to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:42 | 03.04.2013

Πολιτισμός

Γαλλία: Ο Μεγάλος Ραβίνος παραδέχτηκε ότι ένα βιβλίο του είναι προϊόν λογοκλοπής

Ο Μεγάλος Ραβίνος της Γαλλίας Ζιλ Μπερνέμ, ορισμένα γραπτά του οποίου τα είχε επικαλεστεί και ο πρώην πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ', παραδέχτηκε σήμερα ότι το βιβλίο του με τίτλο "Σαράντα Εβραϊκοί Στοχασμοί" είναι αποτέλεσμα λογοκλοπής την οποία ωστόσο δεν έκανε ο ίδιος αλλά ένας φοιτητής στον οποίο είχε αναθέσει την έρευνα.


Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των Εβραίων της Γαλλίας, που αρχικά απέρριπτε κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί λογοκλοπής, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε από την Ιερουσαλήμ ότι ενήργησε "σπασμωδικά και αδέξια".

"Οι λογοκλοπές που αποδεικνύονται μέσω του διαδικτύου είναι αδιαμφισβήτητες", γράφει ο Μπερνέμ, εξηγώντας ότι είχε αναθέσει ένα μέρος "της έρευνας και της σύνταξης" του βιβλίου του σε έναν φοιτητή "λόγω έλλειψης χρόνου".

"Αυτή είναι η μοναδική φορά που προχώρησα σε μια τέτοια διευθέτηση (...) Ήταν ένα τρομερό λάθος (...) Παραπλανήθηκα. Για όλα αυτά, φέρω ευθύνη", συνέχισε.

Ο ιστότοπος φιλοσοφίας Strass είχε εντοπίσει στα μέσα Μαρτίου ανησυχητικές ομοιότητες μεταξύ του βιβλίου του Μπερνέμ και των απαντήσεων που είχε δώσει ο αποθανών φιλόσοφος Ζαν-Φρανσουά Λιοτάρ στην Ελίζαμπεθ Βέμπερ και οι οποίες δημοσιεύτηκαν το 1996 στο έργο "Ενώπιον του Νόμου". Ο Μπερνέμ αρχικά διαβεβαίωνε ότι το δικό του έργο βασίστηκε στις διαλέξεις που παρέδιδε τη δεκαετία του 1980. Ισχυριζόταν μάλιστα ότι φωτοαντίγραφα και μαγνητοφωνημένα αποσπάσματα των διαλέξεων αυτών ενδέχεται να είχαν χρησιμοποιηθεί χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. Την Δευτέρα, ο εκδότης του, Φρανσουά Αζουβί, είπε μάλιστα ότι ο Λιοτάρ "θα πρέπει να γνώριζε αυτές τις διαλέξεις μέσω των ηχογραφημένων αποσπασμάτων τους".

Στο μεταξύ όμως εντοπίστηκαν και άλλα αποσπάσματα που ήταν προϊόν λογοκλοπής.

Στο μπλογκ του "Αρχαιολογία-Αντιγραφή-Επικόλληση" ο πανεπιστημιακός καθηγητής Ζαν-Νοέλ Νταρντ ανέφερε ότι στους "Σαράντα Εβραϊκούς Στοχασμούς" υπάρχουν παράγραφοι γραμμένοι πριν από το 1980 από τους Ζαν-Μαρί Ντομενάς, Ζαν Γκροζάν, Ελί Βίζελ και "ενδεχομένως και άλλους".

Ο Μεγάλος Ραβίνος παραδέχεται στην ανακοίνωσή του ότι στο βιβλίο πιθανότατα να υπάρχουν και άλλα αποσπάσματα έργων άλλων που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη και δηλώνει ότι ζήτησε από τον εκδότη του να αποσύρει το έργο από τις βιβλιοθήκες και να μην το αναφέρει στη βιβλιογραφία του.

Ο 60χρονος Ζιλ Μπερνέμ εξελέγη Μεγάλος Ραβίνος της Γαλλίας το 2008. Το 2008 από τον εκδοτικό οίκο Stock είχε παρουσιαστεί το βιβλίο "Ο Ραβίνος και ο Καρδινάλιος" που συνέγραψε με τον καρδινάλιο Φιλίπ Μπαρμπαρέν, τον αρχιεπίσκοπο της Λιόν. Τον Δεκέμβριο ο τότε πάπας Βενέδικτος είχε κάνει αναφορά στο τελευταίο έργο του, μια διατριβή κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)