτει ως δυναμική, αλλά η παρουσία της στον δεύτερο γύρο με ποσοστό που θα την αναγορεύει ως κυβέρνηση σε αναμονή, δηλαδή ως αξιωματική αντιπολίτευση ανεξάρτητα από τον αριθμό βουλευτών που θα εκλέξει η ακροδεξιά στις βουλευτικές εκλογές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)