to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:03 | 28.04.2016

Διεθνή

Γαλλία: 24 αστυνομικοί τραυματίες, 3 «πολύ σοβαρά» - 124 συλλήψεις σε ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης

Αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν την απόσυρση του "απαράδεκτου" σχεδίου μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί και φοιτητές κατέβηκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους στο Παρίσι και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Γαλλίας έπειτα από κάλεσμα επτά συνδικάτων, για τέταρτη φορά μέσα σε δύο μήνες και μερικές ημέρες πριν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση.


Ενημέρωση 21:01

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι 24 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα, από τους οποίους «τρεις πολύ σοβαρά», στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων στη Γαλλία εναντίον του σχεδίου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, ενώ υπάρχουν επίσης τραυματίες και μεταξύ των διαδηλωτών.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ πρόσθεσε ότι έγιναν «124 συλλήψεις» σε όλη τη Γαλλία και κάλεσε τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων να «καταδικάσουν με την ίδια αποφασιστικότητα» με εκείνον αυτή τη βία, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία.

Ενημέρωση 19:37

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν σήμερα μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων επιβολής της τάξης κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, γνωστοποίησε η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, «300 κουκουλοφόροι διαδηλωτές» επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, την ώρα που σχεδόν 15.000 άνθρωποι (60.000 σύμφωνα με μια συνδικαλιστική ένωση) είχαν κατακλύσει τους δρόμους.

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, επισήμανε η ίδια πηγή.

*********

Η σημερινή ημέρα ήταν μια δοκιμή για την αποφασιστικότητα των αντιτιθέμενων σε αυτή την τελευταία σημαντική μεταρρύθμιση της πενταετούς θητείας του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές που προοιωνίζονται ιδιαίτερα δύσκολες για την κυβερνώσα αριστερά. Και ορισμένοι περιμένουν μια σύγκλιση με το ανεπίσημο κίνημα πολιτών "Nuit Debout" (Ολονυχτία) που καταλαμβάνει από την 31η Μαρτίου κάθε βράδυ την πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι.

Η σημερινή κινητοποίηση πραγματοποιείται εν μέσω τεταμένου κλίματος, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχαν σημειωθεί επεισόδια στο περιθώριο διαδηλώσεων, παρά τη σημαντική ανάπτυξη δυνάμεων της τάξης στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε δυνάμεις της τάξης σημειώθηκαν αργά το πρωί στη Νάντη (δυτική Γαλλία), λίγο μετά την έναρξη μιας πορείας στην οποίας συμμετείχαν 8-9.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από 20.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.

Η διαδήλωση στο Παρίσι ξεκίνησε στις 15:00 ώρα Ελλάδας. Αναμενόταν να διασχίσει το νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης, όμως οι αρχές περιμένουν ότι ορισμένοι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν στη συνέχεια στην πλατεία της Δημοκρατίας.

Στο αεροδρόμιο Ορλί της πρωτεύουσας, το δεύτερο μεγαλύτερο της Γαλλίας, οι αεροπορικές εταιρίες είχαν ειδοποιηθεί να περικόψουν το 20% των πτήσεων, αν και η κυκλοφορία διεξάγεται ως επί το πλείστον κανονικά στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, βόρεια του Παρισιού.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί για πρώτη φορά στην Εθνοσυνέλευση την ερχόμενη Τρίτη (3 Μαΐου).

Η υπουργός Εργασίας Μιριάμ Ελ Χομρί έχει αφαιρέσει κάποιες από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις προκειμένου το κείμενο να γίνει αποδεκτό.

Με τα συλλαλητήρια για την Εργατική Πρωτομαγιά που οργανώνονται παραδοσιακά την 1η Μαΐου, οι αντιτιθέμενοι στο εργασιακό νομοσχέδιο ελπίζουν ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίηση και γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο ενδεχόμενο ενός κινήματος με ευρύτερη βάση, ακόμη και κυλιόμενων απεργιών.

Δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από το BFM TV δείχνει πως ένα ποσοστό κοντά στο 80% των Γάλλων φοβάται μια κλιμάκωση παρά την ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα μιας σημαντικής πτώσης στον μηνιαίο αριθμό των ανέργων.

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι είναι η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας από τις μέρες της οικονομικής άνθησης του 2000

Οι αντιτιθέμενοι στο νομοσχέδιο ζητούν την απόσυρσή του κρίνοντας ότι είναι πολύ ευνοϊκό για τους εργοδότες και παράγοντας αβεβαιότητας για τους μισθωτούς, ιδίως τους νέους.

Το κείμενο έχει στόχο να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, κυρίως στο θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, και να καταστήσει πιο σαφείς τους κανόνες των απολύσεων για οικονομικούς λόγους.

"Ορισμένα σημεία μένουν να διευκρινιστούν", αλλά "νομίζω ότι είμαστε σε θέση να έχουμε μια πλειοψηφία, υπό την επιφύλαξη των εξελίξεων που είναι ακόμη πιθανές στη διάρκεια των συζητήσεων", δήλωσε σήμερα ο σοσιαλιστής βουλευτής Κριστόφ Σιρούγκ, εισηγητής του σχεδίου νόμου στην Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο για τα συνδικάτα παραμένει μια "κόκκινη γραμμή": "η ανατροπή της ιεραρχίας των κανόνων" που επιτρέπει σε μια επιχειρησιακή συμφωνία να υπερισχύει της κλαδικής ακόμη και αν είναι λιγότερο ευνοϊκή.

Οι κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου των εργασιακών σχέσεων ξεκίνησαν στις 9 Μαρτίου. Τη νύχτα της 31ης Μαρτίου, όταν 390.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές, 1,2 εκατομμύριο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετείχαν σε συλλαλητήρια σε όλη τη Γαλλία, διευρύνθηκε με τη δημιουργία του κινήματος της "Ολονυχτίας". Το κίνημα αυτό, που επιχειρεί να επινοήσει νέες μορφές δημοκρατικής έκφρασης, φαίνεται πάντως στάσιμο τις τελευταίες ημέρες, καθώς δεν μοιάζει να βρίσκει ανταπόκριση στην κοινωνία των πολιτών.

Στις τάξεις των δυσαρεστημένων της μελλοντικής μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων βρίσκονται εργαζόμενοι στον τομέα του θεάματος που διαπραγματεύονται το μέλλον του καθεστώτος της ασφάλισης ανεργίας. Έχοντας καταλάβει από τη Δευτέρα το θέατρο Odéon στο Παρίσι, επεξέτειναν το κίνημα κατάληψης θεάτρων και στην επαρχία απειλώντας τη διεξαγωγή των φεστιβάλ του καλοκαιριού. Μια συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες τη νύχτα ανάμεσα στις οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών του θεάματος θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τη βάση και τον οργανισμό που έχει επιφορτιστεί με την ασφάλισή τους κατά της ανεργίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)