to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:00 | 05.01.2015

Διεθνή

Γαλλία: Κηδεύτηκε το βρέφος Ρομά-σύμβολο των κοινωνικών διακρίσεων

Tο βρέφος της μειονότητας των Ρομά, το οποίο απεβίωσε στα τέλη Δεκεμβρίου και η δημοτική αρχή κοινότητας στα προάστια του Παρισιού αρνήθηκε να κηδέψει, ετάφη τελικά τη Δευτέρα σε γειτονική πόλη, την ώρα που ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συμμερίστηκε την αγανάκτηση που προκάλεσε η υπόθεση.


Η μητέρα του βρέφους θρηνεί μπροστά στο μικρό λευκό φέρετρο με τη σορό του παιδιού της (Φωτογραφία: Associated Press)

Η ταφή πραγματοποιήθηκε στο νεκροταφείο του Βισού που βρίσκεται σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από το Σαμπλάν, όπου διαμένει η οικογένεια του παιδιού, έπειτα από θρησκευτική τελετή σε Καθολική Εκκλησία στην οποία παρέστησαν περίπου 100 άνθρωποι.

Η γαλλική Δικαιοσύνη ξεκίνησε τη διενέργεια έρευνας για «διακρίσεις» προκειμένου να «καθοριστούν 

οι συνθήκες κατά τις οποίες η οικογένεια ήρθε αντιμέτωπη με την άρνηση [των αρχών] να ταφεί» το παιδί, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Εβρί Ερίκ Λαλμάν.

Η μικρή Μαρία Φραντσέσκα, ηλικίας 2,5 μηνών, απεβίωσε από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου τα ξημερώματα της 26ης Δεκεμβρίου σε μία παραγκούπολη όπου ζούσε με την οικογένειά της στο Σαντράν περιμετρικά των διαδρόμων προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου Ορλί. 

Ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε στο νοσοκομείο του Κορμπέιγ, όπου διακομίσθηκε. Το γραφείο τελετών που ανέλαβε την κηδεία της βρέθηκε αντιμέτωπο με την άρνηση του συντηρητικού δημάρχου του Σαμπλάν, του Κριστιάν Λεκλέρκ, να παραχωρήσει θέση στο κοιμητήριο της πόλης.

Πολλά στελέχη πολιτικών κομμάτων εξέφρασαν την οργή τους -με τελευταία τη Μαρίν Λεπέν, την πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, που κατήγγειλε τελικά σήμερα την «έλλειψη ανθρωπιάς».

Οι γονείς του κοριτσιού, που κατάγονται από τη Ρουμανία, μένουν εδώ και οκτώ χρόνια στη Γαλλία. Έχουν επίσης δύο γιους, ηλικίας πέντε και εννέα ετών, που πηγαίνουν σχολείο στο Σαμπλάν.

 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)