to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γαλλικές εκλογές: Οι δυνάμεις του σκοταδισμού έχουν στήσει γλέντι

'Ώρες μας χωρίζουν από την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η Γαλλία βρίσκεται σε σταυροδρόμι σε ατμόσφαιρα επιβαρυμένη απο τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Οι δυνάμεις του σκοταδισμού έχουν στήσει γλέντι και ταυτόχρονα οι προοδευτικές δυνάμεις, κατακερματισμένες, προσπαθούν να ορθοποδήσουν. Εντεκα υποψήφιοι *, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και η Ναταλί Αρτώ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (Eργατική Πάλη).


Στη φωτογραφία η Αναστασία Πολίτη με τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν


Ο απερχόμενος πρόεδρος Ολάντ ήταν αντικειμενικά αδύνατο να θέσει και πάλι υποψηφιότητα χωρίς να δυσφημιστεί ακόμα περισσότερο. Eχει ήδη προδώσει οικειοθελώς το πρόγραμμα στη βάση του οποίου εξελέγη και έχει φέρει φοβερά πλήγματα στα όποια υπολείμματα της σοσιαλδημοκρατίας. Σαν καλός ταχυδακτυλουργός έβγαλε από το καπέλο του ένα νεαρό και παιχνιδιάρη λαγό, γνωστό των Τραπεζών και του κρατικού μηχανισμού, το Μακρόν. Πριν γίνει σύμβουλος του Ολάντ και υπουργός Οικονομίας, ο νεαρός άνδρας έχρισε οικονομικός επιθεωρητής και τραπεζίτης. Το χρήμα λοιπόν είναι ένα αντικείμενο που το κατέχει καλά, ακόμα και αν ο ίδιος είναι oλίγον - όχι πολύ - πλούσιος. Όμως δεν είναι άγνωστος. Μετά από μια λαμπρή καριέρα στο προεδρικό μέγαρο και την κυβέρνηση, ο Μακρόν αναρριχήθηκε στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων που υποστηρίζονται από την ολιγαρχία και από το τελευταίο CAC 40 και βέβαια απο τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το πρόγραμμά του Μακρόν τρομάζει το ίδιο όσο και του Φιγιόν. Είναι όμως πιο πονηρό.

Ο παραλληλισμός μεταξύ των προγραμμάτων των δύο υποψηφίων είναι εντυπωσιακός. Στόχος τους είναι ανάλογο αποτέλεσμα : να συνεχιστεί το πείραμα που άρχισε το δίδυμο Σαρκοζί-Ολάντ και να ολοκληρωθεί η υπερ-φιλελεύθερη αλλαγή στη Γαλλία.

Ο Φιγιόν είναι άνθρωπος της «κλασικής» δεξιάς. Ο νεοφιλελεύθερος λόγος του δεν αποτελεί έκπληξη. Ο Μακρόν προσπαθεί να θολώσει τα νερά, ακολουθώντας το σλόγκαν “ούτε δεξιά ούτε αριστερά”.

Ο Mακρόν δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ενσαρκώσει τις αξίες της ιστορικής αριστεράς στη Γαλλία έστω και της πιο «ρεφορμιστικής». Δεν κρύβει καν την περιφρόνησή του για όσους, όντας άνεργοι, «δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν ένα κοστούμι», όπως δήλωσε. Συμβουλεύει τους νέους στα υποβαθμισμένα προάστεια, που τους θεωρεί όλους λίγο πολύ διακινητές κάνναβης, να εργαστούν καλύτερα για το Uber - τους προτείνει επίσης να γίνουν δισεκατομμυριούχοι. Κρύβει στη ντουλάπα το νέο του σύμμαχο, τον κεντρώο Μπαϊρού, που δεν είναι αρκετά αντιδραστικός για να έλξει την ψήφο των δεξιών ψηφοφόρων (τους οποίους προφανώς και θα έχει ανάγκη ο Μακρόν αν μπεί στο δεύτερο γύρο), ενώ ταυτόχρονα ξεθάβει έναν αντικομμουνισμό αντάξιο του Ψυχρού Πολέμου της δεκαετίας του 50 .


 

Όσο για τον Μπενουά Αμόν, που εκπροσωπεί το αριστερό κομμάτι των σοσιαλιστών, η πρόκληση γι'αυτόν προφανώς και δεν είναι πια η Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά το μέλλον του Σοσιαλιστικού κόμματος ή τέλος πάντων ό, τι έχει απομείνει απ' αυτό. Η προφητεία του Βαλς για δύο «ασυμβίβαστες αριστερές μέσα στο κόμμα» έχει γίνει πραγματικότητα, με δεδομένο βέβαια ότι μια απο τις δύο, αυτή του Βάλς που στηρίζει το Μακρόν, δεν είναι καθόλου μα καθόλου αριστερά.

Μένει λοιπόν ο Μελανσόν. Η μόνη "χρήσιμη" ψήφος, όπως λέγεται. Και απολαυστική. Αυτή τη στιγμή 20% των ψηφοφόρων είναι έτοιμο να ψηφίσει την Ανυπότακτη Γαλλία ώστε να υπερασπιστεί την απασχόληση, την κοινωνική πρόοδο και την οικολογία, την 6η Δημοκρατία, την ανοικοδόμηση της Ευρώπης και την ειρήνη. Αν ο Mελανσόν κερδίσει, θα γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στην ατμόσφαιρα. Αλλαγές στο δημόσιο χώρο. Το κλίμα θα αλλάξει ριζικά. Αυτό είναι ακριβώς που χρειάζεται σήμερα η χώρα, ενάντια στην αντιδραστική και αποκρουστική διάθεση που επικρατεί στη Γαλλία, την Ευρώπη και διεθνώς.

Αναστασία Πολίτη - Zαν Ζακ Μπαρέ (1)

* Οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών :

  1. Nαταλί Αρτώ - Εργατική Πάλη

  2. Φρανσουά Ασελινώ –  Δημοκρατική Λαική Ένωση

  3. Ζάκ Σεμινάντ -  Aλληλεγγύη και Πρόοδος

  4. Nικολά Ντυπόν-Ενιάν- Γαλλία ορθώσου!

  5. Φρανσουά Φιγιόν - Ρεπουμπλικάνικη Δύναμη

  6. Μπενουά Αμόν - Σοσιαλιστικό κόμμα 

  7. Ζαν Λασάλ -  Ν'αντισταθούμε ! 

  8. Eμμανουέλ Μακρόν -  Εμπρός

  9. Ζαν-Λύκ Μελανσόν -  Η ανυπότακτη Γαλλία 

  10. Φιλίπ Πουτού - NPA / Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα.

  11. Μαρίν Λεπέν -Εθνικό Μέτωπο

________________________________________________________________________________

(1) Εκδότης, στέλεχος του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος, ο Ζαν Ζακ Μπαρέ διετέλεσε συντονιστής του τμήματος πολιτισμού του Μετώπου της Αριστεράς.

Σκηνοθέτης, ηθοποιός και μεταφράστρια, η Αναστασία Πολίτη είναι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού και συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ Μονπελιέ Γαλλίας. Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το Μέτωπο της Αριστεράς στις δημοτικές εκλογές του 2014 στο Παρίσι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)