to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:09 | 18.11.2020

πηγή: Tvxs.gr

Διεθνή

Γαλλία: Ξεκίνησε η συζήτηση για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο ασφάλειας

Ξεκίνησε, εχθές, στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, η συζήτηση σχετικά με το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο συνολικής ασφάλειας που εισηγήθηκε η κυβέρνηση Μακρόν, το οποίο, επί της ουσίας, απειλεί με βαρύτατες ποινές, όσους διαδίδουν περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας.


Πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο για το άρθρο 24, που αποτελεί το πιο αμφιλεγόμενο μέρος του νομοσχεδίου, το οποίο απαγορεύει τόσο σε πολίτες όσο και δημοσιογράφους «τη διάδοση εικόνων, στις οποίες εμφανίζεται το πρόσωπο ενός αστυνομικού (ή άλλα στοιχεία ταυτοποίησης), κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων», απειλώντας τους «παραβάτες» με προστίμα ύψους 45.000 ευρώ και φυλάκιση ενός έτους.

«Πρέπει να προστατέψουμε αυτούς που μας προστατεύουν», δήλωνε υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Gerald Darmanin, την ώρα που η Claire Hedon, από την ανεξάρτητη επιτροπή «υπεράσπισης των ανθρώπωινων δικαιωμάτων», δήλωνε πως «το νομοσχέδιο προβάλλει ιδιαίτερα σημαντικά ρίσκα σχετικά με την ελευθερία της ενημέρωσης και την ιδιωτικότητα».

Από την πλευρά της, όπως αναφέρει το Euronews, η οργάνωση «Reporters Without Borders», για την στήριξη και ασφάλεια των δημοσιογράφων, δήλωνε σχετικά με το νομοσχέδιο πως «το νομοσχέδιο είναι ανοικτό σε πολλές ερμηνείες και δύσκολο να καθοριστεί», δίνοντας επί της ουσίας το πρόσχημα, για την απαγόρευση διάδοσης φωτογραφικού υλικού και βίντεο, από αυθαίρετες αστυνομικές ενέργειες από δημοσιογράφους.

Επίσης, ο δικηγόρος του Cedric Chouviat, τροφοδιανομέα που έχασε τη ζωή του αφόυ συνελήφθη από την αστυνομία πριν κάποιους μήνες, δήλωνε ότι «το άρθρο 24 θα αποτρέπει θύματα αστυνομικής βίας, από το να υποστηρίζουν την αλήθεια», ενώ αξίζει να σημειωθεί πως εντός του νομοσχεδίου, προβλέπεται τόσο η διοχέτευση εικόνων από φορητές συσκευές καταγγραφής βίντεο (που φέρουν μαζί τους οι αστυνομικοί στο χιτώνιο της στολής τους) στο αρχηγείο της αστυνομίας, όσο και το δικαίωμα για ευρύτερη χρήση drone από τη γαλλική αστυνομία.

Αξίζει να σημειωθεί πως, έπειτα από τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση πρότεινε ήδη τροπολογία, που θα επιτρέπει την εμφάνιση των αριθμών μητρώου των αστυνομικών σε φωτογραφίες που θα δημοσιεύονται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Οι συζητήσεις στη γαλλική Εθνοσυνέλευση θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ, σύμφωνα και πάλι με το Euronews, η Εθνοσυνέλευση απέρριψε φέτος μια παρεμφερή πρόταση της κυβέρνησης Μακρόν. Όλα αυτά βέβαια, διαδραματίζονται σε μια εποχή που «επικρατεί κλίμα αναξιοπιστίας ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς», όπως αναφέρει o Chris Moore του France24.

tags: Γαλλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)