to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:06 | 03.03.2013

Διεθνή

Γαλλία: «Βουλιάζει» η δημοτικότητα του Ολάντ

Απογοητευμένοι από τον πρόεδρο τους Φρανσουά Ολάντ δηλώνουν οι περισσότεροι Γάλλοι σύμφωνα με δημοσκόπηση της BVA που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien


Στην ερώτηση: «Θα λέγατε ότι, από την εκλογή του το Μάιο του 2012, ο Φρανσουά Ολάντ σας έχει απογοητεύσει;» το 68% των Γάλλων που ρωτήθηκαν απαντά θετικά και το 31% αρνητικά, ενώ το 1% δεν εκφέρει γνώμη.

Από τους απογοητευμένους, το 92% υποστηρίζει τη δεξιά και το 39% την αριστερά (από τους οποίους το 54% την άκρα αριστερά, 46% τους Πράσινους και 32% το Σοσιαλιστικό Κόμμα).

Η πλειονότητα των Γάλλων δηλώνουν πως δεν πιστεύουν πως ο αρχηγός του κράτους θα τηρήσει τις υποσχέσεις του για έλλειμμα στο 3%, την αντιστροφή της καμπύλης της ανεργίας και τη μη αύξηση των φόρων που πληρώνουν οι λαϊκές κατηγορίες και οι μεσαίες τάξεις. Αυτά ούτε το 2013 ούτε από τώρα μέχρι το τέλος της πενταετούς θητείας του.

Για το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, το 54% των Γάλλων εκτιμά πως η εκτελεστική εξουσία "δεν προχωρεί αρκετά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων", το 21% πως τις εκτελεί με καλό ρυθμό και το 21% πως προχωρεί πολύ. Το 4% δεν εκφέρει γνώμη.

Οι περισσότερες κατηγορίες του πληθυσμού συμμερίζονται αυτή την κατηγορία κατά ενός προέδρου που δεν είναι αρκετά μεταρρυθμιστής: οι υποστηρικτές της αριστεράς (48% έναντι 40% που κρίνουν πως οι μεταρρυθμίσεις εκτυλίσσονται με καλό ρυθμό), εκείνοι της δεξιάς (62% έναντι 3%) αλλά επίσης και η πλειονότητα των Γάλλων χωρίς πολιτικό προσανατολισμό (50% έναντι 21%).

Έτσι, λιγότερο από ένα χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές, η πλειονότητα των Γάλλων (51% έναντι 45%) εκτιμά πως ο Νικολά Σαρκοζί θα τα είχε καταφέρει μάλλον καλύτερα από τον Φρανσουά Ολάντ αν είχε επανεκλεγεί.

Οι υποστηρικτές της αριστεράς (89%) και κυρίως εκείνοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος (92%) εξακολουθούν ωστόσο να προτιμούν τον Ολάντ από τον προκάτοχό του όπως και οι λαϊκές κατηγορίες και οι κατώτερες μεσαίες τάξεις που εκτιμούν πως ο Νικολά Σαρκοζί θα τα κατάφερνε χειρότερα απ΄ό,τι εκείνος.

 

Πηγή: topontiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)