to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:10 | 07.12.2020

Διεθνή

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία προειδοποιούν το Ιράν για τον εμπλουτισμό ουρανίου

Σε νέα ανακοίνωσή τους, οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις καλούν την Τεχεράνη να μην θέσει σε κίνδυνο την σημαντική ευκαιρία επιστροφής στην διπλωματία που αντιπροσωπεύει η έλευση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης»


Την βαθιά ανησυχία τους για την εγκατάσταση τριών προωθημένων συσκευών φυγοκέντρισης στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ, την βασική μονάδα εμπλουτισμού του ουρανίου του Ιράν, εξέφρασαν η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τάχθηκε υπέρ της επιστροφής της χώρας του στην πυρηνική συμφωνία.

Οπως ορίζει η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία υπεγράφη το 2015 στην Βιέννη, και της οποίας υπεραμύνονται οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις παρά την αποκήρυξή της από την Ουάσινγκτον υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν δεν έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση τόσο προωθημένων συσκευών φυγοκέντρισης.

Σε νέα ανακοίνωσή τους, οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις καλούν την Τεχεράνη να μην θέσει σε κίνδυνο την σημαντική ευκαιρία επιστροφής στην διπλωματία που αντιπροσωπεύει η έλευση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης».

Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζουν ότι «αν τεθεί σε ισχύ» ο επίμαχος νόμος για το πυρηνικό ζήτημα θα καταλήξει σε σημαντική ενίσχυση του προγράμματος εμπλουτισμού του Ιράν και σε μειωμένη προσβασιμότητα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA)».

«Εάν το Ιράν θέλει σοβαρά να δώσει χώρο στην διπλωματία, δεν πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά», αναφέρεται στην ανακοίνωση των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων, οι οποίες τονίζουν ότι «η επιστροφή στην διεθνή συμφωνία» θα έχει θετικές συνέπειες για το Ιράν.

Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το κείμενο προτρέπει την κυβέρνηση να κάνει αμέσως τις αναγκαίες ενέργειες για την παραγωγή και αποθήκευση «τουλάχιστον 120 κιλών ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% ετησίως» και την καλεί «να θέσει τέλος» στις επιθεωρήσεις της IAEA.

Ωστόσο, για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος αυτός, πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί, ο οποίος είναι αντίθετος με αυτόν.

Ιράν: «Πήραν το μήνυμα» οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σαντάντ Κατιτζάντεχ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ «πήραν το μήνυμα» και άλλαξαν τη συμπεριφορά τους στον Περσικό Κόλπο, αφού ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Ναυτικού στην περιοχή είπε ότι οι δυνάμεις είχαν φτάσει σε κατάσταση αποτροπής.

«Δυστυχώς, οι ΗΠΑ είχαν συχνά μια αντεπαγγελματική προσέγγιση έναντι του ναυτικού του Ιράν», είπε ο πρώτος αλλά πρόσθεσε ότι πλέον  η στάση τους δείχνει σεβασμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία της Βιέννης τον Μάιο 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις που βύθισαν την Ισλαμική Δημοκρατία σε βαθιά ύφεση.

Σε απάντηση, η Τεχεράνη αποδεσμεύθηκε τον Μάιο 2019 από τις περισσότερες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει της συμφωνίας.

tags: Ιράν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)