to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 16.04.2019

Διεθνή

Παγκόσμια θλίψη μπροστά στις στάχτες

Πυρκαγιά κατέκαψε την Παναγία των Παρισίων χθες Δευτέρα, προκαλώντας την κατάρρευση μεγάλου μέρους της οροφής του εμβληματικού παρισινού μνημείου, αφήνοντας άναυδη τη Γαλλία και όλο τον κόσμο - Άμεση αποκατάσταση του μνημείου ανήγγειλε ο Μακρόν


Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί η Παναγία των Παρισίων, πόσο θα κοστίσει το έργος και, θα ξαναβρεί άραγε αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι την αίγλη που χάθηκε στις φλόγες τη νύχτα της 15ης Απριλίου; Αυτή είναι η πρόκληση και το μεγάλο ερώτημα της επόμενης ημέρας για τους Γάλλους.

Το κόστος: Θα εξαρτηθεί από το αν θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακές τεχνικές ή νέες τεχνολογίες, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι δωρεές πιθανότατα θα καλύψουν το ποσό. "Αυτή τη φορά, δεν θα μας λείψουν τα χρήματα", σχολίασε ο δημοσιογράφος Στεφάν Μπερν, γνωστός για τις πολιτιστικές εκπομπές του στη γαλλική τηλεόραση, αναφερόμενος στη δυσκολία να βρεθούν χρηματοδότες για άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς που κινδυνεύουν.

Η χρονική διάρκεια: Οι γνώμες διχάζονται. Σύμφωνα με τον Μπερν, θα χρειαστούν "το ελάχιστο δέκα με είκοσι χρόνια", ξεκινώντας από την εκτίμηση των ζημιών μέχρι την πρόσκληση για υποβολή προσφορών. Για τις προκαταρκτικές εργασίες, όπως το καθάρισμα και το στέγνωμα του κτιρίου θα χρειαστεί επίσης χρόνος. Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως ότι αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά, οι εταιρείες που έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία μπορούν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση σχετικά γρήγορα.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ ωστόσο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το έργο θα πρέπει να ολοκηρωθεί μέσα σε μια τριετία και να μην τραβήξει για 15-20 χρόνια.

Ασφάλιση: Όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων και τη μελλοντική ασφάλιση του ναού, η συζήτηση αναμένεται μακρά. Ποιος ευθυνόταν και για ποιο πράγμα ακριβώς; Στα ερωτήματα αυτά προστίθεται και η δυσκολία να καθοριστεί το αίτιο της πυρκαγιάς.

Πότε θα ξανανοίξει για τους επισκέπτες: Το εσωτερικό του καθεδρικού ενδεχομένως θα ανοίξει σχετικά γρήγορα. Θα πρέπει ωστόσο αρχικά να γίνει έλεγχος στις αψίδες για να πιστοποιηθεί η σταθερότητά τους. Αυτό ακριβώς εύχονται οι αρχές, το υπουργείο Πολιτισμού και η επισκοπή, να λειτουργήσει ξανά η εκκλησία για τους πιστούς και τους τουρίστες, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Η επόμενη ημέρα: Διάσκεψη δωρητών για τη σωτηρία του ναού

Ιδιώτες δωρητές, ανάμεσά τους ο γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH, ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό του ομίλου Kering, αλλά και η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που της προσέφερε το Παρίσι στην ανοικοδόμησή της πριν από 140 χρόνια και ο βασιλιάς του Σανουί, στην Ακτή του Ελεφαντοστού προσφέρουν την βοήθειά τους στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και υποσχέθηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια.

Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.

Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειασθούν για την ανοικοδόμηση του μνημείου, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα.

Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως «δάσος».

«Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους», δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.

Το Βατικανό προτίθεται να προσφέρει τεχνογνωσία για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων μετά την χθεσινή πυρκαγιά, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού της Αγίας Έδρας.

Την ίδια ώρα ο διευθύνων σύμβουλος Πατρίκ Πουγιάν της μεγάλης ενεργειακής εταιρείας της Γαλλίας Total ανακοίνωσε ότι ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος θα συμβάλει με 100 εκατομμύρια ευρώ στην αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ.

Η δέσμευση αυτή έπεται αυτής της οικογένειας του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Μπερνάρ Αρνό και του ομίλου του LVMH για δωρεά 200 εκατομμυρίων ευρώ και αυτής της οικογένειας βιομηχάνων Πινό, η οποία προεδρεύει του ομίλου Kering, για τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων ευρώ, όπως και αυτών άλλων μεγιστάνων της βιομηχανίας για την αποκατάσταση του εμβληματικού μνημείου.

Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Ομως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.

«Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία!», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, που προτείνει ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο.

«Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα», είπε.

Η πυρκαγιά που μαινόταν από χθες βράδυ στην Παναγία των Παρισίων «τέθηκε υπό έλεγχο», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το πυροσβεστικό σώμα της γαλλικής πρωτεύουσας, έπειτα από πολύωρη μάχη με τις φλόγες. H φωτιά που ξέσπασε λόγω των εργασιών ανακαίνισης που γίνονταν στο κτίριο, το απόγευμα της Δευτέρας, εξελίχθηκε πολύ γρήγορα και κατάφερε να καταστρέψει ένα μέρος του ναού. Ο εισαγγελέας του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για «ακούσια καταστροφή από φωτιά». 

«Όλη η φωτιά έσβησε. Βρισκόμαστε πλέον στη φάση της εμπειρογνωμοσύνης», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μπροστά στη Νοτρ Νταμ και διευκρίνισε πως η «σφοδρή πυρκαγιά» «διαδόθηκε πολύ γρήγορα σε ολόκληρη τη στέγη» σε «περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα».

«Το θέμα για τους πυροσβέστες του Παρισιού ήταν μέχρι το πρωί να διαφυλάξουν τα δύο κωδωνοστάσια, το Βόρειο και το Νότιο, για να εξασφαλίσουν ότι οι πύργοι δεν θα πληγούν. Και αυτό συνέβη», υπογράμμισε εκφράζοντας επίσης τη χαρά του για τη διάσωση «των δύο κωδωνοστασίων, των δύο πύργων και έργων».

Τώρα πρέπει να τεθούν υπό παρακολούθηση οι δομές, η κίνησή τους, καθώς και να σβήσουν εστίες που ενδεχομένως παραμένουν, εξήγησε ακόμη.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ένα τμήμα του θόλου κατέρρευσε στο κεντρικό κλίτος» και πως 100 πυροσβέστες «εξακολουθούν να βρίσκονται επιτόπου και θα παραμείνουν όλη την ημέρα».

Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει», όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών.

«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (...) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», δήλωσε ο Λοράν Νουνιέζ στους δημοσιογράφους. «Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί» και το οποίο οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.

Εξάλλου το μεγάλο όργανο του ναού «δεν κάηκε» από την πυρκαγιά, αλλά η δομή του μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους τρεις οργανίστες της Νοτρ Νταμ.

Το όργανο, το οποίο ανακαινίζεται στο πέρασμα των αιώνων, αλλά το ουσιαστικό μέρος της δομής του χρονολογείται από την αρχή του 15ου αιώνα, «έχει εν μέρει διασωθεί, όμως είναι καλυμμένο με μπάζα, σκόνη και νερό», δήλωσε ο Φιλίπ Λεφέβρ που εδώ και 35 χρόνια είναι οργανίστας στην Παναγία των Παρισίων.

«Τους επόμενους μήνες, όλο αυτό θα στεγνώσει και υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν δομικά προβλήματα», πρόσθεσε ο εβδομηντάχρονος οργανίστας.

«Ελπίζουμε ότι θα παραμείνει σταθερό και ότι μόλις καταστεί δυνατό θα προστατευθεί», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως το εν λόγω όργανο είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Αντιθέτως, «το μικρό όργανο υπέστη ζημιές» από τη φωτιά, διευκρίνισε.

«Όμως το χειρότερο αποφεύχθηκε, η Νοτρ Νταμ είναι ακόμη όρθια και το ανακουφιστικό είναι η ομόφωνη αντίδραση ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως «εδώ και αιώνες η Νοτρ Νταμ ζει με τη ζωή των ανθρώπων».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε χτες το προγραμματισμένο «διάγγελμά του προς το Έθνος», και έσπευσε στην περιοχή. Δήλωσε ότι «αποφεύχθηκε το χειρότερο», και ανήγγειλε την έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση του γοτθικού καθεδρικού ναού.

«Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ μαζί»

«Το χειρότερο αποφεύχθηκε, έστω κι αν η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί τελείως», είπε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τα μεσάνυχτα [τοπική ώρα] σε δημοσιογράφους, καθώς πυροσβέστες συνέχιζαν τις προσπάθειές τους για να αποφευχθεί η κατάρρευση κι άλλων τμημάτων του ναού και να σβήσουν τελείως τις φλόγες.

Ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι ξεκινά εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.

«Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ μαζί», τόνισε ο Μακρόν, που εμφανώς δυσκολευόταν να συγκρατήσει τα συναισθήματά του, υποσχόμενος ότι αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».

Ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια

Ο εισαγγελέας του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για «ακούσια καταστροφή από φωτιά». Η αστυνομία άρχισε σήμερα να ανακρίνει τους εργάτες που εμπλέκονταν στην ανακαίνιση, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα.Ο εισαγγελέας εξήγησε ότι υπήρξε «ένας πρώτος συναγερμός στις 18:20 τον οποίο ακολούθησε μια διαδικασία αλλά δεν διαπιστώθηκε καμία έναρξη πυρκαγιάς».

«Υπήρξε ένας δεύτερος συναγερμός στις 18:43, και εκεί διαπιστώθηκε φωτιά στο επίπεδο της σκαλωσιάς. Εν τω μεταξύ, η εκκλησία εκκενώθηκε καθώς λίγο πριν είχε ξεκινήσει μια λειτουργία», συνέχισε ο Ετζ.

Οι υπάλληλοι του κεντρικού εργαστηρίου της αστυνομικής διεύθυνσης του Παρισιού εργάζονται χέρι με χέρι με τους πυροσβέστες και τις ομάδες «Έρευνας των αιτιών και των συνθηκών πυρκαγιάς» (RCCI).

Μόλις δοθεί το πράσινο φως για την είσοδο στον ναό, οι ομάδες του κεντρικού εργαστηρίου θα μπορούν να αρχίσουν να παίρνουν δείγματα και να πραγματοποιούν ορισμένες διαπιστώσεις.

«Ο σκοπός είναι διπλός: να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε από πού ξεκίνησε η πυρκαγιά και να κατανοήσουμε τον τρόπο που εξελίχθηκε», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Πεζρόν, διευθυντής του κεντρικού εργαστηρίου της αστυνομικής διεύθυνσης.

Ave Maria: Ο θρήνος των Γάλλων μπροστά στις στάχτες

Κάποιοι έκλαιγαν, άλλοι προσεύχονταν: εκατοντάδες τουρίστες και Παριζιάνοι, αποσβολωμένοι, σοκαρισμένοι, παρακολουθούσαν τις φλόγες να καταπίνουν την Παναγία των Παρισίων. Μερικοί ξεκίνησαν να τραγούδούν μπροστά από τον καιγόμενο ναό το Ave Maria.

Κραυγές κατάπληξης και λυγμοί ακούγονταν από το πεζοδρόμιο, όταν το βέλος του καμπαναριού, του ιστορικού μνημείου, κατέρρευσε και η φωτιά κατέτρωγε τον ξύλινο σκελετό του.

Έχοντας σαστίσει, δείχνοντας να μην πιστεύουν τα μάτια τους, οι θεατές βιντεοσκοπούσαν την τραγωδία με τα κινητά τηλέφωνά τους.

Μαζί με τις πληγωμένες στέγες της Νοτρ Νταμ που χάθηκαν μέσα στον μαύρο καπνό, η καρδιά του Παρισιού γκρεμίστηκε χθες το βράδυ. Ο καθεδρικός ναός που υμνήθηκε από τον Βίκτορ Ουγκό, ένας από τους μεγαλύτερους του δυτικού κόσμου, είναι από την δημιουργία του ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η συγκίνηση που κατέλαβε τα πλήθη των Παριζιάνων που συγκεντρώθηκαν με δάκρυα στα μάτια χθες το βράδυ στις γέφυρες του Σηκουάνα και σε απόσταση ασφαλείας γύρω από την Νοτρ Νταμ μαρτυρά την ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Γάλλων, και όχι μόνο, του γνωστού σε όλον τον κόσμο ναού, που περιλαμβάνεται στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Η ανέγερσή του άρχισε τον Μεσαίωνα, στο τέλος του 12ου αιώνα και συνεχίσθηκε επί δύο αιώνες μέχρι το 1345.

Το χρόνικό της πυρκαγιάς


 

Τιτάνιο το έργο των πυροσβεστών

Περισσότεροι από 400 πυροσβέστες χρειάστηκαν για να σβήσουν τις φλόγες που καταβρόχθισαν την οροφή και προκάλεσαν την κατάρρευση του βέλους του καθεδρικού ναού ηλικίας 800 ετών. Εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά περίπου 14 ώρες μετά την έναρξή της.Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να δώσουν μάχη με τον καπνό και με το λιωμένο μολύβι που έσταζε στην προσπάθειά τους να σώσουν κάποιους από τους θησαυρούς μέσα στη Νοτρ Νταμ.

Ένα αγκάθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό κι ένα άμφιο που φόραγε ο Λουδοβίκος ο Θ', επίσης γνωστός ως ο Λουδοβίκος ο Άγιος, μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, σώθηκαν, είπε ο μονσινιόρος Πατρίκ Σοβέ, ιερωμένος αρμόδιος για τη διαχείριση της Παναγίας των Παρισίων. Αλλά οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής έγκαιρα, πρόσθεσε.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό τόνισε επιτόπου πως πολλά έργα τέχνης που βρίσκονταν στον καθεδρικό ναό απομακρύνθηκαν και είναι ασφαλή.

Τα μεγάλα έργα ζωγραφικής της Παναγίας των Παρισίων, που υπέστησαν φθορές κυρίως από τον καπνό, πρόκειται να μεταφερθούνστο Μουσείο του Λούβρου για συντήρηση.

"Οι μεγάλοι πίνακες της Παναγίας των Παρισίων δεν υπέστησαν ζημιές που σχετίζονται με τη φωτιά, αλλά περισσότερο από τον καπνό ", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού ,μιλώντας στους δημοσιογράφους μπροστά από τον ναό.

" Οι πίνακες ενδέχεται να αρχίσουν να μεταφέρονται με ασφάλεια από την Παρασκευή στα εργαστήρια του Λούβρου όπου θα γίνει η συντήρηση και αποκατάστασή τους» , δήλωσε ο υπουργός.

«Οι Γάλλοι αρχιτέκτονες έχουν κινητοποιηθεί για να διασφαλίσουν τη στατική ασφάλεια του χώρου στο σύνολό του. Υπάρχουν κάποια σημεία που χρειάζονται προσοχή , ειδικά στο βόρειο τμήμα του ", δήλωσε ακόμη ο Ριστέρ.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Υπάρχουν τρεις σημαντικές οπές . Οι αρχιτέκτονες προσπαθούν σε συνεργασία με τους πυροσβέστες του Παρισιού να λάβουν τα καταλληλότερα μέτρα για να ενισχύσουν τη στατικότητα των σημείων του κτιρίου που κινδυνεύουν περισσότερο ", τόνισε ο γάλλος υπουργός Πολιτισμού.

 

Οι εναέριες ρίψεις νερού ήταν αδύνατες 

Το να πραγματοποιηθούν ρίψεις νερού με εναέρια μέσα προκειμένου να σβηστεί η φωτιά, κάτι που υπονόησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποτελεί επιλογή, επισήμανε η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, καθώς αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς το κτίριο.

Οι ρίψεις νερού με αεροσκάφη σε αυτού του τύπου το κτίριο θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του συνόλου της κατασκευής» ήταν το tweet που ανήρτησε η Πολιτική Προστασία της Γαλλίας, ενώ οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον καθεδρικό ναό.

Διεθνής αντιδράσεις και τεράστιο κύμα αλληλεγγύης

Στο πλευρό της Γαλλίας για την αποκατάσταση του ναού η διευθύντρια της Ουνέσκο

Περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον εμβληματικό καθεδρικό ναό που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου.

Η Ουνέσκο στέκεται «στο πλευρό της Γαλλίας για την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς» που αποτελεί ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από την πυρκαγιά, δήλωσε η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, η Γαλλίδα Οντρεΐ Αζουλέ.

Ένα από τα θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού, η Παναγία των Παρισίων συγκαταλέγεται από το 1991 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. «Η Ουνέσκο παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ανέφερε η Αζουλέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΕΕ δεσμεύεται να βοηθήσει το Παρίσι στην αποκατάσταση της Παναγιάς των Παρισίων

Μηνύματα θλίψης και συμπαράστασης από την Ελλάδα

Πρ. Παυλόπουλος: Αισθήματα βαθιάς θλίψης και ειλικρινούς αλληλεγγύης στον Γάλλο Πρόεδρο για την καταστροφική πυρκαγιά στο Ναό της Παναγίας των Παρισίων

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με τον εδώ Πρέσβη της Γαλλίας κ. Christophe Chantepy και του ζήτησε να μεταφέρει στον πρόεδρο κ. Emmanuel Macron αισθήματα βαθειάς θλίψης και ειλικρινούς αλληλεγγύης για το τραγικό συμβάν της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Το tweet του Αλ. Τσίπρα: «Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μάς θλίβει βαθιά»

"Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μaς θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμανουέλ Μακρόν,είμαστε στο πλευρό σας"

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποψήφιος ευρωβουλευτής, αναφέρει μέσω twiiter:

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κ. Στρατής αναφέρει:

 

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα

Κάηκε «ένα σύμβολο της Γαλλίας», σημειώθηκε μια «φρικτή καταστροφή», εκτυλίχθηκαν «συγκλονιστικές σκηνές»: από το Βερολίνο ως το Λονδίνο, την Ουάσινγκτον, από το Βατικανό ως την Ιερουσαλήμ, οι αντιδράσεις για την πυρκαγιά στον εμβληματικό γοτθικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων τη Μεγάλη Δευτέρα των Καθολικών δεν έπαψαν να πολλαπλασιάζονται από χθες βράδυ.

Γερμανία

«Οι φρικιαστικές εικόνες της Νοτρ Νταμ στις φλόγες προκαλούν οδύνη. Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας. Βρισκόμαστε νοητά στο πλευρό των γάλλων φίλων μας», ανέφερε μέσω Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, εξ ονόματός της.

ΗΠΑ

«Είναι τόσο φρικτό να βλέπεις αυτή τη γιγαντιαία πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων», σχολίασε μέσω Twitter ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγη ώρα αφότου είχε ξεσπάσει η φωτιά. «Πρέπει να δράσετε γρήγορα», συνέχισε, προτρέποντας τη γαλλική πυροσβεστική να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πυροσβεστικά αεροσκάφη.

«Η Παναγία των Παρισίων είναι ένας από τους σημαντικότερους θησαυρούς του κόσμου και οι σκέψεις μας βρίσκονται στον γαλλικό λαό αυτές τις στιγμές της οδύνης του», ανέφερε από την πλευρά του μέσω Twitter ο προκάτοχος του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, ο Μπαράκ Ομπάμα. «Είναι στη φύση μας να θρηνούμε όταν χάνουμε την ιστορία μας -- αλλά είναι επίσης στη φύση μας να ανοικοδομούμε για το αύριο, όσο πιο δυνατά μπορούμε».

«Καθώς βρίσκομαι στο Παρίσι απόψε, νοιώθω στην καρδιά μου τον ίδιο πόνο με τους Γάλλους», ανέφερε επίσης μέσω Twitter η σύζυγός του Μισέλ Ομπάμα. «Αλλά ξέρω ότι η Παναγία των Παρισίων θα μας προκαλέσει ξανά δέος», συμπλήρωσε.

Βρετανία

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανέφερε ότι οι σκέψεις της βρίσκονται «στον λαό της Γαλλίας» και στους πυροσβέστες που έδιναν μάχη «με τη φρικτή πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων».

«Το Λονδίνο στέκει με θλίψη στο πλευρό του Παρισιού απόψε, και πάντοτε με φιλία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του ΗΒ Σαντίκ Καν.

Βατικανό

Η Αγία έδρα «αντιμετώπισε με δυσπιστία και θλίψη την είδηση της φρικιαστικής πυρκαγιάς που κατέστρεψε τον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων στο Παρίσι, σύμβολο του χριστιανισμού στη Γαλλία και στον κόσμο», ανέφερε το Βατικανό.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην [Ρωμαιοκαθολική] Εκκλησία της Γαλλίας αυτές τις ημέρες της μεγάλης εβδομάδας και ευχόμαστε ό,τι καλύτερο σε αυτή την εκκλησία και στους πιστούς της».

Βέλγιο

«Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες, τρομερά συναισθήματα, ο Βίκτορ Ουγκό, η ιστορία της Γαλλίας, της Ευρώπης. Οι σκέψεις μου και η υποστήριξή μου βρίσκονται στους γάλλους φίλους μας», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

UNESCO

Η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται στο «πλευρό της Γαλλίας για να σωθεί και να αποκατασταθεί αυτή η ανεκτίμητη κληρονομιά», ανέφερε μέσω Twitter η γενική της διευθύντρια, η γαλλίδα πρώην υπουργός Πολιτισμού Οντρέ Αζουλέ.

Ευρωπαϊκή Ένωση

«Πόσο θλιβερό θέματα. Πόση φρίκη. Μοιράζομαι τα συναισθήματα του γαλλικού έθνους, που είναι επίσης τα δικά μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του στα γαλλικά.

«Η Παναγία των Παρισίων είναι η Παναγία όλης της Ευρώπης. Είμαστε όλοι μαζί με το Παρίσι απόψε», ανέφερε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω Twitter.

ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι του προκάλεσαν «φρίκη οι εικόνες της πυρκαγιάς». Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας συμπλήρωσε ότι «σκέφτεται τον λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας».

Ισπανία

«Η πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ είναι καταστροφή για τη Γαλλία. Και για την Ισπανία και για την Ευρώπη. Οι φλόγες καταστρέφουν 850 χρόνια της ιστορίας μας, της αρχιτεκτονικής μας, της ζωγραφικής μας, της γλυπτικής μας. Αυτό θα είναι δύσκολο να ξεχαστεί. Η Γαλλία μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή μας στην προσπάθειά της να ανακτήσει το μεγαλείο της κληρονομιάς της», ανέφερε μέσω Twitter ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ιταλία

Αυτό είναι «χτύπημα απευθείας στην καρδιά για τους Γάλλους και για όλους εμάς τους Ευρωπαίους», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter στα γαλλικά ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

«Τρομακτική πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Μια σκέψη για τον λαό του Παρισιού», η Ιταλία θα προσφέρει «όλη τη βοήθεια που μπορεί να δώσει», έγραψε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

«Η Ρώμη αγκαλιάζει το Παρίσι», ανέφερε μέσω Twitter, επίσης στα γαλλικά, η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι. «Οι Ρωμαίοι βρίσκονται στο πλευρό των Παριζιάνων. Οι σκέψεις μας [βρίσκονται] σε όλους τους Γάλλους», πρόσθεσε η ίδια.

Πορτογαλία

Ο πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα σε επιστολή προς τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη θλίψη του για την πυρκαγιά σε ένα «σημαντικό σύμβολο» που χαρακτήρισε «τραγωδία για τη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο».

Πολωνία

«Τραγωδία για τους πιστούς, καταστροφή για τον πολιτισμό και την τέχνη σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα μέσω Twitter.

Τουρκία

«Η καταστροφή αυτού του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί μια καταστροφή για ολόκληρη την ανθρωπότητα», ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ισραήλ

«Τη βαθύτερη αλληλεγγύη μας με τη Γαλλία και με το γαλλικό έθνος μετά την φρικτή πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ, παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς.

Ιράκ

Το Ιράκ, το οποίο έχει δει ένα μεγάλο μέρος της πολυχιλιετούς κληρονομιάς του να καταστρέφεται από πολέμους και τη μανία των τζιχαντιστών να κατεδαφίζει αγάλματα και μνημεία, εξέφρασε σήμερα την αλληλεγγύη του με τη Γαλλία μετά την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων.

Καναδάς

«Μας ραγίζει την καρδιά να βλέπουμε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στις φλόγες. Οι σκέψεις μας στους γάλλους φίλους μας», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Κίνα

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απέστειλε σήμερα τα συλλυπητήρια του στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε την Παναγία των Παρισίων, δηλώνοντας ότι η χώρα του είναι «βαθιά λυπημένη».

«Ο καθεδρικός της Νοτρ Νταμ του Παρισιού είναι ένα σημαντικό σύμβολο του γαλλικού πολιτισμού και ένας μοναδικός θησαυρός της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Σι σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Ο Κινέζος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γαλλία θα καταφέρει να αποκαταστήσει τον καθεδρικό ναό και ότι το κτίριο «θα ανακτήσει το μεγαλείο του».

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik, 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)