to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:12 | 14.04.2021

Διεθνή

Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία προειδοποιούν το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του

Οι συνομιλίες ανάμεσα σε διεθνείς δυνάμεις, το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να επαναληφθούν την Πέμπτη στη Βιέννη


Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διαμήνυσαν σήμερα στην Τεχεράνη πως η απόφασή της να εμπλουτίσει ουράνιο καθαρότητας 60% και να εγκαταστήσει άλλες 1.000 συσκευές φυγοκέντρησης στη μονάδα της στη Νατάνζ αντιτίθεται στις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας του 2015.

Οι συνομιλίες ανάμεσα σε διεθνείς δυνάμεις, το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να επαναληφθούν αύριο, Πέμπτη, στη Βιέννη, ωστόσο σε μια κοινή δήλωση η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ανέφεραν πως η απόφαση της Τεχεράνης να εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 60% δεν βασίζεται σε αξιόπιστους πολιτικούς λόγους και συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την παραγωγή πυρηνικού όπλου.

"Οι ανακοινώσεις του Ιράν είναι ιδιαίτερα λυπηρές δεδομένου ότι έρχονται την ώρα που οι συμμετέχοντες στο JCPoA [Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης -- η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν] και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει ουσιαστικές συζητήσεις, με σκοπό να εξευρεθεί ταχεία, διπλωματική λύση προκειμένου να αναζωογονηθεί και να αποκατασταθείη JCPoA", ανέφεραν οι τρεις χώρες.

"Η πρόσφατη επικίνδυνη ανακοίνωση του Ιράν αντιτίθεται στο εποικοδομητικό πνεύμα και την καλή πίστη των συνομιλιών αυτών."

Η Τεχεράνη δήλωσε πως οι αποφάσεις της ελήφθησαν αφού το Ισραήλ διενήργησε δολιοφθορά στις σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του στη Νατάνζ.

"Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, απορρίπτουμε όλα τα μέτρα κλιμάκωσης από οποιονδήποτε, και καλούμε το Ιράν να μην περιπλέξει περαιτέρω τη διπλωματική διαδικασία", ανέφεραν οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στη Βιένη για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας δεν πρέπει να είναι «παρατεταμένες»

Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στη Βιένη για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας (JCPOA) δεν πρέπει να «παρατεταμένες», διότι αυτό θα ήταν «επιβλαβές» για το Ιράν, προειδοποίησε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε οι διαπραγματεύσεις να μην γίνουν διαβρωτικές. Δεν πρέπει (να υπάρξει) τρόπος ώστε ορισμένα μέρη να χρονοτριβούν, κάτι που θα ήταν επιβλαβές για τη χώρα», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης της σε ομιλία του που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση.

«Η Αμερική δεν επιδιώκει να αποδεχτεί την αλήθεια στις διαπραγματεύσεις... Στόχος της στις συνομιλίες είναι να επιβάλει τις δικές της εσφαλμένες επιθυμίες... Τα ευρωπαϊκά μέρη της συμφωνίας ακολουθούν τις πολιτικές της Αμερικής στις συνομιλίες παρά την αναγνώριση των δικαιωμάτων του Ιράν», ανέφερε ο Χαμενεΐ.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις είχαν «εποικοδομητικές», όπως τις χαρακτήρισαν, συνομιλίες στην Βιένη για τη διάσωση της JCPOA. Οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν αύριο, Πέμπτη, υπό τη σκιά της απόφασης της Τεχεράνης να εμπλουτίσει ουράνιο καθαρότητας 60% και της «δολιοφθοράς» που σημειώθηκε την Κυριακή στις ιρανικές πυρηνικές του εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ, μια επίθεση για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι το Ιράν πρέπει να επανέλθει στην πλήρη συμμόρφωση με τους περιορισμούς στις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου που ορίζει η JCPOA, η οποία εξασφάλισε την άρση όλων των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, προτού η Ουάσινγκτον επανέλθει στη συμφωνία, από την οποία αποχώρησε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Η Τεχεράνη έχει πει επανειλημμένα ότι όλες οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν προτού επανέλθει στην πλήρη τήρηση της συμφωνίας.

«Έχουμε ήδη εξαγγείλει την πολιτική του Ιράν. Οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν πρώτα. Μόλις είμαστε σίγουροι ότι αυτό έχει γίνει, θα εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν παραβιάσει τις υποσχέσεις τους δεκάδες φορές, και το ίδιο συνέβη τώρα», τόνισε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)