to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 23.02.2017

Διεθνή

Γαλλία: «Πολύτιμη» η συμμαχία με Μπαϊρού για τον Μακρόν, στην αντεπίθεση περνά η Μαρίν Λεπέν

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο ανερχόμενος αστέρας στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου στη Γαλλία, σύναψε χθες μια πολύτιμή συμμαχία με τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού, την ώρα που η υποψηφιότητα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν διατηρεί την ορμή της παρά την έρευνα που διεξάγεται εις βάρος συνεργατών της για εικονικές θέσεις εργασίας.


Στην πρόθεση ψήφου η Λεπέν εξακολουθεί να εμφανίζεται νικήτρια του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, αυξάνοντας την απόστασή της από τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν, που πλήττεται από το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου του, και από τον ανεξάρτητο Μακρόν.

Ο Μπαϊρού δήλωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει «τον χειρότερο κίνδυνο ανόδου της ακροδεξιάς, η οποία είναι απειλή (...) για τη χώρα μας και για την Ευρώπη», προτού στηρίξει τον Μακρόν. Ο ανεξάρτητος, κεντρώος υποψήφιος αμέσως δέχθηκε τη στήριξη του Μπαϊρού, τονίζοντας: «Συμμερίζομαι απόλυτα την εκτίμησή του για τη σοβαρότητα της τρέχουσας κατάστασης της χώρας μας και των καιρών».

Η ανακοίνωση του 65χρονου Μπαϊρού ακολουθεί μια σεναριολογία πολλών μηνών κατά την οποία ο πολιτικός άφηνε να πλανάται το ενδεχόμενο ότι θα θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη φορά. Τις τελευταίες εβδομάδες είχε ρίξει τους τόνους του σε σχέση με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο είχε περιγράψει το Σεπτέμβριο ως «τον υποψήφιο των δυνάμεων του χρήματος».

Δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, η αβεβαιότητα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη για το αποτέλεσμα της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία έχει σημαδευτεί από τον διχασμό της αριστεράς και την υπόθεση με την αργομισθία της συζύγου του Φιγιόν.

Ο Φιγιόν, που αμέσως μετά την εκλογή του ως υποψηφίου των συντηρητικών θεωρούνταν φαβορί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, πλέον βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται συνεχώς μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου για τους μισθούς που λάμβανε η σύζυγός του και δύο από τα παιδιά του ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί.

Αντίθετα, τα νομικά προβλήματα της Λεπέν δεν φαίνεται προς το παρόν να της κοστίζουν σε δημοτικότητα.

Χθες η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε επίσημη έρευνα εις βάρος της διευθύντριας του πολιτικού γραφείου της Λεπέν, της Κατρίν Γκρισέ, στο πλαίσιο της έρευνας για τις εικονικές θέσεις εργασίες που κάλυπταν στελέχη του Εθνικού Μετώπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την πληρωμή τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζητεί σχεδόν 340.000 ευρώ αποζημίωση από τη Λεπέν για την υπόθεση αυτή, αποφάσισε να καλύψει το ποσό μειώνοντας από τα μέσα Φεβρουαρίου στο μισό την αποζημίωση που λαμβάνει ως ευρωβουλευτής.

Αμφισβητώντας για μια ακόμη φορά τις κατηγορίες αυτές, η Λεπέν ζήτησε στη διάρκεια συνέντευξής της χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 από τη δικαιοσύνη «να μην διαταράσσει την εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές». Παράλληλα κατήγγειλε «την πολιτική σκευωρία» εις βάρος του σωματοφύλακά της και της διευθύντριας του γραφείου της.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του BVA-Salesforce που δημοσιεύθηκε σήμερα, η Λεπέν αύξησε τα ποσοστά της στον πρώτο γύρο, αν και εξακολουθεί να φαίνεται ότι θα χάσει στον δεύτερο.

Η υποψήφια της ακροδεξιάς εμφανίζεται να κερδίζει το 27,5% των ψήφων στις 23 Απριλίου, αύξηση 2,5 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου που διενεργήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου.

Ο Μακρόν φαίνεται να έρχεται δεύτερος στον πρώτο γύρο, με 21%, μείωση μίας ποσοστιαίας μονάδας, ενώ ο Φιγιόν συγκεντρώνει το 19%.

Όμως στον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου, ο Μακρόν κερδίζει τη Λεπέν με 61% έναντι 39%, ενώ ο Φιγιόν με 55% έναντι 45%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)