to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:53 | 18.12.2018

Διεθνή

Γαλλία: Επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο το «πάγωμα» στον φόρο επί των καυσίμων

Σήμερα το πλαίσιο της "μεγάλης εθνικής διαβούλευσης" που υποσχέθηκε στα "κίτρινα γιλέκα" ο Μακρόν, για να δώσει ένα τέλος στην χειρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει από τότε που ανέλαβε καθήκοντα - Επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο το "πάγωμα" στον φόρο επί των καυσίμων


Το γαλλικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα το πάγωμα του φόρου στα καύσιμα, μέχρι το 2022, ένα μέτρο που είχε ήδη ψηφιστεί από τη Γερουσία, στο πλαίσιο της έγκρισης του προϋπολογισμού για το 2019.

Η απόφαση για τη μη επιβολή του φόρου είχε ληφθεί με αφορμή τις κινητοποιήσεις των "κίτρινων γιλέκων".

Η αναβολή στην εφαρμογή του φόρου, που είχε ψηφιστεί από τη Γερουσία στα τέλη Νοεμβρίου, είχε θεωρητικά μηδαμινές πιθανότητες να περάσει από το κοινοβούλιο. Όμως το κίνημα των "κίτρινων γιλέκων" ανάγκασε την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να κάνει στροφή 180 μοιρών. Αρχικά είχε ανακοινωθεί η αναβολή του μέτρου για έξι μήνες, όμως τελικά αποφασίστηκε το συνολικό πάγωμα, τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά. Οι βουλευτές έδωσαν σήμερα το πράσινο φως, ουσιαστικά χωρίς να συζητήσουν την πρόταση.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος) με πολλά μέλη της κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, προκειμένου, όπως εξήγησε χθες, να "οριστικοποιηθούν και να αποσαφηνιστούν" οι κανόνες αυτής της εθνικής δημόσιας συζήτησης και να τους ανακοινώσει στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Γι'αυτόν τον λόγο ανέτρεψε το πρόγραμμά του, ματαιώνοντας ταξίδι του στο Μπιαρίτς για την έναρξη της γαλλικής προεδρίας της G7 όπου θα εκφωνούσε και ομιλία για τις διπλωματικές προτεραιότητες της Γαλλίας για το 2019.

Οι λεπτομέρειες της "μεγάλης διαβούλευσης" παραμένουν προς το παρόν ασαφείς. Η δημόσια αυτή συζήτηση, την οποία ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του της 10ης Δεκεμβρίου, την επομένη της κινητοποίησης των "κίτρινων γιλέκων" που αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια, θα διαρκέσει ως την 1η Μαρτίου σε όλη τη Γαλλία.

Η συζήτηση αυτή θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στους δημάρχους, οι οποίοι παρουσιάζονται από την εξουσία ως οι αιρετοί που βρίσκονται πιο κοντά στα κοινωνικά αιτήματα των Γάλλων, και θα περιλάβει πολλά τοπικά ραντεβού.

Τέσσερα μεγάλα θέματα (οικολογική μετάβαση, φορολογία, οργάνωση του κράτους, δημοκρατία και κοινωνία των πολιτών) έχουν οριστεί για τις συνομιλίες αυτές κατά τις οποίες μπορεί να θιγεί και το θέμα της μετανάστευσης. Ωστόσο μια διεκδίκηση έχει σαφώς κερδίσει έδαφος τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των "κίτρινων γιλέκων": το δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών ή λαϊκό δημοψήφισμα.

Ο Εντουάρ Φιλίπ έχει δηλώσει κατ'αρχήν υπέρ του δημοψηφίσματος αυτού, αλλά "όχι υπό οποιουσδήποτε όρους".

Ο Μακρόν θα συναντηθεί εξάλλου στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος) με "το σύνολο των ασφαλιστικών φορέων και των ιδιωτικών" για να τους κινητοποιήσει υπέρ της αγοραστικής δύναμης.

Πρόκειται για την τρίτη τέτοιου είδους συνάντηση που θα έχει έπειτα από αυτές που είχε με στελέχη των τραπεζών στις 11 Δεκεμβρίου και με στελέχη των επιχειρήσεων την επομένη. Η κυβέρνηση τους ζητεί "μια συγκεκριμένη προσπάθεια" που να συμπληρώνει τα μέτρα που θα υλοποιήσει με στόχο να αντιμετωπιστεί η πιο σοβαρή κοινωνική κρίση που έχει ξεσπάσει από τότε που άρχισε την πενταετή θητεία της.

Tι περιλαμβάνουν τα μέτρα Μακρόν

Το σχέδιο αυτό, το οποίο περιλαμβάνει καθαρή αύξηση 100 ευρώ για τους μισθωτούς που βρίσκονται κοντά στον κατώτατο μισθό, απαλλαγή των υπερωριακών αμοιβών από την φορολογία, εξαίρεση των συνταξιούχων που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ από την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, αποτιμώνται από την πρωθυπουργία σε 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος του φόρου στα καύσιμα. Βάσει του σχεδίου αυτού, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα αυξηθεί ελαφρά το 2019 και θα φθάσει το 3,2% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να παρουσιαστούν ως σχέδιο νόμου την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, προτού περάσουν την Πέμπτη από την Εθνοσυνέλευση και την Παρασκευή από την Γερουσία με στόχο να μπορέσουν να εφαρμοστούν την 1η Ιανουαρίου.

Για να ανταποκριθούν στην επείγουσα αυτή ανάγκη, η κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά σώματα θέλουν να επιταχύνουν τις κοινοβουλευτικές εργασίες προκειμένου να αποφύγουν την συνέχισή τους την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Πολλά σημεία σε δρόμους που είχαν καταλάβει τα "κίτρινα γιλέκα" άρχισαν χθες να εκκενώνονται και αυτό θα συνεχιστεί, δήλωσε την ίδια ώρα αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στη Γαλλία ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ. Ωστόσο οι απειλές αυτές για εκκένωση δεν λυγίζουν ορισμένους διαδηλωτές, όπως αυτοί που έχουν καταλάβει έναν κόμβο στο Μπορντό, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί. "Εδώ θα περάσουμε Χριστούγεννα", είπε ένας από αυτούς.

Πτώση στις δημοσκοπήσεις

Έπειτα από έναν μήνα κρίσης, ο Μακρόν συνεχίζει την σχεδόν αδιάκοπη πτώση του στις δημοσκοπήσεις, με την δημοτικότητά του να υποχωρεί κατά 5 μονάδες στο (27%) και το 73% των Γάλλων να έχει πλέον αρνητική άποψη για τη δράση του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Odoxa που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και έγινε για λογαριασμό των France Inter, L'Express και La Presse.

Κατά πέντε μονάδες υποχώρησε επίσης η δημοτικότητα του Εντουάρ Φιλίπ στο 31% την ώρα που η Μαρίν Λεπέν είναι εκείνη που επωφελήθηκε κυρίως, κερδίζοντας 6 μονάδες με τις οποίες ανέβηκε στο 29%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)